V4 – Alianţa de la Visegrad
20/08/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Publicat de †Theophyle in data de 25.01.2013
Avand in vedere ca lucrurile se “misca” peste tot in lume si nu intotdeauna in avantajul Europei si al europenilor, probabil ca o serie de politicieni est-europeni incearca sa creeze un cadru de activitati ca raspuns la evenimentele miscarii geopolitice si in regiunea noastra apropiata. Una din ultimele activitati de acest gen a fost faptul ca Ministrii apararii din Grupul de la Visegrad (V4) – Cehia, Ungaria, Slovacia si Polonia – au decis sa creeze o structura militara comuna, sub coordonarea Varsoviei. Decizia de creare a acestei formatiuni militare a fost luata in cadrul unei reuniuni a ministrilor Apararii din cele patru state, care a avut loc la Levoca, Slovacia, in 12 mai. Formatiunea militara (battlegroup) va deveni operationala in prima jumatate a anului 2016, a precizat ministrul polonez al Apararii, Bogdan Klich. Ministrii apararii au stabilit ca militarii din statele membre V4 sa participe la exercitii regulate comune, sub auspiciile Fortei de raspuns a NATO, primul astfel de exercitiu urmand a avea loc in Polonia, in 2013.
Cateva elemente istorice
Alianta de la Visegrad este de fapt reinnoirea unei traditii din secolul al XIV-lea, care crea o uniune militara si una din primele aliante economice de pe teritoriul Europei medievale. In anul 1335, între regii Ioan al Boemiei, Cazimir al III-lea al Poloniei şi Carol Robert de Anjou al Regatului Ungar s-a creat aceasta alianta si s-a consolidat printr-un tratat care a rezistat un secol si ceva. Ideea acestei aliante a fost reluata de marele conducator al Poloniei interbelice, Józef Piłsudski, care a vazut in Primul Razboi Mondial cat de putin te poti baza pe promisiunile marilor puteri. La aceasta alianta, pusa la cale de Maresalul Piłsudski, au fost invitate Romania si Ungaria. Puteti citi despre aceste aliante militare pe Politeia Doctrinara – “Sistemul aliantelor politico-militare ale Romaniei” si unul mai dureros legat de lipsa aliantelor pe acelasi blog: “Izolarea politico-militara a Romaniei de catre marile puteri”.
Dupa caderea comunismului, incercarea lui Piłsudski a fost reinnoita prin infiintarea V4. Grupul de la Visegrád, sau V4, este o organizaţie de cooperare, formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, asociere similară uniunii economice vest-europene Benelux. La 15 februarie 1991, în cetatea medievală Visegrád din Ungaria, Václav Havel – presedintele Cehoslovaciei, Lech Wałęsa – presedintele Poloniei şi József Antall – primul ministru al Ungariei au semnat o declaraţie comună prin care îşi asigurau sprijin reciproc în vederea integrării politice şi economice în Uniunea Europeană. De asemenea, prin aceelaşi document, au fost puse bazele unei strânse cooperări regionale între statele semnatare. România a ratat aderarea la acest grup, datorită evenimentelor din 1990 (mineriadele şi conflictul din Târgu Mureş), refuzul fiind comunicat direct lui Ion Iliescu. Deci avem inca o mare binefacere geopolitica, marca Iliescu, cu sau fara ajutorul fesenismului dezlantuit si al sloganurilor vremii.
Dupa aderarea tarilor V4 la NATO si UE, alianta si-a pierdut din sensurile initiale si a ramas numai un cadru operational pentru cooperare economica, comerciala si culturala.
Evenimentele ultimei perioade au creat necesitatea unei regandiri a optiunilor strategice care stau la dispozitia participantilor acestui forum, inclusiv introducerea elementului militar, prin alcatuirea unei formatiuni militare (battlegroup) si nu a unei unitati militare, cum a fost tradus inexact de presa romaneasca. Diferenta intre o unitate militare, chiar la nivel de armata, (nu in sensul tuturor fortelor militare ale unei natiuni) si o formatie de battlegroup este una de natura majora; o formatiune de gen battlegroup contine unitati organice afiliate, de natura specifica, de multe ori multi-nationale, cand fiecare din natiuni pune la dispozitie unitati militare specializate sub un comandament comun. Astazi NATO are 6 asemenea formatiuni, iar cea sub care Romania trebuie sa activeze este sub comanda Italiana, dar si o formatiune mai mica sub comanda Greaca impreuna cu Bulgaria, Grecia si Cipru.
