Omagiu: Margaret Thatcher si “Şarpele din tunel”
08/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, International, Stiri Europene |
“ O democratie poate genera conducatori capabili numai daca acestia au fost probati prin cariere anterioare, care s-au dovedit apti, cu succese in afara politicii. Pepinierele partidelor politice au produs fructe alterate, incapabile sa-si conduca popoarele. Majoritatea liderilor occidentali sunt politicieni de meserie, care chiar daca au invatat o alta profesiune sau au studii academice intr-o profesie liberala au exersat-o extrem de putin, poate chiar deloc. Putinele exceptii sunt exact acelea care confirma regula. Deci acesti oameni, care raspund de soarta milioanelor de oameni ai popoarelor lor, sunt de fapt persoane care nu au excelat in nimic, niciodata. Singura cariera pe care o au este politica pe care o profeseaza, de cele mai multe ori populist si oportunist. Occidentul contemporan este condus de cei mai nepregatiti lideri din perioada de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial. “Politeia Veche – “Cei 5 împaraţi buni”
Margaret Thatcher (1925 – 2013)
Margaret Thatcher a studiat la Oxford (Colegiul Somerville) , unde s- specializat in chimie. Dupa terminarea studiilor, a lucrat ca cercetatoare pentru British Xylonite şi mai apoi J. Lyons and Co., intre anii 1947 si 1952. In anul 1952 se intoarce la studii si termina avocatura. Paralel cu studiile da nastere la doi gemeni. Dupa doua esecuri electorale reuseste numai in 1959 sa intre in Parlamentul britanic. (articol biografic)
Deci incercand sa ne uitam la situatia din Romania, vom gasi mii de femei cu acelasi date personale, daca ne vom intreba cate din ele sunt in primele randuri ale politicii vom ajunge la concluzii extrem de precare. ABSOLUT niciuna! O societate ar trebui sa incerce cateva raspunsuri, nu cred ca ne vor place aceste raspunsuri, deci fraza domnului Presedinte ramane asa cum a fost intrebata, lozincarda!
Pentru a intelege a doua parte a articolului voi incepe cu o mica intoarcere in timp – nu prea departe, la inceputul anilor ‘70. Ca orice eveniment de mari proportii, cu efecte globale, criza actuala isi are sursele in deceniile din urma. Intr-un articol anterior am incercat sa dezvalui o parte din aceasta evolutie, care ne-a adus la locul in care ne aflam (vezi, “O scurtă istorie a unei crize anunţate“). Astazi vom cobori o treapta in timp si ne vom reintoarce la una dintre cele mai mari prostii faptuite la sfarsitul secolului al XX-lea, mai precis in anul 1971, cand unilateral Statele Unite au abolit tratatul din 1944 de la Bretton Woods, care plasa aurul ca etalon monetar funcţional până în respectivul an, când sub administraţia Nixon, dolarul a devenit moneda de rezervă. (vezi, “Înapoi la Bretton Woods”)
Dolarul devine moneda principala in noul etalon, celelalte monede, in special cele europene, se aliniaza la dolarul american, permitand flotatia diferitelor monede nationale cu +/- 2,5%. Bineinteles, asa cum se va vedea in continuare, aceasta flotatie nu a fost suficienta pentru simplul fapt ca banda de flotare de 4,5% nu putea fi suficienta, avand in vedere tendintele inflationiste ale monedelor “latine” (francul si lira italiana), cu monedele “germanice”, in special marca germana, guilderul olandez sau coroana daneza. Marea Britanie isi pastra relatia dintre lira britanica la un oarecare etalon argint (sterling).
Prima colaborare financiara la nivel European, provocata de anularea tratatului din 1944 de la Bretton Woods, incepe in anul 1972, prin creerea tunelului de flotatie a tuturor monedelor europene (ma refer la Occident). Acest tunel de flotatie si relatiile dintre monedele europene a purtat numele semnificativ “sarpele monetar” (acceptiunea romaneasca la snake in the tunnel). Acest aranjament trebuia sa fie temporar si sa dea un raspuns la anularea “Bretton Woods.” Prima mare problema a acestui aranjament a fost razboiul din Orientul Mijlociu, cunoscut sub numele (Razboiul de Yom Kipur), care a generat un semi-embargo de carburanti si a produs o inflatie serioasa a dolarului american (1973 – 74 “inflatia Carter”), inflatia respectiva sileste dolarul american sa fluctueze la randul lui, deci povestea aranjamentului european se prabuseste.
