Minerii în greva foamei. MRU în Valea Jiului !
19/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Eveniment, Magazin Politic |
Colegi precum cei de la Forta Civica, despre care sunt onorat sa pot vorbi, reprezinta cu adevarat forta politica noua de care Romania are nevoie. Si spun acest lucru de aici, din Valea Jiului, unde cuvantul solidaritate are sens. Aici, unde exista incercarea in fiecare zi, momentele grele din mina te obliga sa fii solidar. Iar solidaritatea este cuvantul esential care uneste membrii comunitatii din Valea Jiului. Nu ai cum sa nu fii solidar cu minerii.
Iar eu vin catre Dvs. adresandu-i o intrebare Primului Ministru al acestei tari: unde esti, Primule Ministru? Unde te-ai ascuns? Esti din nou pe terenul de baschet? A plecat cumva in vacanta? Atunci cand sute de mii de cetateni romani sufera pentru ca nici dumneata, nici ministrii de resort nu sunteti capabili sa oferiti niste solutii imediate pentru probleme de viata curenta sau probabil ca dl Ponta isi pregateste o noua teza de doctorat….
Nu se poate sa ai o asemenea situatie in Valea Jiului si sa ai grija sa stai acasa in weekend sau la piscina din spatele vilei, sperand ca problemele se vor rezolva de la sine. O spun cu responsabilitate. Anul trecut, in martie, am avut probleme asemanatoare in Valea Jiului si am venit cu solutii clare, cu o strategie de recompunere economica a mineritului. Mai mult, am incheiat un memorandum de intelegere prin eforturile dlui Bode cu un investitor chinez capabil sa preia si sa valorifice productia de huila din Valea Jiului, astfel incat sa nu existe munca neplatita la nivelul activitatilor extractive din judet. Ce s-a intamplat cu aceasta strategie si cu memorandumul? Nimic. A avut grija primul guvern USL sa il arunce sub masa, infiintand in schimb 2 ministere care impart atributiile unui singur minister: minele viabile tin de Nita, cele neviabile tin de Vosganian. Ce am facut? Am impartit managementul in 2, am facut numiri politice, nu tehnicieni si am declansat o criza care ameninta direct nu doar viabilitatea economica a activitatilor extractive, ci supravietuirea comunitatilor de aici.
Dl Ponta spune ca nu poate sa faca minuni. Dar nimeni nu ii cere asta, ii cere doar solutii. Ii dam noi solutii foarte repede acum: sa faca in asa fel incat sa forteze un export urgent pe termen scurt de energie electrica spre state care in preajma noastra sunt mari absorbante de energie electrica: Turcia, Grecia Albania, state precum Macedonia, Bosnia-Hertegovina, fortand acest export de energie pe seama productiei de energie electrica de la Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, iar diferenta din piata interna sa o acopere Mintia. Acest lucru se poate rezolva intr-o luna. Este o solutie pe termen scurt. Expertii nostri au redactat deja acest material. O alta solutie pe termen scurt: intrarea unuia dintre reactoarele de la Cernavoda in planul de revizie anuala un pic mai devreme decat calendarul stabilit la inceputul anului. Oprirea unui reactor pentru revizie lasa un loc in piata interna de energie care poate fi acoperit de energia pe care o da Mintia. In acest fel pui Mintia in actiune in regim fortat si in acest fel energia electrica este produsa pe seama carbunelui, care azi nu poate fi achizitionat de aici si se duce si celebrul stoc cu ocazia asta. Solutii pe termen mediu? Dincolo de revenirea la strategia pe care au compus-o specialistii si pe care am vrut sa o pun in practica, am preluat-o de la Guvernul Boc: retehnologizarea grupului 4 la Mintia, realizarea conditiilor de mediu pt 2 grupuri energetice. Asta inseamna insa investiti, pe care guvernul ar trebui sa le gandeasca clar si sa le dea drumul acum astfel incat sa fie perfect realizabil la inceputul lui 2014. O alta solutie pe termen mediu si lung: construirea unui nou grup energetic, de capacitate medie, de 250 de mega, la Paroseni. Este in planul despre care v-am facut vorbire, de anul trecut. Asta inseamna insa investitie, dar inseamna rezolvarea problemelor mineritului in Valea Jiului. Am dat 4 solutii: 2 pe termen scurt, 2 pe termen mediu si lung. Vi se par minuni? Sunt solutii tehnice, perfect aplicabile. Dar cu cine sa le vorbesti? Daca vine Victor Ponta si se uita in ochii minerilor nu cred ca pleaca cu cravata in ordine de aici. Ca s-au saturat de promisiuni. Cum cred ca s-au saturat toti romanii sa auda promisiuni si primind nimic in schimb. Sau mai rau – taxe si impozite, prabusire economica.
