Prostiile sunt plătite întotdeauna !
19/03/2014 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International |
NOTĂ: Articolul de mai jos a fost publicat acum 4 ani la data de 10/04/2010, pe Politeia Veche si analiza deficientele majore ale tratului intre SUA si Federatia Rusa – Un nou inceput pentru Rusia, sub semnatura lui Obama !
New START (STrategic Arms Reduction Treaty), numit de Rusia CHB-III, este un tratat bilateral de reducere a arsenalului nuclear între Statele Unite şi Rusia. Acest tratat este o continuare a tratatului semnat in 1991, sub titlul de START II intre G. Bush Sr. si Boris Elţîn, tratat expirat în decembrie 2009 şi SORT tratatul de la Moscova din 2002, care va expira în decembrie 2012. Preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev au anunţat la 26 martie 2010 că au ajuns la un acord. Noul tratat a fost semnat la 8 aprilie 2010, la Praga, de către Obama şi Medvedev, ramanand sa fie ratificat de Senatul SUA si Duma Rusiei. Dupa semnarea acestui tratat, Presedintele SUA, Barak Hussein Obama, s-a intalnit cu sefii de stat din Estul Europei, incercand sa-i linisteasca in legatura cu acest tratat.
Tratatul semnat de Obama si Medvedev limiteaza numărul operaţional de focoase nucleare dislocate la 1550 si va limita la 800 numărul de focoase nedesfăşurate. De asemenea, se va limita numărul de ICBM-uri, SLBM-uri, şi focoase dislocate pe bombardiere grele, echipate cu armament nuclear pana la 700 de focoase.
Aceste obligaţii trebuie să fie îndeplinite în termen de şapte ani de la data in care tratatul va intra în vigoare, adica dupa ce el va fi votat de legislativul celor doua tari. Tratatul va dura zece ani, cu o opţiune de reinnoire pe o perioadă de până la cinci ani, cu acordul ambelor părţi.
Ce castiga Rusia:
- Posibilitatea de a introduce o noua generatie de armament nuclear, prin reducerea costurilor armamentului invechit, cu o mentenanta mult mai scumpa si dificila si cu un MTBF superior.
- Mentinerea pozitiilor fixe pe suprafetele aflate pe teritoriul Rusiei.
Ce pierde Rusia: nimic!
Ce castiga SUA:
- Limitarea costurilor operationale prin desfintarea de unitati.
- Relocarea unor unitati pe teritoriul SUA.
Ce pierde SUA
- Desfasurarea globala stabilita de 30 de ani.
- Reducerea arsenalului nuclear de ultima generatie.
- Desfiintarea doctrinei Reagan – “nu renuntam la nimic daca nu este necesar”.
Care sunt implicatiile pentru NATO si implicit pentru Romania intr-o alta postare.
Pentru cei interesati aveti aici tratatul si protocolul semnate intre SUA si Rusia.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut voios . 🙂
Eventuale rachete ruse Iskander cu incarcaturi nucleare plasate in proaspatul teritoriul rusesc numit Crimea , o sa il faca sa doarma bine pe Mazare la Constanta ?
Ca e exact in raza lor de actiune . Fiind supersonice dar si puternic manovrabile , imposibil sa fie interceptate . 🙁