USR și rezerva strategică a democrației
02/12/2024 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Alegerile s-au incheiat in coada de pește bulgăresc. Adica alunecam pe panta fragmentarii spectrului politic, care aduce instabilitate si bucuria Rusiei.
Partea plina a paharului: partidele pro-europene (mai mult sau mai putin) sunt majoritare.
Partea goala: “suveranistii” au 32% si la redistribuire urcă spre 35%.
Partea murdară: PSD e in cardasie pe sub masa cu suveranistii.
Partea curată: PSD are doar 22%, deci nu isi permite sa mai piarda electorat.
Urmează 4 ani din care primii doi vor fi foarte dificili la nivel economic (nu explic de ce doar primii doi, sunt cauze externe). Partidele suveraniste vor capitaliza nemultumirile oamenilor si isi pregatesc un castig de peste 40% in 2028, daca nu se actioneaza preventiv inca de pe acum. In ce mod?
- PSD-ul are, chiar si la 22%, prima optiune pentru functia de premier. Nu obligatoriu Ciolacu (uite demisia, nu e demisia!), insa are prima optiune. Asta e jocul electoral, doar un Basescu in zilele lui bune ar incerca o manevra de a da mandatul de premier altui partid.
- USR-ul a subperformat fata de scorul Elenei Lasconi din primul tur (dar USR sub Lasconi a luat mai mult decat la locale, sub Drula) iar PNL-ul a subperformat fata de scorul de la localele 2024. Bolojan a a salvat in extremis un scor de doua cifre, insa pe ansamblu, PNL+USR fac cam 25% (28% la redistribuire). Un mimim 30% fara redistribuire ar fi fost o tinta legitima. Celelalte partide de dreapta, pro-europene, fac cam 7% (SENS+Reper+Drept). Acele 5,44% sunt pierdute acum, din lipsa de intelepciune politica. Drula si ceilalti sefi ai USR dinainte de Lasconi trebuie sa dea socoteala de aceasta fragmentare a USR-ului. De procentele partidului lui Orban (Forta Dreptei), in jur de 1,9%, nu mai vorbesc. Total pierderi ale partidelor pro-europene: 5,4+1,9 = 7,3%. Mda.
- USR-ul nu se afla in situatia de a fi nici macar al doilea partid ca marime, in eventualitatea in care intra la Guvern. Daca ar intra, ar fi al treilea. Stim bine ce a iesit cand a fost al doilea partid si cand a fost considerat un spin in talpa de PNL (a fost dat afara/a plecat el de la guvernare), prea guraliv pentru a participa la manareli, prea incomod ca partener. Banuim ce se va intimpla in eventualitatea in care ar accepta sa intre, din nou. S-ar repeta scenariu.
Prin urmare, avand in vedere ca USR-ul ar coabita greu (spre imposibil) cu PSD-ul (care are prima sansa sa dea premierul, vrem-nu vrem), si avand in vedere ca, intr-un interval relativ scurt de timp, erodarea majoritatii PSD+PML+UDMR+Majoritati + niste AUR-va deveni inevitabila si partidele suveraniste vor capitaliza totul, este necesar ca USR-ul sa ramana in opozitie, ca rezerva strategica a sistemului democratic, capabil sa capteze pe cei nemultumiti de guvernarea care va veni si va avea de luat masuri dificile (PSD a spart banii, acum nu trebuie sa plateasca altii factura!).
Nu este ceva ce se intimpla de la sine, ci e nevoie de o anumita pozitionare si de un fel de actiune specific unui partid “constructiv” de opozitie, care sprijina Guvernul in Parlament numai la legile bune, si care nu se asociaza cu suveranistii la zilnicele spectacole cu telefonul si filmatul fluieraturile pe care acestia le vor face. Nu e usor, e chiar greu, dar alta solutie nu este.
