Europa: 16 ianuarie 2013 / Războiul lui Hollande
16/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Prezumtivi agenţi ai Moscovei, în faţa instanţei. La Tribunalul Superior de Land din Stuttgart a debutat astăzi unul dintre cele mai spectaculoase procese de spionaj de la finele Războiului Rece. Un cuplu e acuzat că a livrat Rusiei, timp de decenii, informaţii secrete despre strategia militară a NATO şi UE. E ca şi cum am asista la un veritabil thriller de spionaj. O pereche pare să fi lucrat peste 20 de ani pentru serviciul extern de informaţii al Rusiei, SWR, încă din perioada sovietică. Începând de astăzi, Andreas Anschlag şi soţia sa Heidrun, în vârstă de 54, respectiv de 48 de ani, vor fi judecaţi de Tribunalul din Stuttgart, capitala landului Baden-Württemberg. Dacă inculpaţii chiar se numesc aşa, e puţin probabil. (“Anschlag” înseamnă în germană atentat). Chiar şi avocatul apărării, Horst-Dieter Pötschke, a dat de înţeles, într-un dialog la DW, că “Anschlag” nu este numele real al prezumtivilor spioni. Referitor la acuzaţiile ce li se aduc, nu a vrut totuşi să facă vreo precizare. Atâta doar că o posibilă pedeapsă de până la zece ani de detenţie i se pare exagerată. Pötschke dispune de o îndelungată experienţă în domeniu. În anii ’70 şi 80 a reprezentat în faţa instanţei mai mulţi agenţi deconspiraţi care lucraseră pentru KGB sau pentru STASI. Bunăoară, cel mai renumit mandant al său nu a fost altul decât cel care a dus, în 1974, la sfârşitul guvernării Willy Brandt – spionul RDG-ist, Günter Guillaume, care s-a aflat vreme îndelungată în preajma cancelarului federal. Viaţă aparent normală. Povestea celor doi prezumtivi spioni a început încă pe timpul Uniunii Sovietice, în plin Război Rece. Potrivit procuraturii, bărbatul a sosit în 1988, iar soţia sa în 1990 în Germania Federală, fiind în posesia unor paşapoarte false, austriece. Tot astfel, se afirmă că ambii s-au născut în America de Sud. În Germania au trăit mai întîi la Aachen, unde bărbatul a urmat studiul Construcţiilor de Maşini. După naşterea unui copil, cei doi au fost convinşi că, de acum, nu pot fi bănuiţi de spionaj. Perechea s-a mutat într-un cartier al Bonnului, părând a duce o viaţă cât se poate de “normală”. Vecinii îi caracterizează drept prietenoşi, deşi cam retraşi. “Aveau foarte puţin contact cu cei din jur. Pe soţ nu l-am văzut niciodată, deşi locuiam în apropiere”, îşi aminteşte o vecină. Informaţii secrete pentru Moscova. Conform procuraturii, cuplul a reuşit să coopteze un diplomat olandez ca agent secret. Acesta a furnizat numeroase informaţii secrete legate de NATO şi Uniunea Europeană. Un aspect important îl constituiau relaţiile cu Rusia. Informaţiile ajungeau, cifrate, la centrala SWR de la Moscova via satelit sau internet. Integral la Deutsche Welle.
Sistemul medical francez: public vs. privat. În Franța, sistemul medical se compune din institutii de sănătate publice, de obicei spitale și instituții private, denumite clinici. Printre acestea din urmă există însă două subcategorii: clinici private, cu scop lucrativ, care funcționează ca niște societăti comerciale si în care medicii lucrează pe cont propriu. Există însă si clinici private de interes colectiv, care sunt administrate ca asociații neguvernamentale, fie de fundații, fie de asigurările de sănătate în comun cu securitatea socială. Spitalul are o misiune de serviciu public. Salariații săi sunt funcționari de stat, iar anumite prerogative sunt rezervate exclusiv spitalelor publice, cum ar fi: formarea medicilor, activitățile de cercetare sau grefele. Așadar, o clinică poate fi condusă fie de un grup privat, fie de o asociație, caz în care trebuie să ajungă la o întelegere cu securitatea socială în privinta tarifelor practicate de medici. Modul de finanțare al instituțiilor de sănătate publice și private diferă: spitalele publice primesc o sumă globală pe an pentru activitatea pe care au făcut-o, în timp ce clinicile sunt plătite de asigurările de sănătate în funcție de activitatea pe care o întreprind. O reformă a tarifelor va intra în vigoare în 2018 și urmărește o tarifare unică între spitalele publice si clinicile private. Pacienții care aleg sistemul privat o fac din motive de confort și o mai mare disponibilitate a personalului, spitalele însă dispun de mijloace tehnice mai performante și nu practică depășirea tarifelor consultațiilor. Bolnavii sunt cei care își aleg tipul de instituție în care vor să se îngrijească sau opereze. Pentru același act medical, fie că este făcut în spital fie că a fost practicat în clinică, se percepe însă acelasi tarif. Diferenta este că asigurarile nu vor plăti surplusul de tarif perceput de medicii din clinică, caz în care intervine asigurarea complementară. În Franța există circa 3 mii de institutii de sănătate care spitalizează pacienti, împărtite aproape egal între cele trei categorii aminitite mai sus – spitale, clinici private cu scop lucrativ si clinici fără scop lucrativ. Securitatea socială este primul finantator al îngrijirilor spitalicesti: peste 90 la sută din cheltuielile medicale din sectorul public au fost astfel finantate si peste 80 de procente din cheltuieile din sectorul privat. Circa 40 la sută din totalul cheltuielilor de sănătate din Franta “se duce” pe cheltuielile de spital. Integral la RFI.
