Europa: 28 ianuarie 2013 / Davos: Criza se va reîntoarce
28/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Revista Presei de la RFI
Die Welt. Probleme cu Latinas. La summitul UE-America Latină, cei mai puternici politicieni sunt femei. Dar și cei mai dificili. Pe Angela Merkel o știm bine. Șefa statului brazilian are probleme cu banii ieftini, cea din Argentina nu vrea comerț liber. În Europa, mulți mai au impresia că America Latină e un continent al sărăciei unde o hoardă de machos dă tonul peste favellas. Realitatea e că regiunea crește neîncetat datorită rezervelor sale uriașe de bogății naturale. Vremurile ideologice au trecut demult, din revoluționari au rămas numai un Hugo Chavez grav bolnav, iar la summit au fost prezenți numai Daniel Ortega (Nicaragua) și Raul Castro (Cuba). Atât de departe a ajuns America Latină încât țara gazdă a summitului, Chile, nici nu mai primește ajutor internațional de dezvoltare. În 2020 chiar vrea să ajungă stat industrializat.
Cele mai puternice state sunt Brazilia și Argentina. Brazilia are niște ani impresionanți de creștere în spate, iar gigantul Argentina e ocupat acum cu niște probleme interne. Dincolo de atitudinea nu tocmai ECO, cele două țări mai au ceva în comun. Ambele sunt conduse de femei. Dilma Roussef este o fostă luptătoate împotriva dictaturii militare din Brazilia. Nu numai că vede cu ochi critici intervenția franceză din Mali, dar are ceva și împotriva rețetei de combatere a crizei din Europa și SUA. Așa că Brazilia e pe cel mai protecționist curs al recentei sale istorii. Cel mai bine s-a înțeles Merkel cu țări mai mici precum Chile și Peru care mizează pe comerțul internațional. Nu e cazul Argentinei cu Cristina Fernandez de Kirchner în frunte. Doamna elegantă a ținut cel mai ascultat discurs de la summit. A fost lung și în mai toate părțile sale, doamna Kirchner a distrus orice speranță a europenilor de a avea un acord de liber schimb cu țara sa.
BBC News. Soros: Nici astăzi nu înțelegem piețele financiare. Cel puțin aceasta este părerea investitorului american pe care a exprimat-o la Forumul Economic Mondial de la Davos. Cel care a făcut miliarde de dolari pariind la bursă crede că teoria clasică a piețelor nu mai e valabilă. În plus, George Soros mai crede că Germania e în contratimp cu restul lumii atunci când vine vorba de rezolvarea crizei Euro. Conform opiniilor sale, lumea ar fi în pericol din cauza unei iminente bule a creditării. Acesta ar fi marea problemă nerezolvată. Mai exact ar fi vorba despre sumele uriașe de bani aruncate de state în economie pentru a impulsiona creditarea. Acești bani ar trebui să fie retrași gradual, altfel inflația galopantă ar fi greu de stăvilit. Pericolul cel mai mare e în Germania, crede miliardarul american.
Cât despre piețele financiare, Soros a spus că am introdus instrumente sintetice, am inventat derivate, dar nu știm exact ce efect au aceastea. Prioritatea guvernelor ar trebui să fie orientarea către creștere economică. Prima fază a operațiunii ar fi finalizată, numai că a doua fază nu a început.
Le Point. Berlusconi și Mussolini. Silvio Berlusconi spunea zilele trecute la televizor, la un post de-al său bineînțeles, că în acea dimineață fugărise o secretară prin biroul său pentru că nu se poate abține de la aceste plăceri. Cu astfel de afirmații mai că ne-am obișnuit, dar cu cele în care Mussolini ar fi făcut și lucruri bune nu ne-am împrietenit așa bine. Chiar și aliații săi sunt indignați de asemenea declarații.
Parcă Berlusconi nu mai știe ce să facă pentru a se vorbi despre el. Culmea e că declarația, conform căreia Mussolini ar fi făcut multe lucruri bune în afara legilor rasiste, a fost livrată la Milano chiar la un eveniment organizat cu ocazia zilei internaționale a comemorării Holocaustului. Un asemenea gest nu poate fi justificat nici măcar de campania electorală din Italia.
