Europa: 14 Martie 2013 / Habemus papam! Franciscus PP. I
14/03/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Revista Presei de la RFI
Le Monde. Papa Francisc I sau doar Papa Francisc? La anunțul protodiaconului conform căruia în funcția de Suveran Pontif a fost ales cardinalul Jorge Mario Bergoglio, presa lumii s-a grăbit să salute desemnarea lui Francisc I pe tronul Sfântului Petru. Corectura a venit însă prompt din partea Vaticanului. Francisc se va numi simplu Francisc – asta cel puțin până când un alt Papă va alege să se numească Francisc al II-lea. Rezolvarea acestei dileme a venit direct de la purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, care a cerut simplu abandonarea cifrei romane din spatele numelui. Simplificarea numelui Suveranului îi dă o încărcătură simbolică și mai mare. Francisc este un nume care simbolizează umilința – și vine tocmai la momentul potrivit în care Bisericii Catolice i se reproșează o anumită aroganță la nivel internațional. Este un nume mai degrabă clasic, unul conservator. Dar este și un semnal de deschidere față de credincioși și un semnal de bunătate. Francisc nu va fi un profesor precum predecesorul său. Mai mult, Sfântul Francisc simbolizează și o deschidere față de Islam. În istorie, sfântul este primul personaj occidental care s-a întâlnit cu sultanul otoman. Într-o epocă în care Occidentul era în război cu Islamul, Francisc a găsit oportun dialogul, nu uciderea. În epoca modernă, Francisc se potrivește și cu preocupările de salvare a mediului pentru că personajul istoric a fost primul care s-a interesat de natură. Papa Ioan Paul al II-lea l-a desemnat pe sfântul Francisc patron al ecologiei. Sfântul Francisc simțea în secolul al XIII-lea chemarea de la Dumnezeu pentru a reconstrui Biserica. Dar nu oricum, ci cu ajutorul oamenilor săraci. Deci simplu: Papa Francisc. Ușor nu-i va fi să îndeplinească așteptările date de propriul nume ales.
Spiegel. Papa surpriză. Nimeni nu îl avea pe Jorge Mario Bergoglio în cărți. Dar de ieri este Papă – primul suveran sudamerican și primul iezuit. Și primul din afara Europei de la anul 700 încoace. Face parte din elita intelectuală a catolicilor, dar în trecutul său există și o pată neagră. Papa Francisc este un om aproape de credincioșii săi. Este un om modest care nu călătorea cu limuzină și șofer, ci cu transportul în comun. Unul care nu locuia în reședința episcopală, ci într-un apartament modest. Unul care făcea cumpărături singur în supermarket și care gătea în propria bucătărie. Unul care la reuniunile cardinalilor stătea mai degrabă în al doilea rând. Și care în 2005 s-a retras din cursă în favoarea lui Joseph Ratzinger (Benedict al XVI-lea). Zvonurile spun că la al treilea vot, Bergoglio ar fi adunat 40 de voci în favoarea sa. Cu așa un rezultat ar fi putut bloca orice alegere, dar a preferat să nu o facă. De-a lungul timpului s-a ținut departe de politică, de presă. Dar când a vorbit public a acuzat cu tărie corupția și sărăcia din lume. În trecutul său există însă un episod controversat. Cu doar trei zile înainte de conclav, un avocat argentinian a depus plângere împotriva arhiepiscopului de Buenos Aires care în anul 1976 ar fi ajutat dictatura militară argentiniană să aresteze doi membri ai Ordinului Iezuiților. Acuzația este complicitate. Iezuiții care au supraviețuit torturii din închisorile dictaturii l-au acuzat pe Bergoglio că nu i-ar fi protejat deloc și că nu s-ar fi poziționat clar împotriva regimului. Cardinalul a respins constant aceste acuzații.
