Votul electronic: scrisoare catre un hacker tanar
25/11/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @DanSu
Am discutat cu mulți oameni despre votul electronic. Așa am constat că există o mulțime de prejudecăți și din păcate inclusiv la mulți oameni obișnuiți cu calculatorul și cu sistemele informatice chiar aflați la nivel profesional în domeniu.
Nu neaparat despre votul electronic, dar în general despre votul fără prezență fizică, un guvern roman din acest secol (al globalizării și conectării cvasi-totale), are o parere demnă de secolul 19:
“Pe de altă parte, sistemul în cauză prezintă vulnerabilități semnificative din punct de vedere al siguranței procesului de votare. Absența unui cadru precum cel al secțiilor de votare poate afecta secretul votului, poate favoriza influențe exterioare asupra alegătorului la momentul votării sau chiar substituirea de persoane în scopul vicierii rezultatelor scrutinelor electorale. Reglementarea propusă nu oferă garanții suficiente că voturile prin coerspondență au fost într-adevăr exprimate de persoanele înscrise în registrul aferent, ale căror nume figurează ca expeditori ai buletinelor de vot. Totodată, semnalăm imposibilitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare de a verifica dacă alegătorii în cauză se află într-adevăr în posesia documentelor prin care fac dovada cetățeniei române și a domiciliului/reședinței în străinătate (la ambasade și consulate se transmit împreună cu cererea de înregistrare doar fotocopii, existand riscul ca documentele respective să fi fost anterior pierdute/furate/distruse, situație în care, dacă s-ar deplasa personal la secțiile de votare în ziua scrutinului, alegătorii nu și-ar putea exercita dreptul de vot), ceea ce face dificilă prevenirea unor eventuale fraude electorale de această natura.” (Sursa: avizul de respingere dat de Guvernul Ponta la votul prin corespondenta)
Garanții ale cetățenilor în fața statului, bănuiala implicită de substituire de persoană, alt expeditor decat cel înscris, domiciliu/reședință obligatorie, lipsa/pierderea actului care decade din drepturi cetățenești, iata tot arsenalul fascisto-comunistoid în două fraze.
Este ciudat ca un guvern ca Dragnea și Ponta la conducere, campioni ai votului morților și plecaților să argumenteze cu “vicierea rezultatelor” și “nesecretizarea votului”. Ma rog, trec peste treaba asta, în fond legea electorală vorbește doar despre infracțiuni care pot “deturna” rezultatul votului. Un procent de 5 % (la cât e estimată frauda) în teorie, nu pot vicia rezutatul, pare a spune Dragnea. Așa e acum la diferență de peste 10%, dar întrebarea rămâne la diferențe de sub 10 %. Daca avem 5% + pentru unul, 5% minus pentru altul, și iată vicierea unui rezultat. Vezi rezultatul sub 1% între Basescu si prostimea sa, Geoană.
@Stefan a prezentat ieri votul prin corespondență cu plusurile și minusurile lui, cu riscurile și avatajele lui, cred ca în primă discuție este suficient de clar si explicit. Argumentele guvernului împotriva votului prin corespondență sunt semnificative. Se relevă distanța comunistoidă dintre principiile democratice clamate (dar nerespectate) și realitatea birocratică a principiului vinovăției primordiale a solicitantului de drepturi elementare (care trebuie sa dovedeasca el ca nu fraudeaza votul daca voteaza acasa).
Postarea mea se referă la votul electronic, pe care eu, trăitor în București dar doritor să mă întorc pe plaiurile natale din Oradea, il astept. De ce eu, care urmăresc (prin fiul meu) viața politică din Oradea, care doresc să ma întorc azi sau mâine sau cu prima ocazie acolo, nu aș avea dreptul de vot decât dacă mă urc în tren 12-14 ore dus (si tot atât întors) ca să-mi votez primarul/consiliul local? De aceea prefer votul electronic, la fel cu concitadinul meu aflat în Toronto sau Torino, care peste 1-2-5 ani vor să revină in tara.
