Varanii adora Noul Cod Penal
10/06/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Sunt zile in care iti vine sa iti bagi picioarele in reforma Justitiei, mai ales daca ea e incompleta sau prost gandita sau sabotata intentionat.
Sunt zile in care consideri ca efortul unor oameni onesti care cred in ceea ce fac si isi sacrifica timpul liber, linistea sufleteasca si sanatatea este fara rost. La ce bun sa explici, precum Cristi Danilet, Codul Penal pe intelesul celor mici (peste 14 ani) daca cei mari dau dovada in fiecare zi ca exact acolo unde este lege, incape tocmeala ? Cititi stenogramele cu judecatorul Mustata, cel care trebuia sa il scape pe Voiculescu si veti vedea acolo tocmeala ca intre banditi (unii cu roba si altii fara) : « Eu i-am plătit lui mașinile… Eu i-am dat bani împrumut, eu atâta îți spun”, „Da’ mă ține de fraier pentru el ”, „… gloaba bătrână, vezi că e și escroc, acuma tu l-ai observat?”.
Azi e una din acele zile. Era de altfel previzibil ca Varanul va obtine inca o amanare si ca se va mai apropia cu inca un pas de prescriptie. Voiculescu a fost condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare, insa, bucuria lui, au aparut noile Coduri (penal si de procedura penala) care ii aduc mai aproape termenul de prescriptie decat cel din vechile Coduri. Scria acum o luna Hotnews: „Faptele de coruptie pentru care Dan Voiculescu a fost condamnat deja la cinci ani de inchisoare cu executare de Tribunalul Bucuresti s-ar putea prescrie in luna decembrie iar procesul ar inceta in caz ca judecatorii de la Curtea de Apel nu vor pronunta pana atunci o sentinta definitiva, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Pe vechiul Cod, faptele in dosarul ICA se prescriau abia in 2018 insa noile Coduri prevad pedepse mai mici prin urmare si termenele de prescriptie scad”.
Acest efect este unul dintre nultele efecte ale taraganarii noilor Coduri si mai ales a „filosofiei Predoiu”, care a fost aceea a diminuarii maximului de pedeapsa. Unii au spus ca aceasta inseamna o noua „filosofie penala”.
Insa nimeni nu s-a gandit ca aceasta noua „filosofie penala” va profita celor cu dosare grele, care au avut bani si avocati si influenta si au tras de timp pana la prescriptie ?! Scria o sursa in data de 1 februarie 2014: “În noul Cod Penal, pedeapsa maxima se reduce la 5 ani de închisoare. În alte cazuri, procesele înceteaza, deoarece o serie de infractiuni nu se mai regasesc în noua lege. Dosare închise si pedepse micsorate Marian Oprisan, Miron Mitrea, Mihai Necolaciuc, Serban Bradisteanu, Gheorghe Copos, Codrut Seres, verii Becali, Radu Mazare sau Sorin Beraru si o întreaga lista de afaceristi “specializati” pe evaziune fiscala vor scapa de stresul proceselor. În plus, cei deja con damnati definitiv vor solicita sa li se recalculeze pedepsele ramase de efectuat, având în vedere ca noile sanctiuni sunt mai blânde si, în concluzie, ei trebuie sa beneficieze de “legea penala mai favorabila”. Consecintele intrarii în vigoare a acestei legi esentiale sunt greu de contabilizat, chiar si pentru specialistii sistemului juridic“.
Putin ii pasa cetateanului de pe strada de diferentele de filosofie penala, insa atunci cand se vede ca pentru niste infractiuni termenul de prescriptie era 2018 pe vechiul cod iar acum la unele deja s-a implinit sau se va implini in decembrie 2014, un lucru este clar: la naiba cu “noua filosofie penala”, daca de ea profita exact cei mai verosi!
Auzi la Predoiu: noile coduri gandite pentru o Romanie lucrativa, onesta si inteligenta! Sper sa nu ne spuna asta cand va candida la prezidentiale sau cand Varanul va fi oficial scapat de puscarie!
Auzi la Predoiu: “noile coduri in sansamblu sunt bune“. Si in detaliu cum sunt, stimabile?!
Unde mai pui ca a fost nevoie de interventia CCR pentru a solutiona diferentele in aplicarea legii penale « mai favorabile », intr-atat de bine radactate au fost noile coduri “mosite” de Catalin Predoiu si asociatii pentru 1,2 milioane de euro.
Unde mai pui ca aceste Coduri au fost modificate, amanate, prorogate de iti venea sa iti iei lumea in cap. Astfel, potrivit art. 246 din Legea nr. 187/2012, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, intra in vigoare la data de 1 februarie 2014”. Noul Cod penal a fost modificat până în prezent prin Legea nr. 27/2012, Legea nr. 63/2012, Legea nr. 187/2012 și Legea nr. 255/2013.
5 ani pentru un Cod Penal si de Procedura Penala, si bonus celebrele modificari din iulie 2013 care au starnit scandal cu cateva zile inainte de intrarea lor in vigoare pentru ca permiteau informarea infractorilor privind interceptarea lor (initiatorul amendamentului: Toni Grebla, PSD, actual judecator la CCR)!
Cand un stat moseste 5 ani niste Coduri iar efectul este acela ca unii mari infractori sunt gata-gata sa scape si trag de timp (iar legea le-o permite), acele Coduri nu pot fi decat proaste in ansamblu ca filosofie penala!
Azi am vazut Varanul facand inca un pas spre prescriptie si obtinand inca 20 de zile de amanare: un judecator (Florica Duta) din completul care trebuia sa ia o deciziea facut o cerere de pensionare catre CSM. Asa, ca din intimplare….Al naibii dor de pensie, cum ii paleste el pe magistrati exact cand au de infaptuit ceea ce societatea le cere: dreptate!
Ca om liber si cetatean al tarii o spun clar: nu are nici o importanta ce “filosofie” au Noile Coduri (Penal si de Procedura Penala). Cata vreme ele fac scapat unul ca Voiculescu, sunt proaste, intrucat nu doar ca nu isi ating menirea (pedepsirea infractorilor), ci mai mult saboteaza insasi ideea de dreptate!
