Tragedia agriculturii româneşti
05/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, Editoriale |
Coalitiile anticreier intre o clasa politica fara aptitudini si un electorat majoritar, care poate fi cumparat sau vrajit cu cateva cuvinte magulitoare de fiecare data cand sunt campanii electorale, ne-au adus intr-o situatie aberanta si ne-au transformat intr-o tara dependenta de bunavointa creditorilor externi. Nu am sa incep din anii ’90, cand politica criminala a lui Iliescu a prelungit o tranzitie paguboasa la nesfarsit. Vom discuta despre datele cele mai recente care sunt la indemana oricui.
Mai toata lumea stie ca “ruralul” este si a fost intotdeauna fieful PSD, desi este absolut contrar unei gandiri rationale. Daca exista un sector in care proprietatea privata si anteprenoriatul conteaza este fara indoiala sectorul agricol.
Am sa incep de la un articol esential (zic eu) scris de Lucian Davidescu (Riscograma) – “Agri-dolarul se pregăteşte să ia locul petro-dolarului”, scrie dl Davidescu:
“Petro-dolarul” a fost cea mai importantă monedă de schimb a lumii în ultimii 40 de ani: un cocktail între puterea economico-militară a SUA, rutele maritime securizate şi sondele şeicilor din Orientul Mijlociu. Puternicul dezechilibru mondial între producătorii şi consumatorii de petrol a făcut ca preţul barilului să fie ancorat strâns faţă de moneda cea mai lichidă, dolarul. La rândul său, acest lucru a permis SUA să tipărească mai mulţi dolari decât putea absorbi propria economie, finanţându-şi astfel statura de putere militară globală şi rămânând chiar cu ceva profit.
Lucrurile sunt însă pe cale să se schimbe. Rezervele limitate de petrol nu mai fac faţă cererii în creştere de energie, apar surse şi tehnologii noi, iar economiile puternice încearcă să-şi asigure autonomia. În condiţiile acestea, forţa petro-dolarului va scădea până în punctul în care economia mondială va avea nevoie de altceva. Ce să fie? Agri-dolarul este termenul patentat de zerohedge, chiar dacă în această nouă combinaţie agricultura joacă un rol maximal, iar dolarul – unul neglijabil.
Următorul cel mai abrupt dezechilibru pe piaţa mondială este cel dintre cererea şi oferta de alimente. Există un dezechilibru primar dat de creşterea populaţiei, amplificat însă de un alt fenomen, mai greu de măsurat, dar cu siguranţă mult mai puternic: creşterea standardului de viaţă duce la o creştere exponenţială a consumului. În ultimele decenii, miliarde de oameni care se mulţumeau cu un bol de orez pe zi descoperă carnea. (sursa articolului)
România nu a reuşit să se trezească la realitate nici după aderarea la Uniunea Europeană, nereuşind să atragă fondurile puse la dispoziţia agriculturii româneşti de UE, nu acelaşi lucru se poate spune de Polonia.
După două 23 de ani de libertate economică (greu sa ma folosesc de termenul capitalism), agricultura României poate hrăni doar o treime din populaţia ţării, în condiţiile în care ar putea produce pentru 80 milioane de persoane. În ciuda faptului că ar putea hrăni 15% din populaţia Uniunii Europene, agricultorii români nu pot asigura alimentele de strictă necesitate decât pentru 30% din populaţia României.
Potrivit datelor oficiale, zonele rurale din România acoperă 87% din teritoriul ţării, cuprinzând 45% din populaţie, adică 8,7 milioane de locuitori. Având o suprafaţă agricolă de 14.741,2 mii de hectare (sau 61,8% din suprafaţa totală a ţării), România dispune de resurse agricole importante în Europa Centrală şi de Est. Aproape jumătate din suprafaţa totală şi din efectivul total de animale se află în exploataţii de subzistenţă, care acoperă 45% din suprafaţa agricolă a României, reprezentând 91% din numărul total de ferme. Majoritatea exploataţiilor au sub 5 hectare de teren, având în medie 1,63 hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Analiştii economici spun că mediul rural în general a fost neglijat, nefăcându-se investiţii nici macar la nivelul a 20% din minimul necesar.
Din nefericire, ruralul românesc s-a transferat spre urbanul din Spania şi Italia, nimeni si nimic nu au impiedicat aceasta migratie, coalitiile anti-creier au gestionat politici care vedeau numai perioade scurte, nimic serios si nimic de lunga durata. Ne-am iluzionat ca acel comisar pentru agricultura – romanul Dacian Ciolos – ne va putea “rezolva”. Aiurea, inca o data folclor romanesc, inca o data ne bazam pe mituri false si inca o data vom pierde. Nimeni si nimic nu ne pot ajuta cu nivelul gandirii politice si economice a coalitiilor anti-creier. Ei vor actiona cu taxe si noi vom reactiona cu emigrarea si cu evaziunile fiscale fortate de tampeniile lor.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare! 🙂
Am citit articolul lui Davidescu cand a aparut, acum l-am recitit. Nimeni de la noi, cu exceptia lui TB, nu a realizat potentialul agriculturii, insa din pacate pe termen scurt nu ai ce face. Depopularea si faramitarea proprietatii sunt chestii pe care nu le poti conturna usor.
Oricum, la nivel general, pregatiti-va pentru cresterea masiva a evaziunii fiscale, pentru revenirea modei anilor 90 cu adusul produselor de la tara (cine mai are rude) si fluxuri reduse de bani din occident de la capsunari.
Salut 🙂
Eu cred ca incep “agricultura de curte” 🙂
sa stii! 🙂 agricultura de subzistenta va fi inca multi ani la putere la noi.
Sunt absolut sigur ca eu nu voi apuca o modernizare in acest sector!
Cum zicea un erou rebrenian?
– ” Domnilor, dumneavoastra nu cunoasteti ţăranul român”.
Se pare ca ramine, pe veci, necunoscut.
Va salut.
Schimbarea lui Voineag de la INS (exista precedente: Grajdan, Pop) seamana tot mai mult cu ala care a rupt patul ca sa nu mai aiba amantii locsor 😉
Poate ca ati citit, dar are Ghinea un articol foarte bun:
http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/o-carte-altfel-banala-un-talk-show
Buna Ziua Victor,
Pe mine Ghinea ma enerveaza cam de multisor cu pseudo-intelectalismul lui de plastic. Un idiot destept, grafoman si pus pe facut bani. Halal societate civila!
