Uciderea inceata a Pandorei
10/07/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Un coleg mai hatru imi spunea acum cativa ani varianta lui cu privire la destinul Pandorei: “speranta moare ultima, insa ajunge, pana la urma, sa moara“.
Am ras amandoi de ciudatul final a acestui mit ce exprima fragilitatea sperantei intr-o lume de nenorociri, insa de atunci marturisesc ca, periodic, ma simt banuit de interpretarea data de colegul mucalit.
In Romania tipul aceasta de abordare a viitorului (nu cu speranta, ci cu sentimentul ca pana si speranta va sfarsi sugrumata) genereaza de ani de zile o catastrofa demografica silentioasa, pe langa care toti trec nepasatori.
Avem la orizont o desertificare sociala si demografica, exprimata prin cele doua componente imposibil de conturnat:
– fuga tot mai masiva de creiere si de forta de munca in Occident; imbatrinirea accentuata si asistentializarea inevitabila a intregului electorat;
– cresterea matematica a deficitului fondului de pensii, care va ajunge, in 2017-2018, sa inghita intreagul deficit bugetar (mai ales daca se aproba reducerea CAS). Vom fi deci in situatia de a ne imprumuta si de acumula datorii pentru viitor numai pentru a plati pensiile celor care au muncit in trecut – reteta garantata de faliment!
Si, pentru ca Pandora sa moara mai repede, un dictator in pantaloni scurti, avand peste 190 cm si 100 de kilograme si un mental de pusti razgaiat,crescut fara tata, si-a pus in cap sa omoare si Educatia (speranta si investitia oricarei natiuni in viitor), pentru a nu mai da nici o sansa acestei tari. Diplome contra voturi, doctorate la fara frecventa contra sprijin politic, adeverinte de tot felul contra urale la mitinguri, nu exista nimic pe care dr. Victor Ponta sa le fi ignorat in OUG 49/2014, despre care afirma ieri cu tupeu:
“Modificarile la Legea Educatiei sunt bune si bine bine-venite […] Noi avem o alta conceptie, nu credem ca scoala romaneasca trebuie sa fie o jungla in care doar cei puternici supravietuiesc. Cat mai multi copii care reusesc sa ramana la scoala, care au rezultate, uneori mai proaste, alteori mai bune, care trebuie sa aiba la un moment dat posibilitatea de a lua bacalaureatul, eu cred in aceasta idee ca trebuie sa fim o societate in care si cei cei mai buni sa fie recompensati, dar si cei mai slabi sa fie ajutati sa fie mai buni” (sursa)
Ca sa fie clar: bacalaureat pentru toti, indiferent de nivel, societate care trebuie sa “recompenseze” pe toti (indiferent de munca si rezultate), si fericire la tot poporul, de la nea’ doctoru’ ajuns Prim-Ministru.
Cand nu reusesti sa scrii un doctorat cinstit, nu mai bine darami institutiile care te-au prins copiind? Cand nu reusesti sa iei balacaureatul, nu mai bine darama Victoras bacalaureatul pentru toate tine, draga loaza de azi, viitor membru PSD de maine?
Asa ca la intrebarea prin care Victoras spera sa ramana in mentalul oamenilor ca marele vizionar nu se pot da decat doua raspunsuri:
– Sa o ajut sa moara mai repede!
– Sa o transform in realitatea din acest film!
PS. Doamna Cornelia Naum, niciodata nu am inteles mai bine realitatea proverbului “Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti“. Ce blestem pe poporul asta sa isi ispaseasca pacatele sub cizma celui pe care l-ati nascut ca sa distruga generatiile intregi de romani?
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare !
Pai “chintalul” de 1,90 aplica o metoda mai veche, verificata in vremea lui Ceasca.
Cand bietii profesori se fereau sa lase corijenti/repetenti pt. ca primeau calificative proaste si nu mai promovau in veci.
Bacul la toata lumea…metoda comunista, care va sa zica.
Daca el a putut, de ce nu si altii ?