Cand decizi sa ramai in mina, asta este forma suprema de protest pe care un miner o adreseaza in speranta ca va fi auzit la Bucuresti. Si aceasta pe seama asumarii riscurilor de siguranta personala. Dar s-a gandit cineva cum se pot pastra locurile de munca in Valea Jiului si cum se poate face in asa fel incat activitatea extractiva sa devina profitabila? Nu! Nu i-a interesat acest lucru, i-a interesat campania electorala.
Nu e vorba de minuni, e vorba de solutii. Problema e dispretul manifestat de autoritatile de la Bucuresti in raport cu asteptarile cetatenilor din Valea Jiului.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ponta nu se va duce acolo, e fricos, consilierii i-au spus sa lase ministrii sa scoata castanele din foc!
ponta nu se baga unde sunt problweme de rezolvat.
Asa actioneaza o opozitie autentica. Sper ca mesajul sa patrunda si pe portalurile de stiri.
{robabil ca o sa [patrunda. Ceea ce este important este ca oamenii locul au vazut cu cine se poate vorbi.
asa da;
e “politica” cauze,analiza,solutii nu minciuni
da mai complicat dar mult mai eficient
Excelent MRU. Aceasta este atitudine de lider politic adevarat si nu facut din bube, mucegaiuri si noroi (minciuna, jaf, saracie populara).
Salutare !
imi pare rau dar trebuie sa intervin cu o observatie : solutiile propuse de expertii MRU au ca efect cresterea pretului energiei electrice la intern.
Adica am exporta energie ieftina (hidro/nucleara) ca sa facem loc grupurilor pe huila, care produc scump.
Atat Mintia cat si Paroseni au costuri mari din cauza costurilor ridicate ale huilei din Valea Jiului (tehnologie/exploatare ineficienta, invechita, cu costuri f. mari; carbunele de import e chiar mai ieftin).
Problema e la mine, unde nu s-au facut nici un fel de investitii/retehnologizari.
Bref, ar fi o doar o subventionare mascata din partea consumatorilor de energie pt. salvarea minerilor.
Propun o abordare mai moderata bazata pe o evaluare a efectelor.
Altfel MRU risca sa fie combatut cu cifre care nu-l avantajeaza.
PS
Cu costurile actuale si la consumul prezent, grupurile de la Mintia si Paroseni nu intra pe piata concurentiala.
Iar perspectiva pe termen scurt/mediu nu e roz.
Subscriu, asta ar trebui spus: pe termen scurt perspectiva nu ar fi roz de loc.
Este nevoie de efort de re-tehnologizare plus introducere de directii noi. Clean coal, sunt brevete recente care indica, doar ca ex, Fischer-Tropsch eficient economic folosind energie neconventionala nepoluant in fazele critice ale procesului.
Salut AA,
multumesc si tie!
salut timi,
multumesc. Poti sa fi sigur ca o sa citeasca. Te contectez eu la nevoie.