P.S Femeia cu 5 copii gratiata saptamana trecuta de Traian Basescu de la executarea unei pedepse de 2 ani si jumatate cu executare (din care mai avea de executat 1 an si 4 luni) pentru ca furase niste flori (!!!) nu a beneficiat, cu siguranta, de judecatori care se cereau brusc la pensie!
In tara in care o femeie cu 5 copii face puscarie pentru niste flori furate, iar Voiculescu e la un pas de a scapa, ideea de Justitie e o gluma macabra si un scuipat in obrazul nostru al tuturor!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua!
Exact cum am spus: traim intr-o tara nedemocrata, in care justitia este ingenuchiata politicului&grupurilor de interese&politrucilor&materialismului, in care noi cei saraci cu duhul, avem numai obligatii iar drepturile noastre ne-au fost luate de fiecare guvernare in timpl.
In rest … no comment.
Le-am cedat, altfel nu ne puteau fi luate. Astea sunt manifestări de too little too late. Magistrații au arătat ceva creștere de standarde în ultimii doi-trei ani. Dar când amâni rezolvarea unor probleme până în ultimul moment, orice sughiț te poate deraia. Vorba aia, norocul și-l face omul cu mâna lui (sau nu). Iar țara e incredibil de democratică. E un popor de hoți, boi și lași reprezentat în politică de hoți, boi și lași. Credeți că dacă populația ar avea coloană vertebrală s-ar mai putea întâmpla toate astea? Dacă populația avea rațiune, înțelegere și coloană vertebrală ar mai fi fost în 2012 doar 3-4-500 de amețiți în Piața Victoriei?
Just for reference: http://www.contributors.ro/cultura/ca-sa-nu-mor-bou/
au fost in toamna lui 2013 , in Bucuresti , 25-40 mii de manifestanti. manifestau pentru ceva ( nu-mi dau cu parerea daca era bine sau rau ci doar asupra democratiei din Ro ) – au fost sabotati , deturnati si cenzurati 100 la suta. asta e democratia regimului fesenist instaurat dupa 90 : o mana spala pe alta , fraierii la puscarie iar gruparea sa prospere ! . salut Tudor 🙂
Așa e. Ăla a fost un moment de speranță, nu neg. Dar și atunci s-a văzut modul de gândire insuficient. Compară mobilizarea pentru un subiect local și care era până la urmă o chestie de gust cu pro și contra (o exploatare de resurse minerale) și mobilizarea pe un subiect de fond, cum e statul de drept. Ajungem din nou la ce susțineam acum câteva zile. Românul vrea un stăpân drept și cumsecade cu care să se înțeleagă pe chestiunile practice. Nu vrea sistem funcțional și libertate. Chestiile astea nu-l interesează și nu scot în stradă cei 25-40 de mii de oameni.
Iar când e ignorat, omul pleacă liniștit acasă spetit de efortul prea mare pe care l-a făcut. Intelectualitatea și hipsterimea corporatistă se ascund în lumile lor virtuale și fragile ca niște globuri de sticlă. Fiecare are câte o lume cu estetică, discuții subțiri, jocuri de bridge și localuri frumos amenajate. Doar că amenajările frumoase sunt de mucava, pentru că această lume n-are putere și n-are resurse cu care să se apere la o adică sau să-și impună obiectivele (și nici intenția să le acumuleze, că doar asta e treaba politicii și a statului, nu?). Să ne întrebăm cum ar fi arătat astăzi lumea dacă unii ca Cervantes n-ar fi știut să țină în mână sabia și archebuza la fel de bine ca pana și hârtia. Evident, e doar un exemplu.
Buna!
“Mandri ca suntem Romani!” 🙁
N-as fi avut rizon nici daca Simona o halea pa Mariuka.
Buna maya.
Jap!jap! doua peste ceafa;nu de la americani ,a fost deja,ci de la un “pocait” 😀 Partidele din România sunt structurile mafiote cel mai bine organizate, iar Parlamentul le asigură protecţia! http://www.danbadea.net/2014/06/10/oligarhul-catarama-partidele-din-romania-sunt-structurile-mafiote-cel-mai-bine-organizate-iar-parlamentul-le-asigura-protectia/
salut Citi
“In tara in care o femeie cu 5 copii face puscarie pentru niste flori furate, iar Voiculescu e la un pas de a scapa, ideea de Justitie e o gluma macabra si un scuipat in obrazul nostru al tuturor! ”
as mai adauga : in tara in care proprietatea e un moft iar copii si nepotii calailor de dinainte de 89 sunt azi sefii copiilor si nepotilor victimelor de dinainte si din 89-90 .. ideea de stat democrat si de justitie chiar e o gluma macabra.
“Proprietatea e un moft”. Aici e cheia. N-ai idee de câte ori am avut discuții cu diverși prieteni, ia când am susținut că orice societate funcțională se bazează pe proprietate, muncă, ordine și adevăr m-am trezit cu fețe speriate și ochi bulbucați. Adică de ce numaidecât proprietate și muncă? După care te apuci să le explici că societatea umană depinde de abilitatea oamenilor de a face tot felul de schimburi între ei, materiale și nu numai. Că schimburile nu pot avea sens fără ca cei care fac schimbul să fie proprietari ai obiectelor/ideilor/sentimentelor pe care le tranzacționează. Că tranzacțiile sunt sterile dacă în piață nu intră valori noi, iar alea nu pot veni decât din muncă. Și că fără adevăr și ordine, nu există încredere, tranzacțiile se opresc, oamenii se ascund după ziduri și civilizația cade (e.g. declinul Romei). Și după ce le cad toate argumentele, concluzia e că așa pare să fie, dar ei tot îndoiți pleacă. E prea incomod să pui proprietate, muncă și adevăr în centrul sistemului de valori după ce te-ai obișnuit fără. Și psihicul bate rațiunea.