Pana in 1977 se consolideaza un alt reper monetar, compus in special din marca germana, guilderul olandez, francul luxemburghez si coroana daneza. Bineinteles ca acest nou reper-etalon diminueaza forta de competitie a “latinilor”, care isi controleaza cursul de schimb intr-un fel extrem de asemanator cu cel al chinezilor astazi.
Despre evenimentele acestora ani si pana la sfarsitul anilor ’70 puteti citi rezumatele gasite in arhiva Margaret Thatcher si republicate pe situlPoliteia Geopolitical Analyses. Celor care vor dori mai mult decat aceste rezumate, le sugerez situl original al acestor arhive, care contine materialele originale, eu avandu-le insa integral si in format PDF.
Ce se intelege din aceste rezumate:
1. Ceea ce se intampla astazi s-a mai intamplat (intr-un fel sau altul);
2. Bancile centrale vorbesc despre cooperare, dar aplica reguli protectioniste, protejand bancile proprii;
3. Germanii au avut un comportament financiar exact la fel cu cel de astazi;
4. Politicienii duri si anti-populisti sunt ocoliti ( vezi Margaret Thatcher);
5. Populismul si indoctrinarea politica provoaca catastrofe.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua
Dumnezeu s-o odihneasca;
cel mai bun exemplu de politician al sec xx care a dovedit ca poti fi lider fara a ” inghiti broaste”
nici un compromis si viata i-a dat dreptate;
primul lider politic care a spus despre Gorbaciov” se poate face business cu el” si de aici a inceput ” tavalugul” disparitiei ” lagarului socialist” dupa ce Ioan Paul II rostogolise ” bulgarele” =”nu va temeti”
AMIN!
Un om de mare, mare valoare. Sa-i fie tarana usoara.
Margaret Thatcher a schimbat Marea Britanie. Sunt puțini politicienii al căror nume să denumească o filosofie politică. În amintirea britanicilor e depășită ca magnitudine a impactului asupra vieții acestora numai de Winston Churchill. Dar Churchill conducea țara într-un război mondial. Impactul baronesei Thatcher s-a insinuat altfel asupra populației – pentru că altele erau și vremurile – însă faptul că a rezistat (și a câștigat!) presiunilor sociale a „trezit” pragmatica populație britanică, a repus-o pe picioarele ei.
Încercați numai să v-o imaginați ACUM pe Margaret Thatcher dând replicile Marii Britanii în Consiliul Europei! Cu totul altfel s-ar poziționa și Europa! Poate s-ar trezi și ea la muncă!
…dar istoria nu se scrie cu „dacă”…
Buna ziua,
o femeie care a demonstrat ca poate “muta muntii si sparge bariere”, a marcat o epoca. Nu cred ca mai poate fi egalata, o mare personalitate cu un spirit de organizare exemplar, care a functionat ces apropae o viata de om.
Buna ziua,
S-a stins un adevarat om politic, un mare lider si o adevarata Doamna! Margaret Thatcher va ramane in sufletul prietenilor si in mintea dusmanilor.
Multe “doamne” din politica autohtona puteau sa-i urmeze exemplul, dar fiind greu au ales doar compromisurile.
Dumnezeu s-o odihneasca!
La noi “doamnele” sunt promovate in politica doar pe post de canapiste.
Cand se vor schimba criteriile, mai discutam. 🙁
bun gasit
si, in plus, in Ro, adevaratele doamne sunt o specie pe cale de disparitie
Buna,
s-or mai gasi da` nu sunt scoase la suprafata.
Se poarta mahalaua/tzoparlanimea.
bine ar fi sa inceapa sa apara, dar ramin la parerea mea
Sau, probabil astept eu prea mult de la ceea ce ar fi o doamna autentica ? – nu stiu,
posibil, pentru ca am avut sansa (unii i-ar zice ghinion) sa cunosc citeva persoane cu adevarat extraordinare, Poate ca “modelul” cu care compar sa fie prea sus ?
puternic om. Dumnezeu sa o odihneasca!
Un om politic de forta, un conservator veritabil.
A pus economia UK pe picioare.
Si a pus umarul la caderea comunismului/URSS.
Cata nevoie am avea de un astfel de om… 🙁
Dumnezeu sa o odihneasca!
Un bun exemplu de urmat, pentru cine doreste sa fie un om puternic.
Avem nevoie de cat mai multi oameni de o asemenea valoare!
seara buna Theophyle all 🙂
D-zeu sa o odihneasca in pace.
