Mineriada din iunie 1990 – Nu vă uitam noi, nemernicilor!
13/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Eveniment, Magazin Istoric |
Sub numele de Mineriada din iunie 1990 sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în Bucureşti, când forţele de ordine, susţinute de mineri, au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii şi a populaţiei civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil şi anvergură dintre toate acţiunile minerilor.
13 iunie – În dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, pe la ora 3-4 am, forţele de ordine au distrus corturile celor aflaţi în Piaţă şi au făcut arestări. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanţi. În jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit în Piaţa Universităţii scandând lozincile: “IMGB face ordine!” şi “Moarte intelectualilor!”, “Noi muncim, nu gândim!“. Cu toate astea s-au retras şi au defluit spre o altă zonă necunoscută. Pe strada paralelă cu Institutul de Arhitectură două cordoane de trupe USLA au încercat să protejeze un obiectiv format prin încercuirea Pieţei cu autobuzele din dotarea Poliţiei. La îndemnul unor tineri fără ocupaţie atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct, iar trupele USLA au şarjat mulţimea. Aceasta a reacţionat răsturnând un TV de culoare albastră, din rezervorul maşinii a fost furată benzina, cu care s-au confecţionat cocteiluri Molotov.
14 iunie – Ajunşi în Gara de Nord la ora 4 dimineata, minerii conduşi de Miron Cozma au fost preluaţi de angajaţi ai SRI şi a altor servicii secrete şi au fost orientaţi spre punctele nevralgice ale Capitalei. Un grup foarte mare a ocupat Piaţa Universităţii, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de corturile manifestanţilor, pe platoul din faţa Teatrului Naţional. Imediat au pătruns în incinta Facultăţii de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertăţii de opinie şi au devastat o colecţie unică în Europa de flori de mină şi zăcăminte geologice ca şi sediul Ligii Studenţilor. O soartă asemănătoare au avut şi Facultatea de Litere şi cea de Matematică, dar şi Institutul de Arhitectură Ion Mincu. Numeroşi profesori au fost bătuţi, între ei se numără şi profesorii de la Litere Gheorghe Brâncuşşi regretatul lingvist Petru Creţia, agresat de nişte indivizi care se aflau în posesia fotografiei sale. În zonă minerii au mai devastat sediile PNŢCD şi ale PNL unde au pretins că au descoperit valută falsă şi arme, şi de unde au furat tot ce se putea fura, inclusiv o staţie radio şi aparate de birotică. Liderul studenţilor Marian Munteanu a fost bătut şi aruncat apoi în fântâna de la Universitate, dar a scăpat printr-un miracol. Alţi lideri au avut o soartă asemănătoare. Un alt grup a ocupat Televiziunea română, autointitulată liberă. În câteva ore Bucureştiul era complet pacificat şi haosul a coborât pe străzile unde puterea era deţinută de aceste grupări paramilitare, care colaborau cu Poliţia şi SRI. Toţi intelectualii, persoanele cu barbă, cei îmbrăcaţi cu haine fistichii au fost bătuti, arestaţi, urcaţi în dubele Poliţiei şi interogaţi la o unitate militară din Măgurele.
15 iunie – La orele prânzului minerii au fost urcaţi în autobuze şi transportaţi la complexul expoziţional Romexpo, unde şeful statutului, preşedintele ales recent Ion Iliescu le-a mulţumit pentru acţiunea lor vitejească prin care au salvat democraţia din România. Discursul său a fost întâmpinat cu urale. Imediat după aceasta au fost conduşi la trenurile care îi aşteptau în Gara de Nord, şi transportaţi în Valea Jiului. Numărul victimelor este controversat. Oficial, conform evidenţei de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniţilor este de 746 iar numărul morţilor este deşase: patru morţi prin împuşcare, un decedat în urma unui infarct şi o persoană înjunghiată. Viorel Ene, preşedintele „Asociaţiei Victimelor Mineriadelor”, a declarat că „Există documente, mărturii ale medicilor, ale oamenilor de la cimitirele Domneşti şi Străuleşti. Cu toate că am afirmat tot timpul că cifra reală a morţilor este de peste 100, nimeni nu ne-a contrazis până în prezent şi nu a existat nici o poziţie oficială împotrivă.
