Votul anticipat, o solutie de luat in calcul?
28/11/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de Cristian Bogdan
Cu toții suntem de acord că sistemul actual de vot e depășit, mai precis avem mari probleme cu locul și timpul votului. În privința locului, mulți cetățeni nu locuiesc acolo unde figurează la evidența populației, fiind plecați în străinătate sau fiind mutați în țară fără acte, sau pur și simplu călătoresc în ziua scrutinului. În ce privește timpul, mulți nu au timp să voteze pentru că sunt ocupați în ziua votului, iar în diaspora nu au timp fizic pentru că numărul lor depășește capacitatea secției de votare, așa cum am văzut.
E adevărat că votul prin corespondență și cel electronic (cel puțin în unele din variantele lor), rezolvă aceste probleme. Dar ele introduc alte probleme și suspiciuni, cum ar fi cea a identității votantului, care vor fi exploatate cu ușurință de orice sceptic. Spre deosebire de acestea, votul anticipat (early voting) flexibilizează momentul și locul votului păstrând pentru un reprezentant al statului verificarea identității celui ce votează. Este implementat în multe țări (Australia, Canada, Finlanda, Germania, Irlanda, Malta, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția, Suedia, Tailanda, Statele Unite), iar procedurile lor pot fi folosite ca inspirație. Flexibilitatea pe care o conferă duce la creșterea prezenței la urne, de exemplu în Suedia la recentele alegeri din toamna lui 2014 prezența la urne a fost de 86% din care cam o treime sunt voturi anticipate.
Cum se organizează votul anticipat? Cu câteva săptămâni înainte de scrutin se deschid localuri de vot anticipat în instituții publice cu afluență largă de trecători: oficii poștale, universități, biblioteci, iar în străinătate la ambasade și consulate. Ele nu sunt secții de votare propriu-zise: voturile pe care le adună sunt distribuite de autoritatea electorală către secțiile de votare obișnuite deschise în ziua scrutinului. Votul fiecărui cetățean ajunge la secția de votare unde e arondat (de unde cetățeanul e de regulă absent, motiv pentru care votul anticipat se mai numește și absentee vote). Asta elimină practic nevoia de liste suplimentare și reduce riscurile de vot multiplu pentru că votul fiecărui cetățean va ajunge într-un singur loc. Pentru a permite distribuirea voturilor, localurile de vot anticipat se închid de regulă cu câteva zile înainte de scrutin.
Localurile de vot anticipat nu trebuie să aibă program permanent; programul lor se poate adapta la programul instituției gazdă sau pur și simplu la programul funcționarului care deservește localul și care de obicei e oricum plătit de stat în instituția respectivă pentru activitatea pe care o desfășoară de obice (factor poștal, bibliotecar, consul, etc). Acest funcționar verifică identitatea fiecărui cetățean care se prezintă la vot, îi pune la dispoziție cele necesare votului (buletin, ștampilă și cabină în cazul românesc), preia votul și îl pune într-un plic care conține separat votul și identitatea cetățeanului. Secția de votare unde cetățeanul e arondat e de asemenea specificată, rezultând practic din adresa cetățeanului la evidența populației. În multe țări specificarea secției se face cu ajutorul unui certificat de votant, tipărit special pentru respectivul scrutin, dar acel document nu e esențial, cetățeanul poate să afle singur adresa secției de votare la care e arondat, în fond e interesul lui ca votul să ajungă la destinație.
Autoritatea electorală preia voturile anticipate și le distribuie la secțiile de votare tradiționale. În ziua scrutinului, la sfârșitul programului de vot, în fiecare secție se deschide pachetul sigilat cu voturi anticipate în fața întregii comisii electorale. Restul procesului decurge ca în prezent: cetățenii care au votat anticipat sunt bifați pe lista electorală iar voturile lor se amestecă (păstrând secretul) cu cele adunate deja în urnă. Numărarea voturilor decurge ca și până acum.
Ce riscuri există în acest proces? Funcționarul poate fi părtinitor, dar el poate fi verificat prin sondaj de către observatori și partide politice. El nu are control total asupra votului pentru că nu îl introduce în urnă. Orice bănuială că plicul a fost manipulat va duce la anularea votului. Atât funcționarul cât și cetățeanul știu că votul va fi preluat și posibil verificat de către autoritatea electorală, ceea ce îi poate face să se gândească de mai multe ori înainte să încerce să trișeze. Localul de vot anticipat poate fi spre exemplu vandalizat, dar asta va duce la anularea doar a voturilor aflate acolo la momentul respectiv (voturile pot fi preluate de autoritatea electorală în mai multe loturi). În fine, pentru că procesul nu e limitat la o singură zi, există timp pentru a verifica orice neregulă, iar cei ce vor să comită nereguli știu asta! Închiderea unui asftel de local pentru nereguli lasă cetățeanului posibilitatea de a se prezenta la alt local de vot anticipat din zonă.