PS
Inca n-am vazut profesor de la Universitate in greva foamei, pt. plagiatul PM.
salutare 🙂
cu manutza pe inimioara nu prea mai sunt la zi cu filmele de dupa aprox. anii 2000 😆
daca e vorba de filmul ala cu un presedinte negru campion la wrestling ,unde se uda terenul agricol cu cola,si un idiot e teleportat in viitor si vede o massa imbecilizata si isterica pe care o scoate din foame inovator cu irigatia clasica,adica simpla apa pt. recolte,atunci exemplul este f.bun 😆 (am vazut ceva secvente la hbo parca)
dar se pot gasi solutii pt. viitor daca omenirea nu va fi capabila sa colonizeze spatiul,planetele,universul…si anume…
campanii mediatice de propaganda pontista prin care cei trecuti de 65 de ani/sau varsta de pensionare care-o fi ,sa treaca la congelare,sa fie vanati pe strada,sa fie oprobiul public,dujmanul inchistat in mentalitati revolute care se opune bunastarii si propasirii unei natiuni…etc.,exilare,surghiun se gasesc.
Pt. Ponta nimic nu-i e greu 😆 pastile de cianura si conserve de cyclon b se vor da la liber in loc de galeti si kile de ulei
De ce nu kitul de suicid? Zyklon-ul e fumat. Se găsesc lucruri mai bune 😛
Ce nu pot eu să pricep (și nu-i prima dată când dau de asta) e de ce nu pot oamenii să înțeleagă conceptul de drepturi negative (care-s naturale și pasive). Adică de ce trebuie neapărat ori să-l ajuți pe om să trăiască sau să-l omori? De ce să nu-l deconectezi pe cât se poate de la sistem și să-l lași să aleagă singur cum/dacă vrea să trăiască și să-și asigure (sau nu) mijloacele. Dreptul la viață nu produce obligația nimănui de a ține pe cineva în viață, indiferent de costuri și prin orice mijloace. Acolo intervin alte lucruri, care nu-s drepturi (simpatia, prietenia, mila). Iar lipsa lor nu implică soluția opusă.
Discuția clasică cu stângistul exaltat:
– Nu-i dau ăstuia pomană/nu-l ajut că nu merită.
– Hitler! Vrei să-i omori pe cei slabi.
– Nu! Nu vreau să omor pe nimeni. Vreau să-i ajut pe cei despre care consider că merită, conform cu resursele și opiniile mele. Omul n-are decât să trăiască cum vrea, sau să fie ajutat de cineva care-l apreciază.
– Dacă nu-l ajuți, îl omori! Cine ești tu să stabilești dacă merită sau nu?
– Ăla care cheltuie resursele pe care a reușit să le strângă. Încă o dată, nu omor pe nimeni…
– Fascistule!
– ?!…
ala e filmul 😆
🙂 )))))
Unde dai si unde crapa:
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-17648954-care-sunt-patru-contracte-privind-licentele-educationale-pentru-care-dna-inceput-urmarirea-penala-eads-ministerul-interne-siveco-ministerul-educatiei-plus-doua-contracte-pentru-licente-microsoft.htm
Corpul de Control al PM ar face bine sa intre in vacanta. Oriunde face cate o sesizare se gasesc cadavre de-ale PSD.
Intamplator cunosc ceva din povestea acelor contracte:
Primul a fost facut de Nastase. (extrem de pagubos) Nu stiu daca Ponta nu era chiar seful corpului de control atunci…
Reinoit dupa 4-5 ani de Nica, Dan Nica imi aduc bine aminte 🙂
Numai scheleti PSD in afacerea Microsoft iar Corpul de control al lui Ponta asmute DNA acolo?
Sunt de-a dreptul imbecili!
pai Funeriu e de vina 😛
Businesul a fost facut printr-un reprezentant Microsoft din Irlanda sau GB. Acelasi repezentant si pentru Fujitsu Siemens.
Si nu au cumparat nici o licenta, le-au inchiriat! In 2008 pe 5 ani iar in 2009 in continuare inchiriate pe 4 ani. Licente de xp desi Vista era deja scos…
O gramada de bani platiti, atentie, pe inchirierea licentelor!
