Calendar: 136 de ani ca “naţiune de sine stătătoare”
09/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Eveniment, Magazin Istoric |
La data de 9 mai 1877, ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu, anunta solemn intr-o şedinţă publică a Adunării Deputaţilor ca România este o naţiune de sine stătătoare. La 7 mai 1877, într-o adunare a Consiliului de Miniştri, dupa ce C.A. Rosetti (preşedintele Adunării Deputaţilor) a asigurat numarul de deputati necesar pentru a vota aceasta decizie, a fost luata aceasta hotarare istorica impreuna cu decizia de a nu mai plati tributul de 915 mii de lei aur catre Înalta Poartă. Suma respectiva era echivalentul aproximativ a 28 de milioane de Euro la valoarea de astazi.
Declaratia lui Mihail Kogălniceanu a fost aranjata ca raspuns a unei interpelari a deputatului jurnalist Nicolae Fleva, pe atunci deputat de Focsani, ulterior primar al Bucurestiului între anii 1884 – 1886, un politician extrem de curios si interesant, a carui istorie ciudata o puteti citi, AICI.
Fleva a intrebat “dacă Guvernul a anuntat Puterile Garante despre ruperea legăturilor de dependenţă faţă de Poartă şi, prin urmare, independenţa totală a României.” La aceasta interpelare a raspuns Mihail Kogălniceanu (ministrul de externe) în aplauzele deputaţilor, că legăturile cu Înalta Poartă fiind rupte “suntem independenţi si naţiune de sine stătătoare”, iar guvernul “va face toate cele necesare ca starea noastră de naţiune independentă să fie recunoscută de Europa”.
Dupa aplauze indelungite, Adunarea Deputatilor a votat moţiunea prin care “ia act de resbelul între România şi Imperiul Otoman, ruperea legăturilor noastre cu Înalta Poartă şi independenţa totală a României sunt oficiale si anuntate partilor“.
România anului 1877 era un stat mic, cu o suprafată de 121.000 km patrati, care avea 0 populatie de aproximativ 5 milioane de locuitori. Încă 5 milioane de români trăiau în pronvinciile istorice ocupate de imperiile vecine. La data de 16 aprilie 1877, Principatele Unite si Imperiul Rus au semnat un tratat la Bucuresti care permitea trupelor ruse să traverseze teritoriul tării în drumul spre Bulgaria, cu conditia respectării integritătii teritoriale a României. În România a fost declarată mobilizarea trupelor. Aproximativ 120.000 de soldati au fost plasati de-a lungul Dunării pentru apărarea Principatelor în fata unui eventual atac al turcilor. Imperiul Rus a declarat război Imperiului Otoman la 24 aprilie 1877, iar trupele rusesti au intrat în România pe la Ungheni, pe noul pod construit peste Prut. Incepuse Razboiul de Independenta.
Nota: Leul romanesc – la 22 aprilie 1867 este stabilită moneda națională leu, ca o monedă bimetalică cu etalonul la 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur și având 100 de diviziuni, numite bani. Primele monede emise au fost cele divizionare din bronz, de 1 ban, 2 bani, 5 bani și 10 bani, bătute în Anglia în 1867.
În 1868, s-a emis prima monedă românească de aur cu nominalul de 20 lei, într-un tiraj de doar 200 de exemplare, aceasta fiind considerată drept probă. Începând cu 1870 s-au emis și monede de argint cu nominalele de 50 de bani (denumite popular „băncuțe”), 1 leu și 2 lei. Începând cu 1880 s-au emis și monede de argint de 5 lei. Monedele din aur pentru circulație s-au bătut în 1883 și 1890. (SURSA)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Eu eram fericit daca ne declaram atunci un stat confederat cu USA .Un fel de teritoriu de peste mari . 🙂
Salut,
Si eu! Ce sa-i facem ca uni si-au dorit ceva mai aproape 🙁
Theophyle, salut.
Tocmai azi l-am auzit pe N. Djuvara spunind “sa nu uitam ca adevarata zi a Independentei din 1877 este pe 10 mai”.
– unii spun ca data ar fi fost deturnata de comunisti pentru a nu corespunde cu 10 Mai (ce implica si regalitatea);
– altii sustin ca adeptii regalitatii deturneaza ziua.
