Congresul PPE – Bucuresti 17 – 18.10.2012
16/10/2012 | Autor SysAdmin Categorii: Eveniment, International |
Partidului Popular European (PPE), cea mai puternică forţă politică din Europa, unde cu siguranţă lideri politici precum cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy şi preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso – doar câţiva dintre cei peste 1.200 de lideri şi reprezentanţi politici invitaţi – vor dezbate problemele arzătoare ale unei Europe în criză. Bucureştiul va fi astfel gazdă, timp de două zile, pentru peste jumătate din şefii de guverne din UE. Exceptând summit-ul NATO din aprilie 2008, cel de-al 21-lea congres al PPE, grupare politică înfiinţată în urmă cu 36 de ani, este cea mai importantă întâlnire internaţională care are loc în România. Reuniunea de anul trecut s-a desfăşurat la Marsilia. Astăzi este, poate, ziua cu cele mai aşteptate discursuri, deoarece vor vorbi, printre alţii, Angela Merkel, Barroso, Rajoy, premierul grec Antonis Samaras, cel polonez, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, personaje principale în strategia de luptă anticriză a Uniunii Europene. Tot astăzi va vorbi şi preşedintele României Traian Băsescu. (ZF)
Partidul Popular European este un partid de centru-dreapta european, unul din cel mai mari partide transnaționale reprezentate în Parlamentul UE. PPE a fost fondat în 1976 de către partide occidentale creștin-democrate, dar mai târziu a primit și partide europene conservatoare sau alte formațiuni politice de centru-dreapta. PPE este cel mai influent partid european. Este cel mai mare partid din Parlamentul European din 1999, din Consiliul European din 2002 și este de departe cel mai mare partid în cadrul prezentei Comisii Europene. Președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene aparțin PPE.
Începând cu Congresul PPE de la Bonn din 2009 (penultimul), Președinția este formată din:
- Wilfried Martens – președinte
- Antonio Lopez-Isturiz White – secretar general
- Peter Hintze – vicepreședinte
- Michel Barnier – vicepreședinte
- Antonio Tajani – vicepreședinte
- Viktor Orbán – vicepreședinte
- Mário David – vicepreședinte
- Jacek Saryusz-Wolski – vicepreședinte
- Corien Wortmann-Kool – vicepreședinte
- Jyrki Katainen – vicepreședinte
- Rumiana Jeleva – vicepreședinte
- Ingo Friedrich – trezorier
- José Manuel Barroso – Ex-officio Vice-President
- Herman Van Rompuy – Ex-officio Vice-President
- Joseph Daul – Ex-officio Vice-President
- Leo Tindemans – președinte onorific
- Sauli Niinistö – președinte onorific
Congresul
Congresul este organul de decizie cel mai înalt al partidului și este compus din delegații desemnați de partidele membre și asociate PPE, asociațiile și grupurile membre. Conform reglementărilor din statutul său, acesta trebuie să se întrunească cel puțin o dată la trei ani, dar în mod normal, se întrunește și în anii în care au loc alegeri pentru Parlamentul European (o dată la cinci ani) sau când sunt convocate congrese extraordinare. Acest lucru înseamnă că de fapt Congresul are loc mai frecvent decât din trei în trei ani. Congresul alege Președinția PPE (o dată la trei ani), decide cu privire la principalele documente politice și programe electorale și oferă o platformă pentru șefii de guverne și de partide PPE. Ultimul congres al PPE a fost Congresul de la Marsilia, din decembrie 2011.
PPE în Consiliul European
PPE deține 16 dintre cei 27 de șefi de stat sau de guvern care participă la Consiliul European. Acestia participa la Summitul PPE ce pregătește Consiliul European.
Bulgaria Boyko Borisov Prim ministru
Finlanda Jyrki Katainen Prim ministru
Germania Angela Merkel Cancelar
Grecia Antonis Samaras Prim ministru
Irlanda Enda Kenny Taoiseach
Letonia Valdis Dombrovskis Prim ministru
Lituania Andrius Kubilius Prim ministru
Luxembourg Jean-Claude Juncker Prim ministru
Malta Lawrence Gonzi Prim ministru
Polonia Donald Tusk Prim ministru
Portugalia Pedro Passos Coelho Prim ministru
România Traian Băsescu Președinte
Slovenia Janez Janša Prim ministru
Spania Mariano Rajoy Prim ministru
Suedia Fredrik Reinfeldt Ministru de stat
Ungaria Viktor Orbán Prim ministru
PPE deține de asemenea alți șefi de stat sau de guvern care nu iau parte în mod normal la Consiliul European și nici la summit-urile PPE, deoarece această responsabilitate aparține altor lideri din țările lor sunt de asemenea membri PPE: Rosen Plevneliev (Bulgaria, GERB), János Ader (Ungaria, Fidesz), Bronisław Komorowski (Polonia, PO), Aníbal Cavaco Silva (Portugalia, PSD), Sauli Niinistö (Finlanda, KOK).
