Europa: 23 noiembrie 2012 / Bugetul UE – spectrul esecului şi mici speranţe
23/11/2012 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Bugetul UE 2014-2020: Europa cauta o formula pentru a evita “liniile rosii”. Spectrul esecului bantuie cladirea Consiliului European. Summitul european pentru negocierea bugetului multianual 2014-2020, covocat joi la Bruxelles, se desfasoara sub auspiciile nefavorabile in conditiile in care Zona Euro nu a reusit sa deblocheze o noua transa de asistenta financiara pentru Grecia si fiecare tara continua sa isi promoveze interesele sale nationale, relateaza AFP. In ajunul reuniunii sefilor de stat si de guvern, amenintarile de veto se multiplica, conturandu-se totodata limitele. “Taieri, taieri, taieri. Intreaga dezbatere se concentreaza pe reduceri. Nu se discuta despre calitatea de investitiilor”, a declarat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un discurs sustinut in fata Parlamentului European. Potrivit agentiei franceze, spectrul esecului bantuie cladirea Consiliului European de la Bruxelles, unde lideri din 27 de tari se intalnesc incepand de joi. Perspectiva esecului nu pare insa sa il ingrijoreze pe cancelarul german. “Un nou summit european privind bugetul se poate face la inceputul anului 2013, in caz de esec”, a declarat miercuri Angela Merkel. “Nu ar fi sfarsitul lumii, dar ce element nou ar putea facilita un acord”, a raspuns un oficial european implicat in negocieri. Din perspectiva CE, Europei ii lipseste vointa politica. Negocierile cu FMI pentru ajutorarea Greciei, amenintata cu falimentul, au esuat in noaptea de marti spre miercuri. In urma cu o saptamana au esuat, din cauza lipsei de fonduri, negocierile pentru un acord de continuare a finantarii programului de schimb universitar Erasmus, precum si a multor alte programe europene. Guvernele cer reducerea cheltuielilor din bugetul european, finantate prin contributii nationale, pe motiv ca acestea impun eforturile bugetare care le reduc capacitatea de finantare. Din aceasta cauza, guvernele statelor membre au respins solicitarea de 1.047 miliarde euro facuta de Comisie pentru perioada 2014-202 iar presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a propus reducerea cu peste 75 miliarde euro. Integral la Euractiv.
Negocieri cu scântei la Bruxelles. Discuţiile între liderii europeni se reiau la ora 13:00. Bătălia la acest Consiliu European se duce între ţări care au o contribuţie netă la buget, dar care primesc mai mult decât contribuie (situaţia în care este şi România). De cealaltă parte sunt cele 9 ţări cu o contribuţie superioară. În această listă intră şi principalele forţe ale continentului Germania, Franţa sau Marea Britanie. “Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neţi vor sã îşi diminueze contribuţiile, beneficiarii neţi şi-ar dori sã menţinã un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (…) Dar pânã la urmã trebuie sã ajungem la un acord. Cred cã pânã la urmã vom gãsi o soluţie”, a rezumat preşedintele Traian Băsescu discuţiile de la Bruxelles. Dacă nici astăzi nu se va ajunge la un acord, cel mai probabil liderii europeni vor amâna acest Consiliu pentru 2013. Următoarea întâlnire va avea loc în luna ianuarie. Există o serie de lideri care s-au exprimat în favoarea unei amânări. Aceştia consideră că nu s-a negociat sufiecient şi ar dori un nou Consiliu în 2013. În formula de buget iniţial, propusă de Van Rompuy, cele mai mari tăieri se făceau la Agricultură, 45 de miliarde. În urma discuţiilor de ieri, “Prietenii coeziunii”, în frunte cu Franţa şi Polonia, au reuşit să obţină o reducere cu opt miliarde de euro a acestor tărieri. Astfel de la Agricultură se vot tăia doar 37 de miliarde de euro. Un alt domeniu care a avut de câştigat a fost Fondul de Coeziune. Aici s-au adăugat 11 miliarde de euro. O tăiere severă s-a operat însă la competitivitate, de 13 miliarde de euro, fapt care ar putea stârni revolta ţărilor dezvoltate, cele mai îndreptăţite să absoarbă fondurile de acest tip. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care Angela Merkel a declarat, în noaptea de joi spre vineri, că e foarte probabilă amânarea luării unei decizii. O altă tăiere a avut loc la programul spaţial Galileo. Aici s-au tăiat 350 de milioane de euro. De asemenea s-au mai tăiat 5 miliarde din fondul de energie şi reţele digitale. Iniţial fondul era de 41 de miliarde de euro, iar în prezent ar fi de 36 de miliarde. Integral in Adevarul.