De observat că votul prin corespondență și votul electronic sunt de fapt forme mai avansate de vot anticipat. Votul prin corespondență e un vot anticipat în care verificarea identității nu se face de către un funcționar instruit de stat, ci de exemplu cu ajutorul unor martori (în cazul alegerilor din Suedia se cer doi martori, nu neapărat cetățeni suedezi, iar votul prin corespondență e limitat la diaspora suedeză pe când votul anticipat la localuri desemnate în acest scop funcționează la fel în Suedia și în afara ei). La votul prin corespondență nu se poate vota cu ștampila, pentru că cetățeanul votează acasă, deci nu e direct compatibil cu infrastructura de astăzi.
La votul electronic, identitatea e verificată cu ajutorul certificatelor digitale și presupune schimbări mai complexe, cum ar fi introducerea cărților de identitate electronice. Cu toate acestea, un vot electronic anticipat ar putea fi imaginat pentru România: ar genera un buletin de vot gata “ștampilat” la tipărire care e trimis ca orice alt vot anticipat la secția de votare tradițională. Totuși, și în acest caz, legiferarea principiului votului anticipat e necesară, iar în absența localurilor fizice de vot anticipat, votul electronic anticipat s-ar putea să nu fie suficient pentru o participare largă la vot.
Ce se va întâmpla cu un vot anticipat exprimat (electronic sau nu) în străinătate? Dacă votantul are domiciliul în străinătate, votul va ajunge (sau rămâne) la ambasada respectivă. Dacă cetățeanul are domiciliul în România, votul va ajunge la respectiva secție de votare din țară. Probabil mulți votanți vor dori să se asigure că votul lor a ajuns cu bine la secția de votare de destinație, și în acest scop publicarea listelor electorale completate în secția de votare (fără CNP și semnătură) ar putea fi o soluție. În Suedia sunt acceptate și voturile anticipate care ajung după ziua scrutinului, caz în care ele sunt adăugate la numărătoare la nivel regional, după ce se verifică lista electorală completată în secția de votare.
Dar rezolvă votul anticipat problemele românilor din străinătate? Nu în totalitate din moment ce vor trebui în continuare să se deplaseze la un reprezentant al statului român. Pe de altă parte, votanții au un orizont de timp mai larg să facă asta. În plus, statul poate să deschidă localuri de vot anticipat în mai multe localități prin rotație, deplasând astfel un singur funcționar în loc ca sute sau mii de cetățeni să fie nevoiți să călătorească pentru a vota.
Sistemul de vot anticipat poate avea multe variante în ce privește multiplicitatea votului. Spre exemplu în Suedia votantului îi este permis un vot anticipat și un vot în ziua scrutinului (care îl anulează pe cel anticipat), lăsând astfel cetățeanului posibilitatea să se răzgândească, ceea ce nu e neobișnuit într-o campanie electorală înfierbântată. Pe de altă parte, două sau mai multe voturi anticipate se anulează reciproc. În Estonia votul anticipat e electronic și poate fi schimbat în mod repetat până când votarea electronică se închide cu câteva zile înaintea scrutinului, iar apoi poate fi înlocuit de un vot tradițional pe hârtie la scrutin, ca în Suedia.
Ar mai fi de observat că votul anticipat nu depinde în principiu de modul de alocare a mandatelor în cazul alegerilor parlamentare. Votul uninominal sau proporțional se pot implementa cu vot anticipat pe aceleași principii. Asta reduce riscul de a amesteca discuția despre sistemul de vot cu discuția despre alocarea mandatelor, amestec ce poate crea confuzie și poate fi speculat de politicienii conservatori.
În orice caz, cred că dezbaterea de acum se îndreaptă spre potențiale ținte false (vot electronic cu numărare electronică, vot prin corespondență), ușor de atacat și care presupun schimbări majore în sistemul de vot. În contrast, cu puțină bunăvoință, votul anticipat poate fi implementat pentru 2016. Votul anticipat electronic poate fi o soluție, dar lecțiile Estoniei trebuie examinate cu atenție. Spre exemplu exprimarea voturilor (electronic sau pe hârtie) trebuie separată de numărarea lor (pe hârtie în secția de votare pare a fi mult mai ușor de acceptat la noi, în vreme ce în Estonia voturile electronice sunt numărate electronic).
Nota Politeia: Multumim autorului ! Reamintim cititorilor ca pot trimite propuneri de articole folosind formularul din dreapta al fiecarui articol (Contacteaza Politeia).
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Sebastian Ghita isi da DEMISIA din PSD
http://www.stiripesurse.ro/sebastian-ghita-isi-da-demisia-din-psd_940537.html
a furat cat a putut , nashu’ l-a folosit exemplar .. de acum poate pleca linistit in Dubai !
