Sultanul Erdogan şi geamurile sparte ale Europei
01/08/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Publicat de †Theophyle in data de 10 iunie 2013
Nota Cetatean, 1 august 2016: a propos de santajul de azi al Turciei, acest articol este mai actual ca niciodata!
Cand niste oameni te ameninta ca o sa-ti sparga geamurile ai trei posibilitati. Prima ar fi sa le dai o bataie zdravana – din nefericire nu este politic corect, nici nu este conform multiculturalismului European si in final poate arata prost in presa si in unele cercuri liberale. A doua alternativa ar fi sa-ti pui zabrele la geamuri. Nici asta nu este prea estetic si aici ai putea fi injurat destul de consistent de cei care vad lumea mai roza decat este. In sfarsit, a treia alternativa este sa-i platesti ca sa sparga geamurile la ei acasa sau eventual pe alta strada. Asta este cea mai facila optiune si asta a fost si cea preferata si adoptata de liderii occidentali in ultimii 50 de ani, astazi aceasta politica se razbuna pe Europa.
Nu trebuie sa scriu prea multe nici despre inamicitia de multe sute de ani intre Turcia si Grecia. Nici despre viziunile ciudate ale Turciei actuale pe drumul spre incadrarea lor in Uniunea Europeana. Astazi am sa scriu despre politica aproape subversiva pe care o are Recep Tayyip Erdoğan si noua primavara (acum e la moda!) neo-otomana pe care o sustine acesta impotiva intereselor europene si in special pe timpul cand veriga slaba a Europei, Grecia, sufera de mai multe probleme decat poate duce.
Scrie Guillaume Perrier in Le Monde intr-un articol intitulat “La très poreuse frontière gréco-turque, principale faille de la zone Schengen” :
“În fiecare noapte, camioane venite din Istanbul descarcă discret zeci de migranţi la graniţa dintre Turcia şi Grecia. Regiunea care se întinde de-a lungul fluviului Mariţa [Meriç în turcă, Evros în limba greacă] rămâne una dintre principalele căi de acces clandestine spre Europa. Folosind bărci, colaci de salvare sau numai frânghii întinse între cele două maluri, bărbaţi, femei şi copii traversează apele învolburate ale fluviului care serveşte drept linie de demarcaţie.”
În 2010, afluxul de imigranţi clandestini la frontieră a provocat deja “o criză umanitară fără precedent”, potrivit lui Apostolos Veizer, şeful misiunii greceşti din Medici Fără Frontiere. In 2011 si 2012 fluxul aproape s-a dublat. Migranţii intrau printr-o breşă bine cunoscută, în sudul oraşului turc Edirne : o porţiune de frontieră terestră de 12 km lungime, uşor de trecut noaptea prin câmpuri. Aproape 50 000 de persoane au fost arestate în Grecia în 2010 (nu sunt date pentru 2011-12), după ce au intrat ilegal prin această portiţă în zona de liberă circulaţie Schengen, astăzi criticată în Europa. Alte câteva mii au intrat fără a fi prinşi.
“Este un bulevard. Trebuie să închidem acest acces”, consideră Giorgios Salamagas, şeful poliţiei din Orestias, un mic oraş de frontieră grec. Guvernul grec şi-a afirmat hotărârea sa de a construi un zid anti-migranţi pentru a astupa aceşti 12 km. Iar agenţia însărcinată cu frontierele externe ale Uniunii Europene (Frontex) a reacţionat desfăşurând, în noiembrie, 175 de poliţişti din cele 27 de state membre ale UE.”
Din partea autorităţilor turce nu există nicio indicaţie a unei scăderi în tentativele de treceri clandestine sau a unei îmbunătăţiri a condiţiilor de tratament al migranţilor. În sud, armata care controlează graniţele şi-a înteţit patrulele de frontieră. La postul vamal Pazarkule, soldaţii scrutează împrejurimile folosind camere termice. “Am interceptat alţi 25 de algerieni în noaptea aceasta”, afirmă comandantul garnizoanei. Odată arestaţi, imigranţii sunt trimişi într-una din taberele din regiune. Cea din Edirne a acceptat să-şi deschidă porţile unei misiuni conduse de deputata europeană Helene Flautre, preşedintele Comisiei UE-Turcia. Pentru vizită, centrul de detenţie a fost pe trei sferturi golit şi curăţat de sus în jos.
Frontex continuă să efectueze operaţiuni în zonă. Dar graniţa greco-turcă rămâne greu de controlat, cu zeci de insule accesibile cu barca şi un număr din ce în ce mai mare de clandestini care încearcă să se infiltreze în aceste breşe. Afluxul spre Grecia, foarte mare din 2008, un an record cu 150 000 de arestări, este o consecinţă a misiunilor de supraveghere desfăşurate în largul coastelor spaniole şi italiene, spune Helene Flautre. 90% din intrările ilegale urmează acest traseu.
Politica Turciei este mai mult decat stravezie, santaj. Absolut santaj! Daca nu ne primiti, o sa aveti probleme cu noi! Turcia vrea sa-si joace cartea imperiala – daca nu se poate cu vorbe dulci vom avea noi grija sa vi se acreasca, cred liderii de la Ankara.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua
@cetatean
vacanta placuta si linistita/ mi e teama ca vor fi “surprize” in august-vezi ultimii ani- asa ca profitati cat mai repede de odihna
buna ziua 🙂
Incerc sa ma odihneas…activ! Doamne fereste de suprize geo-politice 🙁
Bună ziua!
