Votul ca o frica
02/12/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @DanSu
Am revazut și postarea mea anterioara, si postarea lui @Stefan despre votul prin corespondenta si cea a lui @Cristian Bodan despre votul anticipat. Au fost trei postări tehnice de saptamana trecuta despre trei sisteme de vot diferite, dar nu contrarii. Am vazut si comenturile de la postari (mulțumesc!) de pe Contributors si de pe blog. Majoritatea facute cu bună credință.
Majoritatea “contrelor” (de bună credință) se referă la exact ce subliniam eu tangențial. La procedură. Pentru ca indiferent că votezi anticipat, prin corespondență sau electronic, pe de o parte votul tău trebuie să ajungă să fie luat în considerare, pe de altă parte să asigure o securitate a votului, în sensul ca nimeni în afară de tine să nu aibă dreptul/posibilitatea de a afla cu cine/cum ai votat. Cunoscand “securitatea” oferita de calculator, nu am a comenta. Chiar cu procedura ideală, nu există garanția că un guvern ostil și răuvoitor nu va afla la votul electronic cum, respectiv cu cine, votezi/ai votat. Problema tuturor procedurilor, indiferent de Kafka care le va descrie, este că sunt aplicate de oameni. Care prin definiție sunt oameni. Dacă un om devoalează o parolă de ADMIN, totul se duce dracului. Si mai devreme sau mai târziu o va face. Fiul, soția, colegul, parola de acces va deveni cunoscută și de alții. Care alții pot fi de bună credință sau nu, sau pot devoala parola altora, nu neapărat de rea credință.
Factorul uman da bătăi de cap oricărui serviciu de IT-security. E de bine, e de rău, judecați voi cu capul vostru. Adică cu factorul uman. Procedural, se face tot ce e posibil, iar cea mai la îndemănă procedura e schimbarea periodică a parolei. E o prostie în fond, la modificarea obligatorie, fiecare își pune la sfarșit ceva de la 0 la 9. Mare lucru de spart așa cea sofiticată parolă mai ales cand cunoști rădăcina.
Dar e de înțeles, e maxim ce se poate obține în războiul permanent dintre securitate și acces. Orice regulă mai aspră de acces, duce la îngreunarea acestuia și în consecință la scăderea productivității și a promptitudinii răspunsului. Practic, într-o rețea comercială, la pierderi. Pe cealaltă parte, lipsa securității duce și ea la pierderi. Unde e echilibrul? E coșmarul oricărui departament de IT-security.
Mai exită un factor, foarte important de luat în calcul: ISTORICUL. Pe langă factorul de a împiedica în prima fază deturnarea a cine/ este de a avea un istoric cand/cum a creat tranzacția. Istoricul tranzacțiilor care îmi spune cine, ce, cum, și de unde a făcut ce a făcut. Este o opțiune de securitate activată aproape automat la orice firma. Nu neapărat de a împiedica în timp real, dar măcar de a identifica pe cel ce a făcut prostia.
În acest sens a fost și pledoaria mea pentru votul electronic. Nu-l consider lipsit de pericolelele fraudării, mai ales dacă, așa cum prezentau unii comentatori, s-ar ocupa Ghiță de implementarea lui (bineînțeles pe para’dărăt consistentă). Ideea de securitate a votului constă tocmai în slăbiciunea de secretizare a votului. Obiectivi fiind, nu putem contesta slabiciunea secretizării votului. Dar să nu facem din asta o platformă de interzicere.
La buna vorbă că “Frica păzește bostănăria”, se reduce enorm numărul celor dispuși să facă acest tip de fraudă. Ba mai mult, cei dispuși la efectuarea acestui tip de fraudă nivelul de profesionalism e dezatruos. Pur și simplu: nu se merită.
O spun cu profesionalismul (și cinismul) omului obișnuit cu sistemele de securite. Nu mi-ar fi greu să sparg o parolă pe un server la care mi-am uitat parola (deci am drepturi de ADMIN). Prefer să anunț incidentul si sa mi se inițilizeze (de către alții) parolele si drepturile de joacă pe computer. Orice operație o fac, e făcută cu conștiința că peste un an doi sau cinci se va ști cine, ce și de ce a făcut acea operație. Iar o operație greșită, se temina cu “is my fault”. Pentru noi, cei obișnnuiți cu lumea calculatoraelor, e o chestie firescă să te uiti pe ferestră când un coleg își “bagă” parola Nu e vorba de respectarea unei intimitățî ci e vorba de respectarea unei proceduri. Dacă fac prostii, o fac in numele meu, nu de pe contul colegului meu.