Era “pe teava” inca din noaptea de 16 spre 17 😉 “Negocierea” din Dubai n-a avut efectul pe care miza junioru’. Loser-viorel a pariat pe “garda” veche. Despre care stim ca moare (pana la urma) dar nu se da dusa la DNA. Doar la groapa. Comuna. Acolo unde va ajunge, curand, si loseru, dupa ce va intina sacrosantul sepuku.
ps: ghici cine-i va ascuti sabia?
vreun cumatru de-al lui 😀
My two cents on the less-balls-ex-priest 😛
https://www.youtube.com/watch?v=HktViXOnS1M
Pradatorul a inteles in sfarsit ca gibonul-dement va fi extermniat din politica.
Sa vedem unde-si muta pusculita.
Apropos si Turcescu anunta formarea unui nou partid “Forta Buna” (pe langa Vanghelie, care vrea sa “pupe mamaile si sa bea palinca”).
u cred ca decizia d-lui Ghita de a parasi PSD il va impiedica sa ia contracte cu dedicatie de la stat!O poate confirma si fostul PDL acum intr-o noua prezentare! 😛
“noua prezentare” a pdl se numeste p(i)mp
All my people on the floor https://www.youtube.com/watch?v=BU3yWhxIFlo (12)* knows that
______________________________________________
* productii audiovizuale interzise copiilor sub 12 ani 😛
sunteti nedrep ! uitarati de Roberta republicana! 🙂
Attention (…) this is the real bass https://www.youtube.com/watch?v=-TW7XRWPt2I
robertzica tomnai “a albastrit” zona ei de responsabilitate
si ramane singurica in republica?
https://www.youtube.com/watch?v=cDPBAJjbgJY
No comment:
Mircea Geoană a fost exclus joi din PSD. Fostul candidat la preşedinţie a anunţat vineri că aşteaptă o răscoală în partid, în caz contrar intenţionând să creeze o nouă platformă de stânga. Surprinza vine însă din PNL. Se pare că liberalii ar fi încântanţi să colaboreze cu senatorul exclus din PSD.
Senatorul PNL Ben-Oni Ardelean l-a sunat pe Mircea Geoană pentru a-şi exprima aprecierea faţă de acesta. Într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara, senatorul liberal a lăsat să se înţeleagă că PNL ar putea colabora cu Geoană, nefiind exclusă nici varianta ca fostul pesedist să fie primit în rândul liberalilor.
http://www.stiripesurse.ro/miscare-surprinzatoare-pe-scena-politica-pnl-il-curteaza-pe-geoana-audio_940539.html
asta cu platforma de stanga a mai fasait-o Domnul Geoana si prin veacul trecut ! Prpblema d-lui Geoana este ca nu are nicio abilitate de a dialoga cu vocea strazii de care zice-se ca ar vrea sa asculte.
Oamenii seriosi nu fac politica! 😛
https://www.youtube.com/watch?v=PDahjIQLeY0
A demisionat ghita!
O, frate, tocmai cand anticipam urmatorii 2 ani de penibiltati propagandistice, pe care sa le demontam frumusel si sa le dam efect de bumerang. Ce frumos ar fi explodat ele in PSD, spre uluirea celor de acolo. Sa le vedem fetele care nu inteleg ce se intampla NICI la urmatoarele alegeri.
De ceeeee!?
De-geaba. Ori de sanki. Your choice https://www.youtube.com/watch?v=p2VuE3M8Prs 😉
Buna seara,
o miscare necesara:
http://www.stiripesurse.ro/ipp-cere-dna-sa-investigheze-acuza-iile-la-adresa-lui-ponta-i-dragnea_940545.html
Altfel , nimeni nu se autosesizeaza.
Cat despre demisia lui Ghita, e praf in ochii credulilor. Nu inteleg insa de ce se sacrifica pt. Ponta. Oare ce i s-a promis? Astia au studii inalte in manipulare, aranjamente si minciuni.
Asa se vede de la tine?
Keep thin… sorry, searchin’ https://www.youtube.com/watch?v=RHpClGAAvpg 😉
Vanghelie despre Ghita:
“Eu cand eram lider in PSD, Ghita statea cu soferii si bodyguarzii pe la cabinele presedintilor. El nu a putut sa fie adversar niciodata, nu are cum sa fie adversarul meu. A comenta niste lucruri ale unui baiat insipid, incolor, inodor si cu mici probleme medicale inseamna sa ma duc in derizoriu. Partidul in ansamblu inseamna altceva decat inseamna Ghita, Ponta, Dragnea. Astia au pus monopol pe partid crezand ca e al lor”, a declarat Marian Vanghelie.
http://www.paginaderusia.ro/moscova-reactioneaza-la-cazul-usatii-si-tine-lectie-de-democratie-chisinaului/
rusofonii nu se lasa . insa am avut ocazia sa vedem ca pana si la sarmanii de moldoveni institutiile statului functioneaza si au legi clare – fata de Romania “europeana” . au prins un partid finantat ilegal ( bravo serviciilor de info din R Moldova – in Ro se dau lovituri de stat iar serviciile de info afla dupa 5 luni 🙂 ) si l-au scos din cursa electorala conform legii. in Ro kagebistii fac guvern , se intalnesc pe ascuns sau fara nicio jena cu bolsevici rusi iar serv de info… lupta tare .:))
duminica se lupta romanii cu rusii… asa s-a exprimat un capitan-de-giudet despre “alegerile” din rss sholdovinieasca.