Palate ale romilor construite cu bani provenind din furtul de cabluri din reţeaua feroviară belgiană. Un magistrat de la Parchetul din Charleroi a afirmat, în timpul unei audieri, că banii proveniţi din furtul de cabluri din reţeau feroviară belgiană servesc la construirea unor palate în România, relatează site-ul de ştiri belgian Lavenir.net. Potrivit Parchetului din Charleroi, banii proveniţi din furtul de cabluri din reţeaua feroviară belgiană servesc la construirea unor case somptuoase în România. Un magistrat de la Parchetul din Charleroi, Philippe Dujardin, care cunoaşte foarte bine problema şi nu ezită să ceară pedepse grele atunci când suspecţii sunt deferiţi Tribunalului Corecţional, a precizat destinaţia banilor şi a făcut portretul clanurilor din estul Europei, în timpul ultimei audieri în cazul unui furt de cabluri. “Ceea ce interceptăm este doar ceva neînsemnat. În România, cartiere întregi sunt construite cu bani ai Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Belgiene (SNCB). Acestea sunt zone scăpate de sub controlul autorităţilor unde s-au instalat liderii unor veritabile grupări mafiote”, afirmă magistratul. Guvernul belgian a luat mai multe măsuri pentru a opri furturile de acest tip. “În 2009, un ordin ministerial a interzis tranzacţiile în bani lichizi la centrele de colectare a fierului vechi”, continuă Dujardin. “O scădere semnificativă a fost înregistrată în lunile următoare, dar, între timp, ordinul a fost retras. A rămas doar cel din 2011 care îi obligă pe cumpărătorii de metale să noteze datele de identitate ale vânzătorului. Dar nu este suficient”, a spus el. Integral in Adevarul.
Ciudăţeniile Ungariei: de fiecare dată când ministrul economiei a vorbit despre politica monetară, forintul s-a depreciat. Ministrul ungar al economiei György Matolcsy a făcut declaraţii despre direcţia politicii monetare de cinci ori în ultimele 30 de zile şi de fiecare dată forintul s-a depreciat a doua zi. Cea mai accentuată scădere s-a produs joi, iar până luni dimineaţa forintul atinsese minimul ultimelor două luni în raport cu euro, scrie Portfolio. hu. Această ultimă depreciere a fost pusă de guvern pe seama unor recomandări făcute de firma de cercetare a economistului Nouriel Roubini, Roubini Global Economics. Firma şi-a sfătuit clienţii să nu investească în forint, dar nici în alte valute, precum coroana cehă. Dar analiştii au atribuit deprecierea comentariilor lui Matolcsy, favorabile unui forint mai slab. Matolcsy este considerat favorit pentru preluarea conducerii băncii centrale în martie. “Încă o dată speculează împotriva forintului” este titlul unui comunicat al ministerului economiei în care se criticau recomandările firmei lui Roubini. Economistul a fost descris ca fiind “unul dintre cei mai influenţi analişti financiari ai lumii”. Roubini Global Economics a reacţionat rapid, punând vina declinului rapid al forintului pe seama declaraţiilor lui Matolcsy. Seria declaraţiilor ministrului a început cu comentarii referitoare la înlocuirea guvernatorului băncii centrale András Simor. Matolcsy a afirmat la un post public de radio că guvernul va căuta să creeze o nouă alianţă strategică cu noua conducere a băncii după ce mandatul actualilor executivi expiră. Simor va pleca de la conducerea instituţiei în martie. “În prezent, cooperarea este sub potenţial. Lipseşte un singur lucru, ajutorul dat de sistemul bancar guvernului pentru a se ajunge la creştere economică. Banca centrală are cel puţin 12-16 unelte pentru a se atinge acest obiectiv, unele folosite de BCE, Fed sau Banca Angliei”, a spus ministrul. A doua zi forintul s-a depreciat. Înainte de Crăciun, Matolcsy s-a mai referit de două ori la problemele de politică monetară. Într-un articol publicat într-un săptămânal, oficialul a scris că un punct de cotitură pentru creşterea economică va fi stabilit când banca centrală va deveni un partener strategic pentru guvern. A doua zi, Matolcsy a declarat la postul de televiziune HirTV că uneltele neconvenţionale ale băncii centrale ar trebui folosite mai incisiv. Şi aceste două remarci au afectat cursul forintului. Integral in Ziarul Financiar
Revista Presei de la RFI.
