Anul Nou chinezesc
05/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Esoterica, Eveniment |
Putine popoare din lume sunt mai traditionaliste decat chinezii. Daca ar trebui sa-i caracterizez, la modul cel mai general posibil, as spune – conservatori, fumatori la greu, cartofori si superstitiosi. Cat a fost Mao de comunist, toata lumea stia ca avea un astrolog care il insotea peste tot. De fapt a avut 3 astrologi, care s-au schimbat din tata in fiu. Dupa moartea lor, un membru al familiei respective a fugit in Hong-Kong si a incercat sa vanda o carte care descria relatiile dintre Mao si astrologie, bineinteles ca si cartea si respectivul au disparut foarte repede. Cartea respectiva a circulat ca “samizdat”, vandut la preturi piperate. Am cumparat si eu respectivul “samizdat” pentru suma de 70 de USD (au cerut dublu, ne-am aranjat), din nefericire s-a dovedit ca a fost un fals.
Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare a chinezilor. Festivalul începe de obicei în prima zi, din prima lună Zhēng Yuè (正月) din calendarul chinezesc şi ia sfârşit cu Festivalul Lampioanelor – Yuánxiāojié (care are loc în a cincisprezecea zi). Ajunul Anului Nou Chinezesc este denumit Chú Xī (除夕). Fiecare dintre religiile orientale care sunt raspandite in China au interpretari diferite, legate de traditiile noului an.
Noi vesticii, ca posesori ai maniei cifrelor, avem o problema in calcularea anului nou chinezesc. Trei versiuni diferite sunt dezbatute, toate legate de cronologia Împaratului Galben (Huang Di), imparat semi-mitologic, care totusi a fost o personalitate istorica reala. Huang Di a trait cam acum 4700 de ani. Perioada in care a domnit se numeste perioada “celor trei suverani si cinci imparati” Sānhuáng wǔdì, care de fapt este perioada pre-dinastica in istoria Chinei, adica premergatoare primei dinastii istorice chineze, Xia.
Istoricii nu au reusit sa fie intr-un consens daca acest stimat fondator al culturii chineze a domnit intre 2697–2597 î.Hr sau între 2696–2598 î.Hr. Putem mentiona ca suntem in anul 4708, 4709, sau 4648. Personal optez pentru 4708 î.Hr.
Si budistii si taoistii au grija ca in ziua premergatoare Anului nou sa fie curati, cu haine noi, casa facuta luna! Fiecare altar al familiei (in multe exista asa ceva) este lustruit si sunt aprinse lumanari frumos mirositoare. Ziua numita “Nin’ya’bat” este ziua a 28-a a ultimei luni (a XII-a). Noul an incepe bineinteles la miezul noptii. Anul acesta a inceput in ziua de 3 februarie. Festivitatile Anului Nou chinezesc dureaza asa cum am mentionat 15 zile, de obicei in majoritatea comunitatilor chinezesti se acorda o saptamana de vacanta. De cand cu capitalismul numai 3 sunt considerate sarbatoare nationala si sunt platite.
Prima zi a anului Zhēng Yuè (正月), este un fel de sabat, asemanator cu cel al evreilor. Nu se gateste si se manaca ce s-a pregatit cu o zi inainte. Budistii insa nu au carne in aceasta zi pentru a fi mai longevivi (are sens ). La fel ca evreii, aprinderea focului sau folosirea uneltelor (cutite, surubelnite…etc) este considerata nenorocoasa, deci interzisa. Budistii sarbatoresc in aceasta data si ziua de nastere a lui Maitreya Bodhisattva (in chineza Budai Luohan), adica ziua viitorului Buda. Taierea animalelor de orice soi este absolut interzisa.
Ziua a cincea este si ziua prosperitatii viitoare, deoarece este ziua onomastica a deitatilor Cai Shen si Che Kung, ambele probabil personaje reale. Che Kung a fost sigur un general al dinastiei Song, ambele care se ocupa cu finantele, prosperitatea si norocul ( 15 februarie, anul acesta, pentru interesatii). Guan Yu, deitatea razboiului, trebuie sa fie atentionat de focuri de artificii, ca sa puna o vorba buna la colegi. Cate odata nu prea doreste sa fie deranjat si artificiile pot sa-ti incendieze casa si sa devii extrem de sarac.
