“Obamacare” – o reformă nereuşită
08/10/2013 | Autor theophyle Categorii: International, Magazin Politic |
Pentru cititorul roman ultimele evenimente din Statele Unite sunt aproape de neinteles. Pana la urma ce se intampla in zilele acestea este rezultatul functionalitatii unui echilibru intre puterile statului American la nivel constitutional.
Noua “lege a sanatatii din SUA”, cunoscuta sub numele popular “Obamacare” (formal Patient Protection and Affordable Care Act –PPACA sau Affordable Care Act – ACA) trebuia sa intre in functiune incepand cu 1 octombrie a.c. cu amendamentul prin care obliga firmele cu peste 50 de angajaţi, să ofere asigurare acestora. În reacţie la această măsură, multe companii au început să renunţe la angajări cu normă întreagă, preferând să încheie doar contracte part-time. Fiind bugetata in anul fiscal care incepe in SUA la aceasi data. Mulţi experţi in domeniu sunt siguri că aceasta lege va crea un deficit naţional insuportabil pentru bugetul American. Conform Congressional Budget Office, biroul bipartizan pentru buget al Congresului American, Obamacare va costa administraţia americană, numai anul viitor, aproximativ 1,4 miliarde de dolari.
Noua lege propune patru modele de asigurare. Pachetul “Bronz” acoperă 60 la sută din costurile pacientului, pachetul “Silver”, 70 la sută, iar pachetul “Platinum” ar urma să preia aproximativ 90 la sută din costurile serviciilor medicale accesate. Conform noii legi a sănătăţii, toţi cetăţenii sunt, conform legii, obligaţi să se asigure. Fiecare plătitor de taxe, indiferent de vârstă şi de starea sănătăţii, primeşte un card de asigurat. Cine refuză să încheie un contract de asigurare medicală primeşte o amendă.
Astazi traiesc in SUA aproximativ 60 de milioane de oameni ( cam 20 % din totalul populaţiei) care nu au acoperire medicala. Noua legea oferă servicii medicale ieftine sau gratuite pentru familii cu un venit de sub 31 000 de mii de dolari pe an. Estimarile existente considera ca această măsură acoperă 17-19 milioane de americani.
Revista Health Affairs mentioneaza ca jumătate dintre americani refuză să plătească extinderea asigurării medicale. Aceştia au opţiunea de face acest lucru în baza unei decizii a Curţii Supreme, luată anul trecut.
Un sondaj Gallup a relevat că majoritatea americanilor nu agreaza “Obamacare”, în timp ce doar 40 % o susţin. 44 % dintre cetăţenii americani sunt de părere că noua lege va înrăutăţi serviciile medicale, degradand calitatea serviciilor primite de contribuitorii medii.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ce fac republicanii astazi este inacceptabil! Boehner refuza sa supuna legea bugetului la vot in congres de teama ca au mai ramas si republicani responsabili care nu sunt de acord cu politicile tea-party.
Atata timp cat “ObamaCare” a parcurs tot circuitul legislativ si a fost acceptata de Curtea Suprema ce mai ramane de discutat ?
O lege cu exceptii, ar mai trebui sa precizam aici. Adica, tocmai congress-men-ii care au sustinut Obamacare cer sa fie exceptati de la obligativitatea intregistrarii in unul din planurile mentionate. Plus cateva companii mari care au obtinut si ele exceptii. Daca e lege, atunci macar sa se aplice la toti, in mod egal. Si nu este adevarat ca “noua lege ofera servicii medicale ieftine sau gratuite”. Asa ceva nu exista nicaieri in lume. Orice serviciu medical costa, si cineva plateste pentru el. Pana si site-ul guvernamental unde se face inregistrarea si-a schimbat de ceva vreme titlul din “free healthcare” in “affordable healthcare”. 🙂