Obervator 🙂
le-a si dat. A fost liderul european care s-a opus constructiei actuale.Chiar tin minte un cliseu din memorie(diverse interventii ale lui MT erau preluate de mai multe televiziuni,inclusiv scheciurile umoristice-mai participa si la asa ceva) cand spunea ca nu vede europa constituita intr-un bloc unitar care apoi sa nu aiba probleme.
Lipsa compromisului dpdv politic si titeiul din marea nordului dpdv economic impreuna cu o fermitate iesita din comun(minerii de ex.)au facut din anglia d-nei de fier o putere de invidiat.N-a jucat multe carti,dar cate le-a avut le-a jucat magistral si in acelasi timp astrele au decis ca sa fie contemporana cu altii croiti pe acelasi calibru(reagan,gorby,kohl,ioan paul etc)
s-a vazut si cu ceasca 😆
..
Oricum ar fi fost la vremea aia aveam cu totul alte preocupari informarea politica tinea mai mult de faptul divers.Conflictul cu insulele Falkland(ocupate de argentina) avea loc la cateva luni inainte de campionatul mondial din spania(1982),argentina venind din postura de campioana mondiala (1978)
toata lumea astepta cu sufletul la gura o confruntare intre cele doua echipe,amandoua fiind calificate,arg.direct si anglia din preliminarii.
Dar n-a fost sa fie.Sortii au hotarat ca sa fie in grupe diferite si in plus nu s-au calificat in fazele finale.Ce vremuri,si berea curgea garla.
Alexander Haig: Let’s face it. The Falkland islands are thousands of miles away, not many of your people there, of no social or economic importance…
Margaret Thatcher: Like Hawaii, you mean? 🙂 🙂
off-topic.
http://sareinochi.files.wordpress.com/2013/04/blaga-unul-din-cei-7-milioane.jpg
🙂
din ciclul “corlatean e un fatalau” http://www.evz.ro/detalii/stiri/remus-cernea-amenintat-de-radu-mazareii-rup-picioarele-daca-l-prind-la-constanta-1031829.html
Margaret Thatcher: “Watch your thoughts, for they become words. Watch your words, for they become actions. Watch your actions, for they become…habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think we become. My father always said that, and I think I am fine.”
Margaret Thatcher: “Gentlemen, if we don’t cut spending we will be bankrupt. Yes, the medicine is harsh, but the patient requires it in order to live. Should we withhold the medicine? No. We are not wrong. We did not seek election and win in order to manage the decline of a great nation.”
Basescu a zis la fel, dar lui nu i-a mers, cu sacalii politici din Romania
Si in plus clasa politica a inteles cind Margaret a taiat laptele gratuit pentru copii.
Buna seara 🙂
Dumnezeu sa o ierte, iar noi trebuie sa o respectam…
Diferenta intre politicieni ca Margaret Thatcher si cei de azi este, dincolo de orice slogan, diferenta intre un politician care si-a convins votantii de adevarul (aici parafrazez – dintr-un articol prezentat ieri de gazda noastra) ca trebuie “sa faca” ceva pentru a trai mai bine, nu e suficient doar sa “voteze” pentru a trai mai bine. Probail a fost greu pentru ea, dar s-a inhamat la munca. Hai sa vedem cati din liderii actuali (nu numai din Ro) s-ar inhama la asa munca.
Real-Politik (forma fara fond daca nu esti si dispus “sa faci” ceva), in afara de a convinge pe cineva “sa voteze”, cred ca mai e si misiunea de a convinge “sa faca”.
Poate @TDS o sa inteleaga la ce ma refer, si o sa o lase mai moale cu “sloganele” care merg/sau nu merg – la buticari. Pentru ca sloganul este important doar cand ascunde/indemna la o actiune – nu doar cand indemna la un simplu vot…
Exemplul doamnei de fier este concludent: a inceput in criza, cu o incredere (de vot) aproape de zero. A traversat perioade extrem de dificile, cu mana de fier (Falkland si inchiderea minelor – sunt doar doua din crizele trecute). A terminat exact cu incredere minuscula, tradata de apropiati dar si de votanti. Dar a fost respectata … la apogeu si doar apoi … tarziu.
Doamna Tathcher era fiica de BUTICAR, si a robotit in buticul tatalui ei pe care l-a respectat enorm de la virsta foarte frageda. De dimineata pana noaptea, si nu intelegea cum pot sa existe oameni care sa ceara dar sa nu munceasca. A dat exemplul asta cind cu reducerile si cind cu greva minerilor.
