Criza siriană în fata unui dezastru de proporţii
27/08/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International |
Fiecare om decent din lumea in care traim trebuie sa se roage pentru o solutionare pasnica a crizei siriene actuale, fara o interventie armata a puterilor occidentale in acest tinut mlastinos si periculos al Orientului Mijlociu. Nu cred nici in ruptul capului ca Bashar al-Assad a permis sau a dat ordin sa se foloseasca armament chimic. Din doua motive: primul – nu avea nevoie, el reuseste sa castige teren in fata rebelilor si al doilea – el stie ca in cazul folosirii armamentului neconventional el nu mai are scapare! Bashar al-Assad este un criminal, dar nu este prost.
Aliatii occidentali sau zevzecii de politicieni care isi doresc un conflict in Levant trebuie sa inteleaga ca Irakul a fost numai un aperitiv la ce se poate dezvolta acolo. Prima chestiune care trebuie acesti oameni sa se intrebe ar fi: bine, dar pe cine punem in locul lui al-Assad si cum facem o tranzitie acceptabila dupa experientele din Libia si Egipt?
Pentru cititorul neavizat hai sa vedem cine sunt corifeii libertatii si adversarii lui Assad la ora actuala. Rebelii “sirieni” sunt in majoritatea lor grupari islamice radicale de sorginte salafista. Conform informatiilor publicate de surse occidentale, bine cunoscute guvernantilor din UE si SUA, 90% din rebelii sirieni sunt islamici extremisti, multi din ei afiliati sau sustinatori ai al-Qaeda. Peste 40% sunt combatanti veniti din afara Siriei si numai 10% sunt forte de rezistenta civila (si laica) organizati dupa inceperea conflictului. Mai mult decat clar unde o sa ajunga ajutoarele NATO si cine exact o sa beneficieze de aceste ajutoare. Ceea ce vedem este o reluare mult mai dramatica a modelului libian minus o interventie armata activa a fortelor NATO.
Pentru a intelege aceste indemnuri la o interventi sau importiva ei propun sa vedem care sunt interesele diferite in acest conflict sangeros, criminakl si distrugator:
Interesele americane in Siria. SUA nu are interese directe in Siria, influenta Statelor Unite in regiunea care include si Siria s-a depreciat masiv in ultimii doi ani. Istoric, a fost minora in Siria de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial. Interesele americane sunt colaterale si sunt legate de mentinerea unei paci in aceasta zona. Marea problema americana este legata de armele de distrugere in masa aflate in mainile regimului de la Damasc. Sirienii au incercat sa echilibreze balanta strategica cu Israelul cu ajutorul catorva sute de focoase chimice (gaz mustar si sarin), care pot fi montate pe rachete de origine Nord-Coreeana. Rusia a refuzat cu insistenta sa permita montarea acestora pe armament balistic de provenienta sovietica si mai tarziu rusa. Probabil ca sirienii au in arsenal si cateva focoase armate cu factori biologici. Aceasta este marea problema a americanilor. Mai mult decat sigur ca folosirea in ultima instanta a acestui arsenal impotriva Israelului poate declansa o riposta nucleara a acestui stat. Alte interese colaterale ar fi prezervarea regimului de la Aman, Beirut si securitatea bazinului Estic al Marii Mediteraniene.
Interesele chineze in Siria. Si aceste interese pot fi considerate colaterale. Siria nu este o miza pentru China. Iranul este miza secundara, cu o anumita conexiune la situatia din Siria. Miza principala ar fi principiul care ghideaza diplomatia chineza dintotdeauna. China este impotriva oricarui interventionism, oricat ar fi statul respectiv de represiv fata de proprii cetateni. Principiul este de inteles avand in vedere trecutul Chinez si poate si viitorul lui.
Interesele UE in Siria. Interesele UE in Siria sunt in majoritatea lor la nivel declarativ. Siria, fost dominion francez (impreuna cu Libanul), in perioada interbelica si putin dupa terminarea celui de al Doilea Razboi Mondial se priveste ca factor interesat. O parte din elita siriana este francofona si s-a dezvoltat pe timpul mandatului francez in aceasta tara. Franta se vede ca garant al Libanului si orice schimbare in Siria va influenta dramatic status-quo-ul libanez atat de fragil si complicat. Romania are probabil interese in Siria de natura economica, dar in special bazate pe “schimburile” de populatie incepute de pe timpurile lui Ceausescu si continuate cu multa intensitate in primii ani ai guvernarii lui Ion Iliescu. Probabil dl Priboi le cunoaste mai bine decat mine.