In agricultura doar SE VEDE altfel; realitatea este ca situatia este ESENTIAL aceeasi in toate domeniile de activitate.
Minciunile dinainte de ’89, in agricultura si in alte domenii, au ajuns sa fie crezute de catre cei mai multi. Nu uit conceptia quasigenerala inainte de ’89 ca, de fapt, Romania produce foarte mult dar EXPORTA si infometeaza poporul. Lucru care s-a dovedit aproape imediat FALS. Asteptarile la o bunastare alimentara IMEDIAT, pe baza teoriei exporturilor susmentionată, și dorinta de a satisface “nevoile poporului IMEDIAT”, au dus in anii ’90 la cheltuirea unor sume IMENSE pentru import si la dezvoltarea unor retele de comert cu produse agricole din import mult mai ȚrentabileȚ decat caratul rulmentilor cu sacosa.
In plus, agricultura romaneasca are INCA o tehnologie de secol XIX.
Din fericire, se fac pasi si la nivel de individș din pacate sunt lenti si dezordonati.
“Comunismul” a facut sa devina imposibila aproape orice asociere in scopul depasirii unor dificultati, indiferent de natura lor 🙂
Suntem optimisti in continuare, totusi 🙂
Salut,
Fiecare cu optimismul lui pesimist 🙁
niste retardati 🙁
Exporturile erau asigurate de IAS-uri, care chiar functionau.
Tiruri intregi cu legume, carne, unt plecau catre tarile scandinave, Olanda, Belgia, Germania.
Si da, poporul chiar a fost infometat din cauza asta.
Dupa `89 a urmat jaful…
exact: pentru cine sortam la greu merele (trecute printr-un fel de site or cam asa ceva) cu ocazia neuitatelor munci patriotice din facultate si mai apoi cu colegii temporari din diversele spitale ale Clujului
Si sa nu uit: dupa masa/seara placuta
(ps Teveurile si nu numai au innebunit cu Nicolaescu. Ar trebui ca CNAul or nu stiu cine sa dea o regula – fara imnormintari scl punct)
Iertare, Tepy
Spui: functionau!
La nivelul declarat?
Eu chiar stiu UNELE care functionau dar si propaganda (nu stiu din ce directie; ambele puteau sa aiba interes) EXAGERA (probabil ca daca nu era nevoie de exagerare… 🙂 ).
PS Una dintre multele mele nedumeriri se refera la IAS Popesti Leordeni, unde am vazut prin ’67 – ’68 o ferma de vaci de lapte automatizata asa cum nu sunt convins ca sunt prea multe acum.
Revin la intrebarea mea: CAT?
Arrletty:
“Ar trebui ca CNAul or nu stiu cine sa dea o regula – fara imnormintari scl punct)”
Am sa pastrez asta pentru cazul Ion Iliescu 🙂
O vei repeta?
Agricultura are nevoie de :
– organizare (asociatii la producator, colectare, stocare, prelucrare);
– bani (credite in conditii avantajoase pt. utilaje, irigatii, ingrasaminte etc. plus subventii la nivelul concurentei din UE);
– asigurari.
Guvernele de pana acum au asigurat taranilor o …sula (ma exprim elegant).
Si au pus pe butuci fabricile care ar fi asigurat utilajele (“Tractorul”, “Semanatoarea”) sau chimicale (“Oltchim”).
In conditiile astea, concurenta produselor de import, multe bine subventionate, a finalizat procesul “reformelor” din agricultura.
Sigur ca multi decidenti au avut/au firme de import care le aduc profituri babane.
Sunt cazuri in care graul romanesc, de ex., este plimbat pe hartie (export-import), cu profituri uriase.
Iar pietele din orase sunt acaparate, cu stiinta primarilor, de brunetii stapani pe tarabe.
Nici macar “marele cosas” Boc n-a facut mai nimic pt. tarani.
Doar si-a ascutit coasa la tv.
Chiar e jale mare la tara… 🙁
Timi,
noi stim sa ne sabotam singuri mai eficient decat dusmanii nostri 🙁
Tepy,
spui:
“Agricultura are nevoie de :
– (1.) organizare (asociatii la producator, colectare, stocare, prelucrare);
– (2. ) bani (credite in conditii avantajoase pt. utilaje, irigatii, ingrasaminte etc. plus subventii la nivelul concurentei din UE);
– (3. ) asigurari.”
Dar agricultorii cu ce se ocupa?
(1.) ca sa functioneze, trebuie sa vina din interior; nu “sa se faca”
(2. ) si (3. ) vor veni singure, atunci cand (1. ) o sa fie realizat de cei in cauza !
Cand?
Cand vom avea agricultori 🙁
PS Imi iertati supararea dar NIMIC nu functioneaza fara cei in cauza; vedem ca din exterior fortarea creeaza probleme in (aproape) toate situatiile.
Iar ma intreb: la altii cum a fost?
Dincolo de “faptul” ca suntem un “popor aparte” (unii zic: in bine. altii :in rau 🙂 eu unul, cu o “vedere” mai slaba, nu vad deosebirile 🙁 )
Asa-zisii agricultori, dupa zeci de ani de munca la CAP unde erau recompensati cu “zile-munca”, trebuie invatati/ajutati sa se asocieze.
Iar banii si asigurarile nu vin chiar de la sine, e nevoie de crearea unor conditii/facilitati specifice domeniului.
O banca agricola ar putea, la inceput si in anumite conditii, sa acorde credite cu returnare in produse (cereale etc.).
E nevoie de politici adecvate, “clocite” la nivel de minister.
Ne apropiem, Tepy. Din pacate, exprimarea rapida, nu permite clarificarea unor afirmatii.
Spre exemplu,
referitor la ceea ce eu am numerotat (2. ) si (3. )
Eu am spus:
“(2. ) si (3. ) vor veni singure, atunci cand (1. ) o sa fie realizat de cei in cauza !”
iar tu
“Iar banii si asigurarile nu vin chiar de la sine, e nevoie de crearea unor conditii/facilitati specifice domeniului.”