Salut Tzepe. Da, exportul energiei hidro/atomo e o mare greseala; e de preferat consumul la intern (de fapt, la domesticul intern), pentru a scadea costul kW la nivelul consumatorilor casnici.
Iar eu consider ca cel mai bun loc pentru carbune e acolo unde e deja. Combustibil mai mizerabil ca el nu exista.
Tzepelica, AA, va rog cititi atent: soluția pe termen scurt înseamnă rezolvarea pe moment a crizei. Pe termen mediu si lung, doar prin retehnologizare si crearea de grupuri noi, moderne.
Hello Sir, citit atent de la inceput, eu m-am gandit doar ca poate ar trebui pregatite oarecum in avans raspunsuri tehnice mai detaliate referitor la tipuri de retehnologizare si grupuri noi preconizate ref carbune mai “curat”; brevetate sau chiar in curs de implementare, in discutie relativ aprinsa in Nord America, de ex.
Anticipam ca vor navali impostorii politici ieftini sa contrazica (pe baza cresterii energiei pe termen scurt).
Iar exact cheia problemei, asa cum ati formulat-o pe scurt, este ca fara investitii in tehnologie noua si strategie fluenta nu poate exista solutie definitiva (pe termen mediu-lung) in legatura cu aceasta rezerva energetica si viata oamenilor din jurul ei. Avantajul urias al carbunelui ramane ca despre el se stie ca are energie predictibila uriasa, ceea ce nu se intampla cu renewables sau alte “surse curate”; trebuie doar “curatat”.
Retehnologizare/grupuri noi, moderne inseamna mult.
Realizarea unui grup energetic pe carbune implica 5-6 ani.
Sunt convins ca banuiti raspunsul consumatorilor de energie la o intrebare de genul “ati fi de acord sa platiti mai mult pe factura 5-6 ani pt. energia electrica in scopul salvarii minerilor din Vale ?”.
Imi pare rau dar scenariul nu e viabil iar expertii dau dovada de amatorism (rupti de realitate).
Imi permit sa fac afirmatia asta in cunostinta de cauza, ca profesionist care lucreaza in sistem de 40 de ani.
Prudenta deci.
E bun si entuziasmul dar numai ca amorsa a unei analize sistemice.
Buna seara,
bine ai revenit 🙂
Buna, @mar ! 🙂
Doar ca sa-mi exprim un punct de vedere.
Se uita greseala (condamnata cu mare tam-tam) facuta de Videanu, care i-a impus Hidroelectricii sa cumpere de la Paroseni energie scumpa.
Doar pt. ca grupul de acolo sa nu moara.
Avem nevoie de punctul tau de vedere 🙂
ce’mi place cind se dau in fapt unii!
forzzza boc!
forzzza base recuperator!
Seara buna
MRU e chiar la mineri ?
salut Stef,
A fost la pranz. Acum este in Hunedoara.
Buna,
ce bine ca a mers in Vale, a castigat foarte mult. Oamenii aia aveau si au nevoie de un sprijin moral dupa flitul cu care au fost tratati.
De fapt cred ca Pinochio dupa copitele incasate in greu mai putea sa gandeasca logic. In plus a crezut ca merge ca la Olchim, numai ca in Vale sunt momarlani si nu tine.
Seara buna 🙂
foarte bun mesajul, mai ales ca fabrica de fum a intrat in actiune si se incearca detunarea informatiei.
Tzepelica ˝carbunele de import e chiar mai ieftin˝
O problema de calcul din interbelic:
Romania poate sa obtina carbune din 2 surse:din productia interna si din import (sa spunem Cehia).
Carbunele din productia interna costa 900 lei/to, carbunele important din Cehia costa 500 lei/to.
Romania plateste carbunele importat din Cehoslovacia cu ce obtine din (in principal) exportul de porumb.
Ori, Romania produce porumb la un pret de 2000 lei/to iar Cehoslovacia cu 3000 lei/to.