Nu’sh cum sa-ti explic… dar in gura respectivului suna ca draqu 😛
ps: am uitat coloana sonora: https://www.youtube.com/watch?v=2syiIGRsyvI 😉
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-18691760-video-asasin-lege-documentar-rise-project.htm 😀
… all good things https://www.youtube.com/watch?v=4pBo-GL9SRg come to an end
“Rep.: De ce l-ai fotografiat, domnule, pe iubitul nostru premier?
T.M.: Nu eu l-am fotografiat, un coleg al meu. Eu doar l-am identificat, eu și alți doi români angajați aici. În primă fază, am vrut să avem o amintire. Ponta avea o meclă de idiot care vine să se distreze, deși numai la distracție nu-i era gândul. Eu, știind ce a pățit la alegeri, i-am citit imediat fața de loser care vrea să o dea în nebuneală. A băut, a dansat vag lângă o gagică, dar nu era în apele lui.
Rep.: Descrie-ne un pic scena din club, ca să ne dăm și noi seama cam cât de supărat era că a pierdut alegerile.
T.M.: Râdea fals, un râs, cum să zic, de plastic, forțat, lungit pe față. Era cu tipa aia brunetă, dar îi fugea gândul în altă parte. Aia se pisicea pe lângă el, Ponta a atins-o de câteva ori pe șold, din ce am văzut, dar nu prea îi stătea gândul la flirt. Au plecat împreună, dar nici nu vreau să mă gândesc ce a urmat.
Rep.: Ponta a transmis că a mers în vacanță cu familia. Era cu copiii în Cavalli Club și le-a luat un whisky fără alcool?
T.M.: Ce copii, frate? Nu auzi că era cu gagica aia, nu cu familia? Doar nu veniseră să asculte un concert de muzică simfonică în familie… Ci să se distreze ca băieții cu tipe mișto într-un club extravagant. Sper că nevastă-sa nu-i atât de naivă să creadă că a ieșit la o bere cu băieții.”
Seara buna
Multumesc Cristian Bogdan pentru efort .
Interesant articolul si arata ca atunci cind exista vointa , se poate rezolva orice . Inclusiv in domeniul votului . Doar politicienii romani (de toate culorile) descopera ultimii apa calda .
Mentionez ca si votul prin corespondenta e unul anticipat . Decalat din cauza timpului necesar corespondentei .
Ce am remarcat , posibilitatea de a vota dublu . Anticipat (din articol) si clasic ulterior . Ultimul anuleaza pe cel anticipat .
E si in votul prin corespondenta posibilitatea asta . (ca descoperi doar cu 24 ore inainte de vot ca candidatul tau a fost in o spa a unui mogul , te enervezi dar ai trimis de 4 zile plicul cu votul 🙂 )
Nu e admis in toate tarile care aplica sistemul .
De aia certificatul electoral e in dublu exemplare identice . (mai bine zis 3 exemplare . Doua identice la alegator si unul in “memoria” autoritatii competente )
Oricum e bine sa ne “iluminam” . Italienii au o zicala : omul avizat e pe jumatate salvat . 🙂
Felicitari din nou .
N-ar fi blamabil* daca n-ar striga ca apucatii: evrika, evrika, evrika… 😛
https://www.youtube.com/watch?v=qwyBf_UUb2g
________________________________________________________________________
* cea mai mare realizare a prostului ar fi sa-si dea seama ca este (prost)
… numai ca acesta (capacitate) l-ar situa intr-o alta categorie
Banuiesc ca va referiti la votul prin corespondenta din Italia? Cum se face acolo identificare votantului prin corespondenta? Prin certificatul electoral? Presupunand ca certificatul electoral e trimis de stat prin posta (asa e in Suedia) eu nu cred ca in Romania va functiona asa ceva, pentru ca multi romani au adresa gresita la evidenta populatiei. Certificatul lor electoral va ajunge in mainile altora sau va fi pur si simplu in Romania, cand alegatorul se afla in Italia sau Spania, etc. In Suedia certificatul electoral se foloseste in 99% din cazuri dar nu e obligatoriu, doar ajuta procesul, De fapt votantul din strainatate si-l poate scrie singur.
De asemenea tiparirea si distribuirea corecta a certificatul de alegator e inca un aspect pe care eu nu-l vad posibil in Romania in urmatorii 10 ani. Trebuie gasita o solutie fezabila, altfel nu se va intampla nimic. Votul prin corespondenta mai are si problema stampilei. Nu vad clasa politica de la Bucuresti schimband toata infrastructura de votare doar pentru a face posibil votul prin corespondenta din diaspora.
