Un rector acuză clasa politică!
19/10/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Dupa cunostintea mea, scrisoarea de astazi a Rectorului Universitatii de Vest (despre care nu stiam nimic pana azi) este fara precedent prin maniera frusta de adresare, adevarul lucrurilor rostite si obida din ele. Modul in care rectorul unei universitati a pus punctul pe i, rostind la adresa intregii clase politice acuzatii care sunt pe deplin meritate, il face pe acesta demn de statutul unui adevarat avocat al Diasporei, pe care nici unul dintre politicienii romani nu il merita.
Nu stiu ce l-a putut indemna pe un Rector sa aiba o pozitie civica atat de frusta (dar cat de adevarata!), insa cert este ca spune adevarului pe nume si de aceea am decis sa preiau aceasta scrisoare, pentru ca ea face cinste celui care a scris-o si Universitatii de Vest.
As dori sa vad si pozitia celorlalte Universitati din Romania, in special ale celor trei mari Universitati istorice (in ordinea fondarii: Iasi, Bucuresti si Cluj).
Celorlalte universitati nu le pasa de Diaspora?!
*****
Cat veti mai continua sa ignorati diaspora? Nu aveti capacitatea sa faceti o tara ca afara, dar nici nu lasati pe altii sa va invete
Doresc sa mentionez ca randurile acestea nu se adreseaza unei anumite culori politice si nici nu are drept tinta un anumit personaj. Nemultumirea mea se indrepta spre decidentul roman care in 25 de ani nu a facut decat sa incalzeasca un scaun si sa fie platit pentru a raspunde la telefon cu “Da, sefu’…”. Va recunoasteti voi, aceia la care ma refer, in aceste randuri.
Ne aflam la aproape un an din momentul in care diaspora romaneasca a facut o noua revolutie, una prin care ne-a aratat drumul pe care trebuie sa-l urmam. Insa, mai important decat orice, ne-a aratat ca traieste, este activa si ii pasa de ceea ce se intampla in tara. Acela era momentul in care decidentul de care vorbeam mai sus trebuia sa sara din scaun si sa initieze proiecte prin care statul roman sa beneficieze de o bogatie imensa aflata dincolo de granite, diaspora noastra.
Zilele trecute am organizat, la Bruxelles, o reuniune de relationare intre reprezentantii Universitatii de Vest din Timisoara si absolventii sai care lucreaza in institutiile europene, cu scopul de a ne intari prezenta in mijlocul forurilor de nivel comunitar, prima initiativa de acest fel in randul universitatilor romanesti. De asemenea, Universitatea a fost prima institutie de invatamant superior din Romania care a instituit o reprezentare permanenta la Parlamentul European, la inceputul acestui an. As fi preferat sa nu fim primii sau singurii din tara cu o asemenea strategie. Spun asta in contextul in care ar trebui sa trecem peste acea conceptie care ii pune gand rau ¬caprei vecinului¬. Suntem mai castigati daca vecinul nostru este unul puternic si poate dezvolta intreaga comunitate in jurul lui. Ne-ar fi tuturor mai bine si am activa intr-un sistem mai sanatos daca importanta diasporei ar fi constientizata la scara larga.
Am aflat de la absolventii nostri din inima Europei ca se simt uitati de tara, ca ideile lor nu razbat mai departe de cercurile obisnuite. Nici nu ar avea cum, din moment ce multi dintre decidentii nostri sunt blocati intr-o gandire invechita, cum ca pe ei nu-i invata nimeni sa-si faca meseria. O gandire mai nociva, greu de crezut ca exista. Avem mereu ceva nou de invatat sau de corectat. Statele occidentale au realizat acest lucru si recunosc resursa imensa a cetatenilor de peste granita. Este gresit sa consideram diaspora doar ca pe o sursa imediata de echilibrare a bugetului. Beneficiile pe termen lung se vad numai daca reusim sa o implicam activ in proiectele noastre.
Aflam despre romani ca sunt alesi in parlamente ale tarilor UE, in consilii regionale si locale sau in institutii nationale si internationale de importanta majora. Acestia trebuie implicati direct in jurul unor proiecte comune, fiecare pe domeniile de competenta. Un prim pas inainte ar fi formarea de compartimente specializate, in toate ministerele, consiliile judetene si locale, care sa aiba ca scop identificarea romanilor de peste granita, pozitiile lor in diferite foruri decizionale si modul in care acestia ar putea contribui la crearea unor noi proiecte comune sau la indeplinirea obiectivelor noastre ca tara, fie ca vorbim de educatie, infrastructura, sanatate, justitie sau alte domenii. Putem spune cu o oarecare siguranta ca nu ii vom repatria prea curand, iar tara nu are momentan capacitatea sa-si mentina tinerii acasa. Propun ca statul sa valorifice aceasta resursa de acolo de unde ea se afla, dar pentru un asemenea demers trebuie sa stim si sa ne dorim mai mult decat “Da, sefu’…”.
Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea
Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Bună ziua (și de aici)! 🙂
În calitatea mea de universitar, din celălalt „capăt” al țării (Iași), subscriu întru totul scrisorii adresate „decidentului român” de către domnul Rector al Universității de Vest din Timișoara! Din păcate, nu doar un singur membru al corpului didactic al unei universități trebuie să ia atitudine (și nici nu vreau să mă laud cu asta!), ci aceasta trebuie formulată chiar de conducerea acelei universități…
Buna ziua
Romania e vie ,dar,astazi acea parte vie nu e “fizic”in tara
Nu obosesc sa spun ca ce are mai bun Romania a plecat satula sa fie ignorata,sau mai rau,sabotata de impostori
Poate ca aceasta initiativa-acum singulara-devine “un trend”
Depinde de minoritatea vie din tara
Poate ca cei din generatia Y sa inteleaga ca se pot realiza aici cu ajutorul celor plecati
Un lucru pe care vi l spune orice emigrant “onest”=nu e usor afara,dar macar ai o sansa
Aceasta sansa trebuie sa existe si aici si ,cei emigrati,stiu cel mai bine ce trebuie facut pentru asta
Salut!
Si Iohannis…. nimic, vorba lui Nicusor Dan.
Adica cel care spunea: “Cât timp am fost dascăl, am pus necontenit pasiune în tot ceea ce am făcut. Folosesc mereu termenul „dascăl“, şi nu „profesor“, pentru că mi se pare că „dascăl“ este mai potrivit, în limba română. Descrie mai bine ceea ce trebuie să facă cineva care a îmbrăţişat această profesie, şi anume să transmită valori şi cunoștințe către generaţia tânără. Pentru un dascăl, cel mai important este ceea ce lasă în urmă, în ce măsură reușește să schimbe mentalități și destine, prin educație”.
Buna ziua,
In calitatea mea de fost universitar (azi pensionar) pot sa declar ca mi-a facut o mare bucurie scrisoarea deschisa a domnului rector al Universitatii de Vest : iata o voce importanta a invatamantului superior romanesc care “ataca” o problema dureroasa a natiei noastre- indiferenta, chiar ostilitatea fata de cei plecati.
Cu atat mai meritorie este initiativa domnului rector, cu cat marea majoritate din cei care au ocupat sau ocupa scaunul de rector n-au avut sau nu au o astfel de preocupare- soarta propriilor absolventi (si nu numai) care nu-si gasesc rostul in tara, muncesc mult ca sa se realizeze in strainatate, dar tara- mama nu are nevoie de ei, din prostie, din tafna, din invidie.
Cand ma gandesc cu ce se ocupa rectorii de azi (printre altele, temenele in fata oamenilor politici pentru fonduri de subzistenta), cand ma gandesc ca Andronescu a fost tot rector si a distrus invatamantul romanesc , nu pot decat sa spun:
“Felicitari domnule rector si succes , fie ca aceasta scrisoare a dumneavostra sa reprezinte un inceput al unei miscari de sustinere a tineretului nostru plecat de acasa si uitat de autoritati”!
P.S. felicitari @cetatean pentru faptul ca ai acordat acestei scrisori importanta pe care o merita si n-ai lasat-o sa treaca neobservata asa cum le-ar conveni multora (in primul rand ministerului invatamantului, primul vinovat de nepasare si rea vointa).
http://www.ziare.com/politica/lege/punctele-slabe-ale-legii-votului-prin-corespondenta-raport-efor-1388545
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/legea-votului-prin-corespondenta-a-trecut-de-senat-128242.html
Au votat impotriva senatorii UDMR si Tariceanu!
buna 🙂 Iti spun eu cum fac. Voteaza o lege proasta, i-o trimit lui Iohannis tarziu de tot, cat sa nu mai apuce sa faca observatii, si apoi, daca iese scandal la alegeri, il acuza ca si el a fost partas, ca a promulgat legea!
Poate de data asta se lasa de obicei. Au promis ca se reseteaza!
http://www.ziare.com/liviu-dragnea/presedinte-psd/iliescu-dat-afara-de-dragnea-din-biroul-permanent-national-al-psd-era-o-greseala-sa-l-mai-tinem-1388553
Spectacol?
Cred ca DOAR.