Pana la proprietate e ceva cale, Tudor. Deoarece venim pe lume-n chielea guala. Nu toti/toate ne nastem in scutece cu swarovsky 😛 Insa ne putem descoperi, dezvolta si valorifica skills-urile pt a obtine acea proprietate (cu toate sensurile 😉 ). Dar asta nu se poate in invatamantul “reformat” de funebru. Si nici cu excesiva fiscalizare a muncii…
Corect. Dar e vorba de conceptul de proprietate. Nu de cât are unul sau altul. Dacă respecți conceptul abstract de proprietate, vei munci s-o obții. Dacă vrei rezultate sustenabile pe termen lung, n-o vei obține prin minciună, deși și aia e un fel de muncă. Skillurile sunt tot proprietate. Ideile la fel (asta pentru comunistoizii care au o problemă cu conceptul de proprietate intelectuală). Dacă nu putem tranzacționa n-avem nici un interes să creem. Că unii aleg să tranzacționeze idei și bunuri pe avantaje afective și nu pe bani, aia e altă problemă. E decizia lor, și uneori e corectă. Dar tot de la proprietate pleacă.
@Kenwood. Am uitat să menționez că oamenii ăștia care bulbucă ochii sunt oameni cu meserii bune care fac probabil între 3500 și 8000 de lei pe lună, în funcție de noroc și lăcomie. De-aia mi se pare spectaculoasă ceața din sistemul lor de valori. N-au motive să fie milogi. În afară de background…
Am inteles ca referinta era in sens larg. De aceea am specificat in paranteza (proprietate) cu toate sensurile termenului.
Da. Backgroundul e total gresit. Regimul de pana-n dec ’89 a reusit (in special cu ajutorul “scolii”) sa-i transforme-n roboti. Roboti care, culmea, se mai si reproduceau. La ordin. Si executau multe alte ordine. Mai bombaneau mai injurau dar executau. Si lunar intindeau mana dupa cartele. Cand a disparut cismaru… au atarnat icuane pe peretii scolilor. Eventual in locul de unde “zambea” anterior celebru portret “intr-o ureche”. Si pt ca “reforma” nu era completa au adus si umerasele de sutana la catedre. Vin de acasa convinsi ca exista mos craciun. Invata cum catelu cu paru cret se jura ca n-a furat rata din cotet. Apoi cum se fura ciresele. Apoi ca suntem “mari scule” si cum i-am batut noi pe turcii care au batut “floarea cea vestita…”. La nunti se fura mireasa… Si-l cred mare reformist pe unu care citeste o declaratie de condamnare a comu’ismului dar al carui comportament este leit-poleit.
buna ziua
si in lumea “normala”nu e drept/unii da,se nasc cu “lingurita de argint “in gura
DAR
e un dar,
sistemul permite valorilor adevarate sa reuseasca!
oare de ce atatia romani au plecat???
Așa e. Despre asta tot vorbim aici. Doar că prea mulți au ales să se adapteze sistemului și să-l fenteze în loc sa încerce să-l repare. De-aia avem ce avem. De-aia discut și eu de emigrare și oricât aș mai participa în a rezolva ceva pe-aici probabil că nu mă mai prinde 2016 în țară.
Tocmai asta este problema. N-au ales. Adaptarea la sistem a fost si este instinctuala. Alegerea inseamna constientizare. Pot fi de acord ca in unele cazuri (minoritare) a fost vorba de adaptare voluntara.
Și aici sunt de acord cu tine pe fond. Dar asta nu schimbă nimic. Conceptul liberului arbitru este esențial pentru managementul vinei. Din punct de vedere al legii și societății “au ales”. Dacă începem să-i exonerăm pe toți cei care, având în vedere datul lor genetic și educațional, nu puteau “alege” mai bine într-un anumit context, nu vom mai avea nici lege, nici justiție, nici repere. Prostia asta se întâmplă deja pe alocuri în vest, cu rezultate dezastruoase. Ca să scoți liberul arbitru din joc trebuie să tratezi toată societatea ca pe un sistem reglabil și să accepți ideea că nu există dreptate sau nedreptate ci doar niște parametri de funcționare eficientă și niște reglaje (pedepse, premieri, filtre) care permit ca societatea să funcționeze bine. Dar atunci începi să justifici omul față de societate, nu societatea față de om și riscurile sunt mari. S-a mai încercat și știm ce-a ieșit. Cred că rămânem mai bine cu liberul arbitru și ideile de vină, merit, justiție și libertăți individuale.
Sistemul lor permite deoarece e cladit pe o temelie solida si conforma. Si n-am in vedere “statul-de-drept”.
Principalul motiv a fost si este acela ca nefiind “mostenitori” n-au alte mijloace de a se intretine decat skills-urile personale. A caror valorificare in rss ro nu asigura nici plata utilitatilor.
Buna ziua ,
“oare de ce atatia romani au plecat???”…constient sau nu..din cauza sistemului . Care-i corupt , putred si infect . Daca avem oarecari principii (proprietate ,munca etc) la care tinem , tendinta e sa stam in afara lui. Nu ma refer la golanasii de cartier care vin pe aici dintr-un singur motiv : prada e mai consistenta .
Daca tot te-ai referit la principii precum proprietate, munca etc… pt mine este siderant sa constat cum este ridicat in slavi un “reformist” care a taiat retributia pt munca. (Repet: este vb despre un principiu).
Opinie personala : nu se mai poate reforma din “interior”. Daca sint ceva “reformisti” ..nu mai au azi nici o sansa . De fapt eu…eu nu mai pot astepta 10-15 ani pina dispar personajele astea “ilustre”. Increngatura asta a atins cote de neimaginat…multumita democratiei originale..Comisarul Cattani la puterea a saptea ar muri inecat in Dimbovita .
Numai daca se intervine din exterior cu niste masuri mai “hard” ..dar si alea poate ca ar afecta omul de rind .
Scuze…dar tot astept si eu ceva vesti bune si nu mai apar….
Este tot ce a putut produce vechiul sistem. În context istoric, bilanțul lui rămâne pozitiv (la limită). Dar și-a depășit data de expirare. Trebuie altceva.
Salut.
