Parteneriatul Estic: Back to USSR
11/09/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International, Magazin Politic |
Uniunea Vamală (UV) şi Spaţiul Economic Unic (SEU) sunt două structuri, pe care Rusia le creează cu Belarus şi Kazahstan (acum si cu Armenia). La 1 ianuarie 2015, pe baza UV şi SEU va lua fiinţă Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) – o comunitate care în intenţia Kremlinului se vrea după modelul UE. Moscova vrea ca în ea să intre şi Ucraina, dar acesta încearcă să se integreze în Uniunea Europeană. Se aşteaptă ca semnarea acordului de asociere între Ucraina şi UE să aibă loc în noiembrie la Vilnius în timpul summitului Parteneriatului Răsăritean. Acordul prevede între altele crearea zonei de liber comerţ, a cărui consecinţă va fi desfiinţarea tarifelor vamale la 99% din mărfuri în comerţul ucraineano-Uniune. Glazev a menţionat că, în cazul asocierii cu UE, Ucraina nu va putea conta nici măcar pe statutul de observator în UV, SEU şi UEE.
“În momentul semnării acordului de asociere cu UE, Ucraina va pierde independenţa şi va înceta să fie pentru noi nu doar partener strategic, dar chiar şi partener potenţial”, a avertizat consilierul lui Putin. În aprecierea lui Glazev, acordul între Kiev şi Bruxelles este “asimetric”, pentru că “Uniunea Europeană va obţine tot, iar Ucraina numai ce UE va consida necesar“.
Funcţionarul de la Kremlin a anunţat că “pe măsură ce Kievul va desfiinţa taxa vamală la importul din Uniunea Europeană, Uniunea Vamală va introduce tarifele sale vamale la mărfurile din Ucraina”. Glazev a mai spus că dacă Ucraina “va rămâne” cu Rusia, atunci va putea conta pe o reducere serioasă a preţului la gaz. În opinia consilierului preşedintelui Rusiei, preţul pentru Ucraina va fi comparabil cu cel pe care îl plăteşte Belarus, adică de două-trei ori mai mic decât cel actual.
Glazev a calculat că prin economiile la gaz, lichidarea barierelor protecţioniste în comerţul bilateral şi prin desfiinţarea tarifelor vamale, Ucraina în cazul participării la procesul de integrare eurasiatică” ar putea obţine 11-12 miliarde dolari pe an. Vezi mai multe, AICI
Lansat în 2009, Parteneriatul Estic are ca scop apropierea fostelor state sovietice de UE, ceea ce Moscova consideră ca fiind o atingere adusă sferei sale de influenţă. Aceasta a creat în 2010 propria uniune vamală din care fac parte în prezent Belarus şi Kazahstan. Săptămâna trecută, Armenia a anunţat că se va alătura uniunii vamale, blocându-şi astfel şansele de a semna un tratat de liber schimb cu UE. După decizia Armeniei de pe 3 septembrie să se alăture Uniunii Vamale, un bloc comercial al Rusiei. Dupa semnarea acestui accord, un număr de politicieni europeni au declarat că Armenia nu va putea avea acorduri de liber-schimb cu Uniunea Europeană pentru că cele două blocuri sunt incompatibile.
Uniunea Europeană şi Statele Unite şi-au exprimat susţinerea totală faţă de ţările din fosta Uniune Sovietică care au ales calea apropierii de Europa şi au avertizat Rusia că presiunea pe care o exercită în contrapondere este inacceptabilă. Secretarul de Stat american John Kerry, care a participat la întâlnirea celor 28 de miniştri de Externe ai Uniunii Europene, sâmbătă, la Vilnius, a caracterizat programul european de parteneriat drept un “plan economic foarte important” destinat ameliorării normelor comerciale şi favorizării locurilor de muncă. Potrivit ministrului lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius, toţi omologii săi europeni şi-au exprimat solidaritatea cu cele şase state din program, dar el a avertizat că Rusia îşi va spori presiunea asupra partenerului principal, care este Ucraina. Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia şi Republica Moldova sunt, de asemenea, vizate. SURSA
Lituania, stat care deţine preşedinţia UE, face eforturi pentru a aduce 6 ţări fost-sovietice – Moldova, Georgia, Armenia, Ucraina, Belarus şi Azerbaijan – mai aproape de Uniunea Europeană prin acorduri politice şi comerciale, sub Parteneriatul Estic iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008. Rusia şi-a folosit avantajele economice şi energetice în aceste state pentru a bloca eforturile Bruxelles-ului şi a avut mai mult sau mai puţin succes. Ca cel mai mare partener al Armeniei, cel mai mare investitor străin şi deţinător al multor active strategice ale acestei ţări, Rusia este crucială pentru stabilitatea Armeniei.
Putin a declarat recent că va exista o investiţie majoră a Căilor Ferate Ruse în sistemul de căi ferate armean şi urmează, de asemenea, investiţii ale companiilor Rosneft şi Rosatom pentru îmbunătăţiri ale sectorului nuclear şi al industriei chimice. Din cauza distanţei care le separă şi a crizei politice şi economice, Uniunea Europeană nu are aceleaşi oportunităţi precum Rusia să devină un partener pentru Armenia şi pentru alte state din regiune.
Moscova îşi va intensifica presiunea în timpul summitului de la Vilnius din noiembrie, în timpul căruia numeroase state din programul Parteneriatului Estic vor decide dacă să-şi întărească legăturile politice şi comerciale cu Uniunea Europeană prin noi acorduri.
Dată fiind slăbiciunea UE şi interesele sale de a-şi rezolva problemele structurale interne, Rusia va avea succes în a influenţa statele periferice. (Vezi analiza STRATFOR)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Solidaritate” (SUA si UE cu cele 6 tari), “asimetrie” (tratatul UE Ucraina – oare?; la urma urmei, Ucraina de ce se tine asa tare?), gaze ieftine cu care vor sa cumpere tari intregi… Sa vedem in noiembrie.