Cred ca votul anticipat la cabina e un prim pas care poate fi acceptat de toate partile. Sigur ca votul prin corespondenta e mult mai comod, dar va fi greu de impus din prima faza, In nici un caz pentru 2016.
O varianta pentru votul prin corespondenta ar fi identificarea votantului la un notar, si punerea votului in plic in prezenta notarului, care autentifica actul votului. Dar din cate stiu singurii notari recunoscuti de statul roman in strainatate sunt consulii. Plus ca ramane problema cu stampila…
ExACT . Certificatul electoral e trimis prin posta in Italia (sau strainatate) . Poate fi cerut si personal in caz ca nu ai primit documentul .
In primul meu articol legat de votul prin corespondenta , am subliniat ca pentru a corecta aiurelile din Registrul electoral , baza de date trebuie creata de la 0 . Prin prezentarea personala a fiecarui alegator (si anticipat cu luni de zile votului) si cererea certificatului electoral .
Ulterior si la urmatoarele alegeri , e treaba Autoritatii Electorale Permanente (AEP) care exista in RO sa faca in timp real oricare modificare in registru .
Cind ai construita o baza de date cu adresa fiecaruia , numar de telefon si adresa e- mail , oricare schimbare de domiciliu (in tara sau strainatate) se face urgent prin tehnica informatica .
Primul pas , crearea registrului electoral CREDIBIL SI LA ZI .
O curiozitate: certificatul electoral in Italia e singura sansa ca cineva sa voteze? Se elibereaza duplicat in caz de pierdere? Ce se intampla in caz de furt? Daca se voteaza cu primul si al doilea e furat? Practic cine a furat al doilea certificat poate sa anuleze primul vot intr-o sectie de votare anticipata compromisa (unde nu se verifica corect identitatea)
Pentru ca in Suedia se poate tipari acasa sau chiar scrie de mana… In cazul asta devine ceva similar cu o “declaratie pe proprie raspundere”…
Nu nu poate vota cu un certificat furat . Nu coincid datele de pe el cu cele ale alegatorului . Pentru asta nici nu se fura .
Certificatul pierdut se anuleaza la cererea alegatorului . Se elibereaza un altul cu alte numere de serie care anuleaza automat primul .
Exista in sectia de votare (sau pe drum intre cetatean si sectie) mijloace de verificare a valabilitatii certificatului electoral dupa serie? Problema e ca daca un certificat electoral e fals sau nu e valabil, si votul a ajuns in urna, nu se mai poate face nimic (afara de anularea votului in intreaga sectie).
Pe termen scurt in Romania eu nu cred in certificate electorale ca document care conditioneaza (nu doar ajuta) votul. Evidenta populatiei nu e gata pentru asa ceva, statul nu e gata sa trimita un document la toti cetatenii deodata in buna ordine, cetatenii nu locuiesc acolo unde crede statul ca locuiesc (la cetatenii cu domicilu in strainatate, statul stie numai tara!!), cetatenii nu sunt obisnuiti sa aiba grija de inca un document pe langa CI si pasaport, etc. A mai fost un experiment ratat cu cardul de alegator.
Cred ca certificatul de alegator e excelent pe termen lung, dar in 2016 sigur n-o sa-l avem 🙂 Deci daca se pot gasi solutii simple care nu sunt dependente de certificat, ar fi excelent.
Trebuie schimbat in pasi mici… Avem nevoie de o solutie care functioneaza cu registrul electoral (si in general sistemul de vot) actual. Prefer un registru electoral cu zeci de mii de morti si sute de mii de adrese gresite, dar o prezenta la vot de 80% peste 2 ani. E mai bine decat un registru electoral perfect si cerficate electorale peste 5-10 ani (nu vad cum se poate rezolva mai repede).
https://www.facebook.com/video.php?v=10152922202327369&set=vb.651827368&type=2&theater
Vanghe se cere martor la DNA! 😛
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18692027-marian-vanghelie-verifice-stenogramele-convorbirilor-din-ultimele-sase-luni-dintre-ponta-dragnea-corlatean-bogdan-teodorescu-despre-votul-diaspora.htm
Sa-i spuna cineva si lui ca acolo se scrie (sau se citeste) si se semneaza (pt conformitate)
https://www.youtube.com/watch?v=bFLow5StvvU
Se poate ca domnul Cozmin Guşă sa-i fi dat si cateva lectii de caligrafie! Doar cu semnatura de conformitate banuiesc ca ar mai fi ceva de explicat d-lui Vanghe! Dar nu in aceasta speta! 🙂
Buna seara 🙂
Miltumes si eu lui Cristian Bogdan pentru prezentarea votului anticipat.
Cel trei tipuri de vot (corespondenta, electronic si anticipat) nu sunt in “concurenta” ci cred ca se pot completa, iar impreuna cu votul standard asigura o mai facila prezentare a electorilor si implicit la o prezenta mai mare.