La fel, vorbim de secretul votului și de secretizarea votului. Sunt noțiuni distincte. Teoretic e posibil sa rup legatura intre vot și votantat, in realitate e imposibil. Nu e serios cel ce afirmă ca știe că ai votat dar nu știe cum ai votat. Dar asta nu e doar la votul electronic, e problema oricarui vot, indiferent de condiția prestării lui (problema este ulterioară votului).
Hai să vedem de ce/cine ne ascundem în momentul votării. Institutele de sondare încalcă clar acest secret . Care secret? E secretul institutului sau e secretul tău? E obligația secretului, sau e dreptul secretului?
Singurul argument valid al guvernului Ponta pe tema votului prin corespondență a fost pe domeniul imposibilitatii secretizării acestuia. Adică al procedurilor utilizate. E ca și cum te-ai opune unei îmbunătățiri pe motivul că ești prea dobitoc să asimilezi acea îmbunătățire. Invocarea propriei miselii: “Nemo auditur propriam turpitudinem allegans”.
Cam despre asta vorbim la votul anticipat, prin corespondență sau electronic, pe care autoritatile refuza sa il adopte.
Despre turpiditudinea organelor de stat, care nu sunt dispuse să-și facă in mod corect datoria. Care nu sunt dipuse să facă proceduri, necostistoare de altfel, care să încurce frauda. Nu să o împidice, frauda nu va fi niciodată împiedicată, nu există sistem perfect. Dar poate fi limitată drastic. Și la vot, și la plăți de impozite. Cu un sistem juridic competent și cu proceduri clare și verificabile (transparente d.p.d.v. al organizațiilor civice) frauda devine inoperanta sau nerentabilă.
Și da, trebuie să ne temem de secretizarea votului, dar ce am văzut pănă acum nu dreptul de a vota “secret” a fost primordial ci pur și simplu “dreptul de a vota”. Pana si pe asta Ponta l-a impiedicat!
O democrație sanatoasa se defineste prin recunoașterea drepturilor tale de a vota, indiferent cu cine.
Nu e democratie cand ne temem de votul nostru, sub pretext ca, din lipsa de proceduri suficient de clare si solide, ar putea fi fraudat!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua all 🙂
Excelent. Si in Moldova au introdus votul electronic. 🙂
buna ziua tuturor 🙂
interesante dar halucinante justificari are Dragnea 😆
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18725019-surse-cum-justificat-liviu-dragnea-pierderea-alegerilor-spus-despre-butoanele-mari.htm
Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a negat sambata ca ar fi dat vina pe americani pentru pierderea alegerilor, insa surse apropiate discutiilor de joi din interiorul partidului au redat pentru HotNews.ro cat mai fidel declaratiile acestuia. Liviu Dragnea le-ar fi spus baronilor partidului ca tot ce s-a intamplat in online nu a fost o chestiune fireasca si a fost cu siguranta influentata de “cei care detin butoanele mari”. Din discutie a rezultat ca ar fi vorba de Google si Facebook. Potrivit surselor HotNews.ro, catre sfarsitul discutiilor, cand s-a ajuns la excluderi, Dragnea a spus ca Mircea Geoana a mers la Ambasada Statelor Unite la Bucuresti sa-i parasca pe Victor Ponta si pe Liviu Dragnea ca “nu sunt lideri buni”
acum 5 ani era flacara violeta, acum sunt Goagalul si Feisbucul vinovati 😛
salut ! martorul coabitarii ar putea verifica mai bine cate telefoane s-au dat din afara Romaniei in tara – de la cei plecati la rudele ramase – intre turul 1 si turul 2 .
Domnule Cetățean (ah, cât mă amuză sintagma)
Evident, aveți dreptate. În favoarea votului electronic se pot aduce cu mult mai multe argumente decât împotriva acestui sistem. La evaluarea corectă a unui medicament, parametrul de bază este raportul risc/beneficii; analog și la schimbarea sistemului de votare.
Există într-adevăr posibilitatea fraudării, însă această posibilitate apare în orice sistem. Sincer, mă tem mai mult de incompetența (reală sau interesată) a celor care se vor ocupa de sistem. Iar până unde se poate ajunge, am văzut cu toții.
Dar merită încercat…
buna 🙂 articolul e a ui @DanSu, nu al meu 😛 el prezinta argumentele azi!