Teoria clasica a schimbului international (si intuitia comuna) duc la concluzia ca este mai avantajos sa importi carbune din Cehia decat sa-l produci in Romania si sa-l platesti cu fluxurile financiare provenite din exportul de porumb.
DAR…DAR…
Productivitatea in agricultura vremii era de 16.000 lei/om an sau 8 tone de porumb/om an.
Aceste 8 tone de porumb produse de un om intr-un an, exportate in Cehoslovacia la pretul de 3000 lei/to putea cumpara tot de acolo o cantitate de carbune de 48 to (pt. aerisirea textului, nu mai detaliez calculul).
Productivitatea muncii in ind. extractiva de carbune era de 72.000 lei/om an ceea ce in unitati fizice inseamna 80 tone de carbune.
Prin urmare:
1.urmand calea comerciala (intuitiva), pe munca unui om intr-un an se puteau importa 48 de tone de carbune.
2.urmand calea productiei industriale (contraintuitiva), munca unui om producea la intern, intr-un an, 80 de tone de carbune.
Care varianta e mai avantajoasa?
Exemplul expus pe scurt mai sus a fost formulat (putin mai extins) de Mihail Manoilescu.
Piata de energie functioneaza pe criterii strict comerciale, ca o bursa.
Aici conteaza, din nefericire, doar costul cu care produci kWh.
Asa a fost gandita de niste imbecili, care s-au repezit sa sparga RENEL in companii de producere al caror cost e dictat numai de combustibilul utilizat, nu si de performanta tehnica.
Punand sa concureze intre ele companii ale aceluiasi patron la vremea aia (statul), companii cu costuri extrem de diferite doar datorita combustibilului utilizat.
Evident, ordinea de merit pe piata este 1- hidro, 2-nuclear, 3- lignit, 4-huila, 5-hidrocarburi (ciclu Rankine).
Alti imbecili s-au repezit sa dea certificate verzi “fara numar” pt. regenerabile.
Care intra prioritar pe piata dar care, la o putere instalata foarte mare, afecteaza siguranta sistemului energetic.
Ma opresc aici ca sa nu plictisesc, desi e mult de discutat.
De asta atrag atentia ca propunerile sa fie tratate sistemic, pe baza evaluarii implicatiior.
Din nefericire, au aparut o gramada de “experti/experte” care n-au lucrat o zi in sistem si care n-au habar de problemele tehnice.
Nu mai vorbesc de liderii sindicali ai minerilor…
˝De asta atrag atentia ca propunerile sa fie tratate sistemic, pe baza evaluarii implicatiior.˝
Exact asta e problema.Si nu doar in energie.Problema este ca toate problemele sunt tratate sectorial si nu integrat.
Exemplul de calcul al lui Manoilescu indica -printre altele- ca rapoartele dintre anumite unitati de masura sunt mai relevante decat unitatile de masura singure.Si ca aceste rapoarte -exact ca in arbitrajul triangular financiar de pilda- produc cu totul alte efecte decat ar lasa sa prevada intuitia comuna (sau analiza sectoriala in cazul nostru).
Nu poti -adica poti, dar e gresit- sa tratezi problemele energetice strict sectorial fara a lua in calcul un intreg ansamblu de probleme economice, financiare, industriale, politice, sociale si ,de la un punct incolo, la limita chiar si militare.
Domeniul specific al energiei este unul mai special.
Deoarece puterea indica modul in care energia se manifesta in timp (chiar fizic vorbind, puterea=energie/timp), orice expresii asupra energiei genereaza impact asupra intregului spectru al puterii.Adica asupra celor 3 ipostaze sub care puterea se manifesta in istorie:simbolica, economico-financiara si militara.Sau altfel spus, puterea cunostintelor, a avutiei si a violentei institutionale.Lucrurile nu sunt simple deloc.
Expertiza in domeniul energetic singura nu poate da raspunsuri sistemice.
