Votul electronic, spaima clasei politice romanesti. Consideratii tehnice si pregatirea unei comemorari
30/04/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Cand politicienii romani vor sa ingroape o idee buna, fac o comisie sau inventeaza apa calda. Comisia lucreaza pe subcomisii iar apa calda trebuie intai sa fie adusa rece, pentru a putea fi ulterior incalzita.
@Cedric a semnalat un excelent articol pe Ziare.com care are menirea de a taia din fasa elanul policienilor care vor sa inventeza apa calda. Si, sub pretextul ca apa rece poate fi deturnata, vor sa ne serveasca gheata!
Inca din ianuarie 2015 marele democrat Nicolicea descoperea ca ar fi neconstitutional votul prin corespondenta si de-a dreptul apocaliptic votul electronic:
“În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, oficialul român a spus că la început el a fost primit cu neîncredere în România, iar în prezent “toată lumea vorbeşte din nou fără să cunoască despre votul prin orespondenţă, ca şi cum ar fi un panaceu”. Eugen Nicolicea a explicat că votul prin corespondenţă şi cel electronic au aceeaşi problemă: “dispare un caracter care în România este sacru până în momentul de faţă şi anume secretul votului”. “Nu este vorba de secretul votului faţă de autorităţi, ci este vorba de secretul votului faţă de alţi alegători. Acest secret la noi este atât de puternic menţinut în conştiinţa publică încât, dacă doi bătrâni, soţ şi soţie, intră împreună în cabina de vot pentru că nu văd bine sau să se sfătuiască, aceasta este infracţiune. Şi atunci punem problema, de ce ar mai fi aceasta infracţiune dacă pot să stea acasă, să se sfătuiască şi cu nepoţii care, eventual, votează în locul lor contra a o bere. Până când opinia publică nu va fi bine informată şi va fi pregătită pentru ca să înţeleagă că se renunţă la această componentă a votului secret şi să accepte acest lucru eu cred că acest lucru nu trebuie să fie promovat aşa cum se încearcă acuma: votul prin corespondenţă e un panaceu universal”, a spus ministrul. Referitor la votul electronic, deputatul UNPR a precizat că electoratul român nu are încredere în el. “Electoratul nu poate să aibă încredere. În momentul de faţă n–au încredere că rezultatul este corect nici când introduc buletinul în urnă, dar vă imaginaţi într-un sistem în care ei nu văd cum se transmite semnalul şi votul în altă parte“, a subliniat Eugen Nicolicea” (sursa)
Nici nu trebuie a ne imaginam, caci avem deja imaginea votului mortilor din Teleorman care nu sufla de ani de zile, dar voteaza la referendum. Insa pentru a-l scuti pe Nicolicea si pe alti “democrati” de frunte de cosmaruri electorale fictive, le spunem ca exista un sistem implementat deja in 24 de tari eurppene de un roman: Dragos Adrian Sterpu, un informatician roman care conduce din Spania o divizie a Microsoft pentru Europa de Vest.
“Noi am implementat un sistem bazat pe 24 de legi ale UE. Exista o lege de functionare a sistemelor de vot, dar toate au la baza un suport legislativ si informatic. Pentru a putea vota online este nevoie de o structura legislativa si informatica, nu poti vorbi de vot online sau prin corespondenta atat timp cat tu nu ai reglementata o lege a accesului electronic al cetateanului la sisteme nationale, aceasta lege reglementeaza toata structura sistemului. Nu poti trasa marcaje pe o sosea in constructie, una care inca nu s-a asfaltat. Sistemul functioneaza perfect, cateva prezentari pe care eu le-am facut au fost tocmai pentru a convinge actuala clasa politica de necesitatea acestuia. Romania este obligata sa implementeze o structura informatica pe baza legii accesului electronic al cetateanului, identic cum Romania si-a asumat ca pana in 2018 sa aiba canalizare si apa curenta in toata tara“.
