Geopolitică: Coreea de Sud, un rezumat
24/02/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International, Ziarul de Duminica |
Coreea de Sud este o minune a vointei unui popor harnic, cu o ambitie de fier. Am avut oportunitatea sa-mi petrec o perioada suficient de indelungata in aceasta tara si sa cunosc persoane din toate mediile sociale. Am cunoscut oameni de afaceri, academici, liber profesionisti sau militari, nu am contenit sa ma mir si sa fiu uimit de demnitatea acestor oameni si de harnicia lor extraordinara.
Coreenii sunt poate diferiti de unele popoare care ii inconjoara, sunt mult mai directi si mai calzi decat japonezii sau chinezii. Cu coreenii sti intotdeauna unde te afli, daca vor dori sa-ti spuna ceva iti vor spune cu toata politetea direct in fata si fara ocolisuri.
Sunt mult mai putin xenofobi decat japonezii sau chinezii si chiar nu se cred deloc “buricul pamantului,” desi au o cultura superioara japonezilor si egala in vechimea ei cu cea a chinezilor.
Istoria lor zbuciumata este aproape identica cu marile probleme pe care le-au avut romanii de-a lungul veacurilor. Presati intre imperii au reusit sa-si croiasca drum si sa ajunga la performantele la care au ajuns. Daca veti vizita universitatile de top americane veti intalni sute, daca nu mii de coreeni studiosi si harnici care in majoritatea lor se vor intoarce dupa studii la casele lor in Coreea.
Capitala Republicii Coreene (Coreea de Sud) este Seul, a doua mare metropolă din lume şi un important oraş pe plan mondial (vezi ultimul summit G-20). Teritoriul ţării este împărţit în 9 provincii şi 6 oraşe. Cel mai mare oraş este Seul care are o populaţie de 10.5 milioane de locuitori (23 de milioane locuitori cu împrejurimi). Coreea de Sud este conform Constituţiei adoptate la 25 februarie 1988, republică prezidenţială, unde preşedintele şi Cabinetul (Consiliul de Stat) exercită puterea executivă, iar cea legislativă de un Parlament Unicameral (Adunarea Naţională). Mandatul preşedintelui este de 5 ani, acesta fiind ales prin vot direct. Cele mai importante partide politice sunt: Partidul Marii Naţiuni sau Partidul National Unit (GNP – Hannara-dang, Partid Conservator de dreapta), care este si partidul majoritar si detine guvernarea actuala. Ambii inalti demnitari ai tarii sunt membrii acestui partid. Presedintele Lee Myung-bak din 2008 si Premierul Kim Hwang-sik din Octombrie a.c. , Partidul Democrat al Muncii (DLP – Minju Nodongdang) este principalul partid de opozitie, de stanga format si sustinut de majoritatea sindicatelor coreene si Partidul Democrat (DP – Minju-dang) este partid de centru cu aripi de stanga si de dreapta unite din considerente electorale (Vezi PD-ul romanesc).
Dupa terminarea razboiului rece, în 1990, sunt stabilite relaţii diplomatice cu URSS şi, doi ani mai târziu, Republica Coreea devine membra a ONU. În decembrie 2000, preşedintele de atunci Kim Dae Jung primeşte Premiul Nobel pentru Pace.
Coreea de Sud este o putere economică la nivel mondial şi face parte din G-20. Are a douăsprezecea economie din lume şi a treia în Asia, după Japonia şi China. Cel mai mare partener comercial şi de export al Coreei de Sud este, astăzi, China. Ţara a avut o creştere economică rapidă datorită exporturilor de produse finite, fiind unl din cei Patru Tigri Asiatici. Cele mai importante ramuri ale industriei sunt construcţia de automobile, de semiconductoare, de electronice, de nave şi industria siderurgică.
Petrolul extras din Insula Jeju este prelucrat în rafinăriile de la Yosu şi Ulsan. În industria siderurgică sunt folosite minereuri de fier extrase de la Chongju şi Yangyang, cărbuni cocsificabili extraşi, în special, de la Samchock şi lemn. Cele mai mari centre siderurgice sunt Inchon şi Insula Jeju. Principalele produse chimice sunt acidul sulfuric, soda caustică şi soda calcinată, îngrăşămintele azotoase şi chimice, concentratele complexe şi produsele petrochimice (cauciuc, mase plastice, etc) care se produc, în special, la cel mai mare centru petrochimic, cel de la Ulsan. În domeniul construcţiei de automobile, ţara se află pe locul al cincilea pe glob, cei mai mari producători fiind Hyundai şi Kia Motors. Agricultura polarizează 12% din populaţia activă, dar, deşi este foarte productivă, nu asigură necesarul intern. Pe jumătate din suprafaţa agricolă se cultivă orezul, pe 11% din terenuri orz, iar pe restul se mai cultivă batate, tutun şi soia. Pescuitul reprezintă, la rândul său, o altă ramură importantă, plasând Coreea de Sud pe locul 9 în lume.
Coreea de Sud are o armata regulata de 650 mii de soldati si cam 3 milioane de rezervisti. Pentru detalii puteti consulta acest link. Intr-o postare viitoare vom analiza o posibila confruntare fraticida, rezultatele posibile si pe cei doi patroni ai Statelor Coreene.
PS. Articolul este un rezumat publicat in Politeia Geopolitical Analyses la data de 06/01/2011. Update 20/12/2012
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Am avut ieri un comentariu aici. De ce oare nu s-a păstrat?
Comentariul dumneavoastra a fost la Coreea de Nord
http://politeia.org.ro/international/geopolitica-coreea-de-nord-un-rezumat/7151/#comment-21353
Scuze! Comentariul a apărut numai că era postat la articolul despre Coreea de Nord, nu știam că va urma unul și despre Coreea de Sud…
joesonghabnida! nae daesgeul-i bughan-e daehan gisaleul gesihaessgo, hangug-e daehan saeloun hanaga, da-eum-eun mollassneunde … 🙂