Der Spiegel. Lungul război al lui Hollande. Cu doar câteva zile în urmă era vorba despre o intervenție de câteva săptămâni. Acum, Franța detașează 2500 de militari pentru operațiuni terestre. Președintele Francois Hollande și-a propus țeluri mărețe: sfârșitul terorismului în nordul statului Mali și democrație pentru întreaga țară. Numai că până atunci mai e cale lungă. Când președintele francez a apărut în fața presei în Dubai, atmosfera mirosea puțin a Afganistan. Francois Hollande părea că anunță o misiune la fel de interminabilă precum cea de la poalele Hindukușului. Situația din Mali nu se aseamănă cu cea din 2001, dar țelurile anunțate par să fie cel puțin la fel de îndepărtate. Și cine participă alături de Franța la această misiune trebuie să se pregătească pentru un lung și costisitor război. Dimensiunea militară a operațiunii e impresionantă, dar e doar made in France. Statele africane au promis că vor trimite și ele trupe în Mali. Dar echipamentul deficitar și lipsa transportoarelor aeriene va întârzia probabil termenul de câteva zile anunțat de Hollande. Parisul se angajează la o misiune extrem de periculoasă și o face aparent nu prea conștient de ceea ce promite. Cine începe o misiune cu asemenea pretenții de moralitate nu va putea să se retragă prea curând de acolo – spune în context un diplomat cu vastă experiență în Afganistan. Strategia militară nu e deloc clară, cel mai probabil se va ajunge la o dispersare a islamiștilor în statele vecine și la un ulterior război de guerillă obositor. Nici din punct de vedere politic situația nu e mai simplă. Țara este practic divizată în două, iar guvernul interimar este ținut în funcție de armată. Chiar dacă și-ar atinge Franța obiectivele, cum să treacă la reconstrucția politică în asemenea condiții?!
Le Monde. Deputații europeni deplâng singurătatea Franței. Europarlamentarii au emis marți un comunicat în care își declară sprijinul pentru operațiunea militară franceză din Mali. În același timp însă, deputații deplâng incapacitatea Uniunii Europene de a acționa unitar pentru a asigura securitatea la porțile sale. Co-președintele grupului ecologist, Daniel Cohn-Bendit, a avut următoarea declarație: Dacă aș fi răutăcios, aș aprecia că francezilor li se spune că primesc infirmiere așa că să meargă să se omoare acolo. Cohn-Bendit mai deplânge și faptul că UE nu are o forță de intervenție civilă și militară comună. Aceeași situație este subliniată și de un eurodeputat conservator francez, care amintește că amenințările comune cer răspunsuri comune. Înaltul reprezentant al Uniunii pentru politică externă, lady Catherine Ashton, a rezumat într-o singură propoziție situația Europei: Un stat membru ne-a cerut sprijin, dar nu avem forțe de apărare europene. Trei sferturi din francezi aprobă și susțin operațiunea declanșată de Francois Hollande, media se întinde pe întregul spectru politic. Este prima intervenție de acest fel din ultimii 15 ani.
BBC News. Președintele Obama și legea armelor – ziua judecății. Președintele american Barack Obama este așteptat să prezinte astăzi planul de combatere a violenței armate din țara sa. Propunerile sunt așteptate să oglindească măsurile adoptate ieri în statul New York. Acestea sunt cele mai dure din întreaga Americă. Anunțul lui Obama este programat pentru ora 19, ora României. Printre măsuri vor figura, cel mai probabil, interdicţii privind achiziţionarea armelor de asalt, verificări minuţioase ale persoanelor care cumpără arme și interzicerea încărcătoarelor de mare capacitate. Dezbaterea privind controlul armelor de foc s-a intensificat după o serie de atacuri armate comise în Statele Unite care au culminat cu incidentul care a vizat în decembrie o şcoală din Newtown (Connecticut), soldat cu moartea a 27 de persoane, inclusiv a 20 de copii. Punerea în scenă a anunțului a fost planificată minuțios. Astfel, Obama va fi înconjurat de copii care i-au adresat scrisori după atentatul din Newtown. Șeful statului mizează pe factorul emoțional mai ales că se așteaptă la o opoziție dură din partea republicanilor din Congres. Obama a precizat, de altfel, că ia în considereare nu mai puțin de 10 măsuri pe care le-ar putea impune prin acțiune executivă unilaterală dacă Legislativul nu va accepta modificarea legislației armelor. Puternicul lobby al industriei armelor i-a declarat deja război președintelui pe acest subiect. Propunerile lui Obama sunt rezultatul unui grup de lucru ce a fost condus de vicepreședintele Joe Biden și care și-a formulat concluziile ieri. Conform unui sondaj de la începutul săptămânii, 58% din americani susțin controlul mai strict al armelor, atitudinea multora schimbându-se după atacul din Newtown. RFI
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]