Discuția e tehnica, vorbim de securitatea IT a votului. Care securitate e permeabilă, ca orice altă securitate. Ma adresez hackerilor prea-măriți în literatura ziaristică de pe la noi, si care apar ca sperietoare în orice discuție logică despre acest tip de vot. Concluzia mea, ca dinozaur în informatică, trecut inclusiv prin analize de baze de date inclusiv pe linie de securitate, cu un sănătos cinism despre nivelul de securitate oferit, a dus la o scrisoare spre tinerii hackeri, care cred că lumea începe odată cu ei:
Stimate tinere hacker,
Știu ca esti “tare” în spart parole și copiat filme sau jocuri “mișto” de pe net, copiat informații sau uneori te-a batut și gândul (sau fapta), sa mai dai și 2-3 lovituri la cardurile naivilor ce se cred protejați de un antivirus ce mai mult îi încurca decât îi ajută. De asemenea te amuză să mai faci un pic de “remote” cu calculatoarele vecinilor sau amicilor, știi să mânuiești aceste instrumente, începând de la simpaticele decriptoare de parole, până la sofisticatele treceri peste firewall-uri serioase.
Ai citit o mulțime de povești scrise de ziariști care nu deosebesc un sistem de operare de Solitaire-ul pe care-l butoanează în momentele de plictis. Probabil ai citit și despre hackerii simpatici care dupa o lovitură prin serverele NASA sau ale Pentagonului au fost angajați pe bani mulți la diviziile de IT security ale multinaționalelor. Te asigur că dacă o fi existat în vremurile de început, aceste întâmplări au fost puține și categoric de mult nu se mai întâmplă așa ceva. Nici NASA, nici FBI nici MOSAD și în general nici o firma sau instituție serioasă nu mai face așa ceva. Faptul că în IT-security există și oameni care încercă vulnerabilități, nu însemnă că cei ce au fost angajati acolo au spart mai mult decat parola părinților pentru a se uita la filme interzise adolescenților. Și după două trei zile de bucurie, au fost prinși și au luat de la părinte o papară serioasă. Nu te încrede în poveștile ce le raspândesc niște habarniști. Securitatea IT e cu totul altceva decât vezi prin filme, iar specialiștii care-i vezi pe acolo că se dau în bărcuțe să știi că au cu totul și cu totul alte atribuțiuni decât să stea și să se joace Space-war sau Commandos sau se caute poze hack-uite ale unor actrite celebre.
Cât despre marile tunuri ce se dau, băieții care le-au reușit, sunt majoritatea la mititica și cei ce nu-s acolo se plimbă păziți de bodyguarzi prin țări exotice ce nu au acorduri de extrădare cu lumea civilizată. Și te mai asigur de ceva: nu băieții care au bătut la tastatură se plimbă prin paradisuri exotice pline de “bandidos” (cu teama că poate să-i agațe oricând o gașcă din FBI), ci patronii lor. Băieții cu tastatura stau deja de mult timp în adăposturi bine păzite și cu hrană și îmbrăcăminte asigurate regulat și zilnic. Probabil acum le e teamă să doarmă cu fața la perete și gura deschisă.
Am făcut această introducere, ca să te lămurești că nu ești într-un film cu James Bond, ci în cât se poate de tehnica și reala lume a informaticii. Unde infracțiunea se pedepsește și de multe ori, cea informatică se pedepsește mai aspru.
Dacă totuși te-a convins un baron local sau național să-l ajuți la fraudarea voturilor, iar tu te crezi buricul pământului dacă ai reușit să intri pe 1-2 calculatoare ale amărâților păziți de un Bit-defender hackerit și ăla, atunci ți-aș propune să te mai gândești și să-ți faci bine socoteala.
Știi că nu există sistem impenetrabil, dar totul constă într-un raport cost/beneficiu, iar la cost intră și riscul. Hai să zic, pentru continuarea discuției, că ar fi de înțeles să spargi serverele unei bănci și să scurgi de acolo o sumă de 1 milion (indiferent de monedă). E un milion, operațiunea e una singură și contul tău se va mări cu milionul respectiv. Implică riscuri e adevărat, dar, în teorie, dacă ești destul de isteț, nu lași urme (de fapt urmele sunt infime), nimeni nu observă și scapi. În teorie. În practică e ceva mai complicat dar nu sistemele de securitate vreau să ți le prezint acum. Ci riscurile statistice cu care te confrunți.