The Telegraph. Papa din depărtări este o alegere inspirată. Papa Francisc, în mod evident un om umil, plin de compasiune, dar în foarte scurt timp va fi confruntat cu provocări care vor cere viziune și voință din partea sa. Noul Suveran Pontif are multe pe agenda sa. Trebuie să reformeze birocrația Bisericii, să rezolve problema abuzurilor sexuale ale preoților și să stopeze valul de plecări din catolicism al occidentalilor. Francisc va trebui să își asume trecutul Bisericii și să îl asaneze – așa cum promisese Benedict al XVI-lea. Nu trebuie să ne așteptăm la schimbări teologice masive. Femeile nu vor ajunge preoți, căsătoria între homosexuali nu va fi aprobată, doctrina catolică nu va fi rescrisă în mod dramatic. Totuși, alegerea sudamericanului este o mișcare cu potențial mare de reformă. Este o inspirație chiar și pentru cei care nu împărtășesc aceeași religie cu el – priviți doar reacția mulțimii de la Vatican și nu puteți să nu fiți impresionați. Într-o lume în care credința este luată cu asalt, Papa Francisc este o alegere bună pentru speranța că spiritul creștin va reuși să se regăsească. Mai ales aici, în Europa. RFI
De ce a fost ales argentinianul Jorge Mario Bergoglio noul Papă. Nu se regăsea pe lista scurtă a cardinalilor consideraţi favoriţi în lupta pentru Sfântul Scaun şi nici măcar pe lista lungă a caselor de pariuri. Alegerea sa este surprinzătoare: este primul iezuit care ocupă această funcţie. Cu toate acestea, argentinianul Mario Bergoglio pare a fi candidatul perfect pentru şefia Bisericii Catolice – cel puţin din punctul de vedere al intereselor de la Vatican. Faptul că Bergoglio este de origine italiană, însă slujeşte într-o ţară din America Latină, l-a transformat pe acesta în candidatul ideal pentru Sfântul Scaun. Încă dinainte de începerea Conclavului pentru alegerea următorului Papă, specialiştii au accentuat dorinţa şi nevoia Bisericii Catolice de a alege un Papă care să facă legătura între Roma şi Lumea a Treia. Argentinianul de origine italiană Mario Bergoglio a fost ales Papă şi va folosi numele Francisc I. Jorge Mario Bergoglio, care a fost ales noul Papă după cinci runde de vot în Conclavul de la Vatican, marchează multe premiere pentru Biserica Catolică: este primul iezuit care ocupă Sfântul Scaun, este primul non-euroepan care conduce Biserica Catolică din epoca modernă şi, nu în ultimul rând, este primul Papă care foloseşte numele de Francisc. Cardinalii electori nu au vrut să aleagă un cardinal străin de structurile Vaticanului sau de modul vestic de a conduce Biserica Catolică, influenţat de factori precum presiunea media, climatul politic şi legal, poverile financiare şi instituţionale generate de prezenţa în ţări cu infrastructură dezvoltată. Din acest punct de vedere, Bergoglio este poziţionat ideal, iar asta vine într-o perioadă în care Biserica Catolică face eforturi pentru a integra ţările sărace. Lumea l-ar percepe drept un papă „de Lumea a Treia” graţie originilor sale, în timp ce cardinalii îl văd, mai degrabă, ca pe-un italian. Integral in Adevarul.