Multumesc de asemenea @Citi, pentru publicarea pe Contributors. 😆
Ce concluzie trag eu din commentariile relativa la ce a aparut si la @Stefan si la mine. Principalele critici, vin nu din principiul votului la distanta, ci din procedurile care se pot adopta pentru a asigura pe de o parte secretul votului, pe de alta parte a impiedica fraudarea votului. Secretul votului este “garantat”actualmente prin intrarea “solo”in cabina de vot. Este secretul asigurat 100% ? Sincer sa fiu, nu cred. Imaginnati-va o scena (posibila pe meleagurile noastre) in care privirea vigilenta a “primaruluicareimparteajutoare” il scaneaza pe alegator inainte si dupa iesirea de la vot. E o imagine neobisnuita la vot?
Apoi sa nu uitam ca secretul votului este un drept, nu o obligatie. Eu pot sa anunt cu cine am votat, fara sa incalc nici o norma legala. Jocul declaratiilor de genul “am votat cu cel mai ortodox”, “cu cel ce uneste” sau “cu cel ce face bine”, nu e un secret bine pazit al votului.
De cealalta parte, impiedicarea procedurala a fraudarii votului, e o gluma cand x fuge cu urna sau y accepta morti inviati veniti la vot. La fel in votul prin corespondenta sau cel anticipat sau cel electronic, procedurile sunt cele care pot impiedica frauda (sau cel putin o pot reduce la mai putine procente). Dar proceduri facute cu buna credinta, nu genul de “declaratii pe proprie raspundere” scoase acum, o anomalie birocratico-mafiota.
Si in final, pentru ca frica pazeste bostanaria: promptitudinea raspunsului legal in caz de frauda. Nu neaparat amplitudinea pedepsei, ci in primul rand proptitudinea ei. 1000 de presedinti de sectie sau primari amendati a doua zi, constituie un exemplu mai sugestiv decat 10 bagati in puscarie dupa 2/3/5 ani.
Pana la fluidizarea procedurilor de vot mai importante ar fi, in opinia mea o noua lege a partidelor si transparentizarea surselor de finantare ale acestora. Daca se pun aceleasi fete pt a fi votate , tot un drac este, oricat de facila ar fi procedura de votare!
Si pasul asta trebuie facut… 🙂
O noua lege a partidelor e necesara .
Cit priveste finantarea lor , transparenta sa fie totala si publica . Nu ca publicam doar pe aia care “doneaza” de la nu stiu cite zeci de mii de lei in sus.
DE EVITAT ABSOLUT DUBLA FINANTARE . ADICA DE LA STAT SI PRIVATI . Ori una ori alta dar cu limite clare si cine incalca legea sa plateasca . Puscarie si avere confiscata .
Certificatul electoral e elementar pentru a evita “turismul” electoral si listele suplimentare . Fara el , nici un vot nu poate fi “securizat” indiferent de forma in care se face votarea .
Banca de date (cu certificatele electorale eliberate) si consultabila in timp real de institutile abilitate si cetateni , e cheia democratizarii votului in romanesc .
Nu doresc asa ceva nici un partid roman .
Ba eu le doresc… 😆
Multi le dorim dar intre partide si cetateni este o prapastie tot mai mare .
La partide , interesul prioritar e puterea ca garantie a bunastarii personale si nu puterea ca unealta a realizarii proprilor strategii nationale (care exista doar in discursuri si desene ) .
Sunt de acord ca nu sunt concurente. Dar ce spun eu e ca votul electronic si cel prin corespondenta sunt _dependente_legislativ_ de votul anticipat. Pana nu se legifereaza _principiul_ votului anticipat (VA), VE si VC nu pot avea loc. In plus VA simplu la cabina este cel mai usor de implementat si verificat dintre cele trei. Verificarea VA e foarte asemanatoarea cu verificarea de acum, atata ca identificarea pe baza de card de identitate/pasaport si votul secret la cabina se intampla intr-un loc, iar restul operatiunilor (bifarea in lista electorala, introducerea votului in urna) se intampla in alt loc. Dar procedural nu e nimic nou, doar timpul si locul sunt “expandate”. Deci cu o modificare legislativa relativ limitata se poate rezolva o problema cat diaspora de mare…
In ce priveste neregulile pe care le semnalati la votul de acum, nu le putem rezolva pe toate deodata. Eu cred ca e de ajuns ca VA elimina lista suplimentara, care e una din marile surse de nereguli. Sectia de votare traditionala nu va disparea in urmatorul deceniu (pentru ca nu le putem cere oamenilor care abia stiu sa citeasca sa voteze electronic), deci nu cred ca are rost sa discutam despre eliminarea neregulior din sectia de votare rurala prin alte forme de vot…
Votul traditional e mentinut peste tot . Inclusiv in USA . Cu cabina de vot (si computer sau ecran tv pt vot)
Votul electronic , prin corespondenta sau anticipat , sint complementare celui clasic si nu il exclud . Nicaeri .