Ce te-ai face însă dacă ți s-ar cere să spargi un milion de servere și din fiecare să deturnezi cate un leu? Bineînțeles, din milionul acela de servere, unele au sisteme mai puțin sofisticate de firewall, la altele apărarea e slabă, dar este statistic imposibil ca la așa un număr mare, să nu dai de unul cu sistem de protecție ultrasofisticat. Nu trebuie mai multe. Unul singur. Care e probabilitatea ca într-un milion de servere să nu existe macar unul? Te-ai gândit la asta? Rezultatul: Mascații vor fi la ușa ta în câteva minute.
Crezi că la sistemele de monitorizare moderne, traficul necesar pentru volumul necesar acestor operații trece neobservat? Te gândești că ai să faci ca-n filme, cu șapte rețele din țări diferite, care te trec din IP în IP, de se zăpăcesc urmăritorii? Te-ai uitat cu atenție la filme? Chiar dacă-s filme, chiar dacă hackerul e personajul ultragenial și eroul pozitiv, agenții ajung la calculator. Conform poveștilor târziu, dar ajung. Și poveștile sunt doar despre o singură tranzacție (de milioane), nu de un milioane de tranzacții de cate o unitate. Cât de proști îi crezi pe păzitorii părții adverse? În cat timp crezi că mascații îți vor bate la ușă?
Crezi că te va scoate cineva din pușcărie ca să te angajeze la divizia de IT-security, doar pentru că știi să utilizezi un progrămel downloadat de pe net (pe care specialiștii în securitate l-au citit probabil de mult)?
Astfel ca stimate coleg informatician mai tinerel, calea pe care o apuci se termină de obicei cu bătăi în ușă a mascaților și după aia cu speranța că va veni Bill Gates să te scoată. Nu o va face. Are oricum mulți competenți pe care să-i biciuiască dacă cumva ai reușit să-i depășești (slabe speranțe). Geniu să fii, peste 10 de genii contrarii nu poți să treci. Tu o să rămâi alături de Grăjdan (îl mai tii minte), o să ai mereu dilema scăpatului săpunului la duș. Iar “patronul” tău, va mai sta cățiva ani în libertate, apoi poate (dacă n-are noroc și-l angajează pe Mateuț), va veni și el pe 2-3 luni lângă tine, va scrie o carte sau două (pe care ți-o va dicta sau o vei scrie tu) și apoi va ieși. Tu vei mai sta 1-2-3 ani acolo.
Merită? Mai gandeste-te…
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Domnule Cetățean
Prima abordare logică a votului electronic din România pe care o citesc.
Inclusiv abordarea raportului risc/beneficiu – sistem clasic de evaluare a tratamentelor medicale, dar care ar trebui extins la toate activitățile umane.
Ce naiba, suntem totuși în secolul al XXI-lea, discutăm despre inovare științifică, teleportare, etc., cu mult mai dificil de realizat.
Introducerea votului electronic – corect organizată – prezintă mai puține riscuri de fraudare decât orice alt sistem. Prin reducere la absurd, cine îmi poate garanta că hârtia împăturită care conține votul meu ajunge unde trebuie?
Cu cele mai bune urări
buna ziua 🙂
Redactat de @DanSu
Buna ziua all 🙂
Excelent articol.
In alta ordine de idei: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-18662339-schimbarea-relatiei-dintre-stat-biserica.htm
Va atrag atentia asupra unei incercari de-a dreptul nesimtite de a intra in gratiile lui Iohannis:
http://www.romaniacurata.ro/raul-cel-mare-si-binele-cel-mic/
Desi face de cateva ori referire la “noi”, “nostru”, eu n-am inteles deloc la cine se refera. La PNL-ul lui Antonescu nu (se pune in contrapondere odata). La PNL-ul nou nu, se pune iar in contrapondere… La fostul PDL nu cred iar de basisti nici nu poate fi vorba…
Citesc insa stupefiat: “…mi-am spus că, dacă asemenea canale sunt închise, nu ne mai rămâne pe viitor decât să cucerim președinția ca să avem un canal de recurs la monopolul politic.” Sa ma bata Dumnezeu!!! Si-a propus AMP cu grupul ei sa castige presedentia dupa ce i-a dat Ponta eject prin vocea lui Ciorbea si a reusit!
Delirul continua:
” În acel moment am decis că societatea civilă asupra căreia am o influență, orizontală și prin persuasiune, nu altfel, și eu personal, o să facem tot ce putem să spargem monopolul nedemocratic creat de PSD după ruperea USL, să îl apărăm pe cât posibil pe KJ de această conspirație ticăloasă prin demascarea ei și să ne promovăm agenda noastră, cum am făcut și în 2004, prin aceste alegeri.”
