Europa: 24 decembrie 2012 / Aproape vacanţă !
24/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Germania nu se va lăsa şantajată de Marea Britanie cu ieşirea din UE. Germania nu vrea să impingă Marea Britanie afară din Uniunea Europeană, a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble, care a avertizat că, de asemenea, nu se va lăsa “şantajat” cu ameninţărea britanicilor cu părăsirea UE, scrie The Telegraph. Schäuble a îndemnat Londra să evite un referendum pe tema statutului ţării de membru al UE care ar crea “incertitudine”, dar a atenţionat că nicio încercare de a şantaja Germania cu ameninţarea ieşirii nu va fi tolarată. Pe fondul temerilor că un val de euroscepticism ar putea împinge Marea Britanie spre ieşirea din Uniune, ministrul german a declarat că vrea “mai multă implicare britanică în Europa, nu mai puţină”. “Vrem să păstrăm Marea Britanie în UE, nu s-o împingem în afară. Prietenii noştri britanici nu sunt periculoşi, dar un referendum ar crea incertitudine”, a afirmat ministrul într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Săptămâna trecută, premierul britanic David Cameron a spus că ieşirea ţării din UE nu este ceva de neimaginat, dar a asigurat că el se va împotrivi unei astfel de deznodământ. Premierul se confruntă cu presiuni din partea politicienilor de acasă de a nu accepta ca la Bruxelles să fie concentrată mai multă putere. SUA au intervenit în disputa UE-Marea Britanie avertizând că poziţia britanicilor pe scena mondială va slăbi considerabil dacă ţara iese din UE. “Este important să se ştie că o Mare Britanie puternică într-o Europă puternică este în interesul Americii. Recunoaştem statele naţionale, dar considerăm că UE este un multiplicator de forţe”, a declarat un oficial din administraţia SUA pentru The Telegraph. Ziarul Financiar.
7,5 milioane de germani sunt “analfabeti”. Nu ați fi crezut așa ceva despre locuitorii celei mai puternice economii din Europa și ai uneia dintre cele mai mari din lume. Dar cifrele arată destul de urât privind gradul de neștiință de carte în rândul germanilor. Conform unui material publicat de Russia Today, nu mai puțin de 7,5 milioane de nemți au un nivel mic sau foarte mic de educație. Mai precis, știu să scrie și să citească propoziții simple, dar nimic mai complex decât asta. Mai mult, 300.000 de germani nu știu să scrie și să citească deloc. Partea bună este că, spre deosebire de o țară precum România, Germania se interesează ca nivelul de educație a locuitorilor săi să crească și implementează cât mai multe programe pentru ca numărul celor care au un nivel redus de educație să scadă. Să amintim și că în România, “Educaţia” nu primeşte nici în 2013 procentul din PIB stipulat în lege. Legea educaţiei naţionale, aprobată la începutul anului 2011, prevede că pentru finanţarea educaţiei naţionale este alocat anual, din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale, minimum 6% din Produsul Intern Brut al anului respectiv. Guvernul va amâna din nou, până în 2014, termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB, o cota de finantare care nu a fost niciodata alocata sistemului de invatamant de la impunerea prin Legea educatiei a acestei masuri. Un număr total de 10,7 milioane de persoane de origine străină provenite din 194 de ţări îşi au în prezent rezidenţa în Germania, unde au ajuns ca imigranţi în ultimii 60 de ani, cnform cifrelor publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis). Aceasta înseamnă că în Germania un rezident din opt este de origine străină, după cum a anunţat oficiul public cu sediul la Wiesbaden, cu ocazia Zilei internaţionale a emigranţilor, marcată la 18 decembrie. Potrivit Destatis, majoritatea acestor persoane, circa 7,4 milioane, provin din ţări europene, iar aproape jumătate dintre acestea, adică aproximativ 3,5 milioane, din state membre ale Uniunii Europene. Integral in Capital.