Pai astea de care vorbim, in ciuda priceperii celor din “politica” si alte “domenii conexe”,
se adreseaza unor agricultori cu o anumita pricepere care ofera anumite garantii (nu ma refer doar la cele materiale). Iar astia, agricultorii de care vorbim vor “oferi” acele garantii (conditii) in masura in acre vor evolua.
Cat despre facilitatii….nu prea imi place cum suna 🙁
In ce scop?
Cui? Ce pricepere are?
Cine plateste?
Cine verifica?
PS Imi amintesc de justificarea bancilor in momentul in care pretind un avans la un credit pentru locuinta (sa zicem):
“este o dovada a capacitatii imprumutatului de a economisii” . Sigur, exprimarea mea nu este foarte riguroasa ; poate era mai bine dovada a autocontrolului, capacitatii de a nu cheltui tot, dorintei de a realiza cheltuiala (nu investitia!) respectiva. Ca vorbe….
Partial de acord 🙁 Cand nu ai un cadru legislativ coeren, strategii pe termen mediu si lung, politica agricola independenta de politica dambovitzeana, un sistem de creditare sustinut de stat, un sistem de stimulare a investitiilor in agricultura, un sistem de atragere a tinerilor in agricultura, o sutinere cooerenta a intregului lant – amonte /aval, un invatamant agricol performant …… nu poti sa sutii nevoia de reforma din interior.
De ce crezi ca Varanul demodecic si-a numit pudelul la agricultura?
Partial de acord cu tine 🙂 Sa stii ca Boc a facut ceva ptr. agricultori, a platit ceas elvetian subventiile si a mai reusit o mare perfeormantza, in madatul lui s-a facut digitizarea/introducerea electronica a cererilor de plata la depunere. La farsitul anului 2011, inceputul lunii ianuarie 2012 peste 70% din exploatatiile de dimensiune economica erau cu banii in cont, atat ptr. platile nationale cat si platile de la UE.
Marea gresala a lui Boc a fost de comunicare, ca nu a explicat motivul reducerii sumelor acordate ca plati nationale si au lalait-o nepermis de mult… au pornit de la 170 euro si au ajuns la 127 (SAPS+PNDC).
Din pacate ne-am intors in anul 2007 in cea ce priuveste subventiile, sunt slabe sperante sa fie facute platile in urmatoarele 2 luni, varianta optimista ca de cea pesimista nici nu vreau sa ma gandesc 🙁
Baietii veseli au mai facut o magraie anul trecut in decembrie, au anuntzat ca incep cu platile nationale si au platit clientela de partid, dupa care au stopat platile. Asta s-a intamplat fix in perioada 4-7 decembrie, ca veneau alegerile si aveau nevoie de lichiditati.
Mi-am dat cu parerea doar ca inginer nuclearist ( 🙂 ), dar care a plantat si ingrijeste cu mana lui o minilivada, pe un teren mostenit.
Acolo stau de vorba cu taranii, care imi spun “of-urile” lor.
Si apropos de “invatamant agricol performant”, stii cum arata inainte si cum arata acum terenurile de la “Agronomie” ?
Stii ce gradina botanica aveau si in ce stare e acum ?
Stii cum e “ingrijit” terenul Academiei (de stiinte agricole) ?
Inadmisibil !
Stiu 😛 O parte din terenuri/statiuni nici nu le mai au. Cat despre terenul Acadaemiei, inclusiv livada cu rezerva genetica …cred ca au ajuns sub mall-ul de la Baneasa
Exact.
La Popoviciu. 🙁
Reprezentanta Citroen?
Nuclearist… dar se pare ca ai pus “atomul” in patratica/legatura corecta 😆
Asa este, mare durere cu lipsa unui sistem de creditare/banci destinate agricultorilor. Cat despre asigurari este jale, te asiguri si primestei nimic.. Avem o lege egala cu zero, societatile de asigurari nu te despagubesc si statul face platile ptr. 50 din val politei in 6 transe. Asta inseamna incasari si de 1 leu
Imi amintesc declaratia de acum cativa ani a unui reprezentant al unei marci de autoturisme (am uitat care si nici nu cred ca este important)
” suntem pregatiti sa oferim 5 ani garantie! Dar piata inca nu ne obliga”
NU stiu prea multa istorie dar, ca senzatie, si inainte (de tot inainte) si pe la altii nu doar o parte trebuie sa fie “pregatita” ca iese DEZASTRU.
Daca sunt pregatite ambele (cum? e alta chestiune) se “negociaza” si se ajunge la un anume echilibru (instabil desigur – si asta este marele avantaj).
salut ! bine zis ” coalitiile anti-creier “.
Theophyle,
e bine ca mi-ai spus ce parere ai despre Ghinea; si sa nu-l mai “aduc” pe Politeia 😉
Parerea mea este total diferita. “Intelectualismele” lui sint din experienta practica. Incheiat.
Victor,
fiecare cu parerea lui. Coexistam pasnic. Aduci ce gasesti de cuviinta.Incheiat
Buna ziua.
Agricultura are nevoie de o industrie.Depopularea nu a fost determinata de starea agriculturii ci de dezindustrializare.Si nicio reforma a agriculturii singura nu poate opri depopularea Romaniei.Ba – in anumite conditii – nu poate decat sa accelereze depopularea.Asta este..
P-eule, nu te supara nici tu si nici ceilalti
Agricultura are nevoie de agricultori.
Daca am avea agricultori intr-un numar rezonabil, restul le-ar rezolva ei (desigur, nu usor si nici peste noapte).
Deci asta este intrebarea: cum sa avem agricultori?
Sigur ca anumite persoane se pot lasa atrase spre agricultura DACA sunt deja indeplinite anumite conditii (de care se vorbeste mai mult si pe aici); sunt necesari si astia.
Dar nu de la ei va porni nasterea unei agriculturi romenesti pentru secolul 21. Din pacate 🙁
emil, nu ma supar.Avem la indemana foarte recent lectia Greciei care poate fi rezumata -pe foarte scurt-astfel:daca n-ai niste industrii in spate, doar din agricultura, turism si dividende geostrategice nu poti perpetua decat datoriile.
