Între realpolitik, cinism şi ipocrizie
09/12/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica |
Decesul lui Nelson Mandela a starnit valuri de cerneala (sau pixeli), mii de cuvinte din intreaga lume si zeci de discursuri prin vocile unor oameni care nu prea stiu cine a fost Mandela si care sunt meritele lui autentice sau cele atribuite fara nici un sens. Din punctul meu de vedere, Nelson Mandela a avut doua merite incontestabile. Primul ca a avut consecventa cu care si-a pastrat opiniile si al doilea – inteligenta politica de care a dat dovada dupa eliberarea lui din inchisoare si preluarea puterii in Republica Sud Africa. Mandela s-a uitat in vecinatate si a vazut parcursul altor state bogate din regiune – Rodezia-Zimbabwe si Congo-Zair-Republica Democrată Congo-Congo Kinshasa. Drumul parcurs de aceste state a insemnat ruina tarilor respective, dictatori sangerosi si saracia totala a popoarelor lor. Mult, putin? Nu stiu, dar asta a fost, nici mai mult si nici mai putin.
Nelson Mandela, dupa eliberarea lui din inchisoare, a fost ceea ce a fost intotdeauna – un socialist si un nationalist african, care a avut mai multi prieteni dictatori decat lideri democrati. Mandela a acceptat democratia pentru ca era singurul drum prin care putea fi asigurat un transfer de putere legitim.
Am fost profund mirat de discursul Președintele Statelor Unite, Barak Obama care l-a elogiat prin superlative rar intalnite in lumea politica:
“Nelson Mandela a avut realizări mai mari decât ne-am fi aşteptat din partea oricărui om […] Nu imi pot imagina propria viaţă fără a avea exemplul dat de Mandela”
Omul sau minte fiind ipocrit sau este prost. Cred eu ca Președintele Statelor Unite are modele mult mai adecvate. Ma refer la Abe Lincoln, al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite si Martin-Luther King, ambii asasinati din cauza idealurilor pe care le-au reprezentat – unul care a purtat un razboi fraticid sangeros pentru eliberarea sclavilor negri si al doilea pentru drepturile civile ale acestor cetateni de culoare ai Americii. Nelson Mandela nu s-a ridicat niciodata la inaltimea acestor oameni si a decedat de moarte naturala la venerabila varsta de 95 de ani.
Alt discurs ipocrit (pentru ca de prostie nu poate fi acuzat) este discursul Premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care l-a elogiat pe Nelson Mandela de parca ar fi fost var de mama si nu adversar istoric al Statului Israel si bun prieten al lui Yasser Arafat. Zicea dl Netanyahu:
“[Mandela] a fost o extraordinara personalitate a timpurilor noastre. El a fost parintele natiunii lui, un om cu o extraordinara viziune si un luptator pentru libertate care a condamnat violenta si a militat pentru intelegere.”
Adevarat, putin probabil insa ca dl Netanyahu a simtit frumoasele lucruri spuse de el. Ieri am aflat ca Premierul israelian nu va participa la funerariile lui Nelson Mandela din cauza costurilor ridicate, poate este adevarat, personal cred ca a fost o intelegere diplomatica tacita intre sud-africani si israelieni – simplu – nu cadea bine pentru ambele parti. Imbulzeala dictatorilor de la venezuelianul Maduro, cubanezul Raul Castro si pleiada iraniana ar fi creat probleme tuturor, deci ce rost are sa ne amintim cat de stranse au fost legaturile politice si militare intre fostul regim de la Pretoria si cel de la Ierusalim. Pentru cei care nu cunosc datele ar fi bine sa le amintim. Sud-Africa anterioara lui Mandela a permis israelienilor sa-si duca la capat programul nuclear testandu-l pe teritoriul sud-african si sa termine proiectul propriu al vestitului avion de vanatoare IAI-Kfir.
