Tehnologia salveaza democratia
01/06/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Nu stiu care sunt costurile proiectului implementat de AEP (despre care ati putut citi in revista presei de azi). Sunt ani (repet, ani!) de zile de cand societatea civila asteapta ca tehnologia sa destrame panza de paianjen tesuta de activistii si cadrele de nadejde ale partidelor (ale tuturor partidelor, sa nu care cumva sa credem ca doar PSD e vizat!) care plimba votanti cu autobuzele si microbuzele si decid, cu ajutorul listelor suplimentare, soarta democratiei de cumatrie romaneasca. Sunt ani de zile de cand votul este fraudat si toate partidele profita de pe aceasta slabiciune (mentinuta dinadins!) a sistemului electoral ce permite votul multiplu: cazul Referendumului din 2012 este exemplar. Votul multiplu sau de catre persoane fictive (decedate sau plecate din tara), camuflat de declaratiile “pe proprie raspundere” care nu au nici o valoare in realitate, a proliferat si s-a extins ca o cangrena urata, ajungand sa tranforme democratia de cumatrie in democratie la plesneala.
Cele peste 18.000 de tablete (cate una per sectie de votare), plus conexiunea internet care asigura verificarea instantanee a situatiei fiecarui votant sunt, probabil, cea mai buna investitie a Romaniei din ultimii 26 de ani. Imi amintesc ca despre rudimentele unui astfel de sistem am auzit inca de prin 2009 sau 2010, insa pe vremea aceea opozantii lui, frati transpartinici, erau prea puternici.
Astazi putem spune, cu mana pe inima, ca sistemul aceasta este chiar mai util decat votul prin corespondenta (in varianta actuala, cu inregistrare). Tabletele si conexiunea internet opresc frauda, in timp ce votul prin corespondenta doar incurajeaza participarea.
La o prezenta masiva ca la prezidentiale, frauda nu mai decide soarta democratiei, insa cum prezenta scade la alegerile locale si parlamentare de la scrutin la scrutin, un sistem ce opreste frauda este crucial. Or, in sistemul nostru, prezidentialele scot oameni in strada si ii emotioneaza, insa adevaratul joc politic e la locale si la parlamentare.
De aceea, risc un pronostic: PSD va castiga alegerile, insa cu mai putine procente in avans decat ar fi facut-o daca nu s-ar fi implementat sistemul anti-frauda. Cine risca niste procente? Nici macar Dragnea nu mai indrazneste!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua,
sper sa gresesti, sper ca bucuresteni sa inteleaga ce a insemnat doua mandate rosii. In definitiv speranta moare ultima.
salut, as vrea, dar nu cred 🙁
bun gasit
Trist. Mai ales ca multi au muscat textele de partid si de stat, n-as fi crezut sa aiba chiar asa succes monstru. Da’ uite ca au prins, inclusiv pt ca putinele ONG din afara sistemului nu au avut nici un fel de program de cointeresare a locuitorilor in a-i ajuta sa devina si cetateni, scotindu-i din starea calduta de traitori pasivi. De altfel, culmea, destul de nemultumiti de involutiile din jur, insa fara meditatori, greu de facut legaturi intre efecte si cauze. Or invers. Multumim din inima ghita-teveurilor, s-ar cuveni sa le tripleze salariile pt halul de tembelizare in care au reusit sa aduca massele de oameni (ai muncii desi nu prea e clar unde, ca fabrici si uzine, mai din parti…)
Buna seara.
Nu cred ca treaba cu tabletele e mare brinza pt hotii du jour. Sunt multe tertipuri pe care baietii jmekeri le pot aplica la nevoie in ziua votarii (daca trebe musai sa ciupeasca un procent-doua):
– nu merge, domle! e slow, nu se conecteaza, sau bag cnp-ul si nu vine raspunsul
– trebuie sa fie o greseala, sint mii de cnp-uri care cica au votat deja, e imposibil!
– de la centru – dati voie sa se renunte la tableta, sint cozi infernale, procesul de verificare e prea incet!
Si dupa vot o sa fie prinde orbul scoate-i ochii, va fi practic imposibil sa mai gasesti ce a fost adevarat sau fabricat.
Buna seara 🙂
Cred ca ii fac rodajul pentru alegerile parlamentare, pentru ca la locale posibilitatea de vot multiplu este redusa, se voteaza acasa nu la alte sectii de vot in deplasare..
Efectul psihologic exista, deja circula povesti cu ce se intampla daca te prinde. 😀
Seara buna
Am citit cu interes articolul dedicat acestor tablete pe hotnews .
http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_locale_2016_bucuresti-21042902-video-cum-functioneaza-sistemul-informatic-care-monitoriza-votul-alegerile-locale-duminica-18-616-tablete-care-vor-scana-cnp-urile-alegatorilor.htm
O chestie care a aprins “un beculet” in minte (ca doar in tara minunilor am fost nascut si crescut 🙂 )
“aplicatia de pe tablete poate functiona si in modul offline, acumuland datele intern pana la o eventuala conectare la internet, moment cand informatiile stocate sunt referentiate in baza de date.”
Aici STS va arata daca e intradevar capabila sa mentina internetul activ (in cazul controlului cu tableta) . Adica daca respectivii merita salariile pe care le au . 🙂
Sper sa functioneze brici sistemul ca sa nu ne facem din nou “de kakao” . Cum e regula pe acest teritoriu numit Romania .
Buna seara 🙂
Chestia cu informatizarea vine extrem de tarziu, bine ca vine. Chiar existenta unui sistem de verificare on-line, este prin sine insusi, un bun sistem antifrauda. Oricum, nu mai poate fi vorba de fraude reprezentand procente intregi (uneori chiar zeci de procente). Dar e doar o chestie tehnica, frauda masiva o vedeti acum desfasurata atat de PSD & aliatii, cat si de PNL . Toata campania asta alectorala actuala este o imensa frauda.
Am mai spus-o si o mai spun: exista o imensa absurditate la nivelul politic:
Politicienii nostri spun ca introduc chestiile astea pentru ca vor sa ne protejeze:
1. Secretul votului. Sa nu afle “eventualul” ales, ca ai votat cu opozantul.
2. Securizarea votului. Sa fim siguri ca votul tau e inregistrat si nu va fi deturnat. Ai votat cu x, se va inregistra la x.
Observati o chestie. Ambele nereguli/infractiuni sunt specifice clasei politice. Prima poate fi facuta de politicianul ales, care “daca” afla – ca nu l-ai ales, se va razbuna. A doua (deturnarea votului) e facuta pe fata si fara nici o clipire de politicieni. Votez cu “x”, contra lui y. Dupa alegere x trece la partidul lui y, sau ii preia ideile, sau face alianta cu el.
Deci politicienii vor sa “ne apere” de infractiunile politicienilor.
Pe cand hotii care sa ne dea amenda daca uitam cheia in usa cand plecam de acasa.
Sau medici care sa ne amendeze ca nu vrem sa folosim produse hexipharma?
Sau soferi indignati ca nu ne ferim la timp de ei pe trecerea de pietoni.
Sau le avem deja si pe astea? 👿
salutare tuturor matinalilor 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-2-iunie-calai-de-copii-decoratii-bellu-si-bitang/46924/