PPE în Comisia Europeană
In cursul campaniei electorale pentru alegerile europene din 2009, PPE l-a renominalizat pe José Manuel Barroso, în cadrul Congresului de la Varșovia din aprilie 2009, drept candidat pentru realegerea în funcția de președinte a Comisiei. Deoarece PPE a câștigat alegerile, numirea lui Barroso a fost aprobată de către Consiliul European și acesta a fost ales cu o majoritate absolută în Parlamentul European pentru un al doilea mandat.
La data de 27 noiembrie 2009, Barroso a prezentat “Comisia Barroso II”, care include un total de 13 (din 27) comisari PPE.
Comisari Europeni membrii PPE
Austria Johannes Hahn Politica regională; Bulgaria Kristalina Georgieva Cooperare internațională; Danemarca Connie Hedegaard Combaterea schimbărilor climatice; Franța Michel Barnier Piața internă și servicii; Germania Günther Oettinger Energie; Italia Antonio Tajani Vicepreș.; Industrie și antreprenoriat; Letonia Andris Piebalgs Dezvoltare; Lituania Algirdas Šemeta Impozitare, vamale, audit și antifraudă; Luxembourg Viviane Reding Vicepreș.; Justiție, drepturi și cetățenie; Malta John Dalli Sănătate și protecția consumatorilor; Polonia Janusz Lewandowski Programare financiară și buget; Portugalia José Manuel Barroso Președinte; România Dacian Cioloș Agricultură și dezvoltare rurală
Programul Congresului PPE – Bucuresti 17 – 18.10.2012
17/10 miercuri
9:00-12:30: Seminar comun al PPE şi al Grupului PPE: “Răspunsul este mai multă Europă!” (pentru detalii vezi www.epp2012.eu) urmat de prânz găzduit de Grupul PPE (numai pentru participanţii la seminarul comun)
9:00-11:00: Comitet dezbatere Rezoluţii
9:00-13:00: Program adiacent
14:15-18:15: Alegere Preşedinte PPE
15:00-19:00: Prima Sesiune Plenară a Congresului
- Cuvânt de bun venit din partea Preşedintelui PDL şi a Preşedintelui UDMR
- Rapoartele Preşedintelui PPE, Secretarului General PPE şi al Liderului Grupului PPE
- Prezentarea Platformei Politice
- Intervenţii ale Preşedinţilor de Partide şi Asociaţii
- Discursuri ale Şefi lor de State şi de Guverne şi ale Preşedinţilor Consiliului
- European şi Comisiei Europene
- Anunţarea rezultatelor alegerii Preşedintelui PPE
- Nominalizarea candidatului pentru funcţia de Secretar General al PPE de către Preşedintele PPE
19:15-22:30
- Cina pentru Delegaţii la Congres găzduită de Grupul PPE (Palatul Parlamentului)
- Summit PPE al Şefi lor de State şi de Guverne (Palatul Parlamentului) (Restricţionat membrilor Summitului PPE. Strict pe bază de invitaţie personală)
18/10 joi
9:30-12:30: Alegerea Secretarului General al PPE, a celor 10 Vicepreşedinţişi a Trezorierului
9:30-11:30: Secţiuni ale Congresului (1/2/3) pe teme politice actuale
11:30-13:30: A doua Sesiune Plenară a Congresului
- Votarea rezoluţiilor Congresului
- Votul pentru Platforma Politică
- Intervenţii ale Preşedinţilor de Partide şi Asociaţii
- Discursuri ale Şefi lor de State şi de Guverne
- Anunţarea rezultatelor alegerilor pentru Secretarul General al PPE, Vicepreşedinţi şi Trezorier
13:30-14:00: Conferinţă de presă
13:30-15:00: Prânz găzduit de PDL
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]