Si nu ai inteles fondul : Cu slogane nu umbla TDS ci politicienii din toata partidele pentru care buticarul e doar oaia de muls si de pus la gratar….. si nu fac de 23 ani absolut nimic de substanta pentru el. Iar conducatorii partidelor sunt toti intelectuali ori ca sunt socialisti caviar cu rolex pe mana sau bugetari de dreapta
Aduga-ma la lista celor care trebuie sa inteleaga.
Dansu
De obicei “buticarii” sunt cei cu actiunea, nu partidul sau miscarea. Ei sunt cei ce fac si nu ei nu au nevoie sa fie imbolditi de vreun slogan de actiune. “Buticarii” au nevoie de stabilirea unui cadru juridic/financiar care sa ii ajute. Pe aia ii vor vota. Asta este parerea mea 🙂
PS. ziua buna, am uitat. Un inceput de saptamana placut.
Exact domnule : Buticarul are nevoie de legi si de democratie ! In schimb, la randul lui, buticarul genereaza democratie !
“Buticarii”, cand “fac”, trebuiesc sprijiniti, nu “incurajati/demonizati” in vorbe. Asta e deosebirea intre un plitician de tipul “doamnei de fier” si politicienii de azi. Partidul/miscarea e cu “facutul” pe domeniul sau – politic, structural, nu pe domeniul concret.
Mai pe simplu: nu incurajezi scazand TVA la paine, ci “supraveghind” piata ca sa se existe reguli egale pentru toti. Cu alte cuvinte – simplifacand. Orice execeptie, chiar justificabila social, (inclusiv scadearea TVA) insemna complicatie si ingreunarea controlului. Deci a aplicarii regulii.
Asta trebuie sa “faca” politicienii. Iar “buticarii” sa stie una si buna” asta e TVA – asta fac. Nu cu 100 de sortimente, unele cu TVA redus/exceptat, altele cu TVA intreg.
Exemplul e pur aleator, gandeste-te la accize, si diverse taxe si comisioane (legale).. Doar in salarizare sunt peste 10 de tipuri taxe, fonduri, cote si contributii si fiecare se calculeaza la alte baze.
In benzina intre TVA, accize, taxa drum, taxa PP, redeventa (pe care oricum o platesti tu), fiecare in alta moneda si calculate unele la volum (litru) altele la masa (kg/to) sau la productie globala, si la toate se mai aplica TVA.
Nu confunda buticarul standard cu clientul politic
Exceptarile sunt facute de PSD nu pentru a fi o parghie a progresului ci pentru ca atunci cind sunt multe exceptii, fraudele pot fi mai usor ascunse, iar exceptiile inseamna spaga.
Clientii politici ai PNL sunt milionarii carora li se fac inlesniri si nu buticarii, intreprizatorii ce doresc o legislatie uniforma si care dau de mancare la intre 2 si 200 de salariati si care aduc 70% din PIB si 65% din ocuparea in munca
Hehehe
Pina nu demult eu ii spuneam Adriana S lui Pufulete, iar multi de aici ii ziceau Saftoaica centurista.
Ei acum , facem schimb de epitete ?
Ponta a omagiat-o pe M. Thatcher este aproape o blasfemie
tocmai dau un like
…profit de faptul că – deși urmează unei postări despre cea care a fost Doamna de Fier comentariile de pe Politeia se mai „abat” și pe la… Adriana Săftoiu și intervin și eu cu un off-topic: care e a 10-a religie a lumii?
Citiți la http://www.economist.com/blogs/erasmus/2013/04/venerating-kims?fsrc=nlw|newe|4-8-2013|5491313|36465717|E
…o carte de basme de prin anii ’50 pe care am păstrat-o încheia un basm coreean cam așa: „…și fluierașul fermecat, se spune, a ajuns în mâinile tovarăului kim Ir-sen….” Curios că n-am uitat cuvintele astea. Probabil că m-au șocat și când eram mic!! 🙂
@lastnightmusic Mulțumesc pentru semnalarea melodiei Summer in Siam! Chiar îmi place foarte mult și se potrivește și cu prima destinație din vara asta! 😀
…. when the moon is full of rainbows …. 🙂 🙂
http://www.contributors.ro/media-tech/tertium-non-datur-mai-usor-cu-dna-ul-pe-scari/
merci de semnalare…. e bun. L-am citit si pe Lalu care si el e bun… Nasc si la Moldova oameni . 🙂
Parafrazandu-l pe lastnightmusic la 9:16 cred ca putem sa-i croim si lui Victor Ponta un astfel de caracter:
“Sa nu ucizi niciodata deoarece crima duce la furt iar de la furt la minciuna nu-i decat un pas”
Buna Dimineata,
Postare noua – Revista Presei – 9 Aprilie / “playback” in USL