Calendar: Camil Petrescu
14/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Eveniment |
Astazi se implinesc 56 de ani de la moarte lui Camil Petrescu. Camil Petrescu a fost romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet, a fost considerat ca inițiator al romanului modern în literatura română. Dupa alegerea lui in 1947 ca membru al Academiei Romane , Camil Petrescu dezerteaza de la valorile care l-au inspitat o intreaga carier si devine impreuna cu Sadoveanu si Arghezi parte din marii scriitori care vor servi cu abnegatie dicatatura comunista si asa numitul Realism Socialist. Din fericire masivul roman social închinat lui Nicolae Bălcescu “Un om între oameni rămâne,” care trebuia sa fie o oda in stilul principiilor realismului socialist ramane neterminat din cauza decesului lui Petrescu.
Camil Petrescu s-a născut la București, la 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu (mort, înainte de nașterea scriitorului) și al Anei Cheler. A fost crescut de o doică din familia subcomisarului de poliție Tudor Popescu, din mahalaua Moșilor. După gimnaziu, continuă studiile la Colegiul „Sfântul Sava“ și la Liceul „Gheorghe Lazăr“ din București. Rezultatele bune la învățătură îl transformă în bursier intern, iar din 1913 urmează cursurile Facultății de Filozofie și Litere de la Universitatea București. Își ia cu brio licența, cu calificativul „magna cum laude.“
Devine mai apoi profesor de liceu la Timișoara. Își ia doctoratul în filosofie cu o teză despre teatru, intitulată „Modalitatea estetică a teatrului“. A publicat un studiu în lucrarea „Istoria filosofiei“, coordonată de N. Bagdasar, legat de un câmp nou, fenomenologia în opera lui Husserl.
Între 1916 – 1918 participă ca ofițer la primul război mondial, iar experiența trăită acum se regăsește în romanul “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” (1930). În 1916, e mobilizat și pleacă pe front, unde e rănit. După un stagiu într-un spital militar, ajunge iarăși în prima linie, dar cade prizonier la unguri. În timpul unui bombardament german își pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea îl va marca întreaga viață.
Încă din anul 1920 participă la ședințele cenaclului Sburătorul condus de Eugen Lovinescu, iar în revista omonimă publică primele poezii. Furtunosul gazetar de stânga, N. D. Cocea e modelul său spiritual. Acesta va fi prototipul viitorului său erou Gelu Ruscanu din drama Jocul ielelor și a eroului său, Ladima, din romanul Patul lui Procust.
Dezi majoritatea criticilor considera ca “Patul lui Procust” este romanul cel mai valoros pe care l-a scris Camil Petrescu, eu raman rezervat considerand ca . romanul “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este adevarata lui capodopera.
„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”
In romanul publicat in 1930, Camil Petrescu surprinde drama intelectualului însetat de incercarea sentimentului de iubire, ros, dominat si stapanit de incertitudini, care totusi se salvează prin conștientizarea unei drame mai puternice, aceea a omenirii ce trăiește tragismul unui război absurd, văzut ca iminență a morții.
Romanul este structurat în două părți, cu titluri semnificative, surprinzând două ipostaze existențiale: „Ultima noapte de dragoste”, care exprimă aspirația către sentimentul de iubire absolută și „întâia noapte de război”, care ilustrează imaginea războiului tragic și absurd, ca iminență a morții. Dacă prima parte este o ficțiune, deoarece prozatorul nu era căsătorit și nici nu trăise o dramă de iubire până la scrierea romanului, partea a doua este însă o experiență trăită, scriitorul fiind ofițer al armatei române, în timpul primului război mondial. Un roman fenomenal, musai de citit daca nu a fost citit si recitit pentru iubitorii de literatura romana.
“Patul lui Procust”
Patul lui Procust este un roman scris de Camil Petrescu, apărut pentru prima oară în februarie 1933, în două volume, la Editura „Naționala-Ciornei“. Patul lui Procust este un roman expresionist, construit pe voci ideologice avand ca tema problema intelectualului, dar si realitatea social-istorica romaneasca de la inceputul secolului al XX-lea. Din punct de vedere compozitional, textul e structurat pe doua planuri – corpul propriu-zis si notele de subsol – iar din punct de vedere structural, opera e alcatuita din trei texte: textul T; textul Fred Vasilescu si textul autorului. Amalgamul format din cele trei texte diferite au creat modernitatea textului, intr-un fel sau altul asemanator sau inspirat de Marcel Prust. Cu mana la inima, cartea nu am reusit sa-mi placa desi am dorit acest lucru foarte mult.
Bibliografie, note si citate:
Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi (Camil Petrescu)
Camil Petrescu – Patul lui Procust, roman modern
Luciditatea lui Camil Petrescu, 11 decembrie 2010, Adevărul
Wikipedia
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Omul Camil Petrescu nu se deosebea prea mult de personajele lui, nici nu se prea putea altfel. Plin de energie acum, ingandurat peste o clipa, sustinea cu ardoare orice gand pe care-l intregea. Era incomod, avea constiinta valorii sale, dispretuia prostia, nu-i placeau ilfovenii, cum ar fi zis Petre Pandrea”. (G. Calinescu, Viata Romaneasca XXXI, ianuarie 1939, pag.84)
Interesant subiectul ales. Multumesc!
O zi frumoasa si racoroasa alaturi de cei dragi.
Buna Paula,
mare romanicier si om de carte. Pacat ca s-a rinocerizat la sfarsitul vieti 🙁
eu nu aleg subiectele, ele ma aleg pe mine 😉
adevarat. frontul l-a traumatizat atat de mult.
am observat acest lucru! sunt nerabdatoare de noi frumuseti care te aleg!
merita citit! http://adevarul.ro/cultura/carti/scriitorul-mircea-cartarescu-elogiazainvatamantul-anii-70-1_50efb6b456a0a6567e6863f4/index.html
noi intr-adevar am invatat carte!