Despre toate mineriadele si bibliografia aferenta!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua , poate domnu’ reformator ii da termen lui tovarasu Nupu sa “rezolve” si dosarele mineriadelor.
salut Ziggy,
mda’ cand o sa-mi creasca mie par in palma 🙁
un mincinos 🙁
Buna ziua!
HRISTOS S-A INALTAT!
Consimt la titlul articolului!
Buna Paula,
Adevarat s-a inaltat!
vad ca la tema mineriadelor sustinatorii neconditionati ai marelui reformator nu se baga sa comenteze .or avea si ei vreo jena …
Ai dreptate, zz! 🙂
E jena încă de la salut: «Bună ziua lume bună»
@nikuelectricu. Ar fi păcat să fiți pe bune acel NCM. O tempora, o mores!
fortza ilici venerabile luptator !
forța vodka, mr zig-zag, hâc! 🙂
PS: Din respect pentru gazda noastră, te invit să ne înfruntăm în argumente d’astea la Copac. Avem de toate acolo, ne mai lipsea “un șarpe treaz” 😉
sloganeala dauneaza grav sanatatii. indiferent ca e de dreapta sau de stanga 😉 infrunta realitatea ca e mai sanatos.
@ oldhashu,
daca v’atzi referit la n.c. munteanu, ei bine, NU, si ma rusinez tare ca nu!
n’am reusit eu sa fiu avp…
Facand multa galagie zz ca uita “convenabil” detalii care il deranjeaza.
1. Toasu’ nupu este Morar
2. Astept cu nerabdare sa te legi cu aceeasi osardie si de MRU pentru legatura cu iml. Doar este 13 iunie.
pnlistii au girat regimul Iliescu dupa mineriade.
3. Astept sa spui cu aceeasi “obiectivitate” ca MRU a facut “blat” cu Blaga si usl asa cum se zice prin alte parti.(daca vorbim de voturi)
Teophyle ma astept la un pic de decenta si obiectivitate in comentarii. nu o fi TB preferatul vostru, dar de aici la al acuza de tot ce se intampla rau este cale lunga.
In loc sa fie un blog unde se incearca o “aducere” impreuna a dreptei si sa se evite asperitatile vedem o incrancenare absolut ne necesara.
DACA, exista dovezi ca TB vrea sa fraudeze cu Dragnea (ce naiba vrea sa prefraudeze? ) OK sa le dam. DACA exista dovezi ca Monica Macovei este “vanduta” comunistilor OK sa le spunem.
Cetatean vorbea de strategia “zidului de gunoi spalat”. Sper ca nu exista si strategia “gunoiului” cu iml.
Precum TDS sunt de accord ca evitarea numelui lui MRU este un lucru pozitiv. Asta este impresia mea. Dupa limbajul nonverbal a lui TB.
Deci, astept de la ZZ o analza despre pnl si girarea regimului Iliescu dupa mineriade incluzand motivele alaturarii PFC (MRU) cu iml. Dupa aceea sa imi vorbeasca de jena…..
PS. Imi pare rau ca nivelul comentariilor a scazut asa de mult fata de calitatea articolelor (pe care le citesc in fiecare zi)
PPS am ezitat foarte mult sa scriu asta aici, dar ar fi fost necinstit sa o scriu in alta parte
dreptate si adevar ? kovesi si nitu ? citeste stimate domn interviurile lui Doru Maries. o girat MRU conducerea parchetului general? a numit o MRU procuror general pe fata tovarasului lui ilici – ioan lascu? l-a numit MRU procuror general adjunct pe tiberiu nitu ? vorbim de fapte nu de slogane. stiu ca doare .. sa afli ca dupa 9 ani de lupta contra lui ilici.. sandramaua stalinista nu are nici macar un dosar penal trimis in instanta ! restu’ e propaganda , sloganeala etc .
Stimabile Eugeni,
am o singura dorinta (asta pentru ca sunt la mine acasa, loc in care nu prea imi place sa fiu jignit) du-te baiete intre cei care iti impartasesc opiniile si fa critica literara acolo. Eu nu sunt exact Clemy sa ma goniti de pe blog golaneste!