Invit cititorii Politeia sa lectureze materialul de pe Ziare.com, care explica in detaliu functionarea sistemului implementat si sa incerce sa isi imagineze ce se va intimpla cu votul prin corespondenta cand insusi Presedintele Iohannis spunea, acum doua zile, romanilor din Italia:
“Avem nevoie de o lege care să asigure votul românilor din diaspora. Este rolul Parlamentului să discute și adopte o soluție, oricare ar fi aceea. Este rolul meu să aduc în dezbaterea publică acest subiect și să-i urmăresc evoluția. Și așa voi face!”. Atat!
Limbajul de lemn al discursului prezidential a fost infiorator insa merita retinuta de acolo naivitatea si indiferenta presedintelui fata de votul pentru diaspora. El propune, nici mai mult, nici mai putin, decat…sa avem incredere in Parlament! Iar el…va urmari evolutia. Sfinte Sisoe, pentru asta e pus Presedintele, sa se uite la TV la “dezbaterile” din Parlament? Nu poate vota, insa poate vorbi public zilnic, poate presa mereu!
“Specialiştii vor da răspunsurile tehnice şi vor veni cu soluţii. Dar eu aş vrea să vă dau un răspuns de principiu. Să renunţăm la premisa neîncrederii – a cetăţenilor în autorităţi, a autorităţilor în cetăţeni, a instituţiilor în propria capacitate de a pregăti şi organiza un asemenea vot. Şi să pornim de la obiectivul că şi unii şi alţii ne dorim un vot în străinătate funcţional”.
Pe bune, domnule Presedinte, chiar merita Parlamentul asemenea incredere si unii ca Nicolicea chiar doresc un vot pentru diaspora?! Putem tolera pana la un punct absenta si fuga de responsabilitate, insa nu si ignorarea (prin manevre retorice ieftine) a votului diasporei!
Daca Presedintele Romaniei vrea sa fie reales in 2019, trebuie sa preseze public si institutional Parlamentul, zi si noapte, pentru votul prin corespondenta sau electronic.
Sa reamintesc ce spune CCR despre gradul de libertate si spatiul de manevra al actiunilor prezidentiale:
“Curtea reţine că participarea Preşedintelui României la şedinţele Guvernului constituie, între altele, un mod de consultare a Guvernului, ca şi un mijloc de veghere la buna funcţionare a acestei autorităţi publice, prerogative ale şefului statului prevăzute de art. 80 alin. (2) şi art. 86 din Constituţie. În exercitarea acestor prerogative, Preşedintele are libertatea să participe la orice şedinţă a Guvernului. Analiza cuprinsului art. 87 alin. (1) din Constituţie nu relevă vreo interdicţie în privinţa participării Preşedintelui României la şedinţele Guvernului, ci opţiunea acestuia de a participa, fie la şedinţele în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării sau asigurarea ordinii publice, fie în alte situaţii, la cererea primului-ministru” (sursa)
Reprezinta Diaspora o chestiune ce tine de politica externa a Romaniei?
Ar putea merge Presedintele Iohannis la o sedinta de Guvern pentru a-l presa public pe Ponta ca Guvernul sa elaboreze un proiect privind votul electronic sau macar prin corespondenta, care sa intre in procedura accelerata de votare in Parlament, in temeiul art. 76 alin 3 dn Constitutia Romaniei? (“La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere“).
Mai spune CCR despre rolul Presedintelui: “Având în vedere aceste considerente, Curtea constată că Preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime opinii şi opţiuni politice, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora, să propună reforme sau măsuri pe care le apreciază dezirabile interesului naţional” (sursa)
Asadar, chiar asa limitate cum sunt ele (caci Presedintele nu are rol de initiator de legi), prerogativele Presedintelui pot fi utilizate activ pentru a urgenta adoptarea unei legi privind votul prin corespondenta sau electronic! A te multumi cu asistarea, ca un spectacol, inseamna a trada increderea a 6 milioane de romani care te-au votat!
