Georgia: o pierdere a occidentului şi un câştig al Rusiei “putiniene”
28/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica, International |
In asteptarea rezultatelor celui de-al treilea Summit Parteneriatului Estic de la Vilnius, summit care va avea loc pe douăzeci și opt si 29 noiembrie 2013, occidentul mai pierde o piesa importanta, Rusia castigand-o.
De fapt Georgia a fost pierduta in octombrie 2012 cand politicianul populist Bidzina Ivanishvili in fruntea unui partid nou format numit “Visul Georgian” castiga alegerile parlamentare obtinand 59.18% din preferintele electoratului georgian. Bidzina Ivanishvili, cunoscut in Rusia si in afara Georgiei ca Boris Ivanishvili este un miliardar georgian (avere estimata la aprox 5 miliarde de USD) care a facut averea de la “est la vest” in colaborare stransa cu marii bogatasi ai kremlinului
Imediat dupa numirea lui Ivanishvili ca premier el trece prin noul parlament o serie de amendamente care ii sporesc putere si o limiteaza pe cea a presedintelui. Coabitare intre premierul Bidzina Ivanishvili si presedintelui Mikail Saakashvili a fost plina de derapaje si intamplari de genul celor traite si de noi in “coabitarea” Basescu – Ponta.
În ultimul său discurs la Naţiunile Unite, discurs care a provocat retragerea ostentativa a delegaţiei Rusiei din sală, spunea Saakashvili:
„În goana noastra pentru a impune o nouă realitate, împotriva unor ameninţări interne şi externe, am luat-o de multe ori pe scurtătură şi am făcut cu siguranţă greşelu, am mers căteodata prea departe şi altă data nu îndeajuns de departe. Imi asum in întregime responsabilitatea pentru toate eşecurile…”
Intr-un interviu publicat de Radio Europa Libera, Thomas de Waal, de la Centrul Carnegie din Washington, crede ca greşeala cea mai mare a lui Mikail Saakaşvili a fost de a încerca o modernizare a societăţii georgiene, fără însă angajarea acesteia:
„Problema e ca fost o modernizare de sus în jos, fara a angaja societatea. A fost ideea că impunem un regim luminat, occidentalizat, modern şi ca vom folosi toate metodele posibile, inclusiv unele abuzive, pentru a ajunge la ţelul final.”
Ţelul final a fost orientarea hotarită a Georgiei către Uniunea Europeana si Alianța Nord-Atlantică. In iunie 2004, Saakaşvili era ales cu 96% din voturi: era considerat „eroul naţiunii”.
Cruciada sa de modernizare a ţării a avut rezultate amestecate, dar a reuşit sa combata eficient corupţia, produsul intern brut al ţării sale s-a dublat, investitiile straine au fost in creştere continua, Georgia se plaseaza acum in clasamentul Băncii Mondiale a ţărilor în care se pot face afaceri cel mai usor pe locul 9.
Un recent sondaj de opinie Gallup arata ca numai 25% dintre georgieni cred ca tara lor este corupta, fata de 52% care credeau asta in 2007. Cu aceste cifre, Georgia se apropie de standardele Norvegiei şi lasă în urma multe ţări occidentale cu democratii consolidate.
Succesul a fost in intarirea statului, in cladirea unui stat viabil, care asigura servicii publice, unde nu exista corupţie la nivel inferior, unde birocraţia funcţioneaza, care a putut sa cladeasca infrastructură, drumuri. A adus profesionisti in ministere si in diplomatie.”
Un alt analist politic, expert in problemele Caucazului, Ghia Nodia completează:
„Sub Şevarnadze, salariile la stat erau asa de mici, ca puteau sa fie considerate simbolice şi politiştii si funcţionarii publici îşi foloseau puterea pentru a obşine mai multi bani, prin toate mijloacele. Cred ca ceea ce reusit sa faca Saakaşvili cu reformele lui este sa ii faca pe funcţionarii de stat si pe politisti, magistraţi şi judecatori sa trăiasca numai din salariile lor.” […]
[…]„Au fost facute imbunătaţiri importante, mai ales la nivelul educaţiei universitare, de unde a fost eradicata corupţia. Admiterea in facultati era extrem de coruptă. S-a imbunatatit calitatea invatamintului universitar, dar nu si al celui primar si secundar. Nivelul de educaţie in scoala este in continuare scazut şi nu au fost alocate resurse suficiente pentru imbunătăţirea lui.”