Insa, daca USR-istii nu intra in opozitie si nu lasa celor ce vor fi, inevitabil, dezamagiti de o guvernare PSD-PNL-UDMR+Minoritati+cativa transfugi, o supapa democratica si o alternativa votabila, atunci in 2028 partidele suveraniste vor avea majoritatea.
Sa nu ne lasam inselati. Se poate face o majoritate si fara USR. Ea nu va fi atat de stabila cat ar fi cu USR parte componenta, insa e cu atat mai bine cu cat aceasta va avea nevoie de sprijin parlamentar si nu va putea trece nimic in forta. PSD+PNL nu vor mai fi in situatia mamutului politic de pe vremea lui Iohannis. Vor fi nevoiti sa negocieze si sa ia decizii si cu gandul la posibilitatea unei motiuni de cenzura.
Iar USR, in Opozitie, are treaba serioasa. Despre care vom discuta altadata.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Avand in vedere cifrele de aici:
https://hotnews.ro/alegeri-parlamentare-2024-cum-au-performat-candidatii-fata-de-propriile-partide-unul-singur-a-ajuns-pe-luna-1851625
Marcel Ciolacu a luat 294.382 voturi mai puțin față de PSD (1.769.760 vs 2.064.142)
George Simion a luat 405.756 voturi mai puțin față de AUR (1.281.325 vs 1.687.081)
Nicolae Ciucă a luat 508.942 voturi mai puțin față de PNL (811.952 vs 1.320.894)
Elena Lasconi a luat 641.809 voturi mai mult decât USR (1.772.500 vs 1.130.691)
Kelemen Hunor a luat 174.195 voturi mai puțin față de UDMR (416.353 vs 590.548)
Călin Georgescu a luat 1.532.553 voturi mai mult față de POT (2.120.401 vs 587.848)
Si ca la parlamentare (9.455.072) au fost aproape acelasi numar de voturi ca la prezidentiale (9.465. 257), rezulta ca:
Lasconi este singura care a luat din afara bazinului propriu al USR.
Georgescu a luat chiar mai mult decat toate pierderile celorlalte partide (PSD+AUR+PNL+UDMR) si inca vreo 150.000 voturi in plus. A fost efectul candidaturi “independente” + voturile transferate de PSD.
Intrebarea este daca Georgescu mai are capacitate de crestere (acum) si daca Lasconi poate sa atraga de la PSD fara ca acest partid pervers sa dea consemn de vot pentru ea (lucru pe care nu o va face).
Lasconi a fost in mod clar locomotiva pentru USR. Se vede clar ca oamenii au votat-o nu pentru ca era USR-ista, ci pentru ca era…Lasconi.
Sau pentru ca nu era la fel ca Ciloacu si Ciuca …
Asta ziceam si eu.
Altfel spus: chiar si cand au votat partidele traditionale, electoratul a dezavuat liderii (inclusiv electoratul PSD!), ceea ce inseamna ca oameni prefera sa voteze figuri care nu sunt percepute ce lideri de partid.
Lasconi e aparte, ea are un profil in care e vazuta, inca, datorita calitatilor ei naturale, drept o persoana oarecum din afara sistemului partidic.
Georgescu e o caricatura, insa oamenii au crezut in ea. Depinde de Lasconi sa ii traga in jos procentele si sa si le urce pe ale ei. Asta daca o lasa CCR….
Eu cred ca PSD + AUR + SOS + UDMR o sa tina sa dea Prim-ministrul si o sa o suspende pe Lasconi daca nu joaca cum trebuie.
Probabil acum PSD negociaza cu restul.
PNL isi joaca existenta, daca se apropie de USR si USR da jos conducerea si-l pune pe Fritz ar avea ceva sanse sa schimbe ceva in tara.
Ce este cel mai rau: nimeni nu recunoaste si nu spune nimic concret pentru cei care o duc prost in tara asta: cei din rural si cei din urban cu salariul minim sau cat sa supravietuiasca si fara nici o perspectiva. Si asa este in toata Europa, se trag niste semnale de alarma insa deja o iau lucrurile la vale, a continua sa ignore realitatea este o mare prostie politica.