Inventarea sistemelor de vot alternative si complementare celui traditional au aparut din cauza unor cerinte obiective . Cetateni peste hotare , distante mari intre alegator si sectia de votare , progres tehnologic .
Partidele care au implementat asa ceva , nu sint gasti politice ca in Romania . Sint partide .
De acord dar aceste gasti sunt in parlament si noi nu. Ei trebuie sa legifereze votul anticipat pentru ca noi sa putem alege altii, speram ca mai buni ca ei. In “martea alba” au votat in sfarsit impotriva intereselor lor directe. Poate acest miracol se va mai intampla, dar daca li se ofera sugestii prea complicate, vor folosi prilejul ca sa ingroape discutia.
Pana la urma, tot frica pazeste bostanaria. 😆
Aveti dreptate, VA e de fapt principiul de la baza VE si VC. Problema nu este la principii (si comunistii aveau principii inaltatoare 👿 ) ci la proceduri, la modul de implementare…
Apropo, de comunism 😆 – ca raspuns la intrebarea daca a fost bun dar prost aplicat, am citit un comentariu de genul: “Multumiti lui dumnezeu ca a fost prost aplicat. Daca era bine aplicat, nu mai exista discutia asta”. 😆 lol: lol: lol:
Pai cred ca aici e cheia, sa oferim politicienilor principii simple, si cel putin o implementare foarte simpla (cum e VA la cabina). Atunci nu vor avea alt contra-argument decat reaua vointa. Daca venim cu VC care in Romania nu merge din motive stupide (stampila) sau VE care are o groaza de probleme chiar si in Estonia, politicienii vor rasufla usurati si vor dezbate aceste probleme vreo doi ani dupa care vor zice ca nu se poate dar ca uite ce dezbatere publica frumoasa am facut.
Daca aveti timp sa cititi:
http://www.comisarul.ro/politic/ion-iliescu-scrisoare-de-suflet-catre-psd/-scuza-c_294008.html
Bună seara! 🙂
Citit!… Bolșevicul bate câmpii! Poate vrea să i se reamintească faptul că a fost deputat în Marea Adunătură Națională (din partea pcr) în legislaturile 1965-1965 (în raionul Huedin, regiunea Cluj), 1969-1975 (în circumscripția natală, Oltenița, județul Ilfov), 1975-1980 (în circumscripția Pașcani, județul Iași) și 1980-1985 (în circumscripția Odobești, județul Vrancea). Sau că, în vremea celui care „a întinat adevăratele valori ale comunismului” – Nic(i)olae Ceaușescu – tovarășul bolșevic, cu studenția făcută la Moscova (unde a fost coleg cu Mihail Sergheevici Gorbaciov) a mai fost și prim-secretar al organizațiilor județene de partid Iași și Timiș… Chiar ne ia de proști?
Erată: prima legislatură de „destupat” pecerist a bolșevicului a fost în anii 1965-1969… O mică… „oroare de țipar”!… 🙂
Buna seara prieteni. Interesant articol si forte necesar. Votul anticipat este inca o solutie ptr evitarea aglomeratiei la urne in ziua votului. Si un semn de civilizatie.
Felicitări, Cristian Bogdan, pentru idee! Mi se pare foarte bună și complementară, celorlalte forme de exprimare a votului… În cazul propoziției „Asta reduce riscul de a amesteca discuția despre sistemul de vot cu discuția despre alocarea mandatelor, amestec ce poate crea confuzie și poate fi speculat de politicienii conservatori.”, cred că sintagma „politicienii conservatori” ar trebui înlocuită cu „politicienii retrograzi”…
Multumesc! Ideea nu e complementara celorlalte doua, ci legislativ sta la baza lor. Nu se poate vot electronic sau prin corespondenta fara legiferarea votului anticipat ca principiu.
Votul anticipat, in orice forma, mai simpla sau mai avansata, trebuie introdus cu politicienii de acum. Cum or fi ei. Asa ca trebuie sa le oferim o solutie simpla.
Am înțeles! Să sperăm că vor înțelege și politrucii din palavrament…
Scuze, poate este cam off topic, dar are legătură, zic eu, cu ce se întâmplă în „coasta noastră estică” (R. Moldova, Ucraina). O veste „bună” pentru Putler…
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-18692535-cotatia-petrolului-scadere-foarte-puternica-66-15-dolari-bursa-din-new-york.htm
Las-o sa scada …..benzina a ajuns la preturi de acu’ 3-4 ani…ca sa zic asa…
Buna seara .
Zic ei :
-rubla a scazut cu 50% intr-un an
-economia e in recesiune
-rezerva de stat a scazut cu 60 miliarde
-pierderi datorita costului scazut al petrolului 90-100 miliarde dolari
-inca 40 miliarde pt sanctiuni.