Cam asa 🙂
PS Lectia Greciei trebuie invatata si la tema
“cum sa infiintam de mai multe ori aceeasi plantatie de maslini, fara sa ajungem la o plantatie de maslini”.
Bani in agricultura (nu insist pe definitie acum) s-au bagat foarte multi dar…. 🙁
P, o agricultura eficienta inseamna si industrie atat in amonte cat si in aval. Daca nu ai eficienta pe lantz, restul este o poveste electorala.
“minunatilor” din ministerul elefantilor/ a se citi cimitir le-a tb 2 ani, ca sa se “dumireasca” ca prioritatea PNDR-ului nu este asigurarea cu masini agricole, ci dezvoltarea zootehniei si a industriei alimentare, privita prin prisma unui sistem.
Din pacate lucrurile stau extrem de rau. Trist este ca nimeni nu “pricepe” ca agricultura se face cu bani/subventii/sistem de creditare/politici pe teremn mediu si lung. Ca nu este corect sa-l stimulezi tot pe cel care-si poate permite “doua masini” si tb sa dezvolti o clasa de mijloc si in acest domeniu.
Pana una alta, sunt investitori straini benefeciaza de starea de “nebunie” din sistem si cumpara masiv pe sume extrem de mici.
@vmaru ˝prioritatea PNDR-ului nu este asigurarea cu masini agricole, ci dezvoltarea zootehniei si a industriei alimentare˝
Hmm..Eu ma refeream la industrie in sensul larg, nu doar la ind. alimentara.N-ai cu ce subventiona daca n-ai fluxuri provenite din industrii cu valoarea adaugata mare.
In rest, dezvoltarea zootehniei si ind. alimentare se face tot cu masini si utilaje in linii de productie, care provin tot dintr-o industrie sau alta.
tot la industrie in sens larg m-am referit si eu 🙁 Agricultura tb privita corect prin prisma unui sitem/interdependenta in cadrul unei economii functionale. Asa cum ai privit tu este un sitem inchis cea ce este o eroare. Ca sa functioneze are nevoie si de chimie, metalurgie, pana si de banala atza.
Vmaru, de acord.
theo,
in sfarsit ai ajuns la aceias pärere, privind dl. Ghinea
Draga theo,
eu sunt un om onest si nu ma agat de lucruri cpe care nu le vad. Daca nu le vad si nu le simt, inseamna ca nu exista, atat. Dl respectiv s-a dovedit lipsit de continut si extrem de adaptabil pentru un intelectual vertical.
Salut lume bună! 🙂
Ca trăitor de v’o câțiva ani la țară am abservat și eu câteva probleme la firul ierbii 😀
Agricultura sufera đin lipsa agricultorilor autențici cu putere de muncă, dragoste de pământ și respectul pentru munca altuia. Cu moși, babe și bețivi care asteaptă lunar “ajutorul social” să-și acopere datoriile la crâșmă pentru a crea loc altora nu faci nici o treabă…
Proprietatea fărâmițată e o problemă rezolvabilă poate pe două căi: concentrarea prin cumpărare în ferme de mărime viabilă economic sau arendare pe zone apropiate și pe termen lung. În felul ăsta problemele exploatării pământului pe peticele dispar și merg măsurile lui Tepi de la 03.52 pm ❗
Zic și eu ca un pățit…
Salut ! 🙂
Stiu primari care s-au orientat si au format asociatii cu pamanturile mosilor/babelor din sat.
I-au convins usor sa intre in asociatia lor pe baza amenintarii cu amenzi pt. pamantul nelucrat. 🙂
@emil
Intrebi cat se exporta.
Mult, foarte mult…suficient cat sa nu ramana in tara.
Cred ca un “tirist” care facea cel putin o cursa pe saptamana (20 tone, carate in Suedia/Anglia/Olanda/Iran/etc) ar putea sa te lamureasca.
IAS-urile foloseau terenurile luate cu japca de la tarani si forta de munca ieftina.
In tara ramanea doar marfa de calitate necorespunzatoare.
Agricultura a avut, intr-o anumita perioada, specialisti foarte buni, institute/statiuni de cercetari extrem de serioase (o vizita la biblioteca universitatii de specialitate te-ar lamuri).
Referitor la facilitati, gandeste-te ca o banca agricola (de stat ?) ar putea sa acorde credite cu dobanzi “normale”, care sa nu-l jupoaie pe taran.
Sau creditele ar putea fi garantate de stat.
Programul “rabla” ar putea functiona si pt. tractoare, de ex.
Daca am avea mancare si energie (inclusiv caldura) ieftine (astea au o pondere majora in costurile romanului), altfel s-ar pune problemele.
Sigur ca banii din privatizari n-au fost orientati catre domeniile astea, au fost cheltuiti aiurea…
Cum am zis, doar imi dau cu parerea, astea sunt chestii serioase, rezolvabile la nivel de decizie.
Tepy, ca nuclearist as vrea niste informatii legate de raportul dintre ceea ce se producea (la export desigur, in mare parte) si necesar. Din cate stiu, si chiar STIU, dupa decembrie ’89 s-au cheltuit o groaza de bani pentru a se asigura accea “asteptata bunastare alimentara”.
Toate care le spui s-ar face (desigur, nu peste noapte) daca am avea AGRICULTORI profesionisti in pondere mai mare.
Eu nu sunt foarte convins ca AUTOMAT programele pe care le cred si eu necesare si de care vorbim, ar duce la “fericirea” de care spui.
Si nu decizia de sus este cea care REZOLVA (aia e doar in DICTATURA, nu?).
Eu INSIST pe deosebirea dintre solutiile de principiu si cele pentru agricultorii (ca masa, pondere cum vrem sa ii zicem) de azi.
Spui:
“Agricultura a avut, intr-o anumita perioada, specialisti foarte buni, institute/statiuni de cercetari extrem de serioase (o vizita la biblioteca universitatii de specialitate te-ar lamuri).”
si te cred (intamplator chiar STIU unele lucruri 🙂 ).
Doar ca….si aici, zic eu, intervine dificultatea (si nu de azi: tocmai din ’89 macar) mai e nevoie de ceva:
utilizarea acestora intr-o lume condusa altfel.