Coincidenta sau nu dar parlamentarii au primi prin 2008 2009 niste statii de lucru Fujitsu Siemens complete cu monitor si toate cele pentru cabinetele parlamentare… Pe vremea aceea erau echipamente office de top of the line…
Pute rau acolo… Ce l-o fi gasit pe Ponta sa racaie gunoiul? Sau poate vrea sa scape de Nica, Dan Nica… Mai stii?
Scuze, in 2004 a fost primul contract, 2009 al lui Nica, Dan Nica
Link relevant http://economie.hotnews.ro/stiri-it-5655322-ministerul-comunicatiilor-plati-100-milioane-euro-pentru-licente-microsoft.htm
in curand pe ecrane – bombonel zbierand ” procororii lu”’ pontaaaaaa” :))
Buna! 🙂
http://www.stratfor.com/weekly/why-moldova-urgently-matters?utm_source=freelist-f&utm_medium=email&utm_campaign=20140710&utm_term=Gweekly&utm_content=readmore#axzz374nu7m4I
In context, cumva.
Buna seara ,
tot oarecum in context:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-17649052-berlinul-expulzat-sefii-serviciilor-secrete-americane-din-germania.htm
Tratamentul , zice Der Spiegel , era aplicat numai statelor paria , gen Iran Nord Corea.
Probabil ca se vor bucura multi prin Moscova.
Da, bucurie maxima.
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/spionageverdacht-bnd-will-nach-weiteren-maulwuerfen-suchen-a-980412.html
E vina americanilor(..dupa rusi si chinezi) ca-si baga nasul peste tot (a se citi germania)….
A propos de Bac, Ponta unde/cand si l-a luat ?
Cand bantuia prin garile Parisului ?
Stie cineva ceva in chestia asta ?
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17649296-vasile-blaga-nu-este-frumos-basescu-concureze-ponta-functia-mincinos-sef.htm
de asteptat reactia numarului 80 !
Daca tot s-a apucat DNA de software, dupa ce se mai specializeaza un pic poate se ocupa si de asta:
Siteul de 7 milioane de euro
http://forum.hotnews.ro/index.php?showtopic=77
Linkurile de acolo sunt vechi si unele sunt moarte dar ideea era ca au facut un site: http://www.business-entrepreneur.ro cu vreo 2 milioane dupa care l-au refacut cu inca 5… ca nu avea trafic… si l-au rebotezat esimplu.ro Prima refacere folosea CMS Joomla. http://w3techs.com/sites/info/esimplu.ro
Dupa care pentru ca batea la ochi sa cateva milioane pe un CMS gratuit, l-au trecut pe un proprietary…
Informatii de start pentru DNA: sa intrebe la host: adica la STS. Acolo trebuie sa aiba baietii date despre administratori, cine l-a facut cine il intretine samd.
Uite ca l-am gasit: http://www.capital.ro/reteta-risipei-25-mil-euro-pentru-70-vizitatori-pe-zi-109402.html
maxim 1 link per post, altfel platforma te baga automat la moderare 🙂
Sau acesta http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9270510-cum-cheltuit-ministerul-economiei-1-2-milioane-euro-portal-nefunctional-destinat-imm-urilor-vezi-text-traseul-banilor-istoricul-afacerii.htm
Opera PSD de asemenea. De pe vremea cand guvernau cu Boc
Ponta poate sa se spanzure! Nu si-a imaginat nici in visele lui cele mai “optimiste” cat de profesionisti sunt procurorii DNA!
http://www.ziare.com/stiri/dna/dna-mita-de-milioane-la-mai-si-palatul-victoria-in-timpul-guvernarii-nastase-1310421
Nastase (si nu numai) ii va fi recunoscator!
Hai ca e de milioane 😛
Salve, vad ca Tapalaga zice ca Presedintele a facut-o lata “stergand pe jos cu MRU” pentru Elena Udrea.
Habar nu am, nu am urmarit interviul, dar daca e asa, nu ma mira, ci ma intristeaza. Exista o limita in toate, mai ales pentru Presedintele Romaniei: a nu da cinstea pe rusine.