Salve Doc! 🙂
«… dar mai prieten mi-este adevărul»
Anunțul lui Clemy către “golanii” de la Copac:
http://copaculdinpadure.wordpress.com/2013/06/10/statele-unite-ale-europei/#comment-88513
De ce atâta înverșunare, Doc?
Tăiem toate punțile?!
Dupa ce am fost injurat in numele democratiei si a bunului simt, tu chiar intrebi? Cat despre ce simte si gandeste Clemy nu trebuie sa-mi povestesti mie. O stiu prea bine! Nu mai exista punti din clipa cand am fost injurat si facut de toate felurile de o securista cu acte si de un netrebnic! Am numele lor daca vrei le si public. Deci mama lor de punti!
Doc, cred că e o neînțelegere: Copacul are altă linie decât Politeia – lasă fiecare pasăre care poposește pe ramurile lui să se facă de cacao pre limba ei. Și se fac… până când singure tac! 🙂
Că este o oarece afinitate între cei care formează “coroana”, asta e de înteles pentru ca altfel blogul n-ar putea merge, dar până la înjurături e cale lungă…
Sper ca mai lași coborâtă puntea blogului de istorie pentru unul din bătrânii tăi admiratori?!
Toate cele bune!
Hashule,
nu am probleme cu linia nici cu opiniile, am probleme cu jignirile aduse mie. Atat. Nemoderate si fara nici un raspuns de la moderator. Deci hashule atata timp cat nu mi s-a facut dreptate nimic nu este nici iertat si nici uitat! Vine si timpul cand am sa scriu despre tot ce tin in burta astazi.
Pun la dispozitia publicului cititor mii de ore de munca, singurul pret trebuie sa fie decenta si politetea. Atat prietene. E mult? Daca e mult atunci repectivul zboara ca o racheta de pe blog.
Eram plecat deja de o luna de zile din tara .
Am privit la televizor evenimentele . Atunci am ajuns la concluzia ca Romania va fi tot comunista .
Curios , a fost prima data cind regretam ca nu sint in tara cu un AK-47 in mana si Iliescu & Brucan prin imprejurimi . 🙂
Numai cine nu a fost prin zona nu pricepe, a fost infiorator 🙁 Au fost cateva zile sinistre, care cu greu pot fi estompate ca amintiri dureroase.
Din nefericire istoria nu mai poate fi cosmetizata, macar atat 🙁 În seara zilei de 13 iunie 1990, emisia Televiziunii Naţionale a fost întreruptă brusc. La revenirea semnalului TV, preşedintele ales Ion Iliescu a făcut un apel la „oamenii de bine”, să vină la Televiziune pentru a apăra de manifestări huliganice democraţia proaspăt cucerită. Apelul a avut efect şi sute de bucureşteni şi chiar oameni din ţară au venit la sediul Televiziunii Române. Numai că din apărători ai democraţiei au devenit victime.
Militarii din jurul Televiziunii i-au arestat pe cei care veniseră la îndemnul lui Iliescu şi chiar pe cei care treceau pur şi simplu pe stradă. Au fost băgaţi în subsolul Televiziunii, bătuţi şi filmaţi pentru a fi prezentaţi pe post drept autorii manifestărilor huliganice din Capitală
http://adevarul.ro/cultura/istorie/iunie-90-armata-1_51b99ee7c7b855ff5689ad58/index.html
greseala noastra ca ne amintim din an in an . 9 ani de zile erau suficienti ca alde ilici si petre roman sa fie trimisi in judecata. cred ca blaga e mic blatist pe langa altii. 🙁
Cine sa-i trimita in judecata, au fost ei cu ei impotriva celor care au crezut si sperat in libertate, au visat la democratie. Imaginile sunt mai mult decat relevate, aia care administrau pumni si picioare in gura sunt “curati si uscati” azi, ne tin lectii despre democartie, sun oameni de afaceri importanti, vor o noua Constitutie ptr. ca actuala, cu bune si rele mai scapa cate ceva si ptr. platitorul de taxe si impozite si vulerabilizeaza casta 🙁
perpetuarea sistemului. 🙁
Grigore Brâncuș poate?