Un alt criteriu ar fi de comparat cit si cum se fraudeaza cu sistemul actual vs. cum s-ar frauda in cazul votului electronic. E clar ca votul electronic e mai bun. Asta in conditiile in care hardware-ul si software-ul n-au sa fie minarite in dulcele stil romanesc (licitatii trucate, mafioti la butoane pretinzand ca fac “data management” etc).
graba mare http://www.evz.ro/ponta-a-discutat-cu-tariceanu-despre-noua-configuratie-a-guvernului-urmeaza-discutii-cu-grupurile-parlamentare.html
pana la instalarea noului presedinte baietii trebuie sa aiba guvernul lor . un sef la sie nu vor sa numeasca tot asa rapid – pana la depunerea juramantului presedintelui ales ? sau vreun sef la diicot in locul tovarasei bica .
Din cate observ, oftatul este general – al politicienilor – pe nimeni nu intereseaza votul prin corespondenta sau electronic.Trece timpul si – poate se uita! Ne mai amintim peste doi ani cand vor apare aceeasi deputati si senatori – mai ales in diaspora – pe listele acelorasi partide.
sarut mana! Miza este ingroparea sub un munte de “precautii” si de “proceduri legale”!
la diicot nu au cum, nici la sie 🙂
gaseste el o metoda . http://www.comisarul.ro/politic/replica-anului_297269.html
Buna seara 🙂
Nu trebuie inventata apa calda si nici mersul pe jos.
Am mai discutat cu colegii despre asta, ma invart oricum in liumea obisnuita cu securizarea electronica. Toate argumentele tin de procedura, nici unul de “inlocuirea” votantului. La noi, daca ai dat parola altcuiva (inclusiv sotiei sau copilului) iti asumi raspunderea. Nu exista discutii pe asta. Se pot imagina o multime de proceduri de a preveni/impiedica /limita dezastre tehnice (cadeare servere/incendii/cadere tensiune/ buguri gestionare), dar nu exista metode de a impiedica prostia/rea vointa umana. Singura metoda este mai mult curativa decat preventiva: transparenta procedurii.
Buna seara! Off-topic!
DNA -ul si selectia “naturala” a Comisiei juridice a Camerei Deputaților!
http://www.curentul.info/actualitate/8103-comisia-juridica-a-respins-arestarea-nepotului-lui-marko-bela-si-a-incuviintat-arestarea-deputatului-teodorescu
seara buna ! selectia ‘naturala’ functioneaza si la tovarasul Mark http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18725530-fostul-ambasador-american-mark-gitenstein-lauda-victor-ponta-2012-respectat-cerintele-adus-romania-inapoi-marginea-prapastiei.htm
…”Gitenstein mai scrie ca “este esential… ca Iohannis si Ponta sa colaboreze pentru a intari statul de drept”,
pentru a fi un stat de drept – este esential ca mitomanul sa raspunda in fata legii ( pentru impiedicarea premeditata a cetatenilor romani sa si exercite dreptul de a vota ) nu sa colaboreze cu un presedinte ales .
Pai a constatat ca pisicutul raspunde la comenzi! Si orice lobbyst agreeaza asta! De ce te mira?
Cum sa nu iti placa Romania! 🙂
http://www.romanialibera.ro/economie/companii/noile-redevente–intarziate-un-an-in-lipsa-studiilor-de-impact-359650
tara patriotilor competenti 😀
ziggie, nu x, y, z din guvernele X,Y,Z sunt tara! fara nicio suparare, generalizarile sunt nocive!! ! 😛 Responsabilitatile comune sunt metehne de trista amintire!!
ANRM şi Ministerului Finanţelor Publice (MFP) erau prim-responsabili si bineinteles haiducul cu popcornul in gat!
mai sunt responsabili si aia care au ca obiect al muncii ” interesul nationa , securitatea nationala ” bla bla . aia care au depus un juramant .
pai si reprezentantii institutiilor mai sus amintite au depus direct sau indirect un juramant! dar la noi cand se doreste a se lalai o problema se incropeste urgent o comisie interministeriala si se solicita asistenta externa! sau se apeleaza pe sume frumusele la terti pt expertiza de specialitate!
pai despre acesti “reprezentanti” am spus ca -s “patrioti” . ei , nashii – cumetrii lor , mandri ca sunt “romani”
DanSu!
Niciun partid nu a fost pana in prezent puternic interesat in introducerea votului electronic. Prezentare pertinenta DanSu! (in opinia mea si votul prin corespondenta si cel electronic ar tb introduse.