De cand s-au sculat unii drept reformisti din socialisti culcati am schimbat vreo patru-cinci tastaturi. Si cred ca si asta de acum mai are doar cateva incercari. Nu de keyboard-uri imi pare rau. Regret doar ca inca mai sunt prs care ii cred. Ii cred c-ar fi facut (cica) reforme. C-ar fi scos tara din criza… etc.
Un prim pas:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-17458015-marea-britanie-germania-suedia-olanda-ajuns-acord-pentru-lupta-impotriva-abuzurilor-libertatii-miscare-david-cameron.htm
Pina la urma “zaharelul” din relatia Occident-Romania (un premiu pt Kovesi , un raport doua de la Bruxelles, etc) cred ca o sa dispara .Schengen-ul e inca departe. Sa nu uitam ca deja extrema dreapta (“ruseasca”) in occident a cistigat enorm.
de un an scriu aici ca EU se schimba si romania a cam pierdut “trenul”/veti vedea ce pozitie de comisar ii va fi repartizata romaniei in comisie
de asta acum trebuie un presedinte puternic “pro US”
dar,
vorba lui mark twain
“daca voturile nostre ar conta,nu am mai fi lasati sa votam”
Saraca femeie care a furat flori….tineti-ma sa nu plang. Intre toate bocirile astea fata de soarta onorabilei doamne, mai stie cineva ca tipa era pe la a 7-a sau a 8-a fapta si ca il luase si pe fiu-sau cel mare la furat?
Nu cred are sens sa facem analogii Voiculescu-Angela Lican. Daca e sa procedam asa, orice hot/talhar din Romania poate spune la fel: intai Voiculescu, apoi eu….
Scuze…dar dvs n-ati furat nici macar o bombonica cind erati mai mic??? Nu ati facut nimic rau ??
Ideea e toti trebuie sa raspundem pt faptele noastre ! Nu e vorba de felix sau mai stiu eu cine . Toti …si absolut toti ….
Adica : am parcat aiurea …platesc o amenda (daca o primesc….si nu conteaza daca am ditamai fabrica sau sint un simplu salariat la fabrica respectiva). Am furat o floare sau 15 milioane (euro!!) ….daca sint prins ..platesc. Dar sistemul permite ca ala care fura milioanele sa scape…culmea…fara sa fie gratiat …si aici e chestia care doare!
Salutare !
Problema e rasturnarea valorilor.
Amorsata si cultivata sub comunisti, generalizata ulterior tot de ei (intai fesenisti, mai apoi social-democrati, liberali etc.).
Asta a permis accesul la decizie (chiar legislativa/judecatoreasca) pt. non-valori ieftine.
Studiati “elitele” din politica, parlament, guvern, media.
Agramati cu diplome (multe!) cumparate, tzoparlanime, chiulai, hoti, tupeisti, canapiste, “instelati’ si rudele lor.
Toti se simt bine unii in compania celorlalti indiferent de culoarea politica, au acelasi sistem de valori, aceleasi gusturi, acelasi nivel de incultura.
Sunt ca niste caini care se adulmeca reciproc, simtind ca fac parte din aceeasi haita.
Adevaratele valori sunt, in astfel de conditii, impinse deoparte.
Din nefericire, orgoliosi si lipsiti de curaj, nu sunt in stare sa se organizeze si sa dea de pamant cu jigodiile.
Cred ca avem o problema si mai mare : rasturnarea valorilor se petrece de la ’45 incoace !! Au fost intai ei “originalii” si acum sint “creaturile lor”….under cover. si imbunatatite !
n-as zice ca inainte de 45 era altfel/”altfel” a fost o scurta perioada,cea a lui spiru haret care pusese la punct un sistem de promovare a meritocratiei
sa nu mai vorbim de deceniul 4 al sec xx/carol II si toate cele petrecute
cu toata deferenta pentru liberali “prin noi insine”nu a fost decat o metoda de a spolia rezervata numai “noua”
deja aud voci care spun ca toata campania asta anticoruptie e “ordonata din exterior”ca sa distruga oamenii de afaceri romani/o veti auzi din ce in ce mai apasat,se pregateste “lansarea” sa ne aparam “tarisoara de venetici”(varianta 2.0)
cei tineri,plecati cat mai aveti timp
nu..nu..scuze..ma refer strict la “opera” lor , a astora de dupa 45, la care asistam azi cu totii.
Liberalii ar trebui sa stea intai la sfat in ceruri cu Tatarescu Gh. sa vada bine cu cine sa se mai alieze. E a nu stiu cita oare cind nu le iese pasenta (atunci insa au murit oameni )…
Si chestia cu “sa ne aparam “tarisoara de venetici””….e un fel de ” nu ne vindem tara”…numai daca avem un comision, ceva acolo ..adaug eu.
Nu suntem în stare să ne organizăm și să dăm de pământ cu jigodiile. Curățenia începe cu renunțarea la persoana a treia și ma ales la diateza pasivă și la cea reflexivă. Rezolvarea e inevitabilă, dar va veni din altă sursă dacă nu de la noi. Societățile putrede sunt întotdeauna demolate. Dacă nu de o forță proaspătă internă, atunci de una externă.
@intamplator: Cei tineri plecăm cât mai avem timp, dar îi vom ține minte. Într-o zi unii din cei plecați s-ar putea să-i popească pre mulți.
Pe langa obiective comune, organizarea implica lideri si timp disponibil,
Implicit, si ceva maruntis.
Unde sunt liderii, ii cunoaste cineva ?
Imi pare rau sa recunosc ….timp ar fi , lideri ar fi … lipseste ce-i mai important : maruntisul.
Sintem prea ocupati de traiul de zi cu zi , si de “balcanismele” noastre .
Pe de alta parte (f important ..zic eu ) nu sintem lasati sa intram in posesia “maruntisului” . Si aici , nu cred ca putem da vina numai si numai pe Occident . Sint tot “ai nostri” , ai de ne lucreaza….varanu’ nu e doar un exemplu , e un simbol in adevaratul sens al cuvintului . Si aici ii dau dreptate si piratului : sa ne ferim de ghita …ca asta e mai tanar. Si apropo de occident : am auzit de ceva greve la dacia pt mariri de salariu (deci o “chestie” privata, occidentala) . Nu am auzit de greve la grivco sau …ma rog …ceva legat de imperiul “felix”. Chiar asa de bine o duc ?? Ma rog … nu vreau sa ridic in slavi occidentul ..departe de mine chestia asta . Il gasesc de un socialism feroce citeodata.