Povestea noului Suveran Pontif, umilul cardinal argentinian Jorge Mario Bergoglio. A renunțat la limuzina cu șofer pentru a călători cu autobuzul. Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio (76 de ani) a fost ales cel de-al 266-lea papă din istoria Bisericii Catolice, în cel de-al cincilea scrutin al conclavului, sfatul cardinalilor convocat special pentru desemnarea succesorului lui Benedict al XVI-lea, început aseară. Jorge Bergoglio s-a născut la Buenos Aires, în 1936. Este unul din cei cinci copii ai unui lucrător feroviar italian. În adolescență, Papa Francisc şi-a pierdut un plămân în urma unei infecţii, potrivit ediției online a postului NBC News. Sursa citată mai precizează și faptul că experții medicali spun că Papa Francisc pare să fie în putere şi sănătos şi ar trebui să aibă capacitatea pulmonară aproape de normal. Bergoglio a studiat în capitala argentiniană şi şi-a luat diploma de tehnician chimist, însă la scurt timp după absolvire a ales haina preoţească, decizie care l-a făcut să se înscrie la seminarul Villa Devoto, din Buenos Aires. În 1958, Bergoglio a activat în ordinul Compańía de Jesús, mutându-se la Santiago de Chile, unde a urmat studii umaniste, iar în 1964 s-a întors la Buenos Aires pentru a se dedica studiului literaturii şi psihologiei, la colegiul El Salvador. A studiat teologia între 1967 şi 1970 la Facultatea de Teologie a colegiului San José, în San Miguel de Tucumán (nordul Argentinei). A fost uns preot în 1969. În 1986 a revenit în Europa, mai precis în Germania, pentru a-şi finaliza teza de doctorat, însă a fost transferat în oraşul Córdoba pentru a activa ca director spiritual şi confesor al ordinului Societăţii lui Iisus. El a fost numit cardinal în 2001 de fostul Papa Ioan Paul al II-lea. În această funcție, el s-a remarcat pentru pozițiile sale conservatoare, pledoariile în favoarea justiției sociale și o atitudine umilă. El a renunțat la reședința oficială pentru a locui într-un apartament modest, renunțând chiar la mașină cu șofer pentru a călători cu mijloacele de transport în comun. Noul papă obișnuiește chiar să își gătească singur. Francisc, numele de papă pe care și l-a ales, se opune eutanasiei și avortului. Deși poziția sa în privința homosexualilor se pliază pe cea a Bisericii Catolice, el a făcut apel la respectarea homosexualilor ca indivizi, ființe umane. El s-a opus vehement legii adoptate în 2010 de guvernul argentinian de legalizare a căsătoriei între persoanele de același sex, cosiderând-o „un mare pas antropologic înapoi”. „Să nu fim naivi, aceasta nu este o luptă politică, este una împotriva planului lui Dumnezeu”, spunea cardinalul Bergoglio atunci. Jose Mario Bergoglio este membru al Congregaţiei pentru Cult Divin şi Disciplina Sacramentelor, al Consiliului Pontifical pentru Familie şi al Comisiei Pontificale pentru America Latină. Integral aduce EVZ.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna dimineata,
multumiri Theophyle pentru completarea descrierii noului papa. Pare asa cum ar trebui sa fie un cap al bisericii: modest, umil, apropiat de oameni si nevoile lor. Probabil ca are si defecte , ca orice om, important este sa nu prejudicieze menirea sa.
In contrast, ma gandesc la opulenta, trufia, lipsa de aplecare spre nevoile celor saraci si spectacolul oferit de capii bisericii noastre pentru a “impresiona” si stapani pe cei mai saraci cu duhul.
Mi se par atat de departati de menirea lor si nu-mi impun nici un respect.
cu placere Cedric,
Pe hartie arata foarte bine 🙂 Sa speram ca sa o sa fie!
Excelentă sinteză, mulţumiri. Chiar mă întrebam de un de pot afla mai multe. Ce întrebare 🙂
salut tibi,
te asigur ca vei avea si un aricol complementar. Este un papa extrem de interesant si o vom deslusi mai tarziu si de ce 🙂
Servus, Teofil.
Sînt ca de obicei, pe recepţie 🙂
Multumiri pentru articol, Teofil. Este intr-adevar un papa extrem de interesant, si nimeni nu se astepta la o alegere ca aceasta. Sa-i uram viata lunga si sa fie binecuvantat !
cu placere 🙂
Este un papa cu charisma!! Sper sa se ridice la asteptarile noastre…Cred ca este cea mai buna alegere, dupa papa Ioan Paul al doilea…Sa fie binecuvantat!!
Amin!