Europa: 3 Aprilie 2013 / Otrăvuri politice
03/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Fost ministru francez pentru Buget, inculpat pentru fraudă fiscală. În Franţa, scandalul legate de fostul ministrul al Bugetului, Jérôme Cahuzac, ia noi proporţii după ce acesta din urmă a recunoscut că este posesorul unui cont bancar în străinătate.Mărturisirea sa vine după ce mult vreme interesatul a negat acest lucru. Intreaga clasă politică franceză este perplexă în noul context, şi mai ales socialiştii. Putem vorbi de o tristă melodramă politică în măsura în care acest om recunoaşte de fapt că a minţit. Acum însă este prea tîrziu pentru ca să-şi mai poată salva cariera, în ciuda faptului că mărturisirile sale au luat o turnură patetică. “Da, m-am lăsat prins în spirala minciunilor”, a spus el, cerînd-le apoi scuze, ba chiar şi iertare, tuturor celor pe care i-a dezamăgit în acest context. Cei mai dezagmăgiţi sunt, fără îndoială, socialiştii, altfel spus oamenii din familia sa politică. Preşedintele Français Hollande a şi reacţionat afirmînd că fostul ministru al bugetului a comis o “greşeală morală de neiertat”. In prezent, fostul ministru trebuie să răspundă în faţa justiţiei pentru fraudă fiscală. El precizează pe blogul său că a cerut repatrierea unei sume destul de mari, 600 000 de euro, pe care îi avea pe un cont în străinătate. Toate aceste detalii urmează să fie confirmate, s-ar părea că Jérôme Cahuzac avea de 20 de ani un cont în Elveţia pe care apoi l-a închis totuşi dar că banii au fost transferaţi în Singapore. Foştii săi colegi de partid consideră că Jérôme Cahuzac s-a descalificat moral în urma acestei afaceri, chiar daca acum este dispus sa recunoască totul şi să-şi ceara scuze publice. In aceasta afacere singurul “cîştigător” este presa, în masura în care, iată, o acuzaţie lansată de nişte ziarişti tenace şi bine informaţi a dus la caderea unui important membru al guvernului. Si democraţia franceză are de fapt de cîştigat în urma acestei complicate confruntării, dacă ne gîndim că sunt ţări în care nici măcar cu dovezi solide oameni politici bănuiţi de corupţie nu renunţă la putere sau nu pot fi obligaţi sa lase locul altora, ceva mai cinstiţi. RFI
UE vrea să atragă Japonia într-un acord de comerţ liber. După lansarea negocierilor cu Statele Unite în vederea creării unei zone de liber schimb, UE doreşte acum un astfel de acord şi cu Japonia, scrie Warsaw Business Journal. Cumulate, economiile Uniunii Europene şi Japoniei contabilizează aproximativ 30% din economia mondială şi 40% din comerţul global. “Tratatul pe care îl avem în plan este unul cuprinzător, vizând eliminarea barierelor comerciale, achiziţiile publice şi drepturile de proprietate intelectuală”, a declarat Karel De Gucht, comisarul european pentru comerţ. Totuşi, se preconizează negocieri lungi şi dificile. Autorităţile japoneze doresc eliminarea taxelor UE la electronice (în prezent de 14%) şi la autoturisme (10%), tarife ce îi pun în dificultate faţă de rivalii din Coreea de Sud, care au deja un acord de liber schimb cu UE. La rândul ei, Uniunea Europeană doreşte ca Japonia să elimine din obstacolele birocratice care împiedică multe companii europene să intre şi să concureze pe piaţa japoneză. De exemplu, procesul pentru aprobarea medicamentelor şi echipamentului medical este mai strict în Japonia decât standardul internaţional. Ziarul Financiar
Autorităţile de la Washington cer Beijingului şi Moscovei să-şi folosească influenţa asupra Phenianului. Casa Albă a cerut marţi Beijingului şi Moscovei să acţioneze mai mult pentru a tempera Phenianul, estimând că anunţul Coreei de Nord cu privire la intenţia ei de a reporni un reactor nuclear este „un indiciu în plus“ că Phenianul „violează obligaţiile sale internaţionale“.„Nu este un mister pentru nimeni că Beijingul are o influenţă asupra Coreei de Nord“, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, într-un briefing de presă zilnic. „Am făcut-o în trecut şi o facem din nou astăzi, insistăm ca Beijingul să îşi folosească această influenţă“ în direcţia Phenianului, a precizat el, adăugând că „acest lucru este de asemenea în discuţie cu ruşii“. Coreea de Nord şi-a anunţat marţi intenţia de a reporni un reactor nuclear oprit în 2007 şi a sugerat că ar putea relua îmbogăţirea uraniului în scopuri militare, într-un context extrem de tensionat cu Statele Unite şi Coreea de Sud. China şi-a exprimat deja dezaprobarea faţă de acest anunţ, făcând apel la calm în Peninsula Coreea. Într-o conferinţă de presă, secretarul de stat american John Kerry a promis că Statele Unite vor proteja Coreea de Sud. Totodată, şeful diplomaţiei americane şi-a arătat dezaprobarea cu privire la „retorica inacceptabilă a guvernului nord-coreean din ultimele zile“. Adevarul
Revista Presei de la Deutsche Welle
După sărbătorile pascale, revenirea intempestivă a diverselor crize în actualitate solicită din plin spiritul analitic al comentatorilor.