Seara buna 🙂
Era 12 Iunie, cand am primit o “delegatie” la Bucuresti, pentru perioada 13-15. Fii-neu implinea 10 ani in 19, dar i-am spus: “hai ca-ti fac cadou o calatorie cu avionul, prima din viatat ta (implinea zece ani). Te mai si duc la cea mai mare cofetarie din tara (ma refeream la Casata/sau Lido sau Astoria – singurele ce faceau prajituri far margarina aceea cu gust ranced).
Iata dupa-amiaza zilei de 12 iunie, 1990, zburam cu copilul peste patria noastra cu multe silve.
Copilul a fost invitat in cabina pilotilor (pe vremea aceea se zbura cu cabina deschisa, cand s-a intors de acolo, probabil nu ar fi avut nevoie de avion ca sa zboare, pentru ca plutea (de fericire).
Am ajuns in Buc, seara ne-am infiintat la sora mea (care statea undeva pe Titulescu). Dupa discutii pana dupa mizul noptii, am hotarat sa mergem in piata (sa ne golanim) a doua zi dupa ce ma intorceam de la serviciu.
In noaptea aceea au intrat militistii.
Ieseam de la servici si am sunat-o pe sora-mea (nu existau celulare), si am hotarat ca sa iesim la proteste. Urma sa fac jocnctiunea cu coloana, pe undeva pe la “Romana”. Asa s-a si intamplat, am trecut apoi spre televiziune cu coloana. Am asistat la atacul indivizilor (nu dintre protestatari) asupra televiziunii, si auzeam zvonuri ca s-a oprit emisia. Noi eram in curtea TVR strigand ca tampitii “Fara violenta/ati mintit poporul…”).
Apoi ne-am intors la ministerul de interne unde am vazut masini incendiate.
Ne-am dus sa ne culcam, dimineata trebuia iar sa merg la “centrala”, iar sora-mea si cumnatul la lucru.
Dimineata, m-au trezit minerii, care defilau declamandu-si iubirea de Iliescu, in drum de la gara la guvern. Am iesit pe balcon (pe Titulescu , aproape de guvern), si atunci am auzit primul discurs a lui Iliescu. Criminal. La modul propriu. L-am inregistrat asa cum am reusit (sora-mea avea un reportofon). Ulterior am reauzit discursul, nu stiu daca era ce am inregistrat eu sau altcineva. Mergeti si faceti ordine. Adresata unui “ONG mineristic” (Parvulescu stie ce insemna, ceva ce seamana cu prefraudare).
Nu mai pomenesc, drumul de infern (datorat copilului) catre macar o cofetarie deschisa, nu era nici una, in schimb mineri cu bate peste tot. Cu scene de o cruzime nemaintalnita petrecuta in fata copilului.
De atunci astept sa-l injur pe cel ce va striga ca pentru Jiji: FREE ILIESCU. Il voi injura pe strigaci multumind.
asteptam mult si bine … 🙁
fulgurant relatat, in dimineatza de pai’spe, m’am trezit devreme de tot (nu stiu cit era ceasul; 4 – 5 dimineatza?), in vuietul aclamatziilor mineresti, radiodifuzate in direct, aclamatzii care erau raspunsul entuziast la discursu’ rebolutzionar elektrizant al tavarasciului ilici iliescu ramirez, care tocmai ii indemna p’acestia sa mearga sa planteze flori in capatzinile pletosilor si minijupistelor din peatza universalitatzii.
atunci am plins ca un bou si am intzeles ca totu’ a luat sfirsit, chestii – trestii, democratzie, alea – alea, si’i multzumesc pentru lacramile alea tovului, pentru ca mi’a demonstrat ulterior ca romunia e locu’ unde lucrurile se termina si mai rau decit ai fi crezut atunci cind ai fost pesimist.
ps.
theophyle a amintit in articol de bataia incasata de marele petru cretzia, tocma’ d’aia amintesc aici faptul ca petru cretzia si’a petrecut ultimii ani intr’o stranie admiratzie fatza de petrika roman.
stockholm syndrome, theophyle?
ps.2
reiau si aici:
am auzit una buna de la kamicadji:
poanta a strigat “jos iliescu” ca sa’i ia el locul!