Europa: 15 noiembrie 2012 / UE, în blocaj bugetar!
15/11/2012 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Criza din zona euro apasă şi pe Germania. Cea mai mare economie din Europa s-ar putea contracta spre sfârşitul acestui an. Perspectivele economice ale Germaniei au devenit şi mai sumbre luna aceasta după ce majoritatea analiştilor şi investitorilor chestionaţi de Centrul pentru cercetare economică europeană (ZEW) cu privire la evoluţia economiei germane s-au arătat şi mai pesimişti decât luna trecută. Devine tot mai clar că Germania nu a fost ocolită de încetinirea economică din zona euro, şi tot mai posibil ca principala economie europeană să se îndrepte spre o contracţie în trimestrul patru. Indicatorul de încredere calculat de ZEW prin sondaj a scăzut la -15,7 de la -11,5 luna anterioară, scrie The Wall Street Journal. “Este un semn că Germania nu poate fi decuplată de recesiunile din jurul său”, a declarat Marcus Kappler, economist la ZEW, făcând referire la Spania şi Italia. El a adăugat că există riscul ca şi Germania să intre în recesiune, deşi acesta este mic. După patru luni consecutive în care prognozele economice ale Germaniei s-au tot înrăutăţit, indicatorul ZEW a crescut în septembrie şi octombrie după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a promis că va cumpăra obligaţiuni guvernamentale pe termen nelimitat pentru a ajuta ţările cu probleme din zona euro. De atunci însă, Germania a primit o serie de veşti dezamăgitoare, datele arătând că încrederea mediului de afaceri în economie scade, sectorul privat îşi restrânge activitatea şi rata şomajului este în creştere. Cifrele care au provocat cea mai mare îngrijorare au fost cele privind industria, sector cu o contribuţie de o treime la formarea PIB-ului Germaniei. Datele arată că producţia industrială a scăzut în septembrie cu 1,8%, cel mai mare declin din luna aprilie. În aceeaşi lună, comenzile industriale, care ar trebui să asigure viitorul acestui motor al economiei, s-au redus cu 3,3% faţă de august. “Cum indicatorii din industrie anticipează noi scăderi ale producţiei, motorul de creştere al Germaniei încă se îneacă, dacă nu cumva a intrat în marşarier”, a spus Jonathon Loynes, economist-şef la Capital Economics, pentru Thomson Reuters. Integral in Ziarul Finaciar.
Der Spiegel: Operaţiune in Fâşia Gaza: creste pericolul unui nou razboi. In timp ce Israelul derula raiduri aeriene si il asasina pe liderul militar al miscarii radical islamice Hamas, la frontiera cu Fasia Gaza erau comasate trupe terestre. Pentru cateva ore parea ca noul razboi de care se teme lumea avea sa inceapa iminent. Apoi a intervenit un purtator de cuvant israelian si a precizat ca militarii sunt pregatiti sa intervina daca va fi nevoie. Temerile Israelului erau urmatoarele: miscarea Hamas ar fi intrat in ultimele saptamani in posesia unor rachete cu raza lunga de actiune. De aceea a recurs la raidurile aeriene in care a bombardat mai multe tinte, l-a ucis pe generalul Ahmed al Djabari si, odata cu el, alte sapte persoane printre care un copil. Extremistii islamici au reactionat prompt si au declarat ca Israelul a deschis “portile iadului” odata cu asasinarea liderului lor militar. Brigazile Kassam ar fi in stare generala de alerta, conducerea Hamas s-a retras in buncare. Suspiciunile Israelului au fost confirmate zilele trecute cand peste o suta de proiectile au lovit teritoriul sau din Fasia Gaza. Printre acestea s-au numarat mai multe rachete Katiusha care au putere de distrugere mult mai mare decat cele care lovesc uzual Israelul. Si organizatia Jihadul Islamic a anuntat ca va razbuna operatiunea de ieri. E putin probabil insa ca extremistii palestinieni sa lanseze un atac masiv, cel mai probabil se vor rezuma la actiunile solitare menite mai degraba sa ii faca sa isi pastreze imaginea de oponenti ai Israelului. In orice caz, un nou razboi precum cel din 2008 nu ar fi in interesul niciunei parti, cel putin in teorie. Pe de-o parte Hamas nu este pregatita din punct de vedere militar sa tina piept Israelului intr-un conflict deschis, iar Tel Aviv-ul ar trebui sa ocupe intreaga Fasie Gaza ceea ce ar fi o mare provocare logistica.