A, daca depui insa mai mult efort pentru a aranja “Primei Doamne” un rol cvasi-oficial (cum umbla zvonurile), cele peste 6 milioane de voturi din 2014 se vor reduce in 2019 la un singur vot: cel al “Primei Doamne”!
*****
Daca tot suntem in zona discutiilor despre informatica, cateva precizari administrative si nu numai:
Cititorii Politeia au observat, probabil, ca dupa interventia de marti dimineata a tehnicianului au disparut micile-mari probleme ale blogului (afisarea cu intarziere a comentariilor pe browserele ca Mozilla si Safari, probleme de acces pe mobil, incarcare lenta a paginilor, etc).
Daca in continuare intalniti probleme, va rog sa le semnalati folosind modulul din dreapta paginii (Contacteaza Politeia!) sau scriindu-le direct pe blog.
Multumesc pe aceasta cale membrilor cunoscuti ai Comunitatii, precum si celor care au preferat sa ramana anonimi si sa imi trimita mesaje cu ajutorul modulului, descriind in amanunt probleme intalnite. Efortul de a mentine acest blog pe aceleasi coordonate tehnice, politice si morale cu care ne-am obisnuit cu totii de cand traia iubitul si regretatul †Theophyle nu este chiar usor pentru cineva care nu se poate ocupa de blog 18 ore din 24, cum a fost pana in data de 3 mai 2014. Editorialistul principal este adeseori limitat (de voata si profesie) in reactia la comentarii, insa aceasta nu impiedica intreaga Comunitate sa ramana la fel de unita si de familiala, drept pentru care va sunt tuturor recunoscator.
@Desy Demeter si @Cetatean multumesc tuturor membrilor Comunitatii pentru gandurile bune cu care veniti zilnic pe acest blog, pentru comentariile frumoase si politicoase, pentru donatiile pe care le faceti si care ne ajuta sa intretinem tehnic blogul (va reamintesc ca pe acest blog nu s-a scris si nu se va scrie niciodata vreun articol la comanda ori sugestie, dupa dictare sau pentru foloase materiale – donatiile merg exclusiv catre costurile de mentenanta ale site-ului) si sa il mentinem asa cum il stiti cu totii din anul 2009.
Ne apropiem si atingem in cateva zile de cifra de 3.500.000 de vizualizari (doar pe acest blog, fara a mai socoti Politeia veche de pe wordpress), am depasit cifra de 110.000 comentarii (ofer acesti indicatori doar pentru informare, caci nu cautam deloc audienta si traficul, ci doar spunem adevarul si cautam dreptatea) si, in data de duminica 3 mai 2015 (cu regret o spun), vom comemora un an de la trecerea la Domnul a iubitului †Theophyle. Cifrele acestea se datoreaza efortului acestui patriot trecut la Domnul, la care Dumneavoastra ati raspuns cu aceeasi afectiune si sinceritate.
In ultimele zile au aparut pe blog, in postura de comentatori activi, vechi comentatori care la un moment dat au trecut in postura de cititori. Ii salut si ii indemn sa redevina activi, intrucat desi administratorul vede zilnic impactul postarilor si numarul de cititori, cei care sunt activi pe blog nu pot cunoaste decat cu aproximatie gradul si puterea de impact a blogului, anume cati citesc zilnic (mult mai multi decat cei care comenteaza!).
Politeia este o mare familie, in care oricine este oricand binevenit, nu doar sa comenteze, ci chiar sa propuna postari anonime, folosind modulul din dreapta a paginii. Pe aceasta cale am primit, de altfel, si multe observatii tehnice extrem de binevenite.
Sambata, 2 mai 2015, vom deschide o postare in care fiecare va putea scrie cateva cuvinte, daca va dori (ca semn de omagiu pentru †Theophyle) despre impactul Politeiei in viata fiecaruia, ca om si ca cetatean. Profit de consideratiile administrative pentru a o anunta de azi si pentru a pregati acest weekend de amintire pioasa.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Offtopic.
Ii urez lui Gheorge Nichita, primarul din Iasi, drum bun pana la destinatia binemeritata si cale batuta.