Salutare!
Dupa cum poate ca stiti, liderii “se fac” singuri in situatii de criza. Ma rog, asta e regula de baza, dar exista si variatiuni pe tema, cu “infiltrari” si/sau “impachetari” , ca in ’89-’90-’99 etc. In situatii stabile, sa le zicem asa, liderii par a fi sau chiar si sunt altii, daca vorbim despre miscari civice sau curente de opinie, societate civila scl. Nu stiu daca e cazul in Romania de asa ceva la vreo scara semnificativa, cat de cat; in plus, si aici functioneaza “invaluirile”… Daca dvs vorbiti despre un fel de revolutie de catifea, cu program, cu tinte, cu desfasurator samd, nu exista asa ceva in tara asta. Si n-am stiinta, cel putin in trecutul relativ recent, de careva care sa se fi intors si sa fi reusit (daca si-a propus) sa popeasca nu pre multi, ci macar pre cativa.
A încercat Rațiu. Prea puțini bani. E nevoie de cineva (sau o coaliție) de calibrul Soros. O entitate care nu are sediul în țară, ca să nu fie expusă, dar poate cumpăra și vinde guvernul de vreo câteva ori 🙂 Fabulez, evident. Dar dacă lucrurile continuă pe trendul actual s-ar putea să fie măturați de noul conflict est-vest. Și dacă vestul câștigă, unii din noi s-ar putea să ne întoarcem cu noii stăpâni. Ar fi o revanșă.
Poate ca generatia dvs ca intreg, in masura mai mare decat altele, o sa ajunga la un asemenea stadiu de disperare etica, sa-i zic asa, incat sa fie posibil ceea ce scrieti aici. Aceasta disperare etica poate fi un motor extraordinar. Pentru ca nu se poate, de pilda si simplificand/generalizand lucrurile, sa ii astepti pe americani o viata intreaga si cand sa vina aia, sa te trezesti cu un guvern care s-o suceasca iar; adica sa te mai ineci o data, si tot la mal. Dar nu e numai atat, sunt atat de multe…
Daca va hotarati in sensul celor scrise, eu va urez bafta si ajutor de la Dumnezeu!
Implică multe. Mai implică și un anume tip de inflexibilitae când vine vorba de reguli, disponibilitatea de a reclama și de a depune mărturie, refuzul de a da șpagă la doctor din reflex, etc. etc. Băieții deștepți n-ar putea face ce fac dacă mediul din jurul lor n-ar fi atât de obedient și flexibil.Da, e nevoie de lideri și de mărunțiș.
Dar și de un pic de atitudine, pentru ca atunci când 25000 de manifestanți sunt ignorați, manipulați și luați la mișto, să se găsească câțiva care să arunce un molotov, și mult mai mulți care să-i ascundă. Pentru că jigodiile nu-și pot permite un maidan. Eu țin minte niște scene de din Azerbaidjan de pe vremea când Aliev și-a plantat planteze fiul urmaș. Am văzut atunci pe televizor lucruri pe care nu le-am mai văzut în altă parte: scutieri ascunși în mijlocul bulevardului în țestoasă pentru că oamenii aruncau cu ghivece de la etajul opt, din balcon. Și dacă țin bine minte s-a lăsat și cu niște morți. Dar noi suntem cârpe, iar ei contează pe asta. Mămăliga nu explodează.
Poliția română nu are nici mijloacele nici disponibilitatea să oprească o manifestație care iese urât. Judecarea unora dintre ofițerii care s-au supus ordinelor la revoluție i-a făcut pe mulți să înțeleagă că e periculos să tragi în mulțime. Iar dacă nu tragi, mulțimea te calcă-n picioare că de-aia se numește mulțime. Știu că e o soluție urâtă și cu pierderi mari, dar paote c-ar fi bine să mai explodeze mămăliga.
Ce au ei si noi nu avem ??? Una ar fi mass-media !! mijlocul prin care isi fac propaganda asta abjecta. E unul din pilonii lor . Reteaza-l sau daca nu ….cumpara-l !!! Cum ar fi varanu fara antene , ghita fara romania sau realitatea (care o fi ,ca nu mai stiu. nu mai urmaresc nici un post romanesc) si ziarele lor ,etc….e o idee ! “soft” .. cu rezultate in viitorul relativ apropiat.
Si iar ne-am lovit de “soros”…din pacate.
Salut!
Daca m-ar intreba cineva pe mine 🙂 , asaltul ar trebui inceput fix cu CNA. Este cheia de bolta a intregului sistem agitprop si este si una dintre institutiile cele mai vulnerabile; si populata cu persoane pe masura. O initiativa cetateneasca dusa pana in panzele albe, ca scaiul, programatic, pas cu pas, cu cerbicie, cu rezultate si… mare parte din treaba ar fi rezolvata. Cand zic initiativa cetateneasca ma refer la tot tacamul posibil, incepand de la program si semnaturi, continuand cu demonstratii/mitinguri si terminand cu mii de procese deschise in mod individual si colectiv membrilor CNA. Si pentru ca se plangea cineva zilele trecute, aici, pe forum, ca doar constatam ca e nasol si nu propunem nimic, iata o propunere!
Și nici măcar nu-i rea 🙂
Eh, asta e… am refulat destul. Trebuie să ne întoarcem la realitate. Soluțiile miraculoase nu există (sau vin din surse externe cu bugete imense de susținere). Hai să ne ocupăm de ceea ce trebuie să ne ocupăm, Educarea celor din jur, dezbaterea, businessul nostru (aici sau aiurea), lobby-ul și networking-ul și mai vedem. Dacă nu ne ascundem în spațiul pe care ni-l desenează ei (acea lume fragilă din globul de sticlă de care vorbeam mai sus), nu ne pot bate pe termen lung. Pentru că ceea ce construiesc ei e falimentar. Păcat doar de oamenii care vor cădea cu toată șandramaua lor putredă. Și-o vor fi făcut cu mâna lor. și totuși, păcat de oameni.
ar fi bine sa-i “popiti pre multi”
din pacate-si o spun din experienta-odata plecat te detasezi
ai alte prioritati si ,cateodata,te gandesti cum ai putut irosi atat de multa energie pentru nimic
Salutare!