Inteleg ca oamenii din diaspora care au stat la cozi cu orele sunt din grupul lui AMP. Or fi membrii “Romania Curata”???
“Nu a existat nici o negociere, că el nu negociază, ci o potrivire între vederile noastre atât de extinsă încât l-am putut sprijini, nu doar eu, ci și toți ai noștri, cu toată inima.” Remarcati discretul “toti ai nostrii” care nu inseamna nici PNL nici PDL nici basistii. Altii. Aia care au castigat de fapt alegerile: Oamenii lui AMP 🙂 Mihai Goțiu, Silvia Vrânceanu, samd
Asta impotriva unor tradatori de neam ca Monica Macovei, Vladimir Tismaneanu, Dan Tapalaga care au facut parte din conjuratia impotriva lui AMP si ai ei followersi.
Sunt stupefiat, credeam ca AMP a pupat fundul lui Ponta, asa mai discret, pentru ca trebuia sa asigure supravietuirea financiara a mini-organizatiei pe care o conduce. Dar nu. AMP este o pupincurista sadea! Pur-sange!
Asta era pe lista scurta a lui Iohannis? Asta? Asta care-si aroga merite la care nici nu poate visa si arunca cu noroi in restul lumii doar pentru ca sa iasa in fata? Asta consilier prezidential?
Am o varianta mai buna pentru Iohannis: Gadea! E mult mai obisnuit cu curlingul si vine la pachet cu un latrator puternic: Badea. Pentru opozitie…
salut ! te apuca rasul ce vise ‘eroice’ are balerina pippi. nu pomeneste nimic despre “blandetea” cu care a fost tratata de societatea civila cand incerca sa apara ( ca purcica in cotet ) pe la mitingurile de la universitate :))
Merita sa-i facem ce le faceau francezii colaborationistilor dupa ww2. Asta il egaleaza la tupeu pe papagalul tricolor.
da . nu m as mira ca ea sa-i fi dat lectii pontalaului cum sa ajunga mitomanul number one in Ro
Salut
Votul electronic exista , e sigur , universal si se poate face fie in o sectie de votate , fie de pe un pc privat , tablet sau telefon cu internet . Indiferent unde te afli .
Securizarea informatiei , indentificarea sigura a clientului exista de mult timp si e aplicata tuturor tranzactilor bancare prin net .
De la contul lui badea Ion care plateste cu cardul , la miscarile financiare zilnice si planetare a unor companii cu facturat mult mai mare decit intre PIB romanesc in un an , “miscarile “bancare sint securizate.
La romani nu exista vointa de a introduce nici o forma de vot alternativ celui clasic .
Deorece “democratia” mioritica a partidelor se bazeaza pe minciuna , musamalizare si fraudare .
Conform dictonului unui celebru primar : “au furat mai mult ca noi” . 🙂
Cind se vor decide ca e mai important SA STI ca “aialalti nu pot fura si nici noi ” decit , “furam mai mult ca ei” veti avea forme moderne de vot . Sigure si rapide .
Asta e evident ca cere o alta clasa politica . Actuala e prea “imbibata” de ce au invatat in partid . Adica “afaceri” , putere si trocuri inconfesabile. Atit .
De unde nu e , nici Dumnezeu nu cere . 🙂
Piratul sterge pe jos cu carpa guvernamentala. Motivul? N-au identificat (primul copiator al tarii, fata de la Harvard s.c.l.) resursele pentru adoptarea bugetului. Ori asta slabeste, economic, strategic, statul roman asa ca… Ar fi fost bine ca CSAT sa fi avut dreptul sa propuna direct impuscarea! 🙂
Buan seara,
N-au bani, asta e adevarul! Incepe sa se apropie funia de par:
http://www.ziare.com/stiri/csat/csat-basescu-si-ponta-nu-s-au-inteles-pe-bugete-l-au-avizat-doar-pe-cel-pentru-primul-an-de-razboi-1335407
salut , eu ma gandeam ca o sa-i puna pe masa documentele trimise de ambasadori cu nr de buletine de vot trimise de guvern la ambasade . iar la finalul sedintei mitomanul sa plece cu plangerea penala gata facuta .
dar e mai simplu sa dea pe “surse” ca s au certat nitel si treaba sa ramana ca dupa memorandumul rompetrol. e nevoie de la bani la buget .. sa mearga amandoi de mana , impreuna cu nashu’ maior si sa adune banii datorati de lukoil . sau sa transmita fiecare catre gasca proprie : penalilor varsati spaga la bugetul de stat !
