Europa: 2 februarie 2013 / Mai săraci ca niciodată
02/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Atentat terorist la ambasada SUA de la Ankara. Atentat terorist în faţa ambasadei SUA din capitala Turciei, Ankara. Un oficial din Poliţia turcă a precizat că un atentator sinucigaş a detonat dispozitivul exploziv chiar la intrarea ambasadei. Cel puţin doi oameni au murit şi alţi câţiva au fost răniţi, relatează Associated Press (AP). Explozia produsă vineri în faţa ambasadei SUA este un atentat sinucigaş, care a provocat moartea atacatorului şi pe cea a unui agent turc de securitate, potrivit guvernatorului Ankarei, Alaaddin Yüksel, citat de AFP. Potrivit AP, bomba a fost detonată, se pare, în interiorul ambasadei, în punctul de control de la o intrare secundară. E vorba de o clădire adiacentă, folosită pentru eliberarea vizelor. Potrivit televiziunii private NTV, cele două gărzi de securitate de la intrare au fost ucise. Poliţia a închis imediat perimetrul. Ambasada e situată în cartierul Cankaya din Ankara, o zonă unde se află numeroase instituţii şi ambasade. Ambasada de la Ankara este adesea descrisă ca fiind cea mai bine protejată dintre misiunile americane. Congresul Statelor Unite a decis în urmă cu câteva săptămâni să crească nivelul de securitate de la misiunile sale diplomatice, ca urmare a atentatului de la consulatul din Benghazi şi să trimită mii de puşcaşi marini pentru protejarea clădirilor. În atacul din Libia de pe 11 septembrie anul trecut au fost ucişi patru americani, inclusiv ambasadorul american din Libia, Christopher Stevens. RFI.
Criza de locuinţe din Franţa se agravează, afectând peste opt milioane de persoane – raport. Criza de locuinţe din Franţa se agravează din cauza situaţiei economice care afectează peste opt milioane de persoane, potrivit unui raport publicat vineri de Fundaţia Abbé Pierre. Potrivit Fundaţiei Abbé Pierre, 685.000 de persoane nu au locuinţe personale în Franţa (dintre care 133.000 fără domiciliu fix), iar în total de 3,6 milioane de persoane fie nu au locuinţe, fie trăiesc în unele precare şi peste cinci milioane sunt “vulnerabilizate” de criza de locuinţe. Criza economică din perioada 2008-2009 continuă să producă “efecte extrem de îngrijorătoare”, în special pentru cei cu venituri modeste, care sunt primii afectaţi de creşterea şomajului şi sărăciei. Creşterea datoriilor şi noile recorduri înregistrate în materie de expulzări sunt semne ale degradării situaţiei pentru locatari. Familiile se adaptează la “sacrificii”, subliniază Christophe Robert, un delegat general adjunct al Fundaţiei Abbé Pierre. În 2011, peste şase milioane de gospodării au beneficiat de ajutoare pentru locuinţe, adică “nivelul cel mai ridicat” de la crearea acestui tip de ajutor. Conform Fundaţiei Abbé Pierre, cazul doamnei L., cu trei copii şi “obligată să lucreze cu jumătate de normă”, este revelator. Tânăra câştigă 500 de euro. Ea reuşeşte să plătească o parte din chiria de 680 de euro mulţumită unui ajutor. Dar 240 de euro trebuie să-i suporte personal, reprezentând 50% din salariul său. Explozia numărului de familii monoparentale (1,7 milionae de gospodării) generează de asemenea noi situaţii de trai în condiţii precare, la care polticile publice nu răspund eficient. Integral in Ziarul Financiar.