Consens pare a nu fi niciodata 😉
Data este 9 mai 1877 – recunoscuta prin documente. Greseala este de calcul. datele au fost in calendarul vechi, cand se face calculul pentru a traduce in calendarul nou, multi numara de doua ori ziua de baza. Deci data este 9 mai 1877
vezi si aici, nu ca eu dau prea multa insemnatate sursei
http://ro.wikipedia.org/wiki/9_mai
Eu nu incercam sa te contrazic ori sa-ti dau lectii; dadeam o declaratie a cuiva.
Apoi: “1877: Mihail Kogălniceanu citește în Adunarea Deputaților Declarația de Independență a României. Această zi va deveni Ziua Independenței în România” Citeste.
Asa am invatat si eu la scoala cu complectarea ca a doua zi Parlamentul ori Regele (nu-mi amintesc) au consfiintit propunerea lui MK si 10 Mai ar fi ramas ziua Independentei.
Dar pe mine, ca banatean nu ma priveste deloc, si nu vreau sa stabilesc eu ziua; hotariti-va, pentru ca chiar nu exista consesns. Intre istorici.
Exista o confuzie. Confuzia este intre Ziua Independentei si Ziua Nationala / Ziua dinastiei.
Ziua de 9 mai a devenit formal Ziua independentei Romaniei in anul 1880 si data aniversara ca Ziua Nationala a fost schimbata in 1891 la aniversarea de 25 de ani de domnie a lui Carol I-ul. Ce sarbatorim noi pe 1 Decembrie? Ziua Independentei sau Ziua Nationala?
PS Nu am zis ca ma contrazici, am raspuns unui comentariu. Vrei sa nu mai raspund?
Theophyle,
asta spuneam si eu: (confuzie) sau lipsa de consens.
O stii si tu ca ziua capitularii Germaniei s-a semnat, dar fara rusi, pe 8 mai `45; asa ca a doua zi s-a semnat capitularea “oficiala” a Germaniei, zi care a ramas consemnata in Istorie.
Dar capitularea a fost pe 8 Mai `45.
A fost insa o intelegere cu rusii pe care vesticii trebuiau s-o respecte.
Ce legatura are intrebarea “Ce sarbatorim noi pe 1 Decembrie? Ziua Independentei sau Ziua Nationala? vrei sa constati cit de prost sint? nu exista nicio confuzie intre ziua Independentei (1877) si ziua Nationala (1918).
In fond, eu nu sustin nimic; l-am citat pe un domn. Si mai stiu ca comunistilor le-a convenit mai mult 9 Mai decit 10 Mai. O sa schimbam zilele functie de istorici ori cine ajunge la putere.
(Mie, par egzamplu, nu imi convine ca zi Nationala 1 Decembrie; a fost aleasa tocmai pentru a ne invrajbi cu ungurii. Putea ramine ca zi a Unirii, iar ziua Nationala in alta data.)
Dar astea sint discutii.
Banii platiti catre Inalta Poarta se numeau “tribut”. Banii platiti catre UE se numesc “contributie la bugetul UE”. Desigur, nu este acelasi lucru, desi pentru cei care platesc diferenta nu este mare.
Cu toata stima Domnule Profesor, eu nu stiu exact care este profesia Dumneavoastra, am insa toate motivele sa cred ca sunteti (si) istoric. Ma intreb (si imi permit si sa va intreb): Ce primeau Principatele de la Inalta Poarta in schimbul vasalitatii si deci pentru plata tributului ? Banuiesc ca existau niste obligatii formale pe care suveranul si le asuma fata de vasal.
“Spalarea de creier” este facuta cu ajutorul unei traume (se face rapid) sau prin mesaje de ura / iubire administrate intr-o perioada indelungata. Iesirea din aceasta conditie umana (pt. ca este o conditie) se poate face printr-o alta trauma care sa-l trezeasca pe individ (de exemplu, pensia / salariul nu este platit 3 luni de zile – s-a intamplat in Ucraina in anii ’90) sau printr-un tratament psihologic extrem de lent.
Contributia Romaniei la UE, este cam 3.05% din beneficiile financiare pe care le avem. Daca noi suntem prosti si hoti asta nu este vina nimanui. Tari care au beneficiat de aceste fonduri stau f.f. bine – vezi Polonia). Deci nici vorba de tribut ci de obligatie contractuala benevola si avantajoasa cel putin teoretic.