˝Asa a fost gandita de niste imbecili, care s-au repezit sa sparga RENEL˝
Exact.Sau mai rau decat atat…Practic s-au dezintegrat fluxurile.Ceea ce se traduce in pierderi de putere..Si nu e vorba de strict putere in sensul fizic ci de cele 3 ipostaze de manifestare amintite mai sus..
˝Alti imbecili s-au repezit sa dea certificate verzi “fara numar” pt. regenerabile.˝
Practic s-au introdus noi grade de incertitudine in sistem..
Salut… again.
Ii dam noi solutii foarte repede acum: sa faca in asa fel incat sa forteze un export urgent pe termen scurt de energie electrica spre state care in preajma noastra sunt mari absorbante de energie electrica: Turcia, Grecia, Albania
Pe de-o parte ma bucura faptul ca MRU stie.
Pe de alta insa nu ma pot abtine sa nu pun o intrebare: tovarasii din haripa “dreapta” a fsnului stiu oare cum de-a ajuns Albania absorbant de energie.
Ca sa evit confuzia reformulez intrebarea: cred oare “dreptacii” ca Albania ar fi ajuns absorbant de energie taind retributia pt munca? Ori majorand tva-ul? Sau crescand cu peste 20% nr beneficiarilor de pomeni? Ori modificand dupa ureche codul muncii? Sau aplicand a la roumanie cota unica? Ori au pus camere la bac in loc sa schimbe “filosofia”?
Albania are nevoie de securitate energetica fiindca resursele-i sunt in pericol estimat pe urmatorii ani
http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/ECAEXT/0,,contentMDK:22717197~pagePK:146736~piPK:146830~theSitePK:258599,00.html
Avand linie de import energetic poate fi o masura de crestere a securtiatii ei energetice.
Cred ca este o problema cu link-ul.
Este, multumesc, cred ca este prea lung.
I-am dat Copy 🙂 si apoi Paste 🙂 la adrese si a mers, dar il mai pun o data ca incercare
http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/ECAEXT/0,,contentMDK:22717197~pagePK:146736~piPK:146830~theSitePK:258599,00.html
nu merge in fereastra asta, prea lung
Reiau intrebarea: cum draqu de-a ajuns o tara-n care detinerea unui autoturism era ilegala pana la stadiul de absorbant de energie?
(precizare: intrebarea se refera la principii si nicidecum la cifre statistice cu privire la consumul energetic)
Intelegerea mea este pot sa n-o aibe nici pe aceea de care au nevoie sa-si aprinda luminile.
Inca-i crezi paciuletii paciuletilor.
Ehhh… afla ca acesti paciuleti ai paciuletilor au facut REFORME. au redus fiscalizarea muncii, aplica o reala cota unica, au taiat orice pomana, au plafonat orice fel de ajutor principial indreptatit la mai putin de 1/2 din salariul minim, au acordat facilitati imobiliare investitorilor, si-au trimis oamenii la specializari in occident iar acum le folosesc experienta platindu-i pe masura, au redus aparatul birocratic central in schimb au angajat in ad-tia locala. Mai stii cum unii pe aici dadeau afara din prefecturi si premarii si cj-uri pt ca mai apoi sa infiinteze noi ministere si agentii nationa-lae? Si spuneau ca fac “re-forme”?
Se pare ca au si un turism performant.
Re-forme face Pinochio, este o zarva in primarii generatoare de cosmaruri. Trambizatele standarde de cost vor fi bagate in functiune, unde sunt resurse nu se baga in schimb la primariile falite va fi jale.
Bravo lor!
Nu-i cred nici cum, nu am informatii despre transformarile sociale si politice din Albania.
Probabil ca de aceea securitatea lor energetica merita, eu despre asta incercam sa spun.
Exista trei categorii majore de costuri:
– costuri cu materiile prime sau asimilate
– costuri cu mijloacele de productie sau asimilate
– costuri energetice
Te asigur ca nu trebuie sa faci scoli ieconomice in mari centre universitare mondiale ca sa te prinzi ce ai de facut. Adevarata problema este daca te poti prinde.
