Mineriada a cincea – 20 ianuarie 1999
20/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Eveniment, Magazin Politic, Ziarul de Duminica |
Mineriada din ianuarie 1999 a fost cea de a cincea mineriada întreprinsă în România postdecembristă.
În august 1998, sindicatele din Valea Jiului au început negocierile cu administratia pentru noile contracte salariale. La 16 decembrie 1998, ministrul industriilor Radu Berceanu a declarat că minele de la Dâlja si Bărbăteni vor fi închise, ca urmare a programului de restructurare a mineritului din Valea Jiulului. Miron Cozma acerut, nu mai mult si nici mai putin: 10.000 de dolari pentru fiecare disponibilizat şi 500 de dolari – pensie pe viaţă.
Minerii, condusi de Miron Cozma, seful Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, liderul necontestat al minerilor datorită faptului că obtinea de la guvern mentinerea substantialelor lor salarii, iau decizia declansării unei greve generale, la 18 decembrie 1998. Pentru negocierea punctelor de pe platforma întocmită de sindicalisti a fost solicitată prezenta la Petrosani a ministrului Industriilor, Radu Berceanu si a primului ministru, Radu Vasile. Refuzul demnitarilor determină grevistii să solicite plecarea la Bucuresti. Primarul Capitalei (Viorel Lis) declară că nu va aviza nici un mars de protest al minerilor în Capitală, în timp ce Ministrul Transporturilor, Traian Băsescu, refuză categoric să pună la dispozitia grevistilor garniturile de tren solicitate pentru deplasarea la Bucuresti.
La 15 ianuarie 1999 Judecătoria Petroşani va declara ilegală greva minerilor, iar la 18 ianuarie Cozma decide începerea „Marşului spre Bucureşti”. La aceast data, minerii pornesc către Capitală. Având experienţa regretabilă a altor patru acţiuni minereşti de amploare, jandarmii închid cu baricade Defileul Jiului: „jandarmii şi băieţii vânjoşi din DIAS îşi omoară timpul în Defileu. Când termină cu tablele, ceaiurile sau poveştile despre familii, mai trântesc un baraj“, scria ziarul „Adevărul“ la 16 ianuarie. Barajele acestora erau însă distruse cu uşurinţă şi entuziasm de către minerii revoluţionari. „După aproape o oră de marş forţat, coloana, lungă de aproape un kilometru, a ajuns la intrarea în Defileul Jiului. […]
Ministrul de Interne, Gavril Dejeu, a demisionat în seara zilei de 19 ianuarie, când minerii au trecut de toate barajele fortelor de ordine din Defileul Jiului.
La ieşirea din defileu, după o noapte petrecută la Târgu Jiu (19/20 ianuarie), Cozma a decis continuarea marşului spre Bucureşti, alegând drumul cel mai scurt, prin Râmnicu-Vâlcea. La actiunea lor s-au solidarizat si contingente de mineri din Oltenia, Banat, precum si alte categorii de muncitori. Minerii erau transportati de 70 de autobuze si peste 200 de autoturisme si se deplasau disciplinat, avînd cercetasi trimisi ca să culeagă informatii despre dispunerea în teren a fortele de ordine. Aveau o organizare cvasimilitară, fiind grupati în functie de exploatarea minieră de unde proveneau. Pe drum, coloana de protestatari a fost întampinată cu aplauze de către populatia civilă din localitătile gorjene.
Guvernul a decis închiderea traficului feroviar pe Valea Oltului, iar pe Autostrada Bucureşti-Piteşti au fost grupate dispozitive de jandarmi. Datorită retelei de informatori, minerii au aflat din timp că la Costesti, Vâlcea (la ieşirea din Horezu) era amplasat un nou baraj al fortelor de ordine şi au decis să petreacă noaptea de 20/21 ianuarie în Horezu.
“Bătălia” de la Costeşti. “Bătălia” a început în jurul orelor 14 și s-a încheiat în jurul orelor 17, cu victoria minerilor. Forțele de ordine aveau aproximativ 2000 de combatanți, inclusiv trupe speciale DIAS și BAOLP, numărul minerilor fiind de aproximativ 15-20000.