Ultima variantă de buget UE. Iesim Castigati: fondurile de coeziune și pentru agricultură cresc, avantajând România. Potrivit unor informații neoficiale, în ultima variantă de buget prezentată de președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, fondurile de coeziune ar crește cu 11 miliarde de euro, iar cele pentru agricultură cu 7,5 miliarde. Această variantă ar avantaja, probabil, România. Președintele Traian Băsescu a plecat de la Consiliul European și, probabil, va studia noile propuneri. Totalul reducerilor față de bugetul avansat de Comisia Europeană ar rămâne la 73 de miliarde de euro, în consecință au fost operate tăieri de la alte programe, cel mai mult, 13 miliarde de euro, fiind reduse sumele destinate creșterii competitivității. Alte cinci miliarde s-au luat de la fondul „Europa globală”, iar 1,6 miliarde de la „Securitate și cetățenie”. Noua propunere a lui Rompuy a fost transmisă, în această noapte, participanților la Consiliul European. În consecință, ședința a fost întreruptă și urmează să fie reluată mâine, la ora 12, pentru a da timp ca noua variantă să fie studiată. Integral in EVZ.
România ar putea obţine de la Bruxelles o creştere de 5% a fondurilor europene. Negocierile pornesc de la o reducere de peste 100 de miliarde de euro. După frământările europene din ultima săptămână pe marginea cadrului financiar multianual (MMF) pentru perioada 2014-2020, ziua de ieri a venit cu o propunere-bombă agreată atât de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, cât şi de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Potrivit unor surse europene, negocierile au început aseară de la o reducere cu peste 100 de miliarde de euro a bugetului, o soluţie mult mai drastică decât cea propusă anterior de Van Rompuy, de 75 de miliarde, calificată de Guvernul României drept „inacceptabilă”. Surse apropiate echipei româneşti de negociatori ne-au declarat că România nu se va ridica însă de la masa negocierilor, confirmând poziţia anunţată de Traian Băsescu, că nu intră la negocieri cu ameninţarea utilizării dreptului de veto. Evoluţiile din ultimele 48 de ore au schimbat radical cadrul negocierilor privind bugetul Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Marţi seară, la sfârşitul reuniunii Consiliului Afacerilor Generale, preşedinţia cipriotă a UE anunţase că Herman van Rompuy este pregătit să vină cu un set nou de propuneri, despre care îşi exprimase speranţa că vor fi acceptate de toate statele membre. Cum, anterior, Van Rompuy propusese un buget 75 de miliarde de euro, mai mic decât cel avansat de Comisia Europeană încă din 2011, şi cum mai multe state membre, inclusiv România, declaraseră acest buget inacceptabil, toată lumea a presupus că noile propuneri Van Rompuy vor fi mai generoase. Bomba a căzut ieri când, în cursul discuţiilor „om la om” pe care cuplul Van Rompuy-Barroso le-au avut cu fiecare lider în parte, cei doi au venit cu o propunere nouă care prevede, potrivit unor surse europene, o reducere cu peste 100 de miliarde euro, care corespunde cerinţelor statelor contributoare. Este de remarcat faptul că nici măcar José Manuel Barroso nu şi-a mai susţinut vechea propunere, considerată de Guvernul Ponta singura acceptabilă şi susţinută inclusiv în memorandumul transmis preşedintelui Băsescu miercuri, în timp ce acesta din urmă se afla în drum spre Bruxelles. Integral in Romania Libera
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]