BBC News: UE, în blocaj cu privire la bugete. Negocierile privind bugetul european pe anul 2013 sunt blocate, statele membre au refuzat sa dea mai multi bani la Bruxelles. Comisia Europeana este obligata acum sa faca un nou proiect de buget. Impasul vine cu doar o saptamana inaintea Consiliului European de toamna unde se va discuta despre bugetul Europei in exercitiul 2014-2020. Comisia Europeana vroia 9 miliarde de euro in plus la bugetul pe 2013 sub forma unei “finantari de urgenta” care a fost respinsa de statele membre ale UE. Daca pana in luna ianuarie nu se va ajunge la un acord, atunci actuala forma de buget va fi rostogolita de la luna la luna pana cand se va fi gasit un compromis in aceasta chestiune. In 2012, UE a avut un buget de 129,1 miliarde Euro, o crestere cu 1,9% fata de 2011. Cei mai mari oponenti ai cresterii bugetare si, in acelasi timp, sustinatori ai scaderii cheltuirii de fonduri comunitare sunt Marea Britanie, Danemarca, Olanda si Suedia. In acelasi timp, presedintele Consiliului European Hermann van Rompuy sustine planurile lui Jose Manuel Barroso de reducere a bugetului european cu 75 de miliarde Euro in exercitiul 2014-2020. Majoritatea acestor bani ar urma sa fie economisiti de la fondurile de coeziune, acele fonduri care asigura dezvoltarea statelor membre prin programe operationale sectoriale si reducerea decalajului de dezvoltare intre statele membre.
The Guardian: Austeritatea e aici si ar fi bine sa ne obisnuim cu ea. Credem ca stim tot ce era de stiut despre ascensiunea Asiei si declinul Occidentului, dar, de fapt, abia incepem sa intelegem ce inseamna cu adevarat. Ieri, sindicalistii europeni erau pe strazi si acuzau politica de austeritate spunand ca ea nu functioneaza. E greu sa gasesti un argument impotriva acestei idei cand e evident ca solutia nu rezolva nici criza datoriilor nici problemele oamenilor. Dar ce sa faci altceva? Nici aici nu e usor sa gasesti o alternativa. Asa ca cel mai bine ar fi, de fapt, sa ne obisnuim cu austeritatea noastra cea de toate zilele. Pentru ca trebuie sa facem mai mult cu resurse mai putine, iar austeritatea nu va pleca nicaieri prea repede. Acest concept ne remodeleaza lumea asa ca bine ati venit in secolul 21. Vremurile bune asa cum le stim noi s-au dus. E drept, o sa ne revenim, dar va fi un proces greu si foarte lent. Nu traim acum intr-o perioada de scadere conjuncturala a economiei, ci traim o schimbare epocala. Cine crede ca vom mai avea rate de crestere ca in secolul 20 e undeva in nori. Si singurul lucru de care putem fi siguri este incertitudinea zilei de maine. Sa ne intelegem: nu e o atitudine de resemnare, e doar realista. Politicienii ar trebui sa inglobeze austeritatea in strategia lor. Numai asa poate reactiona si societatea intr-o maniera pozitiva. RFI.
Negocierile privind bugetul UE, deocamdată eşuate. Negocierile pe marginea bugetului UE pe 2013 sunt impas din cauza neînţelegerilor dintre statele membre, dar şi a lipsei de acord privind bugetul care vizează perioada 2014-2020. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat că forul pe care îl conduce nu s-a întrunit pentru a lua în discuţie bugetul Uniunii din cauza “lipsei unui acord în statele membre privind suplimentarea bugetului pe anul în curs”, fiind vorba de 9 miliarde de euro. Alain Lamassoure, preşedintele Comisiei pentru buget din Parlament a a întărit la rândul său spusele lui Schulz, adăugând că domenii precum cercetarea, dezvoltarea rurală, ajutoarele umanitare sau programul Erasmus “nu mai primesc finanţare de mai bine de o lună”. Dezbaterile privind bugetul pe 2013 sunt la rândul lor marcate de discuţii contradictorii între reprezentanţii instituţiilor europene. Comisia şi Parlamentul solicită un buget de 138 de miliarde de euro, cu 5 miliarde mai mult decât sunt dispuse guvernele europene să plătească. Din acest motiv, primele negocieri care au avut loc vineri nu s-au soldat cu nici un rezultat. În context este de aşteptat apariţia unei noi propuneri din partea Comisiei Europene, care ar duce la reluarea negocierilor. Dacă nici în urma acestui pas nu se ajunge la un consens, intră automat în vigoare o “reglementare de urgenţă”, pe baza căreia UE va aloca anul viitor, lunar, o doisprezecime din bugetul pe 2012. Cadrul discuţiilor este însă mult mai larg, mai ales că săptămâna viitoare va avea loc o reuniune europeană specială în cadrul căreia se va discuta despre proiectul de buget vizând perioada 2014-2020. Şi la acest capitol, se aşteaptă ca atât Comisia, cât şi Parlamentul European să solicite mult mai mulţi bani ca până acum. Marii contributori la bugetul european, precum Germania, vor încerca însă să impună limite foarte stricte în această privinţă.Integral la Deutsche Welle
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
o sa contribuie RO la buget fara sa atraga niciun fond si uite asa deblocam si situatia 😀
Salut,
da, o contributie bizara 🙁