Asa, din cate stiu eu, in cam toate domeniile am avut (mai avem? nu stiu) specialisti de varf. Doar ca….
Trebuie sa apara (de la sine? De nevoie? din oportunism? fortat?) Agricultorii.
Cativa sunt; drept este ca nu e usor, ca inclusiv “regulile” de “buna cuvinta” in societate se nasc o data cu noi si, de multe ori, par NEDREPTE fata de ei si/sau fata de ceilalti; paradigma este in continua schimbare (?).
Cam cum se intampla cu, sa zicem, drepturile minoritatilor (declarate, legiferate si respectate – drepturile!) in America (sa zicem pentru ca ei sunt mai guralivi, nu?).
Cum erau acum 40 de ani? Cum sunt astazi?
Si mai am.
Lumea este in continua schimbare….si ceea ce pare azi de bunsimt (solutie acceptatat moral) maine se dovedeste IMORAL.
Lucrurile sunt DEPARTE de liniaritate; drept este ca si asta e o buna aproximare 🙂
@emil˝Asa, din cate stiu eu, in cam toate domeniile am avut (mai avem? nu stiu) specialisti de varf˝
Eu cunosc niste oameni care au fost specialisti.Stiu o tipa care era specialist in proiectarea instalatiilor in petrochimie, a lucrat la Arpechim si acum traieste dintr-un salon de cosmetica.Mai stiu o specialista in industria aeronautica ce a urmat niste cursuri de recalificare in masaj (da, da, fara gluma, s-a specializat in tehnici de masaj corporal).Mai stiu de unu care lucra in electrotehnica ce s-a reprofilat pe pielarie.Si mai stiu si altii.Inca n-am cunoscut vre-un specialist in constructii de masini care sa se fi re-specializat in impletirea cosurilor de nuiele dar in mod sigur exista si asa ceva.
Ca sa apara agricultorii, oamenii trebuie sa fie tentati sa lucreze in domeniul asta.
Adica niste guvernanti cu capul pe umeri sa creeze un cadru (legi etc. ) care sa-i atraga.
Fara asta, “beneficiem” doar de haos, satele se depopuleaza iar pamantul ramane parloaga.
Nici macar topografia/cadastrul terenurilor n-au facut-o desi s-au laudat cu tehnica (poze din avion, aparatura performanta etc.).
CAP-ul capitalist de la Curtici: profit de peste un milion de euro/an
….
Model de afacere “rotundă”
La CAI Curtici funcţionează întregul circuit al unui business bine pus la punct: pe pământul oamenilor intraţi în cooperaţie se produc cerealele, din acestea se fac furajele pentru animale, abatorul şi fabrica de lactate sunt tot ale holdingului, iar produsele se vând doar în magazinele proprii.
“Eu ştiu ce am aici şi nu mă compar cu alţii. La fel de adevărat este că în niciun an nu am avut profit sub un milion de euro. România ar putea arăta aşa, dacă cei din domeniul acesta ar înţelege să lucreze serios. Să muncească, să fie corecţi cu toţi cei care intră în circuit”, spune Muscă.
Directorul îşi permite luxul de a-şi “creşte” ingineri din rândul tinerilor care se angajează la CAI la terminarea şcolii, ca să îşi facă bani de vacanţă. Iar oamenii dau de bine şi nu mai pleacă.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cap-ul-capitalist-de-la-curtici-profit-de-peste-un-milion-de-euroan-995980.html
Sa facem o “ferma” de “reproductie” a alora; traiesc si ei in acelasi mediu in Romania, nu?
Unde este diferenta?
Spune Tepy mai sus “Ca sa apara agricultorii, oamenii trebuie sa fie tentati sa lucreze in domeniul asta.”
si are, partial, dreptate 🙂
Doar ca, zic eu, nu astia nasc NOUA agricultura!
E mai complicat 🙁
Un ex. de coerentza al comunitatii, oamenii nu au distrus asocierea si au inteles/anticipat oportunitatea/necesitatea asocierii. Holdingul pomenit functioneaza pe osatura unei cooperative, la ingredient s-a adaugat si specialistul, unul adev arat cu pasiune ptr. cea ce face, a mai venit si binecuvantarea pamantului si a aparut minunea. Din pacate aproape un caz singular si nemultiplicat 🙁
Salutare tuturor.
Ghinea scrie misto cand vrea (a se vedea articolele despre ANI/DNA si importanta lor, sau despre conceptul de inappropriate), da’ o cam da in boshchetzi cand e “too lazy to brain today”, duce in derizoriu importanta actiunilor Presedintelui, ba mai e si parlamentarian pe deasupra, ceea ce e pacat, vorba Radio Erevan. Insa nu e indigest cum e taricenistul ala iredentist de Razvan Orasanu.
In alta ordine de idei, vicele AAPS (fost AVAS, fost FPS) a decolat spre alte zari, multumita Ponta:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13941315-gelu-oltean-fost-reconfirmat-ponta-sefia-departamentului-informatii-protectie-interna.htm
Chestie care trebuie citita tot in cheia celuilalt eveniment, anume numirea presedintelui AAPS pe post de administrator al Postei Romane (adica practic inceputul lichidarii Postei).
Chestia cu Posta nu este un “conflict de interese”?
Chiar ca esti tu cu tine, stimate domn – pentru ca amesteci mere, cu scaieti si rezulta gutui. Iredentist, spui – ai vreo dovada. Indigest – dar nu te obliga nimeni sa “consumi” articolele mele, la care, de altfel, ai acces in a comenta daca ai vreo obiectie de fond si nu folosesti limbajul suburban de aici – care nu trece de moderare pe Hotnews. Ultima porcarie – nu am decolat deloc catre alte zari multumita nimanui, iar cu Ponta nu am nicio o treaba, scriu de fapt ieri un articol despre ce ar trebui sa inteleaga desper PIB, INS, etc.
Ziua buna oameni buni,
Ma doare inima sa vad cum cei care au votat usl vor deveni schizoizi :). Dupa ce au zis ca impozitul forfetar a distrus economia romana acum trebuie sa spuna ca este bun si ajuta economia romaneasca. In ritmul acesta o sa se intample asemanator cu votantii lui iliescu. Nimeni nu l-a votat in 1990, da’ omu a iesit cu 80%. 🙂
Este sau nu este UDMR la guvernare?
