Europa: 4 decembrie 2012 / Linşaj mediatic în România
04/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
LEUL este cea mai slabă monedă din Europa de Est. Cu toată lichiditatea controlată și eforturile BNR de a inversa trendul de depreciere al leului, moneda națională rămâne în continuare cea mai depreciată valută din regiune comparativ cu euro. În ciuda aprecierii de 0,6% din luna noiembrie, leul păstrează un nivel de 4,66% de depreciere, iar volatilitatea cursului are șanse să se accentueze pe final de an. „În luna noiembrie, leul a înregistrat o uşoară apreciere pe piețele financiare, de aproape 0,6% faţă de moneda unică europeană, dar a rămas, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii trecute, cu o depreciere de 4,66% comparativ cu Euro, a treia din Europa ca mărime, după Dinarul sârbesc şi, respectiv, Leul moldovenesc, la fel ca la finele lui octombrie; totodată, leul este în continuare singura monedă din UE care a scăzut faţă de euro de la începutul anului și până în prezent. Cel mai probabil, leul va încheia anul curent marcând deprecierea, iar orizontul anului 2013 nu aduce, cel puţin deocamdată, nici un motiv care ar putea susţine o apreciere consistentă şi <> a monedei naţionale”, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities. <După 11 luni, forințul şi zlotul şi-au consolidat creşterile faţă de euro, la 10% şi, respectiv, la 8,15% de la începutul anului şi până la finele lunii trecute. “Europa se luptă să facă faţă recesiunii, iar unele strategii şi acţiuni câștigă aprecierea investitorilor”, a precizat Victor Safta. Ungaria a încheiat (încă) un parteneriat strategic, de această dată cu producătorul japonez Suzuki, ce vizează în special dezvoltarea infrastructurii rutiere, iar Polonia a anunţat investiţii strategice în energie, de zeci de miliarde de euro până în 2020. „România a avut unele rezultate economice pozitive în 2012, comparativ cu o serie de state europene. Scăderea consistentă a leului în acest an- cauzată în principal de turbulenţele politice şi efectele lor asupra investitorilor- ar putea fi recuperată în viitor, dar vor fi necesare realizări și acţiuni politico-economice de valoare, care să atragă şi să consolideze în timp încrederea pieţelor financiare şi a investitorilor de toate categoriile, inclusiv prin creşterea investiţiilor directe”, a precizat Victor Safta.. Integral in Capital
Revista presei de la RFI.
BBC News: NATO va aproba cererea Turciei legata de rachete interceptoare. Mai multe obuze au lovit teritoriu turcesc in ultima vreme din cauza luptelor dintre rebelii sirieni si fortele guvernamentale din apropierea frontierei cu Turcia. Ankara a cerut partenerilor din Alianta Nord-Atlantica sa aprobe dislocarea unor baterii de rachete interceptoare Patriot pentru a-si apara localitatile de granita. O reuniune a ministrilor de externe din statele membre NATO va decide aceasta masura dupa ce cererea Turciei a fost analizata de Alianta. Dislocarea rachetelor Patriot va avea scopuri pur defensive, subliniaza oficiali NATO la Bruxelles. Anterior, presedintele american Barack Obama l-a avertizat pe liderul de la Damasc in contextul speculatiilor privind uzul de arme chimice impotriva rebelilor sirieni. “Daca veti face greseala tragica de a folosi astfel de arme, vor exista consecinte si veti fi tras la raspundere” – acesta a fost mesajul sefului de la Casa Alba adresat lui Bashar al-Assad. O echipa de experti ai NATO a vizitat deja mai multe puncte strategice de pe frontiera turco-siriana unde ar urma sa fie amplasate bateriile de interceptori. Rachetele Patriot vor distruge orice proiectil sau orice avion care ar patrunde in spatiul aerian turcesc. Desi este de asteptat ca miscarea sa fie aprobata, derularea ar putea dura cateva saptamani pana cand sa fie operationala. Rusia se opune planului, iar ministrul de externe de la Moscova va participa si el la reuniunea NATO.