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17649857-demisia-lui-traian-basescu.htm
Nu am urmarit nici eu interviul, dar din titlu am dedus ca, nu-i politicos sa se ia nimeni de “o femeie”. Cu alte cuvinte, daca e criticata doamna blonda, subit te iei de “o femeie”,daca aduci un elogiu doamnei blonde, atunci ridici in slavi Presedintele partidului PMP, si nu femeia. Dracu mai intelege, ori e presedinte de partid, ori e o “biata” femeie?!
Sa nu mai zic: Firea nu era tot o “biata” femeie? Ori e valabil doar pentru Presedinti de partid , nu si pentru Senatori?
😀
doar cu tender nu are curaj sa stearga pe jos 😉
ala asigura “independenta energetica a tarii”.
da. patriot !
ti-am pus link pe mail .
buna seara
@mircea rusu,buna seara
daca imi cereti ” imi cer scuze”
in US impozitul pe proprietate-locuinte,altele nu stiu- 0,3 %
in EU ,ma voi interesa,dar in Belgia,o tara cu taxe “grele”veniturile din chirii sunt neimpozabile!
sa revenim la impozitare
revolutia americana a inceput de la o taxa-“taxa pe ceai” si un principiu”nici o taxa fara reprezentare”
este valabil si azi si inseamna ca eu-platitor de taxe-am dreptul sa particip la redistribuirea sumelor colectate din taxe
vrei sa pui taxe,explica si obtine acordul platitorului
aveti cumva cel mai mic sentiment ca participati la redistribuirea banilor pe care ii platiti ca taxe?
eu nu si cred ca nici dvs-ultimele link-uri postate de dvs ma fac sa cred ca am dreptate
am platit “taxa pe sanatate” 45 ani,o platesc si acum-cat imi ia din pensie- /ultimul lucru pe care mi-l doresc este sa ajung la mana sistemului public de sanatate din romania
platesc de peste 10 ani “taxa pe drum” in principal aia colectata la pompa de combustibil/n-am simtit in nici un fel ca se circula mai bine in romania
platesc impozite locale:din fericire,in sectorul in care stau,lucrurile arata bine
ma uit insa la sect 3/negoita psd a facut toate trotuarele baraje “anti vehicule cu dinamita sinucigase”/”baraje de beton de 50-60 cm inalte,groase de 30 cm”
in concluzie,eu unul sunt de acord sa platesc taxe dar nu pentru puturosi care obtin diplome fara sa invete si apoi trebuie sa le platesc salariul “ca au diplome”
sunt de acord sa platesc taxe,dar nu pentru a plati deplasarile lui ponta la meciuri
sunt de acord sa platesc taxe dar nu pentru a face 1km autostrada cu 30 milioane euro
si ar mai fi…
in invatamant,bugetul -exprimat in euro -s-a dublat fata de acum 10 ani in conditiile in care numarul elevilor s-a redus cu 50%- se vede ceva????
si mai am exemple, insa
daca dvs imi puteti da doua exemple in care “colectorul de taxe”= statul roman ,le-a folosit eficient v-as fi recunoscator
Impozitele pe imobile in US. Defalcate pe state:
http://taxfoundation.org/article/property-taxes-owner-occupied-housing-state-2004-2009
Intrebare: De unde ati luat informatia ca e 0.3%? cel mai mic impozit eu il vad de 0.25 in Hawai, cel mai mare de 1.89 in New Jersey
Media nu am facut-o.. dar nu e 0.3 🙂 Bag mana in foc!
http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-la-ora-18-cum-i-a-facut-evenimentul-zilei-campanie-electorala-lui-victor-ponta/ 😀
@mircea rusu
mai jos fraza dvs care nu mi-a placut/daca becali este regula avem o mare problema de intelegere,sau,cum spun englezii,nu arunci copilul odata cu apa murdara din albie
pana una alta statul roman se comporta exact cum spunea ronald reagan
Government’s view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it.
cu remarca -statul roman subventioneaza lenea si hotii,
“…Pe scurt incurajarea muncii prin scaderea masiva a suprataxarii actuale si descurajarea acumularii de capital imobiliar pentru care impozitele sunt modice este o masura cu efect pozitiv pe termen lung.