Securitatea lumii, dezbătută la München. Criza din Siria, dosarul nuclear iranian şi situaţia din Mali se vor afla, până duminică, în centrul dezbaterilor celei de-a 49-a Conferinţe de securitate, care a început vineri, la München. În discursul de deschidere, ministrul german al Apărării, Thomas de Maiziere, a pledat pentru o întărire a relaţiei euro-americane în cadrul NATO, dar şi pentru o cooperare mai strânsă între statele europene în materie de securitate. Lideri politici şi militari, universitari din numeroase state, precum şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale vor analiza şi ascensiunea economică a Chinei, Indiei şi Braziliei, securitatea cibernetică ori configuraţia energetică mondială. La Conferinţa de la München, România este reprezentată de ministrul de externe Titus Corlăţean. Cu acest prilej, ministrul român de externe a avut, vineri, lo întâlnire de lucru cu şefi de misiune ai României din state membre UE. Întâlnirea a fost dedicată discutării elementelor prioritare de pe agenda europeană din perspectiva identificării modalităţilor optime de promovare a intereselor României şi, implicit, de a maximiza beneficiile apartenenţei ţării noastre la UE în funcţie de obiectivele strategice naţionale, informează MAE. „Discuţiile au avut la baza constatările evaluărilor pe trei paliere conexe: relaţia României cu Uniunea Europeană, evoluţiile actuale din Uniune şi organizarea în plan instituţional intern a procesului de gestionare a afacerilor europene“, se artă într-un comunicat al MAE. „Discuţiile au vizat acţiunea Ministerului român de Externe din perspectiva rolului său central în gestionarea relaţiei cu Uniunea Europeană şi statele sale membre, inclusiv în logica de pregătire a preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019. Dintre dosarele de actualitate ale agendei europene, un subiect prioritar de discuţie a fost cel referitor la aderarea României la spaţiul Schengen “, se mai arată în comunicatul MAE. Tot la München, emisarul special al ONU pentru Siria, algerianul Lakhdar Brahimi, urma să aibă o întâlnire, vineri seara, cu liderul coaliţiei de opoziţie din Siria, Ahmed Moaz al-Khatib. Războiul din Siria şi situaţia din Orientul Mijlociu vor fi abordate , duminică, şi în timpul întrevederii şefului diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu cu ministrul israelian al apărării, Ehud Barak. Integral in Adevarul.
2013, anul cu angajați mai săraci ca niciodată. Rata șomajului va crește în 2013 în întreaga lume, cele mai afectate regiuni urmând să fie China, India și Uniunea Europeană. Angajații din România, țară cu un grad de ocupare peste media globală, vor avea alte greutăți de întâmpinat. Organizația Mondială a Muncii a publicat zilele acestea raportul „Trenduri globale pe piața muncii”. Potrivit autorilor, actuala ediție este una specială, centrată în jurul unei „duble crize”: după ce, la începutul lui 2011, economia globală părea să intre pe drumul cel bun, finalul anului a venit cu o încetinire serioasă a ritmului de creștere, iar 2012 a reprezentat o întoarcere pe buza prăpastiei, cauzată în primul rând de o relativă (re)prăbușire a pieței globale a muncii. Așa se face că, anul trecut, 4 milioane de oameni din întreaga lume au rămas fără locuri de muncă. Ceea ce nu ar fi tragic, dacă ținem cont că în ultimii cinci ani, de la începutul crizei și până acum, 197 de milioane de persoane și-au pierdut slujbele. Doar că, raportat la previziunile optimsite de acum un an, când analiștii mizau pe o revenire serioasă a ocupării, rezultatele lasă mult de dorit. Interesant este că, în ciuda opiniei generale că statele în dezvoltare ar fi adevăratele motoare de creștere a economiei mondiale, trei sferturi din joburile pierdute în ultimul an revin Chinei, Indiei și piețelor emergente din zona Asia-Africa. […]Un singur fenomen marchează uniform atât lumea emergentă, cât și pe cea bogată: șomajul în rândul tinerilor. La nivel global, rata acestora a ajuns la 12,6%, iar pentru următorii patru ani este prevăzută o creștere cu încă jumătate de procent. Pentru 2013, Organizația Mondială a Muncii prevede că încă 5,1 milioane de oameni vor rămâne fără slujbă, la care se vor adăuga încă cel puțin trei milioane în 2014. Integral in Capital.