V-o mai amintiti?
http://www.ziare.com/stiri/inchisoare/melania-vergu-fost-consilier-al-lui-funeriu-condamnata-la-4-ani-de-inchisoare-cu-executare-1335388
mare javra tipa asta!
salutare! 🙂 avem aici comunicatul despre CSAT.
http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=15340&_PRID=
jumatate din cei care au participat ( famiglia mitomanului ) puteau foarte bine sa-si petreaca acest CSAT la rahova . sau la penitenciarul unde e cazat felix .
Cu siguranta si secretul votului prin corespondenta nu cred ca e chiar asa de glumit, totusi. In diaspora e limpede, dar daca se aplica si in tara se poate abuza enorm; primarul si trei malaci la poarta pot face toate minunile posibile. Valabil si pentru votul electronic la distanta. Turismul electoral poate fi macar descurajat cu observatori, cu asta e mult mai greu. O fi gandire de secol XIX, dar realitatea rurala este tot de secol XIX in unele locuri.
Buna seara,
nu este chiar asa 🙁 Modul cum puneti problema seamana cu o fractura sociala, diaspora vs. restul lumii. Pe undeva seamana cu teoria “eroinei de la A3” cu pretentii de senatoare si mare revolutionara de mucava.
Ca este turism electoral, ca primarul poate sa influenteze este de necontestat dar sa te forteze in curtea ta, casa ta seamana a drob de sare si tulburare de posesie. Cred ca evolutia dintre T1 si T2 a dovedit cu varf si indesat ca socotlile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ.
Din contra in opinia mea introducerea votului prin corespondenta/electronic este sfarsitul ciumei rosii, este inceputul Romaniei moderne si spaima politicienilor majiti, sfarsitul castei transpartinice. Sa speram ca va exista vointa politica unanima sa se realizeze.
Inca ceva, scenariul ilustrat de dvs. este similar cu cel vehiculat la inceputul depunerii declaratiilor in sistem electronic sau inceputul perioadei de utilizare a platilor electronice.
Buna seara. Dar turismul electoral exact din asta consta, oameni scosi organizat la vot cu forta (promisiunilor sau amenintarilor) de la ei din casa/curte. Votul la distanta poate crea echivalentul unei urne mobile fara reprezentanti ai partidelor, fara observatori si fara politie. Imi spuneti ca e drob de sare, dar eu ma uit chiar la mine in comuna si vad doua sate cu prezenta mult peste medie, vad cum au votat si mai stiu si de ce. Dvs. propuneti ca ponderea lor nu mai e ce-a fost (adica ne-am modernizat suficient) bazandu-va pe o situatie exceptionala, totusi. Sper sa aveti dreptate, dar si mai mult sper ca atunci cand vor fi introduse astfel de metode de vot sa fie bine cantarite dezavantajele si sa nu fie adoptate in stil heirupist.
hai ca avem articolul si pe Contributors 😆
http://www.contributors.ro/editorial/votul-electronic-scrisoare-catre-un-hacker-tanar/
Buna seara!
Off topic dar ce sustin de ani buni .
Confirmarea vine exact de la unu din sistem .
“în acest moment România e „Cenuşăreasa” NATO: „Piloţii români au un număr de ore de zbor cu cel puţin 50% mai mic decât orice altă ţară din Alianţa Euroaltlantică, cu excepţia Bulgariei. Ani de zile, piloţii au avut alocat un număr de 10-20 de ore de zbor pe an în condiţiile în care pentru ca să-şi menţină abilităţile trebuie minimum 100 ore de zbor pe an”.
Din acest articol :
http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/un-comandor-acuza-oameni-murit-cauza-bugetului-derizoriu-alocat-aviatiei-s-a-prabusit-elicopterul-sibiu-1_5474a3f4a0eb96501e139902/index.html
Bună seara! 🙂
Oare mai există ceva nefurat în țara asta?
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-18663977-sefa-siveco-irina-socol-presedintele-asociatiei-nevazatorilor-fabricau-acte-pentru-justifica-program-finantare-europeana-surse-dna.htm
Irina Socol e cumva sotia lui Cristian Socol?