Interesele Iranului in Siria. Interesele Iranului sunt majore poate la nivelul celor rusesti. Pentru Iran, Siria este puntea teritoriala spre acoliti. Din Liban si intr-un fel o legatura la granita cu Israelul. Mai mult decat atat, Siria a fost si este un aliat de nadejde in toate provocarile pe care le-a avut in fata Israelului si un teritoriu strategic in cele pe care le considera esentiale in viitorul apropiat. Statiile de radar si de urmarire electronica de pe Muntele Hermon (partea siriana) le permit accesul la ceea ce se petrece pe teritorul israelian aflat sub acoperirea acestuia.
Interesele Rusiei. Siria este unul din putinele state in Orientul Mijlociu total aservite Rusiei. Dupa o pauza de 10 ani, cand Rusia nu a putut ajuta Siria cu nimic, Putin reinvie politica imperiala si se reintoarce in Orientul Mijlociu cu ajutorul a doi vectori puternici. Primul vector este reprezentat de o populatie rusofona masiva, care a ajuns in Israel (mai mult de un milion si jumatate de cetateni), care isi traieste “viata ruseasca” cu o influenta minora a noii culturi si societati in care traiesc si care intr-un viitor mai indepartat ar putea influenta dramatic societatea isreliana si o eventuala migratie de pe pozitii socio-politice occidentale spre Rusia. Al doilea vector, cel actual, este reprezentat de sporirea masiva a influentei care a intrecut cu mult cea pe care au avut-o guvernele sovietice. Cateva subiecte relevante in aceasta idee:
1. Sfarsitul erei sovietice va insemna o datorie siriana de 14 milarde de USD, datorie acumulata in doua decenii precedente de catre sirieni care nu aveau cum sa o plateasca. In anul 2001, aceasta datorie este practic stearsa, desi in noul contract se vorbeste de stergerea a numai 10 miliarde;
2. In 2008, pe timpul conflictului din Georgia (Sud Osetia), Statele Unite amplaseaza in Polonia 3 baterii anti-rachete de tip Patriot. Rusia trimite in Siria o flotila inzestrata cu arme nucleare pentru a ameninta flancul de Sud-Est al NATO. Aceasta flotila va ramane in Siria pana la inceputul anului 2009. In acelasi an, Rusia incepe lucrarile de renovare si largire a bazei navale de la Tartus, care deserveste de 3 decenii flota rusa din Mediterana;
3. În 2008, Siria a semnat un contract de achizitie a doua escadrile multirol MiG-29, Si-a reinnoit sistemul anti-aerian (bazat pe SAM-3) cu un sistem S1E Pantsir, a cumparat rachete tactice Iskander şi a comandat două submarine Amur 1650;
4. Conform unui articol publicat de Stockholm International Peace Research Institute, contractele de armament ale Siriei cu Rusia s-au ridicat în 2011 la o valoare de cel putin 4 miliarde dolari. Cotidianul New York Times scrie ca intre care 2000 – 2010 Rusia a vandut armament Siriei la o valoare de 1,5 miliarde de USD, transformand Siria, in cel mai mare client de armament al Rusiei.
La nivel civil :
1. Exporturile Rusiei către Siria au fost în valoare de 1,1 miliarde dolari în 2010 şi investiţiile sale în aceasta ţară au fost evaluate la aproximativ 20 de miliarde de USD (inclusiv cele 4 milarde pentru armament).
2. Stroitransgaz a fost implicat în proiecte în valoare de 1,1 miliarde dolari. Stroitransgaz este implicat in construirea unei centrale de distributie a gazelor naturale de 200 de kilometri est de Homs, în regiunea Al-Rakaka şi în suport tehnic pentru construirea unei conducte de gaz din Irak.
3. Tatneft, o subsidiara a Gazprom, este firma cea mai importantă de energie din Siria. Compania a început în 2010, printr-un joint-venture cu compania siriana naţională de petrol pentru a a prospecta un camp petrolier la granita cu Irakul.
4. Alte firme cu interese de afaceri majore în Siria includ producătorul de oţel TMK si transportatorul naţional Aeroflot, care intretine flota civila de avioane a Siriei.
Concluzie – Problema siriana si varsarea de sange la care suntem martori se va rezolva in clipa cand Rusia o va dori. Si Rusia o va dori in clipa cand va fi sigura ca isi va pastra privilegiile de care se bucura astazi in aceasta regiune, singura ramasa sub hegemonia ei in Orientul Mijlociu. Nimeni si nimic nu vor rezolva probleme siriana fara acceptul si concursul Rusiei.