1. http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-13941344-victor-ponta-antena-3-gyorgy-frunda-este-consilierul-meu-probleme-juridice.htm
2. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13945017-cine-este-beatrix-gered-noul-sef-institutului-national-statistica.htm
E asa cum e si Felix Varanescu senator. “Nici calare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe-alaturea, nici imbracata, nici dezbracata…”
Aparent in politica poti fi ‘putin gravida’.
Oricum, se vede in clar incercarea de a da ciolan colhoznicilor fideli pesedeului din UDMR. Ideea e sa-i tina aproape pana in momentul propice cand se vor descotorosi de PNL.
Scuze pentru 2 linkuri ; erau parte din nedumerire 🙁
O atitudine nefireasca, mai ales ca provine din zona pastorita de Mona&Co. Multe ploi a stricat alegerea de ieri.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13946466-asociatia-magistratilor-din-romania-nu-este-acord-alegerea-unui-procuror-functia-presedinte-csm.htm
“”Asociatia Magistratilor din Romania considera un lucru nefiresc si nelalocul lui alegerea in functia de presedinte al organismului …”
Dar LEGAL, este inestimabililor “magistrati”? Sau nu conteaza?
PS Senzatia ca e scris de luju. 🙁
Evident ca-i legal, ca daca nu era legal faceau plangere in loc sa se smiorcaie intr-un comunikkt.
Da’ ce le pasa lor de legalitate?
Oricum, au neglijat si alte “criterii”
– inaltime
– sex
– greutate
– varsta
– culoarea ochilor
– universitatea absolvita
etc.
🙂
asociatzia magistratzilor, se amestecä unde nu le fierbe oala,
asa se vede amestecul politic.sunt niste nerusinatzi, e bine de
semnalat si UE, de jocurile cu miros politic.
Sa o luam babeste:
1. “Asociatia Magistratilor din Romania considera un lucru nefiresc si nelalocul lui alegerea in functia de presedinte al organismului care garanteaza independenta justitiei a unui procuror a carui activitate este supusa controlului ierarhic si care functioneaza sub autoritatea ministrului justitiei. Controlul ierarhic exercitabil conform Constitutiei asupra unei persoane care conduce o institutie reprezinta o forma de control asupra institutiei insesi“. [AMR, in 2013]
CCR, in 2005: Decizia CCR 375/2005:
“a) Se sustine in sesizare ca noile texte din Legea nr. 304/2004, contrar prevederilor art. 132 din Constitutie, permit ministrului justitiei ca, din proprie initiativa, sa exercite controlul asupra modului in care procurorii isi indeplinesc atributiile de serviciu, ceea ce echivaleaza cu exercitarea controlului politic asupra actului de justitie. Curtea constata ca aceasta critica se refera la noua redactare a art. 66 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 fara a se avea in vedere dispozitiile alin. (2) al aceluiasi articol potrivit carora: “Controlul consta in verificarea eficientei manageriale a modului in care procurorii isi indeplinesc atributiile de serviciu si in care se desfasoara raporturile de serviciu cu justitiabilii si cu celelalte persoane implicate in lucrarile de competenta parchetelor. Controlul nu poate viza masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale si solutiile adoptate”. Cu aceasta precizare, dreptul conferit ministrului justitiei corespunde prevederilor art. 132 alin. (1) din Constitutie, referitoare la desfasurarea activitatii procurorilor “sub autoritatea ministrului justitiei”
2. “interpretarea sistematica [??!!] si teleologica [??!!] a Constitutiei si a legii de organizare a CSM “duce fara putinta de tagada [??!!]” la concluzia ca, in calitate de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de un presedinte judecator, se mai arata in comunicat [AMR, in 2013].
CCR cu privire la proiectul de modificare al Constitutiei din 2011 inaintat de Presedintele Romaniei: Decizia 799/2011
“Totodata, textul propus modifica si alin. (3) al art. 133 [din actuala Constitutie], prevazand ca presedintele Consiliului Superior al Magistraturii poate fi ales atat dintre membrii judecatori sau procurori [cum e acum, cand Constitutia nu distinge], cat si dintre membrii reprezentanti ai societatii civile [cum se dorea in proiectul de revizuire inaintat de Presedintele Romaniei]. Pentru argumentele expuse anterior, Curtea retine ca si aceasta modificare este de natura a aduce atingere garantiei constitutionale care consacra independenta justitiei”.
Constitutia actuala:
“(2) Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care:
a) 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat; aceştia fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori; prima secţie este compusă din 9 judecători, iar cea de-a doua din 5 procurori;
(3) Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, dintre magistraţii prevăzuţi la alineatul (2) litera a).
Unde legea nu distinge, nici Mona Pivniceru nu are voie sa distinga.
Stilistica si topica din comunicatul AMR arata ca e scris de Mina Pivniceru. Ii recunosc stilul.
.
Tineti minte modul de actiune al Pivniceresei: cum nu ii iese ceva, cum sare la bataie cu niste interpretari juridice fara temei, in care nu se invoca niciodata deciziile CCR, ci numai elucubratiile ei, asezonate cu epitete si adverbe in stare sa iti faca parul maciuca… daca il mai ai
Hot-lips ar putea fi o excelenta “Madame” de bordel 🙂
Ca drept dovada ca pozitia AMR nu este scrisa de AMR, ci de altcineva, se vede formatarea textului pe pagina web a AMR.
Am facut o captura de ecran si am salvat-o pe un server, va rog sa priviti textul incadrat de mine cu rosu. Webmasterul site-ului a luat cu copy-paste din alt document “pozitia” AMR si a pus-o pe site.
Insa formatarea diferita a fonturilor tradeaza cele doua surse ale documentului.
http://img708.imageshack.us/img708/645/amr1c.jpg
“Punctul de vedere”, care a venit de la Mona Pivniceru [stilistica textului asta ma face sa cred] a fost inserat direct, fara formatarea implicita site-ului 😆
Urmele se vad de la o posta 😉
Poate le spune cineva celor de la Hotnews sa cse uite cu atentie pe site-ul AMR 😈
Poate, dar atitudinea AMR este absolut in conformitate cu opiniile acestui fief al Pivniceresei, infestat cu sandei cat cuprinde!
numai “magistrati” nu sunt aia!