Salutare de seara.
da
Sotia lui Cristan Socol este Aura Gabriela Socol. A publicat o serie de articole cu teme economice pe contributors.ro si a fost mentionata in presa drept una din sotiile de politicieni cu functii bine platite la Autoritatea de Supraveghere Finanaciara.
http://www.contributors.ro/author/aura-socol/
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16506411-neveste-politicieni-platite-salarii-mii-euro-autoritatea-supraveghere-financiara.htm
Buna dimineata,
scuze 🙁
Depaseste orice imaginatie a unui om normal! Nu stiu cum mai face fata DNA la asa o avalansa de hotii!
Voiculescu tradat?
http://www.ziare.com/daniel-constantin/ministrul-agriculturii/daniel-constantin-se-leapada-de-voiculescu-pc-nu-simte-nevoia-sa-l-suspende-pe-traian-basescu-1335421
Se pare ca unica sustinatoare a varanului a ramas madam Grapini!
seara buna,
tradat !? sau poate pur si simplu fostii subalterni s-au plictisit si ei de atâta “lupta” !? 🙂
Li s-au tocit sabiile! Doar Tariceanu mai viseaza sa ajunga presedinte interimar, macar 24 de ore!
O analiză pertinentă, pe Contributors:
http://www.contributors.ro/sinteze/lumile-de-acasa-ale-diasporelor-romane%C8%99ti-de-astazi/
Hai ca baietii au timp sa scuipe tot 😛
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-18664799-inalta-curte-dorin-cocos-gheorghe-stefan-gabriel-sandu-nicolae-dumitru-raman-arest-preventiv-inca-30-zile.htm
Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, urmariti penal in dosarul Microsoft, vor ramane in arest preventiv pentru inca 30 de zile, a decis, marti, Inalta Curte de Casatie si Justitie, relateaza Mediafax. Instanta Suprema a admis propunerea procurorilor DNA. Decizia nu este definitiva, ea poate fi contestata la aceeasi instanta.
buna seara
e off topic dar merita citit( c campeanu,care nu bate campii)
+
primele vizite -chiar inainte de investitura ale lui iohannis sunt la chisinau&washington
+
aurescu-ministru de externe
http://www.romanialibera.ro/politica/politica-alegeri-prezidentiale/s-ar-putea-construi-o-axa-bucuresti-berlin-washington–358831
@c matei 7 15 &more
aveti si nu aveti dreptate/mai mult nu
“nea gica”ala la care se duce primarul care ar putea vota elctronic “in locul lui”are calculator si este conectat la internet???
in mod logic,cineva care are calculator&conexiune internet are si un minim de cunostinte;lege cu pedepse drastice si nu se va intampla
@mar spunea ceva de fisc,mai zic si eu:in 2006,inainte de intrarea in EU discutam cu cineva “persoana importanta”din fisc si-i spuneam ca vor foi obligati sa renunte la tampenia aia cu facturi fiscale”securizate” /s-a renuntat si nu a crescut evaziunea
Tot oarecum off topic: după Chișinău, pentru Iohannis ar putea urma și Cernăuții:
http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/porosenko-l-a-invitat-pe-iohannis-in-ucraina-si-l-a-felicitat-pentru-castigarea-alegerilor-358755?c=q2561
În altă ordine de idei, comentatorul Bazil care a intervenit pe HotNews, la acest articol:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18662360-rares-bogdan-ameninta-victor-ponta-noi-dezvaluiri-spune-premierul-are-cat-storcator-fructe.htm
a lansat un nou nume pentru Puie Monta: Egura Kakuru…
Eu zic că are dreptate Bazil și numele sună bine… 🙂
altu mai jos
…am dat un search pe google,cine naiba e asta Egura Kakuru ,si mi-au iesit 6,288 milioane de rezultate cu poza lui ponta… 😆
Scuze: am uitat de regula legată de două linkuri… Mulțumesc, oricum!
salut! 🙂 nu-i bai, atata doar ca nu eram pe faza 🙂
hello 🙂
nu trageti in mesager
unele surse ar spune ca inregistrarile ambientale dintre udrea si bica la shoping in paris n-au fost tocmai despre posete
surpraiz ? 🙄
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei…ra-si-diaspora/33303/