Credeti ca mai aduna Becali de exemplu, sute de hectare si le tinea parloaga daca avea un impozit de 1% de platit anual?…”
as aprecia daca puteti sa explicati cum suprataxarea “acumularilor imobiliare”pot fi pozitive pe termen lung
Well, e ceva acolo în gândirea din spate. Dar face parte din școala celor care văd în economie o bibliotecă de instrumente matematice, fără etică și fără filozofie. Există o școală de gândire care spune că acumulările trebuie descurajate, toate capitalurile trebuie forțate să se miște îm scopul maximizării PIB-ului. Omul trebuie învățat să consume tot ce poate chiar dacă nu-i trebuie, iar inflația controlată e absolut necesară ca să țină bolovanul în mișcare. Matematic merge. Etic nu. Psihologic e discutabil (după o genrație-două oamenii se prind și zic pass). Mecanismul tinde să transforme oamenii în șoareci care aleargă într-un cilindru încercând să ajungă la cașcavalul atârnat în față. Numai că cilindrul se învârte din ce în ce mai repede, la cașcaval nu ajungi, în schimb ți se toarnă în gură cu pipeta cât să nu te sufoci în timp ce muncești. Există teama că dacă unii ajung la cașcaval, se vor pune cu burta în sus și se vor odihni, făcând rău economiei. Și atunci îi forțăm să țină banii în bănci și fonduri de investiții ca să rămână bani activi. Mulțumesc, nu. E tot gândire de stânga care optimizează sistemul uitând că totul pleacă de la individ, iar comunitatea e opțiune, nu obligație.
Gandire de stanga? Presupun ca anii de aur ai capitalismului au fost in 1800 right?
Odata si conducerea statelor era lasata prin mostenire. Perioada cea mai recenta a fost evul mediu.
Ramasite ale acelui mod de organizare exista si astazi dar sunt dezbracate de aproape orice putere executiva. Iar unde inca rezistata e urat: Coreea de Nord, Orientul Mijlociu, Africa…
Dar presupun ca oamenii culti ai acelor vremuri ar fi vazut ideea de alegere democratica a conducerii ca pe o mare tampenie. Irealizabila si inutila.
Comparatia evolutiei tehnologice cu alergatul in cilintru este haioasa dar nereala. Nu alergam intr-un cerc inchis, alergam in linie dreapta, unii sunt mai in fata altii mai in spate…
Nu stiu ce crezi tu despre oameni dar eu am invatat ca agatarea cascavalului in varful unui bat face soarecii sa mearga mult mai repede. Si cand vine vreo pisica acei soareci scapa primii. Fara motivatie oamenii devin lenesi. Fara exceptie!
Dar meritocratie si ideea sa pierzi toata acumularea odata decedat, ea sa fie data pe baza unor merite tinerilor apti de munca in loc sa fie mostenita de copii tai ? Science Fiction?
Nu science fiction, ci imoral. Pentru un om de dreapta, proprietatea privată nu este un concept de jonglat în scopul obținerii unor alte rezultate ci face parte din axiomatica moralității. Respectarea proprietății private (care este sacră) face parte din însăși definiția binelui iar atacarea ei este rău (fără nuanțe).
La nivel practic, dacă nu pot lăsa moștenire, foarte mulți oameni nu vor mai strânge în același ritm. Acumularea pentru generațiile viitoare e una din motivațiile puternice pentru muncă. Aș zice că hedonismul și dorința de consum propriu vin după. Cauzele speciale, pasiunile sau bucuria de a face afaceri sunt rarități. Majoritatea oamenilor strâng pentru siguranță și pentru urmași. Dacă nu le lași chestia asta nu mai strâng. Sincer, dacă nu pot dispune asupra modului în care se utilizează acumulările mele, nu mai fac decât strictul necesar pentru mine. Nu mai am motivație.