Si inca o dovada ca “punctul de vedere” venit de la Pivniceru a trebuit e repede incadrat de o introducere si o concluzie: greselile din semnatura.
“Prin” [“Prim”!] Presedinte Dumitru MArcel [nu “Marcel”!] Gavris
Omul nici macar nu si-a verificat semnatura [el sau webmasterul]
C. nu pot decat sa te felicit :clap:
merci!
Salut Citi.
Erau niste labutze triste pe softpedia cu o interpretare idioata a unor hotarari CEDO (Pantea vs Romania) care sustineau ca, de fapt, conform hotararii procurorii nu sunt magistrati.
Buna seara,
la b1 ,Cristi Danilet in studiou.
Salut Cedric,
Pacat. Baiatul asta nu se potoleste. Nu stiu, nu cred ca pentru un magistrat serios plimbarea la televiziuni ii face bine 🙁
In tara asta multe persoane ar trebui sa-si repete “Discretion is the better part of valour” dimineata cand se uita in oglinda-n baie.
Mai ales UNII.
Cred ca a raspuns Danilet la intrebarea asta.
PS Educatia juridica (sau cam pe aici), ramane sa o faca doar Badea?
Sau facem cursuri la vila lui Voiculescu cu Costiniu si altii asemenea?
Sa vedem daca vorbeste de situatia de la CSM. Cred ca ar fi o vulnerabilitate.
Tot a criticat Ponta pe cele doua doamne ca au aparut la b1!
Da’ el nu da raportu’ (aproape) zilnic pe latrina3?
Ponta? E in “fisa postului”? Sau cumva in “fisa pRostului”?
M-am SATURAT de PONTA care sa ne faca viata!
PS Cu unele riscuri, trebuie sa apara ca poate mai asculta si altii si isi pun, macar, niste semne de intrebare 🙂
M-am saturat de subiectul Sergiu Nicolaescu ca de mere paduretze!
Am o constatare personala: cei care au facut scandal azi la inmormantare sunt votantii tipici USL. Cu astfel de specimene am avut eu un meci inainte de alegeri, erau la fel de turbati ca azi.
Gretos, pur si simplu nu gasesc alt cuvint pentru tot tzircusu’ mediatic.
cit despre urlatorii uslasi – ma intreb daca vreodata se vor prinde ca decizia nu tocmai ortodoxa si in traditia neamului a incinerarii a apartinut unei persoane pentru care ei au votat indirect (cred ca m-am dus prea departe)
Danilet : ieri , in timpul sedintei CSM, doamna Costiniu a dat mesaje participantilor (inclusiv lui Danilet) sa nu o voteze pe haineala. Au inebunit sa voteze un procuror la sefia CSM!!
Cine ceapa masii e Costiniu sa incerce sa influenteze membrii CSM cu SMS-uri???
Cred ca a facut bine ca a iesit in spatiu public si a dat din casa. Din ce am prins eu omul a spus multe lucruri, unele neconvenabile gastii USLamiste., inclusiv faptul ca C/P incerca sa intre cu picioarele in justitie.
asta cu SMS-urile trimise de Costiniu e epocala! Asa ceva trebuie spus public!!!
Este frustrant, dezolant ca ajuns la putere/guvernare sa nu poti stapini toate pirghiile statului sa existe institurii care ti se impotrivesc urmind legea si nu eventualele tale indicăţii 😉
Mai ales cand “cultura politica” se bazeaza pe famiglia II&Co. 🙂
care de la Fanica (Gheorghiu ) se trage 🙁
Subexploatarea cronica a terenurilor agricole din Ro se poate transforma intr-un avantaj concurential imbatabil pentru agricultorii din R in raport lor cu cei din Vest. Agrodolarii nu sunt o inventie jurnalistica, sunt cu adevarat sansa noii generatii. Cu o industrie aruncata deja la fier vechi, o politica agricola desteapta poate repopula satele cu taranii relocalizati fortat si neadaptati ipocriziei, fatarniciei si ineficientei purtatorilor de tenisi in costume Armani de pe bulevardele oraselor sau comunelor mai rasarite. Golanasi de Bucuresti de genul unor Becali si escroci de capitale de judet ca Mazare vor sta la mila mainilor batatorite ale manuitorilor de sapa si plug. Adica, o societate revenita la normal. De la Grigorescu stim ca biciul din mana taranului este unealta ideala cand boii trag caruta. Cazul nostru, acum.
@judex ˝poate repopula satele cu taranii relocalizati fortat˝
Nu poate.Agricultura moderna nu are nevoie de oameni.Oricum, in Evropa Ro are una dintre cele mai ridicate procente de populatie rurala.Daca asta e idealul, sa se refaca cele peste 80% populatie rurala din perioada cand Grigorescu picta pitorescul rural, vai de mama normalitate.
@judex ˝vor sta la mila mainilor batatorite ale manuitorilor de sapa si plug˝
Adica populatia urbana sa se intoarca la agricultura de sapa si plug si ca urmare toti smecherasii vor ajunge la mana muncitorilor agricoli? Sa fim seriosi.
@P: stiu ca pare o ntoarcere in trecut, dar nu e. Sa stii ca benzina de maine va fi facuta cu “sapa si cu plugul”, in aceeasi masura ca si cu foreza. PS: Biciul si bataturile sunt metafore.
Una din principalele probleme ale agriculturii e hotia: furtul recoltelor si furtul instalatiilor descurajeaza orice investitor serios sau ii creste costurile nejustificat. Am patit-o si pe pielea noastra la noi in familie si s-a mai scris si pe Riscograma tot pe aceasta tema, de exemplu aici:
http://www.riscograma.ro/7005/cine-nu-stie-sa-numere-sa-relanseze-economia/
Gasesc spre miezul noptii:
“Ioan STANOMIR: Eu sunt convins că la nivelul CSM şi al justiţiei în genere există o masă critică definită prin competenţă profesională şi verticalitate morală. Anul 2012 ne-a dovedit potenţialul de soliditate al acestor instituţii.”