Dar in ciuda acestor succese indiscutabile, şomajul in Georgia continua sa fie de 15%. Criticii lui Saakaşvili spun ca regimul sau a fost lipsit de transparenta la nivel superior şi ca Politia si Ministerul de interne au avut mâna libera, iar abuzurile nu au fost pedepsite. Scadalul abuzurilor din inchisorile georgiene a scos in strada mii de oameni, marcind inceputul sfirsitului pentru liderul de la Tbilisi.
Thomas de Waal:
„Un sistem extrem de abuziv si de dur din inchisori, din sistemul juridic a facut ca georgia sa aiba cel mai mare numar de deţinuţi din Europa pe cap de locuitor, mai mult chiar decit in Rusia, iar tortura a devenit absolut fapt cotidian. Aproape nu au existat achitari, odata de o persoana a ajuns in fata justitiei, regimul a folosit masiv ascultarile ilegale de convorbiri, a facut presiuni asupra unor oameni de afaceri, a intimidat, şi toate acestea au fost folosite de guvern.”
In alegerile de ieri a castigat din primul tur candidatul sustinut de Ivanishvili si implicit de Moscova – Giorgi Margvelaşvili cu o majoritate de peste 60% (vezi AICI). De mentionat ca acest candidat sustinut de Ivanishvili este un politician lipsit total de carisma, de 43 de ani, despre care nimeni nu stia nimic pina ce a fost anunţat drept candidat al partidului la putere.
Singurul nostru noroc pe care din nefericire nu l-au avut georgienii este apartenenta la NATO si Uniunea Europeana, in rest scenariul total asemanator.
Georgia este o mare pierde pentru occident si un castig de proportie pentr rusi. De ce? Va propun sa cititi articolul “Georgia: cheia energetică a Europei”, articol pe care l-am terminat cu fraza:
Lipsite de sprijinul american si european Georgia nu va putea rezista uneltirilor Kremlinului. Tradarea Georgiei este tradarea noastra. Noi vom suferi mai mult decat toti ceilalti din cauza abandonarii acestui mic si curajos stat.
Mentionez ca aricolul a fost scris la data de 11/04/2010 pentru Politeia Veche si republicat astazi pe nou sit Politeia.
Citatele lui Thomas de Waal si Ghia Nodia din interviul pentru Radio Europa Libera
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Multi romani ar trebui sa vina si sa stea o vreme in Georgia ca sa vada cum ar fi fost Romania daca Dej nu ar fi data rusii afara prin 57′ si curatat tara de spionii lor. Problema in Georgia, asa cum bine s-a aratat in articol, nu sunt rusii ci georgienii: conservatori, inceti, neincrezatori, asteapta de la stat si “tatucul tzar” sa le bage in traista, fara pic de initiativa personala (marea majoritate). Ce a facut Saakashvili in Georgia nu a fost in stare sa faca in Romania nici macar Basescu: autostrada, deschizi o afacere intr-o juma’ de zi, constructii noi si moderne, a dat afara intr-o zi toti politistii si judecatorii si procurorii din sistem si a adus tineri in locul lor, vointa politica si initiative, nu taclale. Asemanari si deosebiri izbitoare fata de Romania, pe langa crestinismul ortodox cel mai vechi din Eurasia. BP si-a asumat riscurile cand a construit BTC si WREP (Supsa) in Georgia – nu este actionar majoritar ci chiar minoritar, Azerbaijanul are misiunea cea mai grea in zona. “Razboiul” din 2008 nu a afectat conducta BTC cat a afectat explozia manarita de kurzi in Turcia inainte de evenimente (comunistii kurzi sunt mana in mana cu rusii la treaba asta – mizeriile se aduna de obicei, ca si cu osetii). Eu nu as exagera cu “pierderea Georgiei” de catre lumea occidentala pentru ca in realitate nu a fost niciodata acolo. Acum ei sunt intr-un fel de perioada PSD-ista, ca sa intelegem mai bine. Venirea la putere a lui Bidzina s-a sincronizat al dracu de bine cu cea a lui Ponta, daca intelegeti ce vreau sa zic, au aceiasi “parinti” ideologici si sustinatori “d-afara”. Daca Romania nu era in calea Europei spre Marea Neagra, petroll si alte aspecte strategice si noi am fi fost inca pe lista de asteptare a Europei, pentru aderare in 2025, de exemplu. La asa popor si lideri politici, ce te astepti?
salut Laur,
multumesc pt. Comentariu de la fata locului.