Alchimia şi alchimişti (2) Trithemius
29/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Esoterica |
Marele Maestru
Cei puternici cu adevarat sunt cei pe care nu-i vom cunoaste cu adevarat niciodata. O traditie strabuna, din timpurile pierdute in negura istoriei, sustine ca in fiecare generatie traiesc printre noi 18 drepţi care deţin harul divin. Ei nu stiu existenta harului si nu se vor cunoaste niciodata intre ei. Harul divin le va ajuta pentru a promova binele omenirii in generatia lor. Pana aici, legenda existenta in esotericul a cel putin 3 religii pe care eu le cunosc. Daca este sau nu adevarat nu vom sti niciodata; in orice caz, daca legenda ar fi adevarata, Johannes Trithemius ar fi putut fi unul din acesti oameni. Putin oameni, chiar si din cei mai avizati, au auzit de el, desi cu totii intr-un fel ne folosim de invataturile lui, chiar dupa 500 de ani. Cand veti vedea in timpul activitatilor voastre pe internet ecranul de mai jos trebuie sa stiti ca el se datoreaza in primul rand lucrarilor stiintifice ale lui Johannes Trithemius.
Johannes Trithemius (1462 – 1516) a fost calugar catolic german, stareţul manastirii Sponheim, langa Bad Kreuznach, in sud-vestul Germaniei. Johannes Trithemius, absolvent al celebrei universitati din Heidelberg, s-a adapostit intamplator in aceasta manastire benedictina in timpul unei furtuni, manastirea fiind aproape o ruina, cu cativa calugari dezordonati, aproape morti de foame. Trithemius ramane la aceasta manastire si la varsta de 21 de ani devine staretul ei. In cativa ani manastirea devine cunoscuta ca centru de studiu, reusind in 10 ani sa posede una din cele mai valoroase biblioteci din Germania (mai mult de 2000 de manuscrise) . In 15o6, adica dupa ce a construit una din cele mai faimoase biblioteci scolastice si a reconstruit o manastire din ruine, asa cum se intampla mai intotdeuna ca o fapta buna nu este iertata niciodata, este nevoit sa paraseasca manastirea din cauza acuzelor de magie si lipsa de compatibilitate dogmatica. Din fericire, Episcopul catolic al diocesei din Würzburg, om cult si vizionar il recupereaza si-l numeste staretul manastirii Sf. Iacob din Würzburg (Schottenklöster – o misiune Scotiana in Germania). Johannes Trithemius va ramane in aceasta manastire pana la sfarsitul vietii lui.
Despre opera lui, chiar nu stiu unde sa incep. Trithemius este primul istoric umanist din toate timpurile. Annales Hirsaugiensis (Cronicile din Hirsau – 1514) este o istorie a Frantei si a Germaniei si se ocupa mai mult cu cultura si societatile tarilor diferite decat de razboaiele dintre ele. O alta carte interesanta este De septum secundeis (Cele 7 Inteligente Secundare – 1508). Fara discutie el va ramane insa in istoria omenirii pentru cele doua carti fundamentale, Steganographia (1500) si Polygraphia (1518) care pun bazele steganografiei si criptografiei stintifice moderne. Steganografia se ocupa cu transmiterea unui text ascuns, ca parte dintr-un document obisnuit (text sau poze). Criptologia se foloseste de incifrarea si descifrarea a unor documente cu ajutorul unei metode care se numeste cheia cifrului, sau simplu cifru. Despre aceste doua carti vom discuta in postarea noastra pe Bibliophyle. Cartea este compusa din trei volume extraordinare pe care le vom discuta in postarea amintita.
Inca doua lucruri de mentionat: Heinrich Cornelius Agrippa (1486-1535) si Paracelsus (1493-1541), marii alchimisti ai renasterii, au fost elevii lui si Trithemius a fost eroul unui alt mare magician si alchimist, Umberto Eco – in Pendulul lui Foucault si in Cautarea Limbii Perfecte, daca nu va amintiti, ambele carti merita recitite in orice caz. Cred din toata inima ca dupa sfarsitul acestei serii de postari, opera lui Eco va fi mult mai clara cititorilor, care poate nu au observat unele detalii.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Theophyle
😆
Interesant material!
Multumesc!
Cu placere maya 🙂
cu placere 🙂