Sâmbătă, cancelarul german Angela Merkel spunea că Germania are o responsabilitate permanentă pentru crimele regimului nazist. Silvio Berlusconi s-a gândit să facă o comparație și să creadă că Italia nu are aceeași responsabilitate. Sigur, stânga italiană a reacționat vehement și a condamnat gestul lui Berlusconi. Dar până și populiștii din Liga Nordului s-au simțit stânjeniți de aliatul lor. RFI
Violenţele se extind în Egipt. La aniversarea a doi ani de la revoluţia care a dus la căderea regimului Mubarak, un nou val de violenţe a cuprins Egiptul, ţară guvernată în prezent de forţele islamiste. Violenţele au izbucnit după ce justiţia egipteană a anunţat condamnări la moarte pentru 21 de inculpaţi în cazul confruntărilor sângeroase de la un meci de fotbal de anul trecut, în care 74 de persoane şi-au pierdut viaţa. Rudele şi apropiaţii celor condamnaţi au luat cu asalt închisoarea din Port Said în care se află aceştia, încercând să-i elibereze. Incidentele s-au soldat până sâmbătă după-amiază cu peste 20 de morţi, printre care doi poliţişti. Peste 200 de persoane au fost rănite. Verdictul i-a vizat pe fanii echipei Al Masri, care ar fi provocat incidentele sângeroase de la meciul cu echipa Al Ahly din Cairo. Fanii acesteia din urmă ameninţaseră la rândul lor cu violenţe, dacă sentinţele ar fi fost considerate prea blânde. La începutul lui martie, tribunalul egiptean va pronunţa noi sentinţe, pentru alţi peste 50 de inculpaţi.
Violenţe au loc însă nu doar la Port Said, ci în numeroase oraşe din Egipt. Opoziţia protestează faţă de politica preşedintelui islamist Mohamed Mursi şi cea a Frăţiilor Musulmane, care controlează guvernul de la Cairo. La demonstraţiile de vineri, cel puţin şapte persoane au fost ucise. Cele mai aprige confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc la Suez, unde 500.000 de oameni au ieşit pe străzi. Ei au cerut demisia guvernului islamist, nemulţumiţi de noua constituţie şi de starea economică a ţării.
Susţinătorii opoziţiei au luat cu asalt la Suez birourile Frăţiilor Musulmane. Guvernul i-a acuzat pe demonstranţi că ar fi simpatizanţi ai fostului dictator Mubarak, acuzaţie respinsă însă de protestatari. Aceştia se declară dezamăgiţi total de evoluţiile de după revoluţia din urmă cu doi ani.
La Berlin, ministrul german de externe Guido Westerwelle s-a declarat îngrijorat de situaţia din Egipt. El a condamnat orice formă de violenţă, indiferent din ce parte a spectrului politic, şi a constatat că Egiptul nu reuşeşte să găsească modalităţi paşnice de a-şi construi viitorul post-Mubarak. Germania a asigurat din nou sprijinul său pentru această ţară, în “lungul şi dificilul proces de transformare” prin care trece. Deutsche Welle]
Pierde Siria sprijinul Rusiei? Medvedev: Bashar al-Assad a făcut o “eroare gravă, chiar fatală”. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a făcut o “eroare gravă, poate chiar fatală”, afirmă premierul Rusiei, Dmitri Medvedev.”Bashar al-Assad ar fi trebuit să acţioneze mai rapid şi să invite opoziţia paşnică la masa negocierilor. Este o eroare gravă din partea lui, poate chiar fatală”, a spus Medvedev, citat de agenţiile de presă ruse. “Mi se pare că şansele de menţinere a puterii se diminuează pe zi ce trece”, a adăugat Medvedev, conform unui interviu acordat CNN la summitul de la Davos.
Rusia este unul dintre susţinătorii regimului din Siria, ţară care se confruntă de aproape doi ani cu revolte reprimate violent şi confruntări armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate. Conflictul s-a soldat cu aproximativ 60.000 de morţi, potrivit unei estimări a Naţiunilor Unite.