Dar daca nu raspund programelor de interes national de tipul “puterea ca o prada”, deciziile de introducere ale acestora vor mai suporta amanari! 😉
Seara buna
Indiferent de modelul (sau modelele ) de vot adoptate , lipseste vointa politica sa fie implementate .
Deoarece aceasta clasa politica (in totalitate) face calcule inclusiv in baza voturilor pe care le poate cumpara , maslui .
Ca atare , acestea nu sint partide . Sint organizatii de criminalitate organizata .
Destul sa citesti lista puscariasilor (prezenti sau fosti ) cu functie detinute , a celor sub proces sau ancheta .
Vedeti si lista cu magistrati turnatori , magistrati cu condamne definitive sau in faza de anchetare.
Oricare masura necesara curateniei acestui “sistem” (si votul alternativ e parte integranta) e binevenita dar puternic obstructionata de “sistemul ” insusi .
Tactica e aceiasi si oriunde unde o oligarhie , nomenclatura se crede eterna .
faza 1 (de scurta durata) – tacere totala .
faza 2 – a da vina pe altii .
faza 3- devierea atentiei pe alte subiecte in idea ca “prostimea” uita repede .
faza 4 si suprema (cind se epuizeaza toate cele anterioare) ” nu avem posibilitate de finantare desi am vrea ” . Nu sint bani . (evident si aici cu scuza 2 : nu ne lasa UE , FMI , NATO , BM , ONU ,UNICEF, NASA , CIA , in functie de disperarea situatiei)
NOTA . Toate sistemele de vot discutate pe acest blog exista , sint realitate in alte tari .
Diferentele sint exclusiv de clase politice . La altii sint partide care fac politica si nu gasti care fura in nume colectiv si personal .
Bună seara tuturor! 🙂
Excelentă prezentare, @DanSu! În ceea ce-i privește pe politicienii noștri, ei rămân experți în „a se face că fac!”… O vor „aburi” cu grație, până la demonetizarea completă a subiectului și, după opinia (și speranța) lor, va rămâne… cum am stabilit, sau „ca-n tren!”…
Ca să vadă că nu este de glumit și trebuie să înceteze complet atât bătaia de joc legiferată la adresa Diasporei, cât și „turismul electoral” sau cel al morților-votanți, trebuie aplicat, civilizat, dar ferm, acestor politicieni nesimțiți „principiul” cocoșului din „Punguța cu doi bani”! Sau, să le explicăm că ne facem că nu înțelegem că ei nu înțeleg, până când vor înțelege!
În altă ordine de idei, situația devine extrem de interesantă în țara aia, care cam moare de grija altora și care are o suprafață, în milioane de kmp (vreo 17 milioane), aproape cât populația României:
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-18726726-rusia-asteapta-intre-recesiune-2015-rubla-cadere-libera-inflatia-pune-incercare-consumatorii-orizont-nu-intrevede-speranta-unei-imbunatatiri.htm
Scuze pentru informația cam off topic. Mai jos, găsiți o „revistă a presei” internaționale, după alegerile din Republica Moldova:
http://agora.md/stiri/4823/acelasi-scrutin–abordari-diferite-ce-scrie-presa-rusa-si-cea-europeana-despre-alegerile-din-moldova
In RM skandenbergul e de durata!
http://cursdeguvernare.ro/alegeri-in-moldova-comunistii-anunta-ca-vor-contesta-alegerile-cele-mai-recente-rezultate.html
Buna seara,
sa vedeti ce probleme au alesii nostri:
http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/cand-depune-klaus-iohannis-juramantul-parlamentul-intreaba-ccr-daca-se-poate-mai-devreme-1336560
Se incurca singuri in constitutie, legi si regulamente. Atunci cum sa se descurce cu tot felul de tipuri de vot?
Dupa ce ca sunt ticalosi, sunt si prosti sau vice-versa!
Oarecum legat de subiect (dar mai… pe departe), o analiză despre cum (n-)a mai ieșit Puie președinte:
http://agora.md/stiri/4553/foto–asa-a-aratat-confruntare-candidatilor-la-presedintia-romaniei–pe-facebook
Poate că la asta se referea Dracnea!… 🙂
Dacă pesedeaua nu își pune asemenea probleme (deși ar trebui!), o fac alții:
http://www.contributors.ro/editorial/fie-va-mila-de-voi-domnule-ponta/?cfcc
Alții, însă, fac asemenea analize și chiar bine, echilibrat!
http://www.contributors.ro/editorial/o-propunere-in-aten%C8%9Bia-membrilor-consiliului-permanent-al-udmr/?cfcc
Nu știu ce influență are domnul Borboly Csaba (președintele CJ Harghita) în UDMR, dar măcar la ei există voci care recunosc că trebuie „schimbat macazul” în direcția bună!
