Europa: 21 februarie 2013 / “Prima Pagină”
21/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Republica Cehă. “ČEZ trebuie să spună adio miliardelor bulgare”
Compania de electricitate ČEZ ar putea pierde 10 miliarde de coroane (400 milioane de euro) din investiţii în Bulgaria, după ce guvernul de la Sofia a anunţat că va revoca licenţa companiei.
Premierul bulgar Boiko Borisov a ordonat anularea licenţei în încercarea de a încheia cele 10 zile de proteste împotriva preţurilor ridicate din energie, promiţând pe 19 februarie să taie din facturile la electricitate şi să pedepsească, pentru preţurile ridicate, companiile străine.
Bulgaria. “Un Borisov puţin convingător”
Primul ministru Boiko Borisov a anunţat demisia guvernului său, în 20 februarie. Într-un interviu publicat în dimineaţa zilei, şi pentru prima sa apariţie publică de la începutul manifestaţiilor împotriva creşterii preţului electricităţii, în 10 februarie, el asigura totuşi că nu o va face.
“Nu o să plec din cauza lui Serghei Stanişev şi a lui Ahmed Dogan (liderii principalelor partide de opoziţie). O să-i combat până la capăt”, asigura Borisov. A cedat totuşi, afirmând că nu mai suporta să vadă un “parlament asediat”.
Anunţul, în ajun, a demisiei ministrului de Finanţe, foarte nepopularul Simeon Diankov, ca şi promisiunea de a retrage licenţa de distribuţie a companiei electrice ČEZ, în plină anchetă judiciară pentru nerespectarea contractului, nu au fost suficiente pentru a calma furia populară.
Portugalia. “Portugalia ar salva 14,9 miliarde de euro dacă ar avea condiţiile Greciei”
Portugalia ar salva 14,9 miliarde de euro (9 procente din PNB) dacă i s-ar oferi aceleaşi condiţii oferite de instituţiile europene Greciei, potrivit unui studiu al băncii BPI. Asta ar însemna 1,5 miliarde scutire pentru finanţele publice în 2014, permiţând tăieri ale cheltuielilor mai graduale – un total de 4 miliarde de euro vor fi tăiate din conturile publice până în martie.
În ianuarie, guvernul portughez a cerut creditorilor europeni să extindă termenul de plată de la 15 la 30 de ani. Numai asta – fără ajustări – și ar însemna economii între 1,2 miliarde de euro şi 2,8 miliarde. Rata dobânzii ar putea fi de asemenea revăzută. Portugalia plăteşte Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene puţin peste 3% dobândă, în timp ce troica împrumută de la Fondul European de Stabilitate Financiară la sub 2%.
Tăind din rată, după cum s-a făcut cu Grecia, ar însemna un câştig pentru Lisabona de 12 miliarde de euro. Răspunsul Europei la cererile Portugaliei ar putea fi dat la întâlnirea Eurogrupului de pe 4 martie.
Olanda. “Un contract pentru nou-veniţi”
Într-un interviu, ministrul Afacerilor Sociale (din Partidul Muncitorilor) estimează că “fiecare persoană venită dintr-o altă ţară care se înscrie într-o comună din Olanda trebuie să semneze un contract de participare”.
Potrivit lui Lodewijk Assher, “nou-veniţi subscriu astfel drepturilor fundamentale olandeze şi celor ale statului de drept”.
Acest contract, care ar completa testul de integrare obligatoriu pentru emigranţii extra-comunitari, i-ar privi şi pe cetăţenii UE, dar în mod simbolic deoarece aceştia pot să se instaleze liber în UE.
Ministrul consideră totuşi că “libera circulaţie a persoanelor fără a-şi da seama de posibilele probleme pe care le poate isca, duce la o Europă asocială”.
Germania. “Și acum: căsătorie pentru toţi!”
Curtea Constituţională germană a decis pe 19 februarie că unul dintre parteneri poate adopta copilul pe care altul l-a adoptat înainte de uniunea lor civilă (PACS în Germaina). Judecătorii au estimat că era necesar pentru binele copilului.
TAZ adaugă că social-democraţii doresc să meargă mai departe şi să obţină egalitatea totală pentru cuplurile de acelaşi sex, şi mai ales dreptul de a adopta un copil.