Și da. orice formă de optimizare în disprețul dorințelor și libertății individului e de stânga. Gândirea revoluționară raționalistă e tot de stânga. Cam tot ce vine pe linia intelighenției franceze de secolele 17-19 e stânga iar primele rădăcini se găsesc în iluminism cu aroganța raționalistă pe care o aduce (a nu se confunda liberul arbitru și uzul rațiunii cu aroganța raționalizărilor iluministe). Stânga își are rădăcinile în Rousseau și ceilalți iluminiști. Dreapta, în Hobbes, Locke, Burke și tradițiile Common Law-ului. Inclusiv ideea de “evoluție” care se citește în fibra discursului tău e de stânga. Un conservator poate vorbi de adecvare și adaptare, niciodată de evoluție. Pentru că un conservator nu poate accepta erezia mentală a stabilirii unui sens unic de evoluție, pentru societatea umană. Istoria e ciclică iar formele de organizare depind de context.
Chestia cu șoarecii a funcționat o vreme în State. Dar oamenii nu-s proști. Până la urmă înțeleg procesul și se adaptează. Dacă nivelul de efort necesar pentru a obține un anume lucru se dovedește a fi prea mare, renunță. După două generați de politici de încurajare a consumului artificial, jucăria nu mai merge cum trebuie nici măcar în SUA. Și în socialism a fost aceeași poveste. Au încercat să construiască prin educație alte motivații pentru muncă și învățătură, unele non-pecuniare (idealiste le plăcea lor să spună). N-a mers. Nu va merge niciodată, pentru că omul nu este, în esență, sălbaticul nobil al lui Rousseau ci animalul brutal al lui Hobbes. Iar moralitatea nu poate fi construită decât față de natura reală a omului, așa proastă și imperfectă cum e. Pentru că dacă o construiești față de un om special (poate mai bun în viziunea ta), care nu există, atunci trebuie să te apuci de construit Omul Nou. Iar asta duce întotdeauna la genocid și tiranie.
Moștenirea conducerii, despre care vorbești, implică proprietate asupra altor oameni și e cu totul altă gâscă. Dar moștenirea statutului revine periodic ca mecanism în istorie, inclusiv în combinație cu mecanisme democratice, și depinde de anumiți factori economici care se vor mai repeta. Nu vreau să număr de câte ori au crezut unii c-au îngropat monarhia (începând cu Lucius Iunius Brutus).
salut 🙂
dai exemple care sa-ti sustina punctul de vedere.Pe alocuri sunt de acord cu ele.
Iti dau alte exemple care tin de contrariu sau de ceea ce a zis mai sus TD(touching& sensitive)
Case la tara,diverse locatii si gradina cel mult 1 ha.De cele mai multe ori pana in 50 de ari.Valoare de impunere,imobil,pana in 1o-15k euro,plus teren inca vreo 5-10 k euro.Pensie de subzistenta.Replicata la scara nationala situatia nu e deloc roza.Trece de 3 mil.Scumpirea vietii a dus la imposibilitatea sustinerii proprietatii fara ajutor.Erau vremuri cand se spunea,da-l incolo de taran ca are de unde.Acum nu mai exista asa ceva.E o saracie lucie,sate comune,orasele moarte, parasite aproape, unde mai gasesti doar varstnici etc.Orice leu in plus acolo poate face diferenta.
Au fost tentative de a face azile,s-a refuzat,oamenii prefera sa-si duca ultimii ani de viata in saracia lor demna.
In Bucuresti zici de bulinele blocurilor sau case darapanate.Psihologia e aceeasi.In acelasi timp armata de papuasi,in general politicieni dar si clientela, au gasit solutia tot pe banul public,restaurarea fatadelor din diverse locatii unde au devenit proprietari prin tot felul de tertipuri.Proprietate privata dar restaurata din fonduri publice ptr. ca schimba fata capitalei si castiga mai mult din turism,castig care teoretic se intoarce in serviciu public mai bun ? cum iti suna ?
Avem 25 de ani de tranzitie,multe nu s-au uitat.Cum poti constrange acei oameni sa plonjeze in cultura americana ?Intrarea fortata a proprietatii in circuitul economic distruge motivatia esentiala a omului de dreapta,acumularea si transferul acesteia urmasilor.