Mario Monti: Italia a depășit criza fără ajutorul UE și FMI. Premierul Italiei a vorbit duminică despre viitorul său politic, dar și despre ce îi așteaptă pe italieni, după ce vineri anunța că și-a prezentat demisia alături de întreg Cabinetul său. Demisia lui Monti declanşează o nouă criză politică în Italia, o ţară afectată în continuare de recesiune, în contextul în care criza din zona euro încă nu s-a încheiat. Fără a dezvălui dacă intenţionează sau nu să candideze în scrutinul legislativ anticipat din februarie, Monti a făcut o declarație oficială, duminică, la două zile după ce a demisionat împreună cu întregul său cabinet. El a declarat că Italia a învins criza financiară, fără asistenţă financiară europeană şi fără ajutorul FMI. Monti a mai spus ca îi este greu să urmarească linia logică a fostului premier Silvio Berlusconi, care a anunțat recent că revine în politică. “Este esenţial ca sacrificiile dure făcute de italieni anul trecut să nu se piardă”, a spus Monti, denunţând declaraţiile “aberante” ale fostului premier. Premierul demisionar a anunțat totodată un program “pentru schimbarea Italiei şi reformarea Europei”, criticându-l cu ironie pe predecesorul său, Silvio Berlusconi. “Nu voi fi liderul niciunei mişcări politice. Dar sunt pregătit să ofer consultanţă, să fiu lider şi să asum responsabilităţi atribuite de Parlament”, a declarat Monti într-o conferinţă de presă. Reacția lui Monti vine după după ce, sâmbătă, preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat Parlamentul, deschizând calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 şi 25 februarie 2013. RFI.
Germania – Semne multe anul electoral are. Anul viitor ar putea consemna modificări însemnate în mediul politic german. Încă de pe acum multe lucruri pot fi uşor prevăzute. Altele abia încep să prindă contur. Dincolo de luptele intestine ale partidelor politice, anul 2013 va consemna cu siguranţă noi încercări de combatere a crizei europene a datoriilor publice, care vor avea în prim-plan Germania, respectiv pe cancelarul Angela Merkel. Poate şi din acest motiv, şefa cabinetului de la Berlin doreşte să obţină şi să menţină un climat politic liniştit pe plan naţional, o primă reuşită în această direcţie fiind recentul congres al creştin-democraţilor, care a reconfirmat-o în funcţia de şef al acestei formaţiuni de centru-dreapta. În CDU, puterea Angelei Merkel este incontestabilă. Nimeni nu tânjeşte pe faţă la şefia partidului, motiv pentru care nici măcar nu se discută despre vreo posibilă alternativă. În plus, CSU, ruda politică bavareză a CDU, partid cunoscut pentru spiritul său critic la adresa formaţiunii lui Merkel, a promis că nu va face foarte multă gălăgie pe scena politică. Cel puţin până la alegeri. De altfel, nici sondajele nu-i dau motive de îngrijorare actualei şefe a guvernului german. Creştin-democraţii conduşi de ea se apropie de 40 la sută, în cele mai recente investigaţii sociologice, un procent pe care CDU nu l-a mai obţinut de ani buni. Evident, cotele de simpatie ale Angelei Merkel sunt şi ele ridicate. Altfel se prezintă situaţia în curtea liberalilor, partenerii de coaliţie ai lui Merkel, care, uşor dar sigur, s-au transformat într-o ghiulea grea legată de piciorul cancelarului. Conform ultimelor sondaje, FDP-ul n-ar intra nici măcar în Parlament, obţinând un scor electoral de mai puţin de cinci la sută, aflat aşadar sub pragul accederii în legislativ. Impasul pare a fi atât de mare, încât nici măcar recentele laude adresate liberalilor în mod public de însăşi Angela Merkel nu par a resuscita fostul electorat al FDP-ului. La sfârşitul acestui an, taxa percepută trimestrial de cabinetele medicale va dispărea. “Liberalilor trebuie să li se mulţumească pentru acest lucru”, a declarat Merkel. Electoral, liberalii nu par să se fi ales cu mare lucru de pe urma elogiilor ei. Nu se ştie nici care va fi candidatul liberalilor în lupta politică bătând la uşă. Decizia a fost amânată pentru luna mai. Actualul şef al formaţiunii, Philipp Rösler, deja extrem de contestat în interiorul partidului, ar putea avea probleme şi mai mari în FDP dacă la alegerile de luna viitoare, din landul Saxonia Inferioară, liberalii nu vor reuşi să intre în parlamentul regional. Integral la Deutsche Welle
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]