Ca sa consfintim ipocrizia cinica a politicienilor de pretutindeni, amintesc ca Dalai Lama, o veritabila personalitate a vremurilor noastre, cel putin la fel de mare ca decedatul Nelson Mandela, i-a fost refuzată de două ori viza pentru Africa de Sud în ultimii ani, nu va participa la funeraliile “internationale”, amândoi fiind laureaţi ai premiului Nobel pentru pace. Ce mizerie, ce ipocrizie! Bineinteles ca veto-ul a fost chinez si bineinteles ca interesul intotdeauna “poarta fesul”. Si lupta pentru libertate are o limita, de obicei limita este de ordin financiar.
In sfarsit, un ultim exemplu de cinism revoltator ar fi cazul luptatoarei pentru democratie si libertate, vestita doamna Iulia Timoșenko. Dna Timoșenko, sotia unui bezadele comuniste (Oleksandr Timoșenko), a reprezentat interesele Rusiei in comertul global de energie, acumuland in cativa ani o avere de de 2-4 miliarde de dolari americani. In 2005 a fost numita de revista Forbes ca cea de-a treia femeie puternica din lume, dupa Condoleezza Rice, ministrul de externe in administratia Bush si Wu Yi, vice-premier si ministrul sanatatii al Chinei. Dupa o condamnare de şapte ani la închisoare, Timoşenko insistă că este victima unei răzbunări a preşedintelui Viktor Ianukovici. Lucru de loc nu prea ciudat. Conform informatiilor mele si-ar fi meritat soarta si poate mai multi ani de puscarie. Sub acoperirea unui nationalism ucrainian feroce, dna Timoşenko a strans miliarde de dolari din afacerile ei cu Rusia si cu alti “fraieri” din Occident. Cred ca nu trebuie sa redau aici parerile “bune si amicale” pe care le-a avut despre Romania si poporul roman. Între decembrie 2004 şi 8 septembrie 2005 a fost Prim-ministru al Ucrainei. A fost demisă de preşedintele Iuşcenko, sub pretextul problemelor de corupţie. În urma alegerilor parlamentare din 2007, blocul condus de Timoşenko şi blocul Ucraina Noastră, susţinut de preşedintele Viktor Iuşcenko au câştigat majoritatea în legislativul ucrainean, iar Iulia Timoşenko a devenit din nou Prim-ministru al Ucrainei. Indiferent daca Ianukovici ii aplica o corectie politica sau nu, noi nu avem de ce sa-i plangem de mila. Îsi merita din plin soarta! (mai multe pe Politeia Europeana)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Un merit de necontestat a avut acest om Nelson Mandela ! 27 de ani de puscarie!Acompaniat de deschiderea unui om politic veritabil precum Frederick de Klerk, a fost doar cinci ani presedinte! Un Invictus si nu un INVENTOR!
s-au descurcat bine ambi lideri. A fost probabil si o “chimie” intre ei 🙂
Cel putin a fost evitat un razboi civil ! Conteaza!
Resalut
Acum si tu Theophyle ? 🙂
– Se zice ca mult discutatul experiment nuclear din oceanul Indian a fost in realitate prima bomba nucleara experimentata de israelieni . Nu a produs raspindirea de multe chestii radioactive care erau (atunci) semnele evidente a unei explozii nucleare deoarece fizicienii israelieni au realizat in premiera un alt “sistem” de amorsare si control a reactiei nucleare . Cu trecerea anilor , acea “inventie” a stat la baza multor studii privind bomba cu neutroni dar si mini bombele nucleare .
– Cit priveste mortii , numai de bine . Mandela a reusit sa faca cea ce nu a reusit nici un african in Africa .
– In Ucraina , pare ca tanti din puscarie a facut averea si cu neplata gazului rus consumat . 🙂 Indirect prin mogulii care finantau obligatoriu blonda in schimbul concesiunilor economice si financiare .
Un fel de Romania dar pe scara mai mare . 🙂