Alunecarea Ungariei în extremism de dreapta. Recenta vizită a premierului maghiar Orban la Bruxelles n-a făcut prea multe valuri. Cursul său politic, frizând extrema dreaptă, nu suscită încă suficiente critici în vestul Europei. Euroscepticismul lui Orban e notoriu. Liderul de la Budapesta afirmase în trecut că Bruxelles-ul ar fi „noua Moscovă”, care ar vrea să „colonizeze” Ungaria. La rândul ei, Uniunea Europeană a criticat politica economică a Ungariei, care nu-i va permite ţării să-şi limiteze durabil deficitul bugetar la 3 la sută din PIB. În plus s-a criticat la Bruxelles taxarea marilor bănci şi întreprinderi străine, care deşi nu aduce visteriei maghiare mare lucru, e extrem de „rentabilă” din punct de vedere populist. Dincolo de măsurile ei economice „neortodoxe”, Ungaria lui Orban a atras atenţia şi din pricina situaţiei politice din ţară, a cursului frizând extrema dreaptă, adoptat de premier şi de partidul său guvernamental, FIDESZ. Acest curs aminteşte de cel al partidului Jobbik, partenerul de extremă dreapta al premierului Orban. Într-un concert de vituperări ultranaţionaliste li s-a arătat uşa ţării, în vara anului 2010, reprezentanţilor FMI. Plata alocaţiilor sociale a fost condiţionată de participarea la munci voluntare şi controale în casele oamenilor. Jobbik a aplaudat acest demers care s-ar fi îndreptat împotriva „ţiganilor”, a „paraziţilor” şi a „elementelor criminale”. Iar parlamentul a întărit statutul formaţiunilor paramilitare, introducând dreptul la autoapărare armată. Jobbik e şi gruparea care inspiră manifestări horthyste, un adevărat cult făcut fostului lider autoritar din epoca interbelică, Miklos Horthy. Politicienii FIDESZ au început să participe la ridicarea de statui dedicate lui Horthy. Declaraţiile publice dezvăluie într-un mod convingător alunecarea spre extrema dreaptă a cursului adoptat de Orban. Nu trece o săptămână fără afirmaţii publice ale unor politicieni din FIDESZ care să-i plaseze în tabăra extremei drepte. La începutul lunii ianuarie, co-fondatorul FIDESZ, Zsolt Bayer, un prieten al premierului, susţinuse în ziarul Magyar Hirlap că „mare parte din ţigani” nu ar fi în măsură „să trăiască printre oameni, (fiindcă) sunt animale. Aceste animale n-ar avea voie să poată fi. În nici un fel. Această problemă trebuie rezolvată, pe loc, indiferent cum”. Acest comentariu iscase revoltă în întreagă ţară şi în întreaga Europă. Dar partidul lui Orban s-a rezumat să afirme că aserţiunile lui Bayer ar reprezenta „doar opinia lui”. Un politician al FIDESZ declarase, referindu-se la romi, că a protesta împotriva acestui articol ar însemna „să iei partea unor asasini”. Mare parte din mass-media a fost de asemenea pusă pe această linie naţionalist-populistă. Jurnaliştii din mass-media finanţată de la buget au fost obligaţi prin lege să promoveze „identitatea naţională” şi „coeziunea naţională”. Integral la Deutsche Welle
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna dimineata 🙂
urate vremuri traim 🙁 Este extrem de ingrijorator ce se intampla in Ungaria, mai ales ca si la noi lucrurile aluneca pe o panta dubioasa.
Buna Dimineata mar,
ce se intampla in Ungaria se intampla si in Romania. Citeste discursul lui Antonescu de ieri si imi poti da dreptate 🙁
da, ai perfecta dreptate. Ma gandesc ca individul nu are trecere in cancelariile occidentale si in plus partidul sta pe un butoi de pulbere. Sunt unii care au sesizat potententialul distructiv si nationalist al individului si au inceput sa ia distantza.
Buna dimineata
M-ai facut sa imi amintesc ce zicea aseara Vlad Moisescu la Cristoiu in emisiune:
“sunt multi dar le e FRICA”
(citat aproximativ)
Imi este peste putinta sa ii inteleg, in frica lor. Oamenii astia chiar nu isi dau seama ca nu ei au nevoie de partid, ci lucrurile stau exact invers ?
Chiar asa pareri proaste au despre ei ?
arrletty,
problema nu este partidul ca organizatie politica ci “afacerile si binefacerile” pe care partidul le pune la dispozitie.
Bună dimineaţa, Theophyle! Da, suntem mai săraci ca niciodată, aşa e. Dar, măcar ştim să ţesem, mai al naibii ca oricine, fantasme…Exemplific. Scuze de revenire, dar e important. http://www.evz.ro/detalii/stiri/mitul-eternei-toarceri-1021959.html
salut nea iancule,
Am vazut deja dimineata, mi-a placut. Super 🙂