Intr-adevar,proprietatea constrange la obligatii si responsabilitate.Dar exact asa cum spune @intamplator : dau un ban dar stiu exact unde merge cu eficienta cat de cat.Astea se obtin printr-o evolutie cat de cat liniara nu abrupt cum spui.tu.Generatia noastra va accepta mai usor schimbari de astea intr-o dinamica perceputa mai putin agresiva.Generatiile viitoare si mai putin probabil.Dar prin asta se vor indeparta tot mai mult de ceea ce acum de ex. se considera a fi intangibil,capacitatea de adaptare a omului e mare dar nu nelimitata.Generatiile mai batrane care au cazut insa sub aceste vremuri nu mai poti sa le schimbi,si parerea mea,nici nu le poti condamna.Argumentela tale cam la asta impinge.
Vei spune,dar imi decid viitorul si nu-mi convine.Si asta este adevarat dar depinde de contractul moral din societate si de felul politic si politicienii de care/cum este condusa.Ce avem noi acum e o aiureala generala.
Raportul pensionari/angajati e deja subunitar.Asta e catastrofa.Dintre angajati,1,3 mil aprox sunt bugetari ,alta catastrofa.Investitiile majore sunt de fapt banii trimisi in tara de catre capsunari.Cand pica si astia inca o catastrofa.Suntem intr-o spirala negativa de nu-i adevarat.Va veni vremea cand cineva va striga,ultimul stinge lumina….
Sa mai impozitez acum proprietatea ?
Impozitarea pamantului in sine aduce logic necesitatea lucrarii lui. necesitatea transformarii lui intr-un mijloc de productie devine mai mult sau mai putin obligatorie.
Efectele pe termen lung sunt:
Accelerarea comasarii parcelelor disparate.
Ingreunarea afacerilor speculative bazate pe cumpararea pentru “portofoliu” a unor suprafete de pamant sau mentinerea lor la subcapacitatea lor de utilizare.
In general imbunatatirea folosirii terenurilor agricole si incurajarea economiilor sau investitiilor lucrative in dauna celor pur imobiliare in case/terenuri.
De ce cred asta? Nu stiu cum e la Dumneavoastra in Bucuresti dar eu am exemple de parloage la kilometrul 0, de foste sere parasite si devenite jungla la 10 km de km 0. In intravilan! De batrani care nu-si dau pamantul la Asociatie dar nici nu vor sa faca vreun schimb stand cu o fasie intre 2 parcele lucrate de altcineva si exemplele pot continua.
De ce se intampla aceste lucruri? Pentru ca nu exista nici o responsabilitate a lucrului pamantului sau folosirii lui intr-un scop mai potrivit locatiei sale. Cineva mentiona nevoia unor amenzi. Mi se pare doar un mijloc de a incuraja coruptia prin punerea la dispozitia autoritatilor a unor unelte care pot fi folosite corect dar pot naste si abuzuri.
Alt exemplu de proprietati abuzate: Bucuresti, langa Ambasada USA, am facut cozi de mai multe ori acolo prin anii 2000-2007. M-a uimit de fiecare data darapanatura de casa de langa. Buricul targului, vad comercial, o frumusete de business asteapta sa infloreasca dar ce se intampla? Proprietarul nu e interesat pentru ca nu-l costa nimic sa o pastreze asa. Daca el nu poate valorifica bunul lasa-l sa se darame… Apartamente ceausiste dar cu cate 3-4 camere in buricul targului pastrate de catre ultimul supravuetuitor care creste caini si pisici in ele va suna familiar? Centrul vechi din Bucuresti?
Nu mai vorbesc de criza blocurilor cu bulina. Chiar credeti ca proprietarii aceia nu au nici o responsabilitate?
Ati remarcat vile imense, bani aruncati dupa parerea mea, bani care trebuiau reinvestiti daca proprietarul avea un business rentabil si de viitor. Dar mai usor cu responsabilitatea fata de business, Vila sa creasca! Cel putin 500mp.
Parerea mea este ca proprietatea aduce si obligatii iar una dintre ele este intretinerea si pastrarea lor in buna stare. Acest lucru poate fi accetuat prin existenta unui impozit mai mare decat 0.03% pe an.