Nu pot sa nu termin acest articol fara sa-l amintesc pe Carlo Maria Cipolla, care a formulat cinci legi fundamentale ale prostiei umane:
1. Este imposibil de estimat numarul prostilor in circulatie.
2. Prostia unui individ este independenta de alte caracteristici ale persoanei, inclusiv a statutului social, bogatiei, rasei, sexului sau religiei.
3. De obicei, prostul produce multe prejudicii grupului din care face parte, inclusiv lui, fara a avea ceva de castigat.
4. Oamenii destepti subestimeaza mereu potentialul distrugator al prostilor, uitand experientele anterioare, asociindu-se cu ei si platind acelasi pret sau mai mare.
5. Prostul este cel mai periculos animal al planetei.
Cred ca aceste legi trebuie amintite tuturor liderilor care incearca sa rezolve criza siriana printr-o interventie militara!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua
cea mai buna si mai exacta prezentare a situatiei pe care am citit-o ! “chapeau bas”
salut @intamplator,
multumesc pentru apreciere 🙂
as adauga la “actori”
israel: cred ca nu are nici un interes in caderea lui assad;le ajunge libanul;chiar daca siria sprijina si controleaza hezbollah-ul libanez,israelul poate “ingradi/controla” aceasta miscare ,”benigna”in comparatie cu o sirie “islamica”
arabia saudita: cred ca sauditii sunt “instigatorii” escaladarii situatiei;scop principal:sa loveasca in iran si sa-si sa devina vioara 1-a in OM
egiptul: al sisi are tot interesul intr-o sirie stabila;o sirie in conflict nu va aduce decat necazuri
@theo/ ce crezi?
al-Sisi cred ca o sa-l sustina (atat cat poate) pe Assad. Din punct de vedere israelian cred ca un inamic cunoscut este mai bun decat unul pe care nu-l cunosti 🙂
Buna ziua,
excelenta postare.
Multumesc mar 🙂
Buna,
Si atunci, de ce folosirea gazelor? Cui foloseste? Asad nu avea nici un interes sa-si bata cuie in talpa. Pe cand, pe acolotii Al-qaeda, ii cred in stare sa-si omoare proprii prunci doar pentru a-si atinge scopul. Eu cred ca o privire mult mai atenta trebuie data grupului de rebeli. Asta nu inseamna ca Asad trebuie slabit.
intoxicare in scopul “legitimarii” actiunilor militare aliate. am lasat un link catre un articol care spunea ca fortele speciale (inclusiv americane) au fost lansate in siria de luni de zile
buna,
exact! Parerea mea, a fost o provocare islamista!
cu riscul ee a-i face un proces de intentie, dar obama ii favorizeaza pe islamici enorm. nepermis de mult. cred ca are de a face cu originile lui. pe care cumva le-a ascuns cu ajutorul unui aparat de media nepermis de tolerant si de orb.
altfel nu gasesc o explicatie citusi de putin de rezonabila
fish,
nu as merge atat de departe. Prefer sa-l vad un presedinte nehotarat cu un cadru de consilieri stangisti si cu un comportament de oengist
e la nivel de parere personala, doar am zis ca risc un proces de intentie. 🙂
dar … nu pot scapa de “feeling”
Globalizarea are mari interese in orientul mijlociu, ori vad noi piete de desfacere (desi mi-e greu sa vad fundamentalistii la McDonalds), ori falimentarea Europei prin noi valuri de refugiati, si un nou plan MArshall.
Resalut
Joi , prima salva de rachete de croaziera Tomahawk BGM-109 C si D impotriva obiectivelor din Siria . In functie de evolutia situatiei si de modul cum raspunde guvernul sirian , se apeleaza (sau nu ) la noi lansari . Prima salva , cam 100 si ceva de rachete .
say what?
nu e e fluxurile de stiri…
nu merge pana duminica viitoare. Fortele de comando aliate nu au marcat inca toate obiectivele (marcaj laser ma refer)
Theophyle
Pentru tintele fixe , care nu se pot deplasa (centrale telefonice , posturi de transformare a energiei electrice , ministere ,s.a.m.d ) sint suficiente coordonatele GPS . Coordonatele sistemului GPS militar USA ,e muuuuult mai precis ca cel civil. Chiar daca ambele sint transmise de aceiasi constelatie de sateliti )
Laserele sint utile in caz de bruiaj a semnalului satelitar ( rusii stiu cum se face ) sau la tinte aparute urgent sau mobile (rampe de lansare de rachete, radar montate pe masini , centre de comanda mobile , etc )
Stef, crede-ma ca stiu ce vorbesc 🙂 Problemele sunt lansatoarele mobile din sistemul de aparare aeriana 🙂
Pai asta inseamna o gramada de SAS , Seal , DEJA in actiune pe teritoriul sirian controlat de guvern . (ca sint linga trupele opozantilor , e cunoscut )
Dar Obama nu vrea sa riste morti sau prizonieri americani pe teritoriul sirian .