Der Spiegel: Merkel apara exporturile de arme ale Germaniei. Arabia Saudita cere tancuri si le primeste. De la Berlin. Afacerea valoreaza multi bani, dar politicienii germani incep sa ceara noi mecanisme de control al acestui sector. Cancelarul Merkel isi apara insa cursul politicii si “parteneriatul strategic” cu unele state din Golf. Ce se cere de fapt la Berlin? Mai multa transparenta in afacerile cu arme derulate in regiuni politice sensibile. Cate arme, unde, cui, cand si pe ce bani? Angela Merkel spune ca deciziile Consiliului Federal de Securitate nu sunt publice si aminteste ca depune regulat rapoarte la Parlament pe tema inarmarii, dar si a afacerilor din sectorul militar. In general insa, Merkel poate spune ca fiecare decizie reprezinta “un echilibru intre chestiuni legate de drepturile omului si chestiuni de stabilitate”. In plus, cancelarul aminteste si de parteneriate strategice cu unele state arabe, mai ales in contextul amenintarii nucleare iraniene. Temerile criticilor se axeaza in jurul posibilitatii de a folosi armament german in reprimarea unor miscari sociale. S-ar incalca astfel principiile drepturilor omului cu produse made in germany – asa ca, spune opozitia germana, orice astfel de decizie ar trebui luata cu dezbaterea publica aferenta.
Wall Street Journal: Lider ucrainean demisioneaza. Premierul ucrainean Mykola Azarov si-a depus mandatul impreuna cu intregul sau cabinet. Miscarea provoaca nesiguranta in tara vecina care tocmai se pregatea sa finalizeze negocierile pentru asistenta financiara din partea FMI. Se pare ca Azarov a fost indepartat de presedintele Ianukovici, nemultumit ca premierul sau nu a reusit sa incheie un contract mai avantajos cu gigantul rus Gazprom. Sau nemultumit ca nu a reusit sa incheie acordul cu FMI. Oficial insa, Azarov s-a retras pentru ca a fost ales in Parlament si pentru ca legea ii permite sa aleaga intre mandate. Ucraina se confrunta cu probleme economice serioase. Moneda sa nationala este sub presiune din cauza unor achizitii speculatorii de valuta straina, deficitul sau comercial este in crestere in conditiile in care cererea pentru exporturile ucrainiene de otel si produse chimice scade. Kievul are nevoie de circa 10 miliarde de dolari pentru a putea plati o parte scadenta a datoriei sale externe din care jumatate trebuie virata tot la FMI. Un posibil candidat la functia de premier ar fi seful Bancii Centrale a Ucrainei. Acesta a efectuat deja mai multe vizite la Washington pentru a se intalni cu oficiali FMI si ai Bancii Mondiale. RFI
Deutsche Welle: Linşaj mediatic în variantă românească. Sub acest titlu, care trimite la sistematicele discreditări, calomnieri şi defăimări ale personalităţilor independente sau din opoziţie, a apărut în FAZ un amplu articol despre campania electorală din România.
Articolul, semnat de Karl-Peter Schwarz, un excelent cunoscător al realităţilor politice româneşti, îşi începe turul de orizont al denigrărilor ‘marca Antena 3’ cu şeful uneia din cele mai importante instituţii ale statului de drept românesc, în speţă cu şeful ANI, Horia Georgescu.
Această instituţie, scrie autorul, „se află pe linia întâi a luptei împotriva corupţiei. Ţine de sarcinile ei să investigheze averile politicienilor şi să detecteze incompatibilităţi ori conflicte de interese”.
Că, din unghiul autorului, ANI şi-a îndeplinit cu brio îndatoririle, reiese din lista succeselor înregistrate de Agenţia Naţională de Integritate din 2008 încoace, pe care le reproduce Karl-Peter Schwarz. În acest răstimp, „ANI a dat 5.000 de amenzi administrative, a depus 322 de plângeri penale, iar investigatorii ei au prins doi secretari de stat, 32 de deputaţi, 11 senatori, un europarlamentar, 82 de primari şi locţiitorii lor, 240 de deputaţi locali şi regionali”.