Un gest frumos, dar stii ceva? Noi avem nevoie de o lege BUNA a votului prin corespondenta.
Asta ar fi un gest cu adevarat frumos si semnificativ.
Oricum imi place si sutul in fund dat lui Sturza. Dragnea arata ca isi asuma responsabilitatea deplina pentru PSD. Macar stiu pe cine sa traga la raspundere 🙂
@intamplator 15:16 – de acord plus:
Ne intalnim in fiecare saptamana cu tineri si foarte tineri absolventi de liceu, facultate sau studenti romani sătui de mizeria organizata din țară si deciși sa reușeasca. Nu sfatuiesc pe nimeni sa faca ce nu vrea, dar nu am vazut absolvent de politehnica, universitate sau medicina șomeri in America. Doctorii romani isi iau examenele de ECFMG care sa le asigure practica cu eforturi sustinute, cu problemele materiale inerente inceputului – dar reusesc. Reusesc cand pun osul la treaba, sunt seriosi si nu pretind ca li se cuvine.
Jos palaria pentru familiile lor care i-au impins la bine, bravo lor – pierderile Romaniei sunt exponentiale. Un double jeopardy perfect: retenția secăturii politruce si ejectia valorilor in afară.
Foarte inspirat @cetatean pentru articol 🙂
salve! 🙂 Nu aveam cum sa ratez asemenea scrisoare deschisa, mi-a uns la suflet!
Stil articulat, cu mult bun simț, concis, fara artificii, exact ce se așteapta de la un bănățean de “frunce” 🙂
@dor de duca
Buna seara
Stiu pe “pielea mea”
Reprosuri interminabile din partea sotiei ca “am impins copiii afara”
Din pacate ,ramasi aici,nu s ar fi realizat profesional cum s au realizat acolo si -poate mai mai important-cum le este apreciata munca,nu numai material
Nu poti desparti aprecierea baneasca de aprecierea morala a muncii
Si ar mai fi ceva,si”afara”conteaza relatiile uneori chiar mult,dar societatea permiye celor care chiar sunt buni sa “acceada”
Felicitari ca ati rezistat presiunii soției 🙂 nu ma indoiesc ca si dumneaei este bine intentionata.
Cum le spun si la ai mei: este adevarat ca banii nu aduc fericirea, dar lipsa lor garanteaza mizeria. (:
Poti sa fi mulțumit si intr-o stare sărăcuță (o carte, un prieten, o piesa de treatru), dar nu poti sa nu-ti hranesti o stare de resentiment contra universului cunoscut: “oare eu nu merit mai mult?”
Si afara conteaza relatiile, dar este altfel, nu o stare de cumetrie si batut pe burta – interese, echilibru, respect comun. Si desigur legalitate.
Nici “afara” nu este perfect, dar poți sa respiri, deci sa traiesti fara sa depinzi de astre 🙂
E mai mult de-atita (bani, profesional). Mai importante sint 3 chestii, ordinea tine de fiecare:
– civilitate,
– stat de drept,
– infrastructura.
Romania sta prost la toate capitolele astea. Si nu vad sa se schimbe ceva in urmatorii ani.
Asa este
Seara buna, adevarat. Infrastructura-jale 🙁
Seara buna
Diaspora sint eu . Si ma chinui de ani de zile sa scriu ce si cum . 🙂 🙂 (g&m)
Domnul rector a avut (cred) o rusine personala discutind cu romanii de peste hotare . Si asta e bine . Cit timp exista oameni cu cei 7 ani de acasa , mai sint sperante .
Evident ca in parlament si politica aceste persoane lipsesc cu desavirsire . (acolo gasim “interese nationale”, cereri de pensi speciale , triplicari de salariu, borfasi conform definitiei dex. ) Ca asa e cind patriotismul se maninca cu lingura de lemn .
O informatie trecuta cu vederea :
“faptul că după 11 luni s-au urcat într-o aeronavă pe care nu au mai vazut-o de 11 luni, au plecat într-o misiune comercială cu pasageri la bord, dar, repet, și rețineți, perfect legal.”
De aici :
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ancheta-in-cazul-accidentului-aviatic-din-apuseni–incheiata–396825
Scriam chiar atunci , la tragedie , ca lipsa de antrenament , organizarea defectuoasa a muncii , “afacerile” cu rable creaza mereu nenorociri . (ca aducere aminte , in 10 ani , 11 piloti militari morti)
Dureros sa vezi ca ai dreptate in tara unde nimeni nu raspunde de nimic .
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-20-octombrie-legea-votului-prin-corespondenta-un-pas-mic-la-senat/41475/