Care au fost elementele care au dus la aparitia acestei formatiuni, bineinteles dupa parerea mea strict personala:
1. O retragere partiala americana din statutul predominant in NATO;
2. Evenimentele din Orientul Mijlociu;
3. Reticientele Germaniei si pozitionarile simpatetice spre Rusia, peste capul Poloniei si al unora din tarile Est-Europene.
4. Insuccesul major si nivelul operational al trupelor NATO in Libia si felul in care unele state membre au reactionat in aceasta misiune;
5. Pozitionarea Turciei si slabirea relatiilor cu NATO prin atitudini antagoniste intereselor aliantei; [Nota Cetatean: articolul este din 2013!]
6. Reinnoirea atitudinilor imperiale ale Rusiei si politica energetica aproape santajista si disciminatorie fata de tarile membre ale Uniunii Europene.
Aceasta initiativa este una de felicitat, chiar daca din nefericire noi nu facem parte din aceasta alianta.
Documente:
V4 – Energetic Security: V4_Energy_Security
V4 – Transatlantic Security: V4_Transatlantic_Security
NATO Battlegroups: Europe Battle Groups
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salve !
Invitatul permanent al latrinei ghita tv are cuvantul : http://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-a-explodat-atac-fara-precedent-la-ambasadorul-sua-in-romania_1147895.html
Salut 🙂
Cred ca l-au rascolit pozele cu Nutzi pe plaja. 😀
salut 🙂
Ultima parte e de coma, Basescu invoca Supreme Court si o pune in contrast cu ICCJ, desi Supreme Court e echivalenta a CCR (si CCR a dat decizia pe abuz in serviciu exact in sensul in care a decis si Curtea Suprema din SUA). Mai usor cu pianul dezacordat pe scari…la varsta a treia in politica!
Buna seara.
🙂
https://www.youtube.com/watch?v=_DErurte4CE
Seara buna
Foarte interesant de studiat cine , cum si cu ce scop a impiedicat ORICARE apropriere a Romaniei la grupul sus mentionat . Ca nu e doar Ion Iliescu .
Oricum sintem actualmente total izolati la Marea Neagra . Si dezarmati . 🙁
“geniul ” care a realizat asta are nume , prenume dar ma opresc aici .
Aici opinia unui expert .
http://adevarul.ro/international/europa/analizA-george-friedman-stirea-euractiv-despre-mutarea-armelor-nucleare-romania-nu-adevarata-1_57b802025ab6550cb8ec5fd9/index.html
Aceiasi concluzie cu ce va scriam si eu .
Oricum in RO multi vad , putini pricep .
Ca relatia Turcia-Iran-Rusia pe care am prevazut ca va deveni realitate dar muti nu o credeau posibila . Cu ceva timp in urma am adaugat si Israel la aceasta aleanta . Un aleat “soft” . Cine stie care e partidul “proptea” pentru premierul israelian “Bibi” , pricepe ce si cum.
Azi parlamentul turc a votat “normalizarea” relatilor cu Israel .
20 milioane dolari au intrat in conturile turcilor ca despagubiri pentru activistii turci ucisi de fortele speciale israeline pe nava Mavi Marmara in 2010 si in apele din fata fasiei Gaza .
Turcia va retrage oricare actiune juritica interna si internationala impotriva statului Israel pentru acest caz. Informatie importanta dar in Romania se trece cu vederea .
apropo de stirile trecute cu vederea ? 😀
uite cum e formulata stirea de vocea “moscovei” & co :)) : http://www.debka.com/article/25613/Rushed-evacuation-of-US-nukes-from-Incirlik
http://www.ziare.com/gabriel-oprea/stiri-gabriel-oprea/tatal-politistului-bogdan-gigina-programul-sarea-de-18-ore-pentru-a-fi-deplasat-oprea-de-la-restaurant-la-toaleta-proprie-1433355
postare 9, buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/editoriale/europa-de-la-vest-la-est/48798/