Minerii au străbătut pe jos cei 3 kilometri dintre Horezu și Costești. Au încercuit zona și au atacat din toate părțile. Din spate jandarmii au fost atacați de săteni din Costești, înarmați cu pistoale de semnalizare. Numarul jandarmilor căzuți în mâna minerilor se ridica la peste 1500; prefectul de Vâlcea, Nicolae Curcăneanu, a fost luat deasemenea ostatic. Coloana de manifestanți își continuă drumul spre Râmnicu Vâlcea, după ce au îndepărtat stabilopozii și stâlpii de beton aflați pe șosea. Toate mașinile cu număr de București sunt distruse, fără discriminare. La Râmnicu Vâlcea, forțele de ordine au reușit să oprească încercarea câtorva sute localnici de a pătrunde în sediul Prefecturii, care este încercuit de manifestanții adunați în centrul localității și care scandează: “Să vină minerii”, “Cozma, Cozma”, “Vadim, Vadim” și “Jos prefectul”.
Președintele Emil Constantinescu a convocat sesiunea extraordinară a Parlamentului și a solicitat liderilor partidelor parlamentare să-și exprima poziția față de evenimentele în curs. În timpul nopții de 21-22 ianuarie 1999 a fost emisă ordonanța de urgență care instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, începând cu ora 14 a zilei de 22 ianuarie. Constantin Dudu Ionescu este numit ministru de interne și se produce înlocuirea unor cadre de comandă ale acestui minister.
“Pacea” de la Cozia. Aflat în fața unui conflict fără precedent, Primul Ministru Radu Vasile acceptă dialogul cu minerii, eveniment care a avut loc la mănăstirea Cozia, la 22-23 ianuarie. În urma acestuia a fost încheiată „Pacea de la Cozia”, un acord în care Guvernul convenea respectarea revendicărilor minerilor, neînchiderea minelor Dâlja și Bărbăteni și neînceperea urmăririi penale împotriva liderilor minerilor. Conform declarațiilor primului ministru, „Acțiunea revendicativă s-a încheiat. Minerii se îmbarcă, la ora actuală, în mașini, se întorc la locul de baștină. În esență, aceste discuții au durat cîteva ore. Au fost depistate o serie de soluții care însă vor fi finalizate după prezentarea unui program de reducere a pierderilor, prin reducerea costurilor în companiile componente și participante la acțiunile revendicative”
Note si citate:
Ziarul Gândul – Costesti, amintiri de la fata locului
Jurnalul.ro – Epopeea “Mineriadei” din ianuarie 1999
Evenimentul zilei – Presa internationala comenteaza pe larg a cincea mineriada
Adevarul – 14 ani de la a cincea mineriadă
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare !
“Pacea” de la Cozia a dovedit ca Radu Vasile e doar un caraghios neputincios care n-avea ce cauta in functia de PM.
L-as fi angajat (cu greu) doar la frizeria din colt.
Ca si Dudu Ionescu, de altfel.
Toti liderii minerilor, fara exceptie, ar fi trebuit sa infunde puscaria.
Condamnati in conditii specifice (“stare de urgenta”), adica rapid si exemplar.
Tare ma tem ca si opozita de acum vine tot cu “15.000 de specialisti”, ca si CDR.
Si o luam de la cap. 🙁
salut timi 🙂
Inca nu ne-am trezit si nici nu avem aptitudinea schimbarii actorilor 🙁
Pentru interesati, o comparatie politica interesanta 🙂
Politică mondenă
buna ziua
@theophyle
multumesc link-uri/ma abtin de la a spune ce cred despre religia musulmana
excelent ” politica mondena”;
mi-e teama ca ” orfanii” mariajului vor fi adoptati-sau se vor lasa adoptati- de zeroteve
salut,
da, super 🙂 Si mie mia- placut mult!
cozma a reprezentat ” bratul inarmat” al lui iliescupsd;cat le-a fost de folos l-au folosit,cand nu au mai avut nevoie s-au ” lepadat” de el…si au trecut la metode mai “rafinate”
Buna ziua 🙂
cu toate ca au trecut decat 14 ani, romanii au uitat extrem de repede 🙁
Ostatici, pactizari, multime furioasa, incercuiri…..unde, in Oltenia 🙁 Daca ne raportam la vara si iarna anului 2012 vezi un scenariu asemanator 🙁 Oare suntem o natie atat de manipulabila, de slaba, pe care o “mana invizibila” o transforma in plastelina, functie de interese ?