Salut @Tzepelica
Perfect de acord cu ce scrieti
Sa le explicati doamnelor si domnilor cititori ca exportul de curent nu se face cu vagonul , vaporul sau TIR .
Se face pe fir (popular ardelenesc numit , drod 🙂 ) si ala are capacitatea lui maxima dupa care se topeste .
Cum consumul intern de energie electrica scade cu implicatii in oprirea unor centrale electrice , exportul nu poate fi mare ca nimeni nu a investit in retele de inalta tensiune (400KV ) de transport spre exterior .
Stefan,
te contrazic, sunt investitii facute inclusiv pe interconectivitate, cel putin asa stiam la un moment dat. Avem specialistul care poate sa confirme.
http://www.transelectrica.ro/openflash/grafic.php?ofc=date.php
In dreapta e o rubrica numita sold . Import sau export de energie calculat in MW . Cifre ridicole , mici , foarte mici .
Ori nu avem capacitate ridicata de export , ori nu exista cerere ridicata de catre alte sisteme nationale .
Daca privesti mai bine , tot consumul national e in scadere . Iar energia produsa pe baza de carbuni nu depaseste 2.083 MW la ora de virf . Asta inseamna ca sint centrale pe carbuni oprite din lipsa de cerere . (cum scrie bine @tepe , produc scump )
Stefan, consul de energie este un indicator macro. In concluzie lipsa consumului spune ca avem o economie pe butuci 🙁
Sa privim in jurul nostru unde situatia este cam la fel 🙁
Centralele de carbune sunt oprite din lipsa de cerere si de retehnolgizare, poluarea si emisiile de bioxid de carbon inclina mult balantza.
Din nefericire in Vale nu s-a facut nimic dincolo de mine, oamenilor nu li s-au oferit alternative viabila ca sa traiasca.
S-a taia intr-o frenezie dupa 90 dar nimeni nu s-a gandit ca orice veriga retezata in amonte produce dezastru in aval.
Nu cred ca din 1970 si pana azi cineva s-a mai gandit sa faca o balantza a legaturilor dintre ramuri si dupa sa construiasca o strategie de dezvoltare macro.
Salut !
Capacitatea maxima de interconectare (export/import) e de cca. 1000 MW.
Personal zic ca e mica capacitatea asta mister @tepelica . (e de vazut daca ar exista si cerere pentru export , asta in primis )
Cine va consuma energia produsa de doua noi reactoare nucleare , eolienele biruitoare 🙂 (strict cind sufla vintul ) si noile grupuri energetice retehnologizate ?
Ponta cu guvernul ? 🙂
Trebuie industrie tovarasi . 🙂 Nu SRL de apartament care fac paza la autostrazi (si astea rahitice ca lungime ) sau care vind statului creioane importate din China . Sa vinzi borduri e banos dar nu asigura locuri de munca multe si consum energetic ridicat .
Fara industrie nu exista consum energetic , nu exista multi platitori de taxe si contributii indiferent cit se chinuie guvernantii. 🙂
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15218992-minerii-paroseni-intrat-vineri-greva-foamei.htm
Pare ca au iesit din greva, problema ramane…
Buna seara,
Sa inteleg ca acest articol este scris/ preluat de/ de la MRU?
Ma apuca nebunia cand vad pe tv-uri orice altceva, dar nimic despre cei 100 de mineri ce-si pun viata in pericol cu acest protest. B1, il venereaza pe comunistul Paunescu, Nasul Tv cu reluari, si in rest cancan. Iti vine sa vomiti (scuze)
Cat despre vizita domnului Ungureanu in Valea Jiului, este laudabila. Ridica putin moralul acelor oameni, dar, din nefericire, nu aduce nimic nou.