Buna dimineata!
Eu astept cu rabdare
Primarul cel mare.
Chiar daca azi pare iubit de intreaga tara (40%)
Mai taie 🙂
10%?
Oricum si 30% este IMENS in conditiile in care este practic necunoscut in tara.
Desigur, posturile TV (si presa sub diverse alte forme) sunt amabile cu el. (Nu inteleg de ce). Rar mai scapa ceva “de rau”.
Oricum, eu am rabdare cu JUSTITIA. Cred ca este CAMPION. Drept este ca are si alte conditii fata de Nichita (sa zicem) 🙂 Cu mult mai mare “cascavalul” 🙂
Băi tată, e absolut incredibil bizonul ăla cu votul sacru! 🙂
Chiar am săpat de curiozitate să văd şi eu cine e nenea ăsta. Pe CV, la ’Professional Exp’ are Preşedinte PSD Mehedinţi! L-aş întreba de când pînă când să fii politruc pesedist e “professional experience” ?!?
Şi încă o perlă, din 2014 cică ’ministru delegat pe relaţia cu Parlamentul’. Dumnezeule, ce kkt mai e şi asta?!? Deci într-o ţară săracă te joci de-a ministerele, faci ’minister’ un lucru de nimica? Cum adică ’minister pe relatia cu Parlamentul’?
Presedintele poate sa preseze intr-adevar, dar nu poate sa faca asta pana nu se ia o decizie in Parlament. Parlamentul este cel care trebuie sa fie in mijlocul democratiei, nu presedintele. Asa ca eu vad astfel lucrurile.
Presedintele a lansat dezbaterea publica.
Parlamentul va lua o decizie.
Daca aproba legea si aceasta este pe placul romanilor, in special din diaspora, atunci Presedintele o promulga.
Daca legea nu este pe palcul romanilor, atunci o respinge de la promulgare si decalnseaza un referendum pentru obligativitatea votului electronic.
Dar aceste masuri trebuiesc luate in acesta ordine daca vrem sa respectam regulile democratice. Daca nu, putem sa facem si in alta ordine, dar nu ne vom deosebii cu nimic de ce a facut Basescu si PDL in ultimii 10 ani.
Buna ziua all 🙂
Multumiri pentru sustinere. Aveti toata lista, inclusiv, dl. Cioroianu.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20049205-ultima-ora-oficial-george-maior-propus-ambasador-sua-emil-hurezeanu-propus-ambasador-germania.htm
Buna ziua,
am citit cele doua liste:cea cu rechematii si cea cu numitii. Am impresia ca lipseste noul ambasador in Franta.
In rest, doua dintre zvonuri s-au adeverit!
test
salut Citi , uite aici ticalosie : “Pe zi ce trece insituțiile statului român demonstrează că sunt populate de o specie care devine majoritară în conducerea statului român: TRĂDĂTORII. Este o specie aparte care suge venele Românie, dar care răspunde unor interese străine Neamului Românesc și Țării.
Specia este prezentă peste tot, însă în Parlament este cea mai numeroasă. Mișună prin clădirea construită de români cu sânge și pe care au ocupat-o mințind și plătind alegători, iar acum TRĂDĂTORII lovesc cu fiecare zi care trece în interesele naționale românești. Unii pentru că sunt ticăloși și fac răul cu intenție, alții pentru că sunt proști și sunt slugi ale celor ticăloși”, se mai arată în articolul publicat de agenția românilor de pretutindeni.
http://www.b1.ro/stiri/externe/agentia-de-presa-a-romanilor-de-pretutindeni-pe-zi-ce-trece-institutiile-statului-roman-demonstreaza-ca-sunt-populate-de-o-specie-care-devine-majoritara-tradatorii-acestia-raspund-unor-interese-straine-neamului-romanesc-109869.html
Bietul Cioroianu; ii este rasplatita disciplina de partid. Al lui Tradiceanu.
Cand a fost numit ministru, era europarlamentar. Si, daca va ganditi la venituri, a pierdut IMENS acceptand.
