Gordon nu va reuşi să fie mai “sonat” decât nebunii
08/05/2013 | Autor theophyle Categorii: International, Politeia Digest |
Astazi inca un articol de la The Guardian (David Cameron won’t prosper by trying to outkip the Kippers), referitor la rezultatele alegerilor locale partiale in Anglia. Proprietate a Scott Trust, The Guardian este în general considerat ca fiind ziarul de referinţă al celor de orientare de centru (uneori dreapta, alte ori stanga) chiar dacă este în mod tradiţional apropiat de partid laburist. În The Guardian semnează cronicari reputaţi, ca George Monbiot, Geoffrey Wheatcroft şi Polly Toynbee. Fondat la Manchester în 1821, The Guardian a devenit unul din cele mai vizitate site-uri de informaţii din lume.
***
Alegerile locale parţiale din 2 mai, din Marea Britanie, au marcat un progres îngrijorător al sprijinului acordat Partidului Independenţei Marii Britanii (UKIP) – a cărui principală platformă politică este pledarea pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – având în vedere faptul că această grupare a obţinut aproape un sfert din voturi.
Creşterea bruscă a numărului de simpatizanţi a fost cea mai rapidă progresie pentru un partid situat pe locul patru ca importanţă în Anglia, în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial. Acest fenomen a fost considerat drept “un val de schimbare” şi “un eveniment seismic” în politica britanică. Dar editorialistul de la The Observer, Andrew Rawnsley, a fost în mod clar mai puţin emoţionat, îndemnându-i pe aceşti comentatori să “facă un duş rece şi să se calmeze”.
Rezultatele pentru partid, ai cărui simpatizanţi au fost descrişi de premierul britanic David Cameron, la un moment dat, drept “sonaţi, lunatici şi rasişti refulaţi” sunt “în mod clar remarcabile”, a spus el, “dar este extrem de prematur să începem să vorbim despre un punct de cotitură istorică”.
Votul a demonstrat exasperarea unor alegători faţă de Europa şi frustrarea altora faţă de întregul sistem politic, a continuat el, adăugând că
marea provocare pentru partidele istorice este de a şti cum să se poziţioneze faţă de spiritul “anti-politicieni” cu care se hrăneşte UKIP, resentimentul multor alegători care cred că Marea Britanie este condusă – pentru a servi interesul acestora şi al prietenilor lor – de o elită metropolitană care li se aseamănă, toţi aceştia fiind implicaţi în mizeria economică actuală. […] UKIP poate că e format din excentrici, oameni dezagreabili şi chiar mai mult decât atât, dar într-un anumit fel, principalele partidele ar trebui să fie recunoscătoare pentru această modalitate foarte englezească de a protesta. În toată Europa, austeritatea alimentează o revoltă împotriva partidelor politice tradiţionala, care se manifestă prin sprijinirea extremei stânga sau a extremei dreapta: partide cum ar fi Frontul Naţionalal lui Marine Le Pen în Franţa sau fasciştii de la Zori Auriidin Grecia. Dacă nu coborâm mai jos de UKIP, stăm încă bine.
Articol original publicat in The Guardian si tradus in limba romana de Presseurop
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
In Europa toate partidele traditionale pierd din popularitate .
Fiind rupte de realitate dupa prea multi ani de guvernare si privilegii .
Chiar daca se chinuie sa se reinventeze sub alte nume , personajele ramin aceleasi si deci cetateanul comun scarbit voteaza alternative noi .
In Italia e exact la fel cu miscarea 5 stele . (M5S) Au fost declarati idioti , visatori , anarhici si totusi au primit 25 % din voturi fiind singurul partid care nu a facut aleante cu nimeni . Deci e in opozitie vadita . 🙂
Vad ca si la englezi moda/gandirea boborului e aceiasi .
Cine va urma si in care tara pentru a intelege prabusirea reala a democratiei umflate cu pompa ?
Parerea mea, testul o sa fie Germania!