Exact asta scrisesem si eu mai sus, adineauri.
Profit de acest comentariu ca sa va spun ca sunt bucuros ca mai exista cineva care sa-l valorifice, din cand in cand, pe Mark Twain. O mare figura, un adevarat! 🙂
Într-un fel, da. Pe de altă parte, pica pe Rusia a rămas în familie trei generații. Nu știu cum va funcționa mai departe. Dar altele sunt obiectivee, într-adevăr.
@johnny
cred ca ce spuneti dvs este corect!
problema asta nu va fi rezolvata niciodata
de la cicero,care apara si “salva”hoti,pana la oj simpson a fost tot asa
cum imi spunea “rabinul din brooklyn”despre sistemul judiciar din US
citez
daca ai bani si 1% sanse sa scapi,cel mai probabil vei scapa
daca nu ai bani si 1% sanse sa fii condamnat,cel mai probabil vei fi condamnat
nu e corect,dar asa e lumea
Seara buna!
For Those About To Rock, I Salute You!
“El si-a dorit sa fie Presedinte
Chiar inainte de-a ne fi nascut
Si daca pana-n mai nu s-a putut,
Se va putea din iunie inainte”
Se apropie 13-14-15. Iunie. 1990. Suntem in 2014.
Indiferent de filosofia penala,
Ilici la brutarie!
http://www.youtube.com/watch?v=xgvfocgprzQ
PS: Asta e “geneza” actualei clase politice. Melodia e din 1990…
Buna seara prieteni. Pe mine nu ma mira nici un moment faptul ca Voiculescu a mai obtinut o amanare. El nu doar face parte din system, in buna parte el este sistemul. In Romania, am spus asta in numeroase randuri, nu exista incredere in justitie ptr ca omul de pe strada percepe, si percepe correct, ca exista o justie separata ptr cei simplii si multi, si o justitie speciala ptr cei cu bani si relatii.
Seara buna!
Mie mi se pare Voiculescu este pilonul principal al sistemului si, in acelasi timp, una dintre balamalele de baza ale basculantei care l-a descarcat pe Ceausescu la gunoi.
Bineanteles!
Salutare all
Eu sunt mai optimist. Sincer. Imi pregatesc sampania pentru momentul in care Varanul va intra pe poarta bulaului. Nu va scapa de pedeapsa !
Salut Red. Putin optimism nu stricam. Vom vedea cum vor merge lucrurile. Lui Voiculescu I se va infunda cu adevarat in momentul in care va incepe sa-i santajeze pe marii baroni ai PSD. Pana atunci cred ca poate fi relative linistit.
Salutare!
Pana prin primavara asta asa am fost si eu, cu toate pregatite 🙂 . Incepand de pe la ultimele trei-patru termene ale procesului, parca am un filing ca e altfel. N-as putea sa explic de ce si cum. Cine stie…
Salve Clemy, Doxa.
Este cu dus si intors. Nu cred ca PSD isi poate permite sa-l supere pe varan. Nu de alta, dar formidabila masina de aruncat zoaie si spalat creiere ar intra imediat in actiune impotriva PSD. Iar pesedistii vad ce se intampla acum cu Johannis si Cacarau, ciomagiti sistematic si temeinic de Gadea et co si stiu ca asta ii poate astepta inclusiv pe ei daca nu-si vad de treaba. Aduceti-va aminte ca la inceputul guvernarii uslamiste Ponta a fost fragezit binisor o perioada in studoiurile latrinelor. Si s-a invatat minte.
Relatia PSD-Varan este ambivalenta, daca merge bine colaborarea amandoua partile au de castigat, daca merge prost, ambele parti au de pierdut. Deci nici o parte nu va strica dealul.
Interesant va fi momentul in care varanul va intra in bulau. Eu cred in continuare ca nu va scapa. Abia atunci vom vedea ceva deranj pe partea asta. Pana atunci varanul spera ca PSD il va proteja in fata justitiei. Problema este ca actualul context international nu prea il ajuta pe varan, mai ales cu presiunile SUA pe independenta justitiei.
Misto “problema”! 🙂
salutare all 🙂
nu exista reforma daca se refera la un palier limitat,rezulta un haos generalizat care se transforma in repulsie,fronda(sau altele mai grave)toate palierele,pilonii de baza care definesc o societate cat de cat structurata trebuie reformati simultan,in ritm constant si adaptat specificului care fundamenteaza cultural,etnogenetic etc societatea respectiva.
Acesti piloni sunt inseparabili,invatamant,biserica,justitie,social,economic etc etc si nu in ultimul rand politic,ptr. ca de aici ni se trag toate relele.
Cum poti reforma invatamantul de ex. daca celelalte paliere raman in urma cu reformele si atunci discrepantele uriase care se produc nu fac decat sa impinga omul la adaptare instinctuala .Vorbim de un set de valori care trebuie sa fie cat mai bine asezate,valori care se interconditioneaza reciproc.Cum poti reforma justitia daca iti lipseste un sistem educational asezat pe meritocratie sau o reforma a bisericii daca inca ne tine in evul mediu.Cum poti reforma o economie daca nu incepi cu un sistem concurential corect,care genereaaz coruptie si saracie,cum poti reforma o economie daca nu ai o reforma administrativa etc etc si multe altele pana ultimul striga …inchide cercul.Cum poti reforma o societate daca nu exista reforma constitutionala care sa ne elibereze de baierele unor mentalitati Toate sunt legate.
Vrei sa faci o reforma in justitie vine a3 si-i scoate pe cei mai mari borfasi salvatorii neamului,reforma diminueaza,ba mai mult parte din societate ajunge sa solidarizeze cu borfasii,ii iubeste.