Ma tem ca secenariul incepe sa se repete, pausarii sunt in umbra si manevreaza abil sforile 🙁
buna ziua ! lovituri de stat, mineriade … tataia ilici e bine merci. nici daca parchetul general ar fi fost condus de tacsu nu o ducea ilici asa bine.
in off top: Dl Ungureanu nu ar trebui sa aiba o pozitie,declaratie sau un comunicat cu privire la cum “gestioneaza” autoritatile romane criza ostaticilor din algeria ? dupa cum se pare autoritatile romane habar nu au cati cetateni romani sunt pe acolo. iar cand MRU a fost fortat sa demisioneze din guvernul Tariceanu ..toata mass media facea spume pentru un situatie mult mai putin periculoasa. adica asa mor romanii in plin regim popular al usl si opozitia nu are un cuvant de spus?
Mosh Dejeu care acum scrie articole a fost lamentabil atunci. Fortele de ordine asteptau in defileu, iar trupele de comando ale “minerilor” mergeau prin lateral pe defileu, si ajungind in dreptul trupelor le aruncau pietre si alte alea in cap precum ai nostri de la Posada lui CarolRobert de Anjou 🙂
Jandarmii se retrageau, grosul minerilor inainta in defileu, iar cei de pe laterale repetau figura
…
Noroc de Dudu Ionescu, cind a venit nu s-au mai transmis jurnalistilor toate intentiile – ca pana acum 🙂
Inainte AC cu AnaBlandiana si restul au facut un mars in Bucuresti – ce parea oras deschis , ca Troienele inainte de a veni grecii 🙂
…
Curcaneanu a fost un erou atunci
Radu Vasile l-a tras in piept pe Cozma
….
Ulterior infringerea minerilor la urmatoarea mineriada s-a datorat elementelor minimale de strategie militara, datorate lui Dudu Ionescu…..caci Dejeu… Dzeu cu mila
Sa ne fereasca cel se sus de o catastrofa majora in tara;ponta&co au dovedit absoluta ignoranta si prostie in ” criza algeriana”;
era mai corect sa spuna ceva ” stim ca sunt 5 romani,s-ar putea sa fie mai multi,sitm ca 3 sunt in siguranta,unul mort nu stim de al cincilea…”
nu,in mitomania lui declara ca stie sigur ca sunt 5 ca unul a murit si ca ceilalti sunt in siguranta”
minciuna totala; dovada de incompetenta si absoluta lipsa de pregatire pentru reactii in caz de criza reala;si aici nu e vorba numai de ponta;e vorba de toti liderii politici
astia toti isi inchipuie ca viata reala e ca la antena3 sau ca shmenurile lor;
vai de cetatenii acestei tari in cazul unui cutremur sau alt eveniment dramatic
asa zic si eu, daca se intampla vreo catastrofa cred ca aflam din presa internationala ca latrinele vor difuza muzica populara sau “divortul anului” 🙁
salut, Theo, pacat ca nu am mai apucat ieri sa intru pe site sa vad si acest material. ti-as fi dat din timp acest link: http://sareinochi.com/2011/08/30/tentativa-de-lovitura-minereasca-de-stat-din-ianuarie-1999/
este un material scris chiar de catre procurorul care a anchetat atunci. NB: in biroul lui si nu in al lui Voinea era sa faca Ilici Iliescu infarct cand l-a anuntat ca sunt imprescriptibile faptele de care este acuzat cu privire la decembrie 89 si mineriade. era cu mult inainte de sentinta CEDO, in 2005.
Buna Sare,
Multumesc pentru link,
Niciodata nu este prea tarziu 🙂
😀
cu placere.
multumesc si eu.