Apoi discutia asta cu vestul este o alta lipsa de realitate: suntem in Vest, in UE/NATO – este timpul sa vorbim cum devenim o voce si cum ne facem treaba si rolul la cel mai inalt nivel.
https://spotmedia.ro/stiri/economie/economist-votul-de-duminica-a-confirmat-ca-exista-trei-romanii-despartite-de-o-prapastie-as-baga-mana-in-foc-ca-peste-2-ani-partidele-antisistem-vor-avea-peste-50
„Aş băga mâna în foc că peste 2 ani partidele antisistem vor avea peste 50%”, avertizează Georgescu.
Are mare dreptate, o inflatie mare inseamna venituri mici si sanse imense de imbogatire pentru cei de la varf, adica o redistribuire a veniturilor spre top, ceea ce s-a intamplat constant de la criza financiara incoace – noi nu am simtit pana acum ca eram jos si am avut crestere.
Fara venituri bune nu se mai infiinteaza familii noi, nu se mai fac copii, nimeni nu mai are motivatia sa inoveze, sa creasca. Firmele dau faliment deoarece politicul are doar o solutie: sa creasca taxele asa ca ne ducem in jos, lent si sigur visand la un dictator care va veni sa ne salveze…
Salutare de seara.
Si eu achiesez la ideea ca USR nu trebuie sa se apropie deloc de butoiul cu deseuri toxice care va fi urmatorul guvern. Trebuie sa stea deoparte si sa se reconstruiasca. O tinta importanta ar fi sa (re)asimileze cumva SENS si REPER. Facusem un calcul rapid si, daca jumatate (am folosit un algoritm de transfer conservator) din procentele care s-au dus degeaba la ei ar fi ramas la USR, ar fi luat cam tot atat cat in 2020.
Am omis intentionat DREPT, deoarece acolo sunt niste personaje dubioase (de ex. Daniel Florea de la sectorul 5, care a schimbat partidele ca pe sosete).
Seara buna City ,all 😀 ccr validează primul tur și confirma al doilea tur pe 8 .Ciolacu proaspăt reconfirmat își mai da odată demisia :))))
Salutare tuturor!
Rock On!
Eu nu cred ca vor mai fi alegeri viitoare asa cum le vrem noi si nici macar asa cum le stim noi. Statul securist, sandramaua a priori, va face implozie pana atunci. Si cred ca mai repede decat ne asteptam. Avem destule date economice, sociale, strategice, istorice, militare, politice samd-multe ca sa ne gandim la asta ca la o ipoteza viabila. Ce va fi dup-aia nu-mi dau seama, dar exista precedente celebre: pe scurt, de la Bulgaria de azi si pana la Libanul din anii ’80. Si mai sunt.
Imi pare rau ca am ajuns sa cred asa ceva…
Poate ii recomanda careva doamnei E.L titlul postarii.
E adevarat ca exista o premisa foarte importanta ,voutl pro-ue-nato , deja vad pe sticla ca E.L vrea guvern cu toti partenerii pro ue -a zis ca maine merge sa vorbeasca cu Ciolacu, acesta spune ca -l vrea prima data pe Bolojan (cam urata aroganta fata de o femeie)
Dar sigur ca exista riscuri mari , usr sa fie perceput ca un partid care nu ajuta la greu , fapt care trebuie bine explicat.
Prea urla Ciolacu ca e exclusa o alianta cu aur ca sa nu ma faca sa cred ca pe sub masa sunt oarece intelegeri aur si pnl+usr sa fie momiti ca incasatori de serviciu.
Trebuie multa atentie , habar n-am.
Io sunt ingrijorat pt misoginismul nost traditional asa ca rog sexul frumos -oricum sunt majoritare- sa iasa la vot.