Vrei sa faci reforma in invatamant,profesorul se preteaza la spagi ptr. ca nu-i ajung banii si inverseaza tot setul de valori pe care se construieste o constiinta tanara in plina formare.
E aiurea,vin vremuri grele 😆
Reforma treptată pe toți pilonii societății e esența conservatorismului. Mă enervează acum că tot caut pe net și nu găsesc un link la manifestul partidului conservator (cel original). Nu mai știu pe unde am pus nici varianta pe hârtie. Acolo era detaliată exact ceastă atitudine, propunând modernizarea statului prin evoluția organică a rolului marii boierimi și a celui al țărănimii împroprietărite. Aceleași idei se găsesc și în scrisoarea lui Edumund Burke pe marginea revoluției franceze (asta se găsește pe net și se poate și descărca gratuit din appstore sau de pe Google play). Totuși, uneori lucrurile pot merge prea departe pentru o soluție organică, și mi-e teamă că suntem într-o astfel de situație.
…adica trebuie ales intre “bal” si “spital” ? S-ar putea ,dar nu acum .
Nu stiu/cred daca solutia organica ni se potriveste. Sintem prea ” mindri ca sintem romani” . Apoi , se misca astia pe la granite si noi stam “conservator” in casa. Nu prea se pupa una cu alta.
Soluția organică nu ni se potrivește în măsura în care nu ni se potrivește bunul simț. Asta e diferența principală între o atitudine conservatoare și orice ideologie revoluționară. Bunul simț și respectul pentru oameni. Ideea că nu poți încărca generațiile viitoare cu decizii de anvergură care nu mai pot fi date la-ntors și că moralitatea, binele și rău,l sunt o luptă de fiecare zi, nu o chestie care poate fi rezolvată pe baza unor unor soluții utopice, fugind de răspundere personală și de conștiință. De fapt cea mai mare victorie a îndobitocirii comuniste e uciderea rațiunii și a bunului simț. Nici societatea dinainte de 45 nu era curată,dar avea totuși o busolă morală, un instinct al bunului simț.
nu e nicio legatura cu conservatorismul varanului care numai de morala si reguli nu stie. 🙂
de asta si suntem mai multi pe acest blog TD 🙂
pe politeia veche sunt mai multe linkuri
unul din ele
http://theophylepoliteia.wordpress.com/opiniile-politeia/de-ce-sunt-conservator/
Mulțumesc. Uitasem și de articol și de vechiul format. M-am bucurat să le revăd. Dar cu manifestul original mă refeream la înființarea partidului conservator (1880). Nici nu mai știu autorul exact. Mă zgârii pe ochi că l-am avut, l-am citit, mi-a plăcut și nu mai știu ce-am făcut cu el. Textul ăla a fost o mare descoperire în clasa a noua în contextul în care ajunsesem la textele lui Maiorescu. Profesoara de română a dat însă o temă de referat care presupunea greblatul întregului context al epocii și așa am dat de Barbu Catargiu, Lascăr Catargiu, Take Ionescu și ceilalți. Pe Burke l-am descoperit mai târziu, și acum e unul din preferații mei, alături de Adam.
Smith. Oldies but goldies.
oldies but goldies ce vremuri 🙂
adam smith cred ca are o problema de revizuire ptr. manutza lui.
http://www.youtube.com/watch?v=2d_dtTZQyUM
si daca grupul din care face parte individul e de fapt o societate … 🙂
Inexact. Urmărirea propriului interes pe baze raționale include anticiparea și includerea acțiunilor previzionate pentru ceilalți jucători în calculul de optim (dacă ești în stare, evident). Orice joc are și un meta-joc și acolo e toată plăcerea și tot locul de speculație 🙂
da
e o provocare 🙂
Si conservatorii originali au inteles importanta educatiei ptr cresterea organica a unei societati modern. Vorbim de ce insemna modernism in prima parte a secolului 19. De aici si eforturile ptr alfabetizarea taranimii si refromele agrare ale lui Cuza (printer altele). Problema este astazi mult mai complicate. Putem sa incepem cu educatia din nou dar aici ne lovim de un system care nu favorizeaza meritocratia. Cand ai un system de invatamant care favorizeaza furtul intellectual sub toate formele (copiat la examene, plagiat de diplome si cumpararea de titluri universitare) nu ai cum sa progresezi si in alte arii. Este un cerc vicios.
lasa Clemy 🙂
ca poate in cativa ani se inventeaza vreun ceva acolo a.i. neuronii sa se organizeze intr-un soi de cip care sa inmagazineze toate informatiile lumii.Si atunci dovada unui invatamant performant/progresist nu va consta in redarea datelor la vreun examen/concurs ci in capacitatea inovatoare de a le combina a.i sa rezulte ceva general util
tot am zis eu ca daca se da drumul la clonare ma clonez in brad pitt. 😆
oare varanu in ce vrea sa se cloneze ??:)))
…
o cafea buna pe ultima terasa a esb on the top of the world… impreuna cu brad pitt… 😆
si totusi de undeva trebuie inceput!
recent,un funeriu ,a promovat o lege a educatiei
a ramas-nu sunt implicat in nici un fel-si de aceea nu stiu amanunte destul de putin=camere la bac,scoli profesionale si evaluare de la cl 2
e putin,poate,dar ,la bac se prezinta 60% din absolventi,promoveaza -poate 50%-asta inseamna cam 30 % din absolventi
poate ca in ceva timp,”bacalaureatul” va insemna ceva/poate ca angajatorii vor incepe sa intrebe nu “ce diploma ai” ci ” ai absolvit bacalaureatul”?
poate ca in ceva timp.nu ponta plagiatorul va fi modelul ci unul cu un bacalaureat luata”pe bune”
inteleg de la absolventii “de drept” ca succes nu inseamna a fi avocat ci a fi “procuror sau judecator”
a fost posibil si poate ca aceasta generatie ” de +60 acum” a avut curajul sa incerce o schimbare,a avut curajul sa creada ca nato&eu nu sunt un “vis imposibil”/au fost multe rateuri,multe greseli, dar, cei ” dupa” ce “vise imposibile “aveti???
mi-am facut iluzii cu “salvati…” chiar atat de “anesteziata”e generatia care vine?
eu nu voi sti,cei tineri ,sper ca isi vor pune aceleasi intrebari cand “isi vor scrie memoriile”
Daca ar fi vorba de reforma celor trei puteri in stat : Ne vom lovi intotdeauna de politic !! La astia fie e vorba de o evolutie (conservatoare sau nu…e egal) fie o revolutie (adica o inlocuire brusca a clasei politice) . Nu prea vad o cale de mijloc.