Zăngănitul de arme care se face auzit de la Phenian este receptat fie cu indiferenţă, fie cu îngrijorare.
În caracterul periodic al încordării muşchilor unei ţări avînd o populaţie înfometată dar înarmată pînă în dinţi, SÜDDEUTSCHE ZEITUNG întrevede şi un potenţial de risc. Din 1976, Coreea de Nord se slujeşte de ritualicele ei manevre militare spre a profera ameninţări grosolane la adresa lumii libere. Ceea ce trădează o viziune într-atît de singulară şi de deformată, dar persistentă, asupra realităţii, încît nu este exclus ca actualul lider comunist, Kim Jong Un, să aibă atîta încredere în această imagine, încît să fie dispus să lupte spre a o menţine şi apăra.
În căutarea unei explicaţii a belicoaselor răbufniri de ură şi agresivitate provocatoare a Phenianului la adresa occidentului, DIE WELT scrutează istoria regiunii, identificînd la fostul lider comunist chinez Mao obiceiul de a lansa ameninţări la adresa străinătăţii, spre a-şi consolida propria putere la el acasă. Jocul este însă periculos, fiindcă nimeni nu poate şti azi cît de departe vor duce actorii nord-coreeni scenariul şi nici dacă printre aceştia nu sunt unii care chiar iau în calcul apocalipsa.
O dictatură precum cea de la Phenian, ultima şi singura dictatură de tip stalinist, contravine flagrant legilor raţiunii şi ne putem teme că ea dispune şi de o puternică forţă autodestructivă, opinează KIELER NACHRICHTEN. Motiv suficient pentru ca RHEIN ZEITUNG să pledeze în favoarea iniţierii unui dialog direct între americani şi nord-coreeni, înainte de a fi prea tîrziu.
Înainte de intrarea în vigoare a programului de salvare a Ciprului de la faliment, unii depunători au izbutit să-şi pună la timp la adăpost banii.
FRANKFURTER RUNDSCHAU semnalează că procuratura cercetează documente care dovedesc că numeroase firme şi persoane particulare, în baza unor informaţii obţinute de la iniţiaţi, ar fi transferat în străinătate suma de 700 de milioane de euro. Printre cei care au recurs la acest procedeu s-ar afla şi familia actualului preşedinte cipriot Anastasiades. Vestea produce un val de supărare în Europa, favorizînd concomitent şi naşterea unor idei năstruşnice, din nou, în Cipru: înfiinţarea de noi cazinouri, la care turiştii să-şi toace banii care astfel vor intra în visteria statului – „soluţie” comentată de TAZ .
În răstimp, încrederea în UE scade văzînd cu ochii, mai ales după ce ies la iveală şi împrejurările în care a fost luată decizia salvării Ciprului, prin metoda prelevării unei cote consistente din economiile cetăţenilor. Autorul unui editorial publicat în deja citatul FRANKFURTER RUNDSCHAU etichetează aşa numita salvare a Ciprului drept un sindrom post democratic.
Democraţia italiană se află în mare impas. Imposibilitatea formării unui nou guvern confirmă gravitatea crizei, caracterul nefast al moştenirii berlusconiene, scrie LANDESZEITUNG. Recurgînd la o banală figură de stil, ziarul crede că o cizmă care şchioapătă poate destabiliza întreg proiectul european, serios erodat şi de lipsa sa de popularitate în anumite ţări, inclusiv în cele fondatoare ale UE, precum Italia, Franţa, Spania.
Din fericire, Germania nu este încă cuprinsă de euroscepticism, menţionează SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, temîndu-se că situaţia ar putea să se schimbe de azi pe mîine. Mai ales dacă prejudecăţile şi stereotipurile negative ce se depun peste imaginea corectă a Germaniei proliferează nu numai pe străzile din Italia, Grecia, Spania sau Cipru, ci se infiltrează şi în guvernele respectivelor ţări. Deutsche Welle
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]