Ultima șansă a Republicii Moldova
05/03/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Sa nu ne ascundem dupa cuvinte slabe, caci Hotararea Curtii Constitutionale a Republicii Moldova (care poate fi citita integral aici si in rezumat aici) este cu adevarat istorica si deschide ultima sansa a Republicii Moldova pentru a iesi din sfera de influenta ruseasca. E drept ca aceasta iesire, daca judecam dupa J.-C. Juncker, ar trebui sa nu mai aiba loc, precum in cazul Ucrainei), insa Hotararea CCM repune in vigoare articolele din Constitutia Moldovei care prevedeau alegerea prin vot direct a Presedintelui si care fusese modificate (incalcandu-se, formal si substantial) limitele revizuirii, care a avut loc in cursul anului 2000 (cand s-a decis ca Presedintele sa fie ales de Parlament), deschizand calea unei crize constitutionale perpetue.
“Curtea a constatat că intervenţia în anul 2000 în conţinutul mecanismul articolului 78 din Constituţie, menit să asigure funcţionalitatea instituţiilor statului, a creat o situaţie inedită, care a generat ruperea acestei unităţi constituţionale, pentru că nu asigură funcţionarea normală a instituţiei Preşedintelui. Astfel, prin incapacitatea Parlamentului de a alege un candidat de compromis, s-a creat o situaţie de impas politic şi instituţional, generându-se un cerc vicios de alegeri şi dizolvări. De-a lungul anilor, la articolul 78 din Constituţie, conceput ca mecanism excepţional, s-a recurs mai des decât la mecanismele ordinare, fiind organizate 3 scrutine parlamentare anticipate, dintre care 2 numai pe parcursul anilor 2009-2010, perioadă în care Parlamentul nu a reuşit să aleagă şeful statului în cadrul a 4 încercări eşuate” (sursa)
Interpretarea CCM (pe care am lecturat-o integral) este cu adevarat subtila si dreapta, si orice jurist si om de bun simt o poate confirma. Ea deschide posibilitatea ca poporul satrimita in functia de Presedinte un om integru sau un populist. Exista niste limitari (cele de varsta si de rezidenta) care il impiedica pe Renato Usatii, populistul filo-rus nr. 1, sa acceada la Presedintie (nu are inca varsta de 40 de ani). Poate ca partidele reformiste se vor intelege si vor sustine candidatura Maiei Sandu, pentru a-l invinge pe filo-rusul Dodon.
Cert este ca poporul a capatat o parghie reala pentru a rasturna Sistemul. Va fi mai greu decat in Romania, pentru ca populatia este mai imbatrinita, mai usor de pacalit, emigratia e mai mare, iar Rusia e mai aproape. Si, cu toate acestea, CCM a acordat o gura de oxigen sperantei ca Moldova va avea candva un destin european.
Poate ca e cazul ca Presedintele Iohannis sa faca vizite saptamanale la Chisinau, la fel cum face si la Sibiu.
Daca in Romania s-a putut ca Diaspora sa decida Presedintele, poate ca si in Moldova va fi la fel, tinand cont caputin 25% dintre votanti sunt in afara granitelor!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Bun gasit
“Electoratul” RO si MD nu avea cum sa se destepte asa, hodoronc tronc, peste noapte (spre deosebire chiar si de fosti colegi de CAER mai de la vest/nord vest)
un proiect comun, de durata ar fi putut sa fie reeducarea populatiei pe valori clasice, la diferite niveluri. Evident ca statul nu ar fi miscat un deget, iar sistemul ONGurilor fiind tot de stat, n-ar fi fost deloc cazul – decit sa spuna ca donatorii, mai ales externi si sa faca asa, ca pe la noi, cu conditia “miel sa (le) iasa”. Eh, n-a fost sa fie. Iar acum e tardiv de tirziu.
Buna seara http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-20846266-dosarul-lui-florian-walter-disjuns-diicot-ploiesti-preluat-dna-surse.htm
Bună seara!
Off topic: Nicușor Dan la b1!
Asa…
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20846393-monica-macovei-despre-interceptari-sistemul-costa-1-miliard-euro-nu-poate-face-peste-noapte-ccr-stie.htm
Si cum facem acum?
Si sa bata unii campiile
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20844776-uniunea-judecatorilor-atacurile-adresa-ccr-tema-mandatelor-supraveghere-tehnica-atac-democratie.htm
nu-i vorba de nici un “atac la democratie” sau “atac la CCR” daca se ridica problema: Cum facem? Lasam DNA de izbeliste in timp de laudam?
Miroase a putred afacerea asta si cum se aseaza pe media.
Meseriase sindicate
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20845982-sindicatele-italiene-plans-director-muzeu-munceste-prea-mult-premierul-italian-replicat-intors-roata-distractia-terminat.htm
si perverse in lene ticluita de sistem
Mănăstire mi-a făcut impresia unui ticălos rafinat… Nicușor Dan pare să aibă șanse la PMB! Să dea Domnul să reușească! 🙂
În altă ordine de idei, strict la „obiect”: zilele astea l-am (re)citit pe Alexandru V. Boldur (Istoria Basarabiei). Ne-ar trebui o sumă de factori, care, mi-e teamă, nu se regăsesc nici pe stânga, nici pe dreapta Prutului (le-ar trebui, în primul rând basarabenilor, contextul din 1918, în ceea ce privește elitele politico-intelectuale, iar celor de ceasltalaltă parte a Prutului, multă inteligență în a negocia la nivel internațional). Și, mă tem, lipsește, în primul rând, voința! Acum 25 de ani, era (mai ales la stânga Prutului – Snegur), acum…mai bine vorbim despre starea vremii! 🙁
Să dea Dumnezeu să mă înșel eu!
Poate tocmai bolșevistul și putleristul de Juncker să îi „trezească” pe basarabeni! Dacă ucrainenii n-au cu cine „să se unească” (decât doar dacă nu se decid să se declare „polonezi”! 🙂 ), basarabenii ne au pe noi, există modelul RDG+RFG= RFG (mai mare – 3 octombrie 1990)…
Întrebarea este: nu câți „sevesc” Moscova la Chișinău (paradoxal, acolo lucrurile sunt mai trasnparente), ci câți fac asta la noi, la București?
Seara buna
Aici numarul de refugiati in UE la sfarsitul anului 2015.
http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7203832/3-04032016-AP-EN.pdf/790eba01-381c-4163-bcd2-a54959b99ed6
Dupa cum se vede si oficial , Romania e pe locul 3 (de la coada) in baza numarului de refugiati care au cerut protectie si raportat la numarul de locuitori . ( 62 refugiati la un milion de locuitori )
Colosala cifra de 1.225 e numarul de refugiati primiti in anul trecut . Adica cu 18 % MAI PUTIN decit in 2014 . 🙂
Dupa Romania , spre coada clasamentului e doar Slovacia (cu 50 refugiati / un milion de locuitori ) si Croatia (34 refugiati / milionul de locuitori)
Toate astea pentru a pricepe mai bine cind anumiti fosti tovarasi ajunsi domni in democratie dar la fel de prosti ca inainte 🙂 apar pe ecrane urlind ca nu vrem islamizarea tarii, nu vrem refugiati . ( banii UE in schimb ii vrem , ne certam chiar in public ca nu am negociat suficienti bani . Ca nu reusim sa cheltuim ce primim si ne mai si suspenda fondurile ca se fura , tacere mormantala )
In democratie , fiecare popor are clasa politica pe care o merita deoarece o voteaza . La asa “bobor” , asa clasa politica .
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-6-martie/44777/