Europa: 4 August 2013 / “Prima Pagină”
04/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene, Ziarul de Duminica |
Polonia: “Antifamilie”
În ciuda faptului că 80% dintre polonezi declară că familia este cel mai important lucru pentru ei, tot mai mulţi refuză să aibă un copil şi să fondeze o familie, deplânge Dziennik Gazeta Prawna, adăugând că atât de lăudatele valorii ale familiei sunt doar “o faţadă ce ascunde frustrarea şi agresiunea”.
Conceptul unei familii tradiţionale este în criză după ce în ultimul deceniu numărul de căsătorii a scăzut cu 3%, numărul de divorţuri a crescut cu 30% şi numărul de oameni necăsătoriţi ce trăiesc împreună s-a dublat.
Acest lucru, împreună cu scăderea economică, a determinat scăderea natalităţii la 1,3 copii pentru o femeie, deja printre cele mai scăzute din UE, unde media este de 1,58.
Potrivit cotidianului,
chiar dacă polonezii vor stabilitate, le este frică să trăiască vieţi formale şi să se angajeze în relaţii sociale tradiţionale.Articolul original în Dziennik Gazeta Prawna in limba romana PressEurop
Ungaria: “Forintizarea este şi ea o opţiune”
Mihály Varga, ministrul maghiar al Economiei, doreşte să convertească în forint, moneda maghiară, împrumuturile realizate în monezi străine, informeazăMaghyar Hirlap. Obiectivul este restabilirea unei anumite “justiţii sociale”.
De la începutul anilor 2000, numeroşi maghiari au semnat pentru credite în monezi străine (euro şi franc elveţian, în principal). Dar, o dată cu criza economică din 2008, dobânda forintului în raport cu aceste monezi a scăzut iar cei care au împrumutat au astăzi o sumă cu mult mai importantă de rambursat (în forinţi) decât suma împrumutată iniţial.
Guvernul a declarat astfel că băncile au datoria de a-şi asuma această “forintizare”, dar a precizat totodată că planul de salvare nu ar fi destinat decât persoanelor care au contractat împrumuturi imobiliare. Articolul original în Maghyar Hirlap in limba romana PressEurop
Republica Cehă: “Rebeliune la Teatrul Naţional”
“A face cât mai multe schimbări de personal înainte de votul de încredere de săptămâna viitoare. Se pare că aceasta este deviza miniştrilor guvernului provizoriu al lui Jiří Rusnok”, se îngrijorează Lidové noviny.
În 1 august, ministrul Culturii l-a destituit pe directorul Teatrului Naţional din Praga, Jan Burian, care fusese numit de guvernul precedent, odată proaspăt numit. Reacţionând prompt, un număr mare de demisii din partea actorilor şi ale cadrelor instituţiei. Pentru a linişti spiritele, primul ministru ar fi ordonat, în 2 august, menţinerea în post a lui Burian.
Opoziţia califică guvernul Rusnok ca fiind un“comando de invazie”, din cauza eforturilor făcute pentru a instala fideli în posturile-cheie ale administraţiei, din întreprinderi şi instituţiile publice, o poreclă preluată de presă. Articolul original în Lidové noviny in limba romana PressEurop
Slovenia: “Dobânzi ridicate care fac rău economiei”
Ratele dobânzilor bancare, care sunt mai mari decât media zonei euro, ameninţă competitivitatea internaţională a Sloveniei şi stabililitatea sectorului său comercial, scrie Dnevnik.
Sectorul bancar fragil al ţării are cea mai ridicată rată a dobânzii din zona euro în 2012, după Portugalia şi Grecia, în timp ce costul [obligaţiunilor guvernamentale a crescut cu aproape 7 %] în martie anul acesta, din cauza crizei bancare cipriote.
Comentatorii subliniază că aproape 14% din împrumuturile bancare erau în imposibilitate de plată, potrivit cifrelor publicate anterior, reprezentând aproximativ 7 miliarde de euro, şi mărind astfel riscul unui eventual faliment.
Consecinţă, băncile îşi îndeamnă clienţii să caute împrumuturi în exterior, unde dobânzile pentru împrumuturi de peste 1 milion de euro sunt de aproximativ 2,2%, faţă de dobânzile interne de 4,6%. Articolul original în Dnevnik in limba romana PressEurop
Marea Britanie: “GCHQ – SUA plătesc agenţiei britanice 100 de milioane de lire sterline pentru o relaţie foarte specială”
SUA au plătit 100 de milioane de lire sterline (114 milioane de euro) în ultimii trei ani către Cartierul General al Comunicaţiilor din cadrul Guvernului britanic (GHCQ), pentru a primi acces şi a influenţa direcţia colectării de informaţii de către agenţia britanică de supraveghere, scrie The Guardian pe prima pagină.
Dovada, parte a dosarului cu documente dat publicităţii de Edward Snowden, fostul consultant al reţelei de spionaj americane, Agenţia Naţională de Securitate (NSA), va “creşte temerile în privinţa influenţei Washingtonului asupra celei mai mari şi importante agenţii de informaţii”, scrie cotidianul.
Documentele mai arată că GCHQ finanţează operaţiuni pentru a aduna informaţii personale de pe telefoane mobile şi aplicaţii. Articolul original în The Guardian in limba romana PressEurop
Spania: “M-am înşelat dar nu sunt vinovat”
Premierul Mariano Rajoy a dat explicaţii în faţa deputaţilor, pe 1 august, apropo de afacerea Bárcenas, în care este bănuit că ar fi primit prime neregulate timp de ani de zile.
Rajoy a declarat că a comis o eroare având încredere în fostul trezorier al partidului său (Partidul Popular, de dreapta), Luis Bárcenas, dar a respins orice idee de demisie şi de alegeri anticipate, ceea ce cerea opoziţia. A recunoscut că au fost distribuite bonusuri în sânul partidului său, dar a negat existenţa unei duble contabilităţi şi a afirmat că primele erau declarate.
Pentru La Vanguardia, chiar dacă,
dezbaterea nu a contribuit la a se face mai multă lumină în privinţa finanţării PP […] principalul obiectiv al lui Rajoy ieri, menţinerea stabilităţii politice în faţa pieţelor, a fost salvat. Pentru moment.Articolul original în La Vanguardia in limba romana PressEurop
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]