O alta zi importanta este ziua a 13-a, si ea dedicata lui Guan Yu in totalitate, de aceasta data pe post de deitate a razboiului. Guan Yu, la randul lui, un fost mare general al dinastiei Han. Este pana astazi considerat cel mai mare general in istoria Chinei. De mentionat ca Sun Tzu, autorul nemuritor al “Artei Razboiului” si el general, filozof, unii spun si astrolog, nu se bucura de acelasi prestigiu al deificarii.
Ultima zi a 15-a, este ultima zi a festivtatilor Anului nou. Festivalul Lampioanelor Shàngyuánjié (上 元节) este o zi dedicata dragostei (un fel de St. Valentin sau Dragobetele daca doriti) si este ziua in care parintii tinerilor peţesc. Femeile fara barbat isi scriu dorintele si eventiual o adresa pe un fruct de mandarina (portocala) si il arunca in apa sau il depun pe malul unui ape curgatoare, in speranta ca un barbat si-ar dori sa manace acest fruct.
Se aprind lumanari, lampadare sau faclii in afara casei, in speranta ca duhurile rele sa fie izgonite si cele bune sa gaseasca acea casa. Se imbraca culoarea rosie pentru a speria duhurile rele (la noi impotriva deochiului )
Anul chinezesc care incepe pe 10 februarie este anul Sarpelui de apa 蛇 (巳) (Yin, al doilea triunghi, elementul fix foc, in ramura zodiilor (ciclul) Wu Xing, ale pamantului). Apa este cel mai yin (yin si yang) caracter dintre toate cele cinci elemente.Yin este caracterizat ca lent, moale, productiv, difuz, rece, umed, si pasiv El este asociat cu apa, pământul, luna, feminitatea si timpul noptii. In taoismul chinez, apa repreznta inteligentă si întelepciune, flexibilitate, adaptibilitate. Ultimul ciclu de acest gen a avut loc in 2001. Ce s-a intamplat in acel an puteti vedea aici.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
chinezii sunt f. interesantzi, dar horoscopul lor o fii adevärat?
CE V-A FII CU ROMANIA.
rämane haita rosie????
chiar mä intereseazä, horoscoapele lui MRU, PRESEDINTELUI
si dacä nätäräul schimonosit CRINOLIN, se aseazä pe tron????????
promit ca le fac 🙂
salut, cunosc pe cineva ultra-dotat in domeniu. cer analizele astro facute de persoana respectiva ti le pun pe mail zilele astea si le compari? stiu sigur ca le a facut si Presedintelui si lui MRU . lui MRU cu 2 ani inainte sa ajunga premier :))
😆
serios, eu am cerut sa faca ca nu prea lucreaza genul asta de analize dar am avut eu presimtiri in leg cu MRU :D. din ce retin harta astro a lui Boc e destul de interesanta , la fel si a dl-ui Aurescu. la cacarau sunt lucruri urate .si nu doar din analiza astro ci si altfel de studii : foto, mimica , comportament non verbal etc .
buna ziua !
buna,
maine am raspuns pt. tine. Se cauta docomentul in toata hardughia lor 😆 Mare scandal, a iesit exact aproape o luna. Mama lor de derbedei
multumesc din suflet. astazi lucra av la intampinare . multumesc , multumesc !
Ziggy,
tu sti cum merge in tara asta. Nimic nu se poate rezolva prin telefon. Mergi tipi, injuri si se aranjeaza 😆
😀
mare adevar 😆 pana nu le explici ca “le faci usa colier” lucrurile nu intra pe fagasul corect.
si eu ce animal sunt?
ziua, luna anul si iti spun 🙂 daca vrei trimite pe mail aboutread@gmail.com
eu vreau ca totzi escrocii din haita rosie, incepand cu cretin si tontonel,
sä se transforme in animale, ca pedeapsä pt. ce au fäcut si fac
theo,
multzumesc mult,
poate altä datä.
am intzeles cä si dna. Macovei ,este värsätor.
habar nu am 🙂
Frumos si foarte informativ articolul despre horoscopul chinezesc. Chiar nu am stiut ca sunteti amator de astrologie.. 🙂 Poate ca o sa va faca placere sa cititi un horoscop european, un pic altfel: http://www.astrolutely.com/articles-53-The-Year-Ahead-2013
O zi buna va doresc! 🙂
Buna Ziua,
ma intereseaza tot ce face parte din traditiile culturale ale omenirii.
Multumesc pt. Link.