A fost “rasplatit”. Merita, nu?
salut,
sifon, toarsu’ ilici pus la gazeta de perete sputnik! 😉
„a întinat” „numele Partidului Comunist Român ! uau!
http://www.flux24.ro/fost-analist-cia-despre-conturile-lui-ion-iliescu-din-elvetia-si-o-casa-superba-pe-malul-unui-lac/
buna seara
doamna,nu mai credeti in toate idioteniile
“sursa”lui sputnik(!!!)e analist cia cum sunt eu papa de la roma
si site-ul ia banii degeaba de la rusi/citeaza sputnik si apoi spune ceva de washington post
intoxicare idioata
Buna seara,stimate domn,
niciodata nu exista o informatie suta la suta credibila, mai ales cand este furnizata de o singura sursa ( site-ul rusesc sputnik). Acest Raymond McGovern, nu este totusi un John Doe, dar nu exista certitudinea afirmatiilor sale, intentiile acestor declaratii. totusi nu ma pot abtine sa nu constat ca tocmai nerecunoscatorii de rusi il ataca pe loialul lor tovaras de drum. 🙂
De fapt pt mine asta-i breaking news! 😉
Posibil sa fie ca atunci candSeful de sala il mustruluieste pe chelner in fata clientului? Si apoi….
am gasit site-ul lui Raymond! 🙂
Seara buna,
off topic! MRU este la Digi24 si comenteaza noile numiri/problemele de personal cu care se confrunta Ministerul Afacerilor Externe.
Seara buna
Greu cu votul alternativ (oricare) . Ar trebui o alta clasa politica dar din pacate astia sint lipiti de scaune , suplimentar insurubati . 🙁
Maine e 1 mai , sarbatoare a oamenilor muncii .
In Romania de azi au devenit o minoritate si ca atare , salut divizile de pensionati , regimentele de asistati social , batalioanele de someri ,cohortele de sindicalisti si politicieni care oricum (astia ultimii ) castiga un ban degeaba . 😆
buna seara tuturor oamenilor muncii 🙂 Unii nici sa isi faca niscaiva cumparaturi nu au apucat, din motiv de munca peste program, insa se consoleaza cu mirosul de la vecini 😀
Buna dimineata tuturor oamenilor muncii 🙂
Vecinii mei vor avea ceva probleme cu mirosu in cursul zilei. Caci m-am pregatit temeinic. Sper sa nu cheme polizeii.
buna dimineata
deja ati vandut contra mici viitorul vot???au si trimis plicurile de vot?
berea primita e romaneasca sau nemteasca?
cat despre “oamenii in verde” nu cred ca vor refuza o oferta atat de tentant”mirositoare”:mai ales ca nu e de oaie iar companioanelor Dvs le pot vedea fetele
Bună dimineața, tuturor oamenilor muncii! 🙂
Noi ieșenii putem sărbători unul mai liber… mai exact un loc de primar mai liber 🙂 , dacă e adevărat ce se spune mai la vale:
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20052721-primarul-iasiului-gheorghe-nichita-retinut-procuroii-dna.htm
În privința zilei de 1 Mai, regimul comunist a reușit să o confiște: la noi, până la al doilea război mondial, se sărbătorea Armindenul – zi de serbări câmpenești. Numele zilei, preluat, probabil, din vremea conviețuirii cu vechii slavi (secolele VI-IX) asta înseamnă: Arminden = ziua lui Ieremia. Tradiția a pătruns și în toponimie: la nord de Făgăraș, pe Dealul Galaților, este un loc numit Fața lui Arminden.
Iar legat de „1 Mai muncitoresc”, prima dată când el a fost sărbătorit ca „zi a oamenilor muncii” nu comuniștii au decretat asta, ci Carol al II-lea, în 1939…
O zi frumoasă! 🙂
Un gând bun și pentru Theophyle!…
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-1-mai-justitia-nu-doarme-nici-nu-merge-la-gratare/37414/