Pe nimeni nu intereseaza. Atat timp cat acolo, nu este nici Copilul Minune nici Dragusanca, televiziunile si ziaristii au alta agenda, nicidecum problemele reale din aceasta tara. Daca MRU era la o terasa pe malul lacului si dansa salsa, toate tv-urile erau prezente, la vanatoare de cancan. Cum domnia sa se afla acolo unde ar fi trebuit sa fie Ponta-pixel, atunci nu prezita interes.
Cat despre solutiile propuse de MRU – FC (cele pe termen scurt), chiar daca inseamna un pret usor marit la energie, eu cred ca este o solutie viabila pe timp de vara. Consumul casnic de energie este mai redus iar factura nu ar fi cu mult mai ridicata. Mai tragic este iarna.
Si in acest caz este la fel ca si la faza cu 25% reducere la salariu ( pe vremea lui Boc). Muncesc toti dar cu salariu redus, sau muceste doar jumate cu salariu integral si cealalta jumatate sta la colul strazii, la cersit (varianta Ponta-pixel). Acu’ depinde din care juma’ faci parte…
Buna dimineata
La ce sa te astepti de la un guvern condus de doctoru’Copy&Paste?
Oare asta citise si el inainte? Ca teza sunt CONVINS ca NU 🙂
“Copy/paste – este una dintre criticile formulate de Comisia Europeana la draftul Acordului de Parteneriat transmis Bruxellesului de catre Guvernul Victor Ponta, si care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, potrivit documentului obtinut de site-ul Curs de Guvernare, in care se mai noteaza ca Romania nu a invatat “nicio lectie din implementarea programelor in perioada 2007-2013, in multe sectoare”.
Potrivit sursei citate, Comisia arata ca, in loc sa-si ancoreze proiectul de Acord in analizele tematice, Guvernul Romaniei a copiat efectiv documentatia europeana, in speta recomandarile specifice de tara (CSR ¬ country specific recommendations).
“Copy/paste dupa CSR-uri, neancorat in analiza tematica (Copy/paste of CSRs, not anchored in the thematic analysis)”, se precizeaza in documentul prezentat de Curs de Guvernare.
“In general, capitolele par sa fi fost construite prin compilarea unor surse diverse de informatii si declaratii slab fundamentate, fara consistenta sau reflectie strategica. Accentul este pus in principal asupra decalajelor si nevoilor (nu intotdeauna justificate si convingatoare), mai degraba decat pe potentialul de crestere”, sustin functionarii Comisiei Europene.”
Linkul de unde am C7P 🙂
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15219882-critici-concrete-formulat-comisia-europeana-draftul-acordului-parteneriat-transmis-guvernul-ponta-copy-paste-compilarea-unor-surse-diverse-informatii-declaratii-slab-fundamentate.htm
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-15220137-anre-elimina-tarifele-import-export-energie-pentru-opri-procedura-infringement-initiata.htm
Doar cind sint sub proces european se trezesc astia ca anumite taxe sint ilegale . (dar au facut mult bine bugetului , sa iasa deficitul planificat )
Asta Theophyle merita sa fie maine cap de afis . Cu litere mari si groase .
http://cursdeguvernare.ro/exclusiv-document-analiza-bruxellesului-pe-proiectul-romaniei-pentru-fondurile-2014-2020-pe-cele-11-obiective-%E2%80%9Dnicio-lectie-invatata-din-2007-2013%E2%80%9D.html
Stefan, din nefericire si la agricultura tot asa stam. Este o jale totala si ceasul bate 🙁
Off topic! Pozele spun totul, nu putem nega ca nu sunt ai nostrii 🙁
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2370416/Gone-Romanian-travellers-Park-Lane-finally-leave-given-free-flights-home.html
Buna Dimineata,
Postare noua – Sfârşit de săptămână – 20 Iulie / Festival Hayssam de Sf. Ilie – trăsni-l-ar!