Mie imi place Stanomir 🙂
http://fortacivicatimis.ro/2013/01/protejarea-curtii-constitutionale-si-a-magistratilor-impotriva-atacurilor-politice-nu-este-un-punct-negociabil-interviu-cu-ioan-stanomir-profesor-de-drept-constitutional-la-facult/
Salut
Cristi Danilet isi cunoaste foarte bine interesele personale. Chestia de acum poate fi o forma de lansare cam agresiva, pentru a urca in ierarhie. Dupa ce ajunge acolo, face o pauza (sablonul de data trecuta ) Giumbuslucurile de acum le compar cu giumbuslucurile lui Paleologu cind a fost ales sef la congresul PDL.
Parerea mea
Pai foarte bine face Danilet. Daca avem interese pe care le putem servi prin mijloace comune, de ce nu?
Parerea mea.
Sa te vad atunci cind interesele lui personale sau de casta nu mai coincid cu ale tale.
Iti aduci aminte cind au fost numiti el si Dumbrava , si a fost mare bucurie in tabara bloagelor reformiste, iar primele lui atitudini au fost sa uite ca e reformator, sa traga tare in guvernul care nu da bani magistratilor, si sa o linguseasca pe Pivniceru ? Eu recomand mai multa prudenta, nimic mai mult. Altfel ne bucuram cind vine Miki Spaga si Lavinia Sandru alaturi de noi si ne intristam cind ne retradeaza.
http://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/10/03/jos-labele-de-pe-justitie/
“Judecatorul Cristi Danilet, ca orice om din aceasta lume, nu este scutit de erori. Tineretea poate fi o circumstanta atenuanta. In opinia mea, el opereaza uneori (poate fara sa isi dea seama, poate intentionat) cu anumite concepte si mai ales cu anumita viziune despre Justitie mostenita de la Sandeii cei vechi si pentru acest lucru a fost si va mai fi criticat, in limitele unei contoverse cu argumente.
Cu toate acestea, Cristi Danilet nu e un Sandel in adevaratul sens al cuvantului si pentru aceasta merita sprijinit in continuare. Comunitatea Politeia, amintindu-si de faptul ca el a candidat pentru CSM ca judecator « reformist » si luand act de campania violenta de denigrare la care este supus in mod continuu, isi afirma public sustinerea pentru domnia sa, precum si pentru ceilalti colegi din CSM care au fost si ei intimidati prin campanii concertate de discreditare”.
Imi mentin pozitia.
Mai City mai….. Asta ziceam si eu….
….
Cine se uita mai atent, vede ca campania de discreditare, concertata , a tinarului nescutit de erori , atenuate totusi , a inceput in momentul in care procurorii au fost amenintati de Antene iar Cristi Danilet a sarit sa ii apere pe blog. Normal , nu ? Ar fi fost culmea sa nu o faca
Opinia ta o cunoastem, ne amintim de ea, o sustinem luam act de ea si o impartasim in mod continuu.
Sunt sigur ca ti-ai pastrat rezerva ca sa il mai critici CU ARGUMENTE cind va veni momentul acela, dar deocamdata intelegem ca este bine ca il aperi.
Asa este. Nu doar el, ci si membrii CSM care nu fac jocul Pivniceresei dovedesc ca inteleg sa isi exercite functia in mod responsabil.
Evident, exista si aspecte care noua, simplilor civili, ne vor scapa intotdeauna, mize pe care noi nu le stim (ca de pilda resorturile votului sau implicatiile pe termen lung ale unor decizii de stricta specialitate sau bucatarie interna). Insa incercam sa judecam din postura de cetateni care cunosc Constitutia si legile la un nivel multumitor cat sa judece singuri mizele pentru statul de drept si pentru independenta reala si nu inchipuita/declarata a Justitiei.
Buna dimineata, musicalule!
Si tuturor celorlalti.
Cunosti pe cineva absolut necriticabil?
Eu nu; nici macar atunci cand privesc in oglinda 🙂
Ceea ce spui cu “pastrat rezerva ca sa il mai critici…” este, in opinia mea, cel mai firesc lucru din lume pentru oricine se vrea obiectiv.
“Normal , nu ? Ar fi fost culmea sa nu o faca”
Daca am avea multe “normalitati” d’astea, am trai, zic eu, cu mult mai bine.
Buna dimineata din nou 🙂
Salut,
Este doar un indemn ca sa nu repetam greselile trecutului : Si anume am procedat ca in dragoste: Dam tot creditul iar apoi cu durere luam inapoi tot creditul.
Buna dimineata si
poate citesti
Eu niciodata nu dau TOT creditul!
Chestia cu “determinismul” cred ca am invatat sa o depasesc, adica nu exista CERTITUDINE! Cam asta e lumea reala 🙂
PS D’aia e asa simpla matematica: acolo totul e CERT, inclusiv o probabilitate 🙂
PPS Chestia cu “poate citesti” se refera la posibilitatea de a te intoarce desi s-a trecut la pagina noua 🙂
Emile, atunci cind raspund tie de exemplu, ma refer generic la un grup intreg. Altminteri am conversa pe messenger sau pe email.
…
Chestia cu poate citesti e simpla. WordPress iti permite sa fii anuntat si daca cineva a comentat ceva ce ai scris acum 6 luni. pe orice blog 🙂 Nu trebuie sa patrulezi postarile vechi
Fiecare zi in care CSM-ul e atacat (mai ales din interior) este o ocazie prin care magistratii CSM isi probeaza cinstea si independenta (cine le are) sau interesele personale (cine le are).
https://copaculdinpadure.wordpress.com/2013/01/06/sa-strangem-randurile-cristi/
🙂 Viq de la Copac cam la fel vede treaba. Poate nu ne-om insela amandoi.
Viq spune exact la fel cu ce spui tu sau eu. Doar ca e mai precaut decit tine si mai generos decit mine. In privinta inselatului, Viq e de-al nostru, asta ca e usor sa avem dreptate impreuna sau sa ne inselam impreuna. 🙂
Buna Dimineata,
Postare noua – Ziarul de Duminică – 6 ianuarie 2013