O iniţiativă în acest sens ar trebui să fie prezentată Bundesratului (camera regiunilor din parlament) înainte de alegerile legislative din septembrie.
Polonia. “Euro este o sarcină pentru o generaţie”
Sejm, parlamentul polonez, va vota ratificarea pactului fiscal astăzi, cu majoritatea partidelor, cu excepţia PiS-Lege şi Justiţie, principalul partid de opoziţie, şi a aripii desprinsă de el, Polonia Solidară, gata să îl aprobe.
În timpul dezbaterii de ieri, premierul Donald Tusk le-a cerut deputaţilor să aibă “o discuţie pozitivă” referitoare la accesul Poloniei la zona euro, care ar putea fi posibil când “ţara va fi 100% pregătită”. Până acum nu a fost stabilit un termen limită. Totuşi, el a admis că ar putea fi “o sarcină pentru o generaţie”.
Pe de altă parte, parlamentarii PiS s-au plâns că “alăturându-se zonei euro, Polonia ar deveni dependentă de Comitetul Central de la Bruxelles”.Aduce PressEurop
Revista Presei de la Deutsche Welle
Presa germană online analizează pe larg situaţia din Bulgaria, punctează tonul din ce în ce mai răstit al Coreei de Nord la adresa Statelor Unite şi face un portret al cardinalului Peter Turkson, posibil viitor Papă
“Să se facă voia poporului”, scrie Süddeutsche Zeitung, citându-l pe premierul bulgar. “În urma amplelor proteste populare din ultimele zile, generate de costurile foarte ridicate ale energiei electrice, guvernul bulgar a demisionat. Premierul Borisov a menţionat că nu va face parte dintr-un guvern de tranziţie. În plus, Borisov refuză să rămână în interiorul unui guvern care consimte la reprimarea poliţienească, dură, a manifestanţilor”, scrie cotidianul german.
Publicaţia Spiegel vorbeşte la rândul ei în ediţia online despre violenţele de la Sofia. “Ciocnirile dintre cei care au ieşit în stradă să critice guvernul şi poliţia bulgară s-au soldat cu cel puţin zece răniţi. Premierul a dat asigurări protestatarilor că începând din luna martie, preţurile la energie vor scădea cu 8 la sută. De asemenea, companiei energetice cehe CEZ ar putea să-i fie retrasă licenţa, fiind deja demarat un proces în acest scop. CEZ este singurul furnizor de energie electrică în vestul Bulgariei”, citim în Der Spiegel.
“Un fost om de serviciu ar putea deveni primul Papă negru” este titlul unui succint portret al cardinalului ghanez Peter Turkson din cotidianul berlinez Die Welt. “Cardinalul Turkson este considerat favorit în procesul de alegere a unui nou Papă, care să-l înlocuiască pe Papa Benedict al XVI-lea. De numele lui se leagă însă un film cu accente populiste şi anti-islamice”, scrie Die Welt.
Ziarul continuă: “Turkson, care provine din vestul Ghanei, ar fi primul papă de culoare. De altfel, cardinalul şi-a exprimat disponibilitatea în acest sens încă de acum patru ani. “Fiul al unui tâmplar şi al unei vânzătoare de legume, Turkson reprezintă continentul pe care Biserica Catolică se bucură de o tot mai mare influenţă. După terminarea şcolii primare catolice, el a studiat teologia la New York şi şi-a câştigat existenţa ca om de serviciu într-o bancă. După ce a predicat mai mulţi ani în Ghana, a fost chemat la Roma, unde a urcat rapid treptele ierarhice de la Vatican. Turkson vorbeşte şase limbi străine şi este considerat un important ‘networker’ în Biserica Catolică”, citim în Die Welt.
“Guvernul de la Phenian provoacă din nou Statele Unite cu un scurt film de propagandă”, scrie Focus Online referindu-se la un clip realizat de nord-coreeni în care apare, printre altele, Barack Obama în flăcările unei explozii atomice. “Realizat la începutul săptămânii de site-ul oficial al propagandei nord-coreene, filmul transmite un mesaj clar Statelor Unite. În opinia regimului comunist, tocmai America ar fi determinat Phenianul să facă recentele teste atomice”, mai punctează Focus. Deutsche Welle
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]