De ce a intrat ANI în colimator
Or, „o astfel de autoritate devine impopulară în ochii politicienilor”, scrie textual ziaristul german, amintind de multiplele tentative ale parlamentului de a castra ANI, reducându-i atribuţiile, prerogativele şi competenţele. Autorul trece apoi la atacurile la care e supus, de ani de zile, nu doar şeful ANI, Horia Georgescu, ci şi membrii familiei sale.
„Instituţia pe care o conduce e învinuită tot mereu că ar îndeplini ordine politice. E fără precedent însă campania de instigare la ură purtată de câteva săptămâni împotriva lui şi a familiei sale de trustul media Intact al lui Dan Voiculescu, fostul colaborator al Securităţii, poliţia secretă a regimului comunist. E vorba de un linşaj mediatic”, adaugă ziaristul german textual.
Karl-Peter Schwarz intră şi în amănuntele împroşcărilor cu noroi practicate de „specialiştii în dezinformare ai lui (Dan) Voiculescu” spre a-l discredita pe Horia Georgescu şi pe părinţii funcţionarului public român.
Autorul aminteşte în continuare de incompatibilităţile detectate de ANI în cazul celor trei miniştri ai guvernului USL condus de Ponta, între care „Eduard Helvig, un intim al lui Vociulescu” şi „Dan Mihalache, mâna dreaptă a lui …Crin Antonescu. Acum, Antena 3 a început să tragă cu toate tunurile din dotare. Turnătorii ei au descoperit o rubedenie a preşedintelui ANI, care, în schimbul unui onorariu corespunzător, s-a arătat gata să depună mărturie contra lui”.
Cum lucrează calomniatorii
Citim în continuare, în ziarul din Frankfurt: La o oră de vârf, „jurnaliştii postului l-au acuzat pe Horia Georgescu de ‚alcoolism’ şi ‚dependenţă de droguri’, l-au înjurat, făcându-l ‚gunoi şi ‚maimuţă’, i-au calomniat tatăl şi au continuat seară de seară să facă noi acuzaţii lipsite de orice acoperire. Casa părinţilor săi de la Braşov a început să fie asediată de o echipă a postului. Tot la Antena 3, a apărut în două rânduri şi Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, să ceară personal demisia principalului luptător contra corupţiei”.
Articolul relevă că Georgescu n-are prieteni nici în dreapta spectrului politic, în speţă la PDL, întrucât „ANI a depus plângeri împotriva politicienilor din toate partidele”.
Georgescu, scrie autorul în context, „se mai bucură încă de susţinerea preşedintelui Traian Băsescu. Dar victoria electorală a USL trece drept sigură. La Bucureşti, mulţi se aşteaptă la o a treia acţiune de suspendare a lui Băsescu, după alegerile de la 9 decembrie”.
Alte personalităţi supuse linşajului
Cam ca Georgescu au fost trataţi şi alţii, de pildă „Iulia Motoc, judecătoare la Curtea Constituţională, defăimată de Antena 3 ca ‚bolnavă psihic’, ori judecătorul Cristi Danileţ, care şi-a dovedit independenţa ca judecător”. Postul lui Felix “i-a pus în cârcă acuza de ‚pedofilie’ arătând (sugestiv) o poză care-l înfăţişa alături de fetiţa sa.”
Jurnalistul german nu ignoră nici (sistematica) acţiune defăimătoare îndreptată împotriva lui Horia-Roman Patapievici. „Unul dintre cei mai proeminenţi intelectuali ai României e şomer de mai multe luni. Fizicianul şi filosoful în vârstă de 55 de ani, trăieşte într-un apartament de două camere dintr-un bloc nou. Vecinii au încetat să-l mai salute. Pe stradă, necunoscuţii îl înjură şi îl scuipă pe obraz. La deschiderea târgului de carte a fost atacat de un vizitator”. […]Articolul “Rufmord auf Rumänisch” a apărut în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung din 3 dec. 2012, sub semnătura lui Karl-Peter Schwarz. (© Alle Rechte vorbehalten. Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt. Zur Verfügung gestellt vom Frankfurter Allgemeine Archiv) Integral la Deutsche Welle
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare si aici.
William Randolph Hearst ar fi mandru de puterea ‘jurnalismului galben’ de la noi!