Chestia cu Otomanii este complet diferita. Principatele erau vasale. Fiecare vasal plate seniorilor feudali un tribut pentru care primea protectie militara si ajutoare (chiar alimentare) la nevoie. Cu musulmanii Otomani lucrurile stateau diferit:
1. Noi, crestinii eram tolerati printr-o anumita taxa pe cap de locuitor (Dahimi). Daca te converteai nu mai plateai acea taxa. Asa s-a nascut islamul bosniac, bulgar, macedonian sau albanez. aceasta taxa insemna cam 10-15 din tribut (depinde de perioada)
2. Restul de taxe erau taxe feudale ca raport intre vasal si senior feudal. Dupa aparitia Fanriotilor se platea si o “taxa” de administrare. care este o marsavie ordinara si a fost platita prin administratia greaca a domeniilor bisericesti.
Multumesc pentru raspunsuri.
Am fost un elev scaitor care “agata” profesorul preferat dupa ore si ii punea multe intrebari, pana era trimis acasa. Profit de faptul ca ne avand nici o obligatie si lipsind prezenta fizica, puteti pur si simplu sa nu imi raspundeti, deci intrebarile mele nu pot fi prea scaitoare.
Euro-scepticismul este probabil indus si de cei care furand banii europeni dau vina tot pe Europa pentru faptul ca nu vedem nimic din ei. Pe de alta parte, imi aduc aminte ca Basescu dupa ce a fost ales a cerut imediat renegocierea acordurilor de aderare. Nu stiu daca a facut-o ca sa minimizeze meritele contracandidatului sau, dar dupa ce s-a aratat consternat nu a mai spus nimic. Din ceea ce stiu eu (punctual) Romania nu reusea sa acopere necesarul de lapte din productia interna inainte de aderare; prin tratatul de aderare s-a redus si mai mult cantitatea de lapte pe care aveam voie sa o producem (o fi adevar, o fi minciuna ? … nu stiu).
Exista un bombardament media care spunea ca, cel putin cativa ani dupa aderare, Romania a platit la UE mai mult decat a primit. Nu stiu daca este adevarat, dar asta cred multi.
In sfarsit, exista si un alt mod de spalare la creier: repetarea obsesiva si neincetata a unei minciuni. De obicei propaganda cu asta se ocupa. In acest contex am fost uimit sa aflu recent ca Romania nu sta chiar asa rau printre celelalte tari europene la capitolul coruptie ! Sa pare ca Slovenia (nu Slovacia) ar fi cea mai corupta tara !!! Mie mi se spune obsesiv si de ani de zile ca avem cei mai corupti si mai abjecti functionari. Ziarele sunt pline de coruptie, indiferent de partidul care a fost la putere (scuze); ce sa mai cred !?
1. Nu este adevarat ca am contribuit mai mult decat am primit, nici vorba si nici pe departe. Am sumele pe care nu le pot publica din cauza secretului profesional;
2. Nu a existat nici un guvern care nu a avut clientela, care inseamna implicit coruptie. Sunt extrem de putini politicieni (cred ca nu mai mult de 20-30 din cei 2000 care ne-au “reprezentat” in cei 23 de ani) care nu au facut averi mai mici sau mai mari din “reprezentarea” poporului;
3. Coruptia exista peste tot, daca nu este aspru pedepsita si foarte rapid ea se propaga. Unde este pedepsita sunt sanse de starpriea ei.
4. Aici este tragedia: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/781/10386/8497163/6/3.jpg
Buna dimineata si va multumesc mult pentru raspuns.
1. Faptul ca balanta in raport cu UE este confidentiala este o problema; ar trebui sa fie date publice.
2. Ar fi interesanta o analiza comparativa a absorbtiei fondurilor; unii spun ca nici nu ar exista toti banii pusi la dispozitie, tocmai pentru ca este previzibil ca nu vor putea fi accesati fara depasirea deficitului aprobat (cerc vicios ?)
Cu stima 🙂
Buna Dimineata,
Am sa va trimit pe mailul dumneavoastra balanta. Nu este confidentiala este greu de gasit. Ca tot omul care scrie imi protejez sursele.