Plansetul unei persoane care are cateodata sute de mii de euro blocati care stau degeaba dar nu are bani de medicamente nu ma induioseaza. Cati pensionari stiti in America care-si pastreaza apartamentul in downtown si dupa pensionare? Pana la deces si poate si dupa? De ce oare or fugi multi americani in Florida dupa pensionare?
batranii si pamantul: ion niculae a cumparat 3/4 din judetul teleorman/cei care l-au vandut sunt acum zilieri pe mosia lui si sunt platiti numai cu mancare si/sau produse/ o fi bine,o fi rau?
dvs chiar nu realizati ca azi,in romania,cand impostura si hotia este “legea”!
cu scuze anticipate,cred ca ceea ce sustineti dvs este asemanator cu ce susutine d-ra aceea ministru de finante;pura teorie
apartamentele proprietate: se maresc impozitele,omul e obligat sa-l vanda si sa mearga sa stea cu chirie/sa zicem ca inchiriaza o garsoniera cu eur 100/luna si doi pensionarti au o pensie -cumulata-de eur 400/luna;cum pot trai dupa ce-si achita chiria si intretinerea/se va ajunge la “locuintele sociale” finantate de la buget
@tudor a explicat excelent cum e cu “consumul”
comparatia cu us:mi-ati dat o idee;sa ma mut pe o insula in grecia/e mai ieftin/tks
Mircea, proprietățile problemă ale încăpățânaților vor dispărea oricum. Urmașii le vor vinde. Casele care stau să cadă intră la altă legislație, care trebuie doar aplicată. Deocamdată nimeni n-o face. Dacă ne va fi mereu frică de abuzuri nu vom mai face niciodată nimic. Mecanismele se întrețin prin participare. Uită mitul sistemelor miraculoase care curăță societatea singure. Nu există. Dacă populația nu participă și n-are spirit civic, puterea se reîntoarce singură în mâna unei clici. La noi procesul se întâmplă deja. Democrația trebuie recâștigată în fiecare zi. Nu vrem? N-o s-o mai avem. Stai liniștit că cei care avem resurse ne vom regăsi printre stăpâni indiferent de sistem. Noi știm că trebuie să participăm în societate. Caută sensul de origine al cuvântului idiot și-ai să înțelegi despre ce-i vorba.
Banii aruncați nu-s treaba ta sau a mea, dacă nu-s făcuți ilegal și dacă nu-s pe credit. Poate că omul asta a vrut, o casă. Ce treabă ai tu cu casa lui? Poate altul a scufundat 30 000 de dolari din salariul propriu într-o tentativă de business care n-a ieșit dar din care a învățat enorm. E treaba lui. Poate cineva vrea să ajungă pe platou în Himalaya și pentru asta trage. Motivațiile sunt ale fiecăruia dintre noi și ne pun în mișcare. Societatea la modul global e o motivație rară. Obișnuiește-te cu asta. Fă tu bani și cumpără-i cu blocurile cu bulină cu tot.
Tu tot susții că pentru a reduce impozitele trebuie luați bani din altă parte, și-atunci ar trebui să luăm de la cei care alocă resurse pentru lucruri cu care tu, poate și eu, nu suntem de acord. Eu îți tot spun că nu-i nevoie și nu-i corect. Poate și alții consideră că ce facem noi cu resursele noastre nu-i bine. Dar sunt ale noastre, nu ale lor și nici ale comunității. Dacă sunt obținute legal și nu sunt folosite încălcând legea, e treaba noastră ce facem cu ele.
Buna seara tuturor. Ponta actioneaza ca orice repetent: incearca sa distruga ce nu a putut avea prin merite proprii, o educatie recompensata printr-o diploma muncita.
vad ca iar s-a incins treaba p-aicea 😆
faine comentarii 🙂 ))
apropo de soareci
recomand un film de referinta `Charly` pe la sfarsitul anilor 60 parca, dupa cartea Flowers for Algernon(dan keyes)
chiar se potriveste 🙂
se pare ca gate-ul e f. aglomerat
merge f.greu
salut pe toata lumea, postare noua!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei…ici-de-diplome/29412/