Cutrele din tvr vor să înălbească negrul!
http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-18727127-comisia-etica-tvr-prezenta-lui-ponta-viata-satului-legala-oportunitatea-invitarii-discutabila.htm
Și ăstora trebuie să le dăm taxa pe tembeliziune? HUOOOOOOOO!
Am inteles ca TVR l-au avut comentator “live” pt turul 2 pe toa’rsu’ Vasile Ernu. Mi se pare o palma data tuturor celor care platesc nenorocitul ala de timbru radio. Sa vezi un comunistoid rusofil pe banii tai…
Penibil și insultător!
Borfașii anchetați la Chișinău se ascund în România și, din graba de a li pierde „urma” fac și accident:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18727139-grigore-petrenco-fostul-comunist-moldovean-care-controla-miscarea-extremista-antifa-implicat-intr-accident-rutier-iasi.htm
După externare, ar trebui legat fedeleș și dat pe mâna organelor competente din Basarabia!
Seara buna, da Politia cereasca a intrat in actiune 🙂
buna seara
sunt la varsta a 3-a ,deci,prin definitie,analfabet IT
am card de pensie/de debit,nu sunt atat de naiv sa am si card de credit
sotia are parola,la fel si copiii
voi primi un card “pentru vot” ,sau, o “parola” sau ,ma rog ,ceva sa votez “electronic”
nu ma descurc,il dau copiilor,ca pana la urma in ei am mai multa incredere decat in primar
nu cumva aici e problema?copiii mei vor putea vota in locul meu si nu primarul(sau ,ma rog,cel desemnat de el)?chestia cu “secretizarea votului” e argument de a3!nu cumva e vorba de “controlul votului”??
Buna seara,
Votul electronic este o masura complementara care poate coexista cu cel “clasic” si chiar cu cel prin corespondenta. Mai mult, chiar votul clasic poate beneficia de ajutor din parte sistemelor IT, in sensul ca se pot crea sisteme de vot secretizate cu o rezistenta crescuta la frauda, care sa permita fiecarui cetatean sa-si verifice votul si sa poata alerta autoritatile in timp util.
Daca aveti rabdare urmariti acest video care descrie un astfel de sistem de vot
http://www.ted.com/talks/david_bismark_e_voting_without_fraud?language=en
Seara buna domnule @intimplator
Nu e obligatoriu sa aveti “o parola” pe cardul de vot . Suficient sa fie apropriat sau introdus in o masinuta de citit carduri tip cum sint in magazine si controlul e facut .
La cartea de debit aveti un cod secret (parola) . La cartile de credit nu e obligatoriu . E doar consiliat .
si fuga de responsabilitate e tot de trista amintire 😀 😛
am raspuns mai sus ziggie!
a fugit mesajul 🙂
La cei ce sunt ingrijorati pentru atacul “intimitatii” de catre “servicii” (indiferent daca “statale” sau private), le arat intotdeauna asta:
https://www.youtube.com/watch?v=F7pYHN9iC9I
Nu e o pledoarie pentru mai putina libertate, ci o pledoarie pentru mai multa responsabilitate pentru ceea ce intelegem noi prin libertate si intimitate.
@ intamplator mi-a dat o idee:
Daca s-ar putea vota de la bancomat cu un card special?
Imi dau seama de implicatii dar cred ca legea poate permite o implicare a sistemului bancar in afacere. In definitiv daca nici bancile nu au un sistem securizat de transmisie a datelor cine are?
Tehnic e posibil, mai mult: bancomatul poate retine acele carduri automat! Pentru dubla verificare a nr de voturi/unitatea bancomat + impiedicarea votului multiplu…
Nu stiu insa cum si daca exista o rezolvare legala, constitutionala, de transformare a bancilor in sectii de votare.
DanSu aveti dreptate!
Mai ales cand faceti referire la responsabilitate! 😉
http://inliniedreapta.net/lista-prietenilor-rusiei-din-romania-deconspirata-de-alexander-dughin-prin-e-mail/
ILD nu a mentionat si numele VVP care figureaza de asemeni.
buna dimineata! 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei…disperare-mare/33441/