Radarele mobile se pot face praf de catre aviatia USA cu rachetele din seria HARM sau de catre Tornado englezi cu rachetele ALARM . Rachetele AA fara control radar sint ca masina fara benzina .
Oricum sustin ca nu va fi un atac devastant ca in ex Yugoslavia . (este reuniune NATO urgenta joi si deci seara va incepe atacul) .
Putine obiective dar cu efect de imagine . Cam 100 rachete sint suficiente pentru o astfel de demonstratie . Daca sirianul nu pricepe , alte salve pentru 3 zile . Dupa care vom vedea . Sint sceptic privind interventia aviatiei in primele faze .
Trebuie curatita si bine zona de apararea AA siriana . Si asta necesita zile + o gramada de misiuni si munitie .
Ce zici in schimb de creare unei zone “albe ” (fara control) in apararea AA astfel incit dupa distrugerea cu rachete a televiziunii de stat siriane niste C-130 specializate in razboiul electronic/psihologic sa intre in respectiva zona si sa transmita ceva emisiune in araba si care sa destabilizeze regimul?
dupa irak nu se mai ocupa cu psyop, pana si copiii rad de asta. Astia au reusit sa compromita si meseria militara cu imbecilii de experti de la Casa Alba 🙂
Theo,
Nimic din ce se intampla in lumea asta nu e “intamplator”. Si asta de vreo doua sute de ani incoace. Exista un plan major in spatele tutror acestor mici detalii si situatii “inexplicabile”. A inceput cu Irak, a continuat cu Tunisia, Egipt, Libia, Bahrein, si Siria. S-a incercat ceva si in Turcia, poate va urma explozia si acolo mai tarziu. Ca sa intelegem ce se intampla acum in lume trebuie sa renuntam la gandirea de tip “tari in conflict” si sa incepem sa gandim in termeni de globalizare! In Orientul Mijlociu nu cred ca sunt interesele unor tari in joc ci interesele unor “Grupari de forta globale” care vor sa schimbe ordinea lucrurilor ca sa beneficieze de dezordinea creeata: mamuti petrolieri, bancari, alimentari, producatori de armament si altii mai mici decat astia si care stau in umbra lor. Lor nu le convine sa faca afaceri cu un lider marcant local care sa aiba un cuvant greu de spus. Lor le place sa alcatuiasca “parlamente alese democratic” de maimutoi (vezi cazul Romaniei) pe care sa-i manipuleze usor si sa-i cumpere cu doi bani. Asta explica in mare schimbarile din lume din ultimii douazeci si ceva de ani (dupa Malta). Parerea mea!
Salut,
nu sunt mare adept al conspiratiilor globale. De multe ori insa se cam potriveste.
O analiza chirurgicala a situatiei de facto!
Mi-e frica de legitimitatea situatiei de jure!
Incerc sa gandesc cat de cat pozitiv si sa nadajduiesc ca in al 12 -lea ceas se va gasi in diplomatie un dram de intelepciune si moderatie ! Ca si in cazul Libiei , remarc din nou avantul materialisto-dialectic al cocosului galic in crearea dizarmoniei, secondat de interesele corporatiste transnationale! E foarte trist insa ca interesele maselor din Siria nu sunt in joc, acestea fiind doar posibile victime colaterale!
Ar mai fi poate de mentionat interesele Quatarului , de a trage peste teritoriul sirian conducta de gaz spre Turcia pe care sa o conecteze la South Stream si implicit la Europa.
Sauditii nu ii lasa sa o traga pe la ei ( de ce sa incurajeze concurenta) iar de gaz vandut lichefiat e cam saturata piata si e extrem de incomod de exportat.
Conducta pe la sirieni ar fi ideal .
Insa cata vreme Assad e la conducere , nu o sa lase sa se construiasca o conducta care ar asigura concurenta Gazpromului rusesc in exporturile spre Europa.
Poate si asta e o explicatie pentru numarul imens de mercenari platiti de Quatar care lupta pt rebeli in Siria.