Pt restul sa zicem ca ar fi ceva solutii : la interne , par example , metoda georgiana (preferata mea) . Daca se poate aceeasi metoda si la judecatoreasca (e doar o fabulatie !!) . La invatamint ..adusi pe posturi inca vreo 3 funeriu . In orice caz ….jumatatea de masura… de la 89 incoace se tot practica. Una se zice , alta se face
Există și metoda prusacă. Se și poate. Întrebarea e cine-și asumă riscul și cine plătește factura. Și până la urmă se mai pune și întrebarea: e moral să faci omului bine împotriva voinței lui?
A face ceva “împotriva voinței” unui om … inseamna violenta. Deci nu e moral . La fel si cu metoda prusaca.
Insa ar mai trebui definit binele dpdv moral : ce e bine , ce e rau (aveau si anticii intrebari de genul asta ). Si poate ca ar conta daca “moralitatea” respectivului se incadreaza in acelasi tipar cu a mea.
Culmea e ca toti dictatorii si/sau politicienii ne vor “binele” , cel putin asa zic toti.
Cu dictatorii e mai simpla/clara treaba , “binele” e impus cu forta bruta . Cu politicienii insa e mai duioasa : noi sintem acum supusi “binelui” lui ponta&comp , ca vrem sau ca nu vrem.
🙂 Esteeeeeee! Am mai gasit un fan al metodei georgiene! 🙂
Am inteles ca au avut ceva succese ::))
In opinia mea, cu mult mai mari decat prin orice metoda “clasica” imaginabila. Nu mai zic si de faptul ca odata aplicata, i s-au constatat si neajunsurile; doritorii au de invatat si din astea, ceea ce nu e putin lucru.
Sunt fan, deja putem incropi o galerie 🙂
Si sa mai semnalam doua articole care trag foc automat in directia PMP
http://www.revista22.ro/articol.php?id=43233
http://www.revista22.ro/parabola-orbilor-43236.html
Mai ales articolul lui Andrei Cornea este foarte bun
Citizen, am un comment la moderare. Multam
Io’s tobosaru’ ::))
🙂
E tarziu. E vremea retragerilor strategice 🙂 .
De la articolul asta de azi de pe Politeia, dar si de la asta:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17458577-catalin-voicu-alti-trei-puscariasi-din-romania-castigat-procese-cedo-din-cauza-conditiilor-detentie-cazul-voicu-romania-fost-condamnata-pentru-incalcarea-dreptului-viata-privata.htm
mi s-a acrit de filosofiile astea penale (imi place cum suna, dar depinde pe ce ton il spui).
Daca tot am facut o propunere azi (sau ieri, ma rog), mai sus, ia sa mai bag una mica!
Ce ne impiedica sa demaram o initiativa cetateneasca (p-aici trebuie sa se priceapa careva la legi, regulamente, proceduri, nu?) care sa duca, in final, la construirea de puscarii, atatea cate e nevoie? Eu cred ca nu sunt singurul dispus sa finanteze, direct sau indirect, vezi si mai jos, asemenea asezaminte. Cateva motive doar, ca sunt obosit:
1. Nu-mi place sa ma trezesc cu situatii ca in articolul de pe HotNews; si nici cu d-astea descrise aici, pe Politeia. Mi se par cel putin grotesti si lipsite de orice urma de umbra de idee de dreptate, de justitie etc. Domnul puscarias Voicu vrea la zbarna conditii ca pe plaja din Miami? OK! Dar la bulau, nu afara. Caldurica, tv, net, seminte, table, meci, gratar etc? Pas des probleme, dar la mititica, nu afara! O limuzina la scara? No problemo, dar numai pentru drumul pana la sala de mese, la apelul de seara sau pana la dusuri si inapoi, deci la zdup si nu afara! Samd.
2. Nu-mi place (dar deloc!) ca printre motivatiile unor eventuale amnistii/gratieri sa se invoce invariabil, la loc de cinste, lipsa de locuri la ocna. Puscariile nu sunt un dat de la Dumnezeu, ca sa ajustam numarul de vinovati/condamnati in functie de cate locuri mai sunt disponibile la beci, la racoare. Daca e nevoie, e nevoie de inchisori, iar nu de infractori in libertate. Niste infractori in libertate costa societatea mai mult decat ar costa construirea de noi adaposturi pentru parnaiasi, fie ele si ultra-moderne. Unii dintre clienti papa ei singuri cat doua-trei puscarii nou-noute si dotate corespunzator. Parnaiasii condamnati si apoi pusi in libertate duc in derizoriu si in lipsa de credibiliate actul de justitie; si chiar si ideea de dreptate.
3. La o eventuala viitoare modificare a codurilor, poate ca se va tine cont ca sunt inchisori indeajuns de multe si ca sunt locuri garla in puscariile patriei si se va schimba si filosofia asta penala 🙂 .
4. Propusele puscarii pot fi finantate lejer din confiscarile, extinse sau nu, aplicate unora ca Voicu. Sunt sigur ca se vor gasi si donatori de terenuri de construit pe ele, la o adica…
Etc.
Gata, ca apare benga! 🙂
Doamnelor si Domnilor, noapte buna!
For Those About To Rock, I Salute You!
http://www.youtube.com/watch?v=13XwE-OZceI
Tii, ce era sa uit!
Se apropie 13-14-15. Iunie. 1990. Suntem in 2014.
Indiferent de filosofia penala, 🙂
Ilici la brutarie!
🙂 cine stie, poate …..
pica migu-n batatura http://www.youtube.com/watch?v=BFj-CdwAKsw
Buna dimineata, Revista Presei!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-11-iunie-psd-ul-este-in-toate/28626/