Medvedev a reiterat că poporul sirian este singurul în măsură să decidă soarta preşedintelui ţării. “Spun încă o dată: poporul sirian este singurul care trebuie să decidă. Nu Rusia, nici Statele Unite sau oricare altă ţară”, a încheiat Medvedev. Adevarul
Concluzia Forumului Economic Mondial de la Davos: Criza din Europa este departe de a se fi terminat şi nici măcar nu a ajuns la apogeu. În pofida optimismului de pe pieţele financiare, care se bucură din nou de lichiditate, şi al celui afişat de unii lideri europeni, Europa nu a ieşit încă din criză şi vor trece ani buni până când economia se va vindeca, iar problema şomajului, ajuns la niveluri istorice, va fi depăşită. Până atunci însă, unul dintre cele mai mari riscuri pentru Europa este cel ca liderii şi politicienii să se complacă în actuala situaţie. Acestea sunt concluziile care se desprind din discuţiile de la Forumul Economic Mondial de la Davos, prilej anual de întâlnire dintre elita politică şi cea a oamenilor de afaceri.
“Este o diferenţă clară între pieţele financiare, care cred că multe probleme au fost rezolvate, şi personajele din economia reală, în special guvernele. Este foarte periculos să anunţi sfârşitul crizei pentru că astfel s-ar compromite imaginea pe care companiile, populaţia şi sindicatele trebuie s-o aibă despre criză pentru a trece de aceasta”, a declarat Anders Borg, ministrul suedez de finanţe. Afirmaţiile au fost făcute după o întâlnire cu uşile închise între şefii unora dintre celei mai mari bănci ale lumii, oficiali guvernamentali, guvernatori de bănci centrale şi reprezentanţi ai uniunilor sindicale, scrie agenţia Thomson Reuters. Suedia nu este stat membru al zonei euro, centrul crizei europene, dar Borg este unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai modului în care liderii uniunii monetare gestionează criza izbucnită în 2009.
Criza se va reîntoarce
Precaut este şi economistul Barry Eichengreen, care a studiat în detaliu cauzele Marii Depresiuni economice din perioada 1919-1939. El a avertizat că turbulenţele din zona euro ar putea erupe din nou cu uşurinţă anul acesta dacă liderii europeni nu acţionează mai rapid.
“Nimic nu a fost rezolvat în zona euro, unde pieţele au trecut de la pesimism exagerat la optimism nefondat”, a spus Eichengreen, citat de AP.
Draghi a prognozat săptămâna trecută că economia zonei euro îşi va reveni începând cu a doua jumătate a acestui an şi a vorbit despre “o contaminare pozitivă pe pieţele financiare”.
“Niciuna din marile probleme nu a fost rezolvată. Nu există creştere economică în Europa. Chiar Germania este în pragul recesiunii. Uniunea bancară nu există. Există la fel de multă înţelegere pentru finalizarea acesteia cât a fost şi anul trecut şi de aceea pieţele îşi vor pierde răbdarea şi criza se va reîntoarce”, a subliniat Eichengreen, menţionând că europenii vor fi scoşi violent destul de curând din starea în care se complac, iar pe pieţe se va reveni la volatilitatea accentuată din prima jumătate a anului trecut.
Eichengreen, profesor la Universitatea din California, a studiat posibilitatea destrămării zonei euro cu mult înainte de izbucnirea crizei. Concluzia lui a fost că ieşirea din uniunea monetară ar fi dezastruos de costisitoare şi ar provoca haos pentru orice stat care trece printr-o astfel de experienţă. Integral in Ziarul Financiar
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna dimineata , de la vremuri tulburi .. vom avea vremuri si mai tulburi 🙁
Buna Ziggy,
din nefericure, cam asa stau treburile 🙁
Poate ne detaliezi de ce caftesc cu adevărat ăia în Egipt. Manifestaţiile pentru fotbal nu-mi par ceva serios. Deşi, dacă ne gândim, şi Bizanţul a cunoscut revolte serioase începând de la hipodrom.
Şi, te rog, mai scrie-ne de Mali.
Poate 🙂