Peste toate astea , Rusia inca nu are tehnologie (inca..).
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/oelpreis-russland-hat-angst-vor-dem-krieg-mit-der-pumpe-a-1005601.html
buna seara , a naibii de buna vestea asta/sa speram ca pretul va fi in jur de usd 50 cativa ani buni;
un calcul simplu: 70 %din exporturi rusesti sunt petrol,gaz&derivate
scadera pretului cu 50% inseamna reducerea incasarilor valutare rusesti cu 35%
nu-i de colo
Poate că Doamne-Doamne este un pic și… petrolist și face să scadă prețurile! 🙂
Intrucat e o seara linistita, la conventie cu sotia, am mutat pe A3, : evil: cu intelegerea ca se muta de pe post cand se rosteste a 3-a oara numele de Basescu. Dupa 2 minute am mutat. (Nu ma intrebati ce s-a discutat, eu rectionam pavlovian la numele de Basescu 😆 )
Ăștia îl vor aminti pe pirat și la 1 milion de ani după 21 decembrie 2014! Ar fi în stare să-l facă vinovat pe „marinel” și de dispariția dinozaurilor, de big-bang, ori de răstignirea lui Iisus sau de divizarea Imperiului roman din anul 395 d. Hr. 🙂
Nu cred ca-u vor recunnoaste meritul pentru Big-Bang 🙂 😆
Traim vremuri istorice si PSD e aproape de disolutie. Hai Ponta, hai!
Intr-adevar!
Si eu sper sa reziste cat de mult Ponta la conducerea PSD. Cu cat rezista mai mult cu atat disolutia PSD e mai sigura.
http://www.timesnewroman.ro/politic/zece-lucruri-despre-excluderile-lui-geoana-vanghelie-si-sova-din-psd
Off topic oarecum… Oare presedintele ales Johannis citeste contributors, politeia, etc chestii din astea care indica directia si ce va fi, sau macar unii oameni de pe langa el de incredere sa-i mai dea de stire?…
http://www.contributors.ro/societatelife/ponta-exterminatorul-si-noua-era-iohannis/
Buna seara! 🙂
Multumesc lui Cristian Bogdan pentru articol si membrilor pentru excelentul feed-back 🙂 Nu am putut comenta azi, insa v-am citit cu atentie. A fost o zi in care am aflat multe de la membri ai Politeiei care au hotarat sa scrie postari, iesind din statutul de comentatori. Un pas pe care, amintesc, oricine il poate face 🙂
Buna seara,
N-am putut sa-l citesc pe ilici cu scrisoarea lui pina la capat.Ar fi trebuit sa spuna ca da ,el este momentul” 0″ a ceea ce se intimpla azi. La urma urmei Romania , e un pacient care intra cu o fractura de coloana intr-un spital si iese de acolo cu aceeasi fractura la care se adauga infectii peste infecii. Si asta la o prima vedere. S-ar putea sa mai fie ceva oase rupte..
Ciar asa DP. De ce-ai citi elucubratiile unui comuistoid pur-sange? Alea-s bune doar pt cei cu specializari din gama pisi 😉 Dar “colorand” imaginea proiectata de tine: rss ro s-a comportat in ultimul sfert de veac precum o gaina cu capul retezat.
On the next corner: http://adevarul.ro/international/europa/wsj-razboiul-rece-reaparut-moldova-campul-principal-lupta-1_5478dd10a0eb96501e2dd021/index.html
… si inca un adevar despre “canoanele” hortodocsiei: http://adevarul.ro/locale/constanta/parintele-papacioc-scenariul-sexual-secret-securitatii-barborul-intretine-relatii-amoroase-tinere-chilia-sa-vorbeste-nepotrivit-spovedanie-1_54777353a0eb96501e251c0f/index.html
Buna dimineata,
abia acum, odata cu scandalul din PSD ,aflam si noi din ce cauza pesedistii “au rulat” vreo trei propusi la MAI care si-au dat demisia la cateva zile de la instalare, pe vremea cand faceau parte din coalitia de guvernare PDL-PSD. Cel care a acceptat functia,pana la urma, a fost Nica:
http://www.stiripesurse.ro/dragnea-contraataca-geoana-vanghelie-hrebenciuc-o-fratie-mafiota_940578.html
buna dimineata! 🙂 mai intarzie purin revista presei, va rog sa nu va suparati 🙂 am motive intemeiate.
Take your time, Citi. Here’s no offence 😛
… dar te rog, dau in bobi, pun lumanari la acatist, baga (cel putin) asta: Am făcut puşcărie pentru un partid de idioţi!
http://www.primatv.ro/stiri-focus/adrian-nastase-a-rabufnit-la-adresa-colegilor-din-psd-am-facut-puscarie-pentru-un-partid-de-idioti-1.html
neata din nou si multumiri pentru rabdare 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei…impostriva-sua/33379/