Apropos de „surprize”:
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Stiri/Preot+injunghiat+de+un+refugiat
Salut
” Mevlut Cavusoglu a declarat duminică că “în cazul în care liberalizarea regimului vizelor nu are loc, vom fi obligaţi să ne distanţăm de acordul privind imigranţi,” informează agenţia de ştiri The Associated Press, citând cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.”
Abia acum 4 zile tocmai ce : http://www.agerpres.ro/externe/2016/07/28/comisia-europeana-a-aprobat-o-transa-de-aproape-un-miliard-si-jumatate-de-euro-ca-ajutor-oferit-turciei-pentru-refugiati-16-57-09
“Noua tranșă are o valoare de 1,415 miliarde de euro, iar ea aduce ajutorul total acordat de UE Turciei pentru refugiați la suma de 2,155 miliarde de euro.
Conform acordului încheiat în luna martie, UE s-a angajat ca în schimbul colaborării Turciei pentru stăvilirea valului de migranți veniți mai ales din Orientul Mijlociu să ofere acestei țări trei miliarde de euro până în anul 2017 și încă trei miliarde după acest an, bani destinați acoperirii cheltuielilor pentru refugiați.”
… Pai daca Turcia santajeaza .. comisia europeana de ce la mai da bani ? cu banii astia sa securizeze rutele pe unde pot intra refugiatii iar erdoganii sa se spele pe cap cu ei .
de vacanta:
http://www.billmaher.com/
Buna ziua.
Wow, deci negru pe alb, prostii mari de la tov. Papa Francisc. Asta se impusca in amindoua picioarele deodata. Si de data asta, TOT in avion:
http://www.breitbart.com/london/2016/08/01/pope-francis-speak-islamic-violence-must-speak-catholic-violence/
Cu prieteni de astia, crestinismul nici nu mai are nevoie de dusmani 🙁
asta traieste adevarul crestinismului la fel de intens pe cat traieste o broasca o experienta mistica!
Merită citite și comentariile!
De exemplu, Media_Bladders MirrorKrys scrie:
“It is like a fruit salad,” he says.
No, Pope Francis, your brain is like a fruit salad. Feel free to cite the last time Catholic terrorists broke into a mosque and beheaded an imam.
Bună ziua!
summary review
https://www.washingtonpost.com/amphtml/world/europe/russian-television-shows-what-kremlin-thinks-of-clinton/2016/07/31/cc742aa2-574e-11e6-8b48-0cb344221131_story.html
off topic! ~De 25 de ani, zona financiară a României este o afacere PSD-PNL. Pe de o parte, oameni precum Florin Georgescu, Mișu Negrițoiu sau Mihai Tănăsescu, de cealaltă, oameni ca Dinu Patriciu, Dan Radu Rușanu, Daniel Dăianu, Vlădescu, Chițoiu etc. Nu vorbim de tabere bine conturate, ci mai degrabă de două „școli“ provenite din curente distincte ale fostei Securități, cu interese uneori comune, alteori divergente, care uneori s-au aflat în conflict, alteori au colaborat, dar care și-au făcut afacerile, de multe ori corupte, în umbră și sub privirea mai degrabă binevoitoare a șefului Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Isărescu a avut grijă de-a lungul anilor să păstreze un echilibru între aceste două „școli“ pentru a le ține sub control. ~
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/cazul-olteanu–cat-de-putred-este-sistemul–424338
tot un fel de sultan si tovarasul Isarescu
si bun gasit
http://www.mediafax.ro/politic/ministrul-educatiei-a-semnat-ordinul-de-retragere-a-titlului-de-doctor-al-lui-victor-ponta-15547061
Aferim! aAcum sa vezi lamentatii pe Primul Cinstit al Tarii! 😀
ii da erdoganu’ un doctorat nou – nout de la vreo universitate “faimoasa” a famigliei sale . ca pe restul le a inchis 😀
il pune Rector sau Academician 🙂
Sa-l dea afara din baroul de avocati din Bucuresti si sa dea inapoi tot ce a incasat pentru “doctorat”; dupa aia, gibon dement la puscarie pentru celelalte furturi.
Seara buna
1- Turcia devine pe zi ce trece o dictatura . Scuza loviturii de stat a dezlantuit toate visurile “marete” de putere a lui Erdogan si ale partidului din care face parte .
2- Rusia e o dictatura . Iar Putin e dictatorul . Cine e impotriva lui , ori ajunge in Siberia (in cel mai fericit caz) la puscarie , ori moare . Accident , ajutat sa se sinucida sau ucis de eternii “teroristi” ceceni . Destul sa vedeti cine conduce Cecenia si ce legatura inconfesabila e intre el si tarul actual rus .
3- Iran e tot o dictatura . Dar islamica . Oricum mai progresista decit dictatura islamica din Arabia Saudita.
O aleanta intre aceste 3 “democratii” este mortala . Pentru toti .
PS. Concediu placut tuturor care nu fac nimic in luna august . 🙂
http://edition.cnn.com/2016/08/01/politics/john-mccain-khan-trump/index.html
E mai complicat:
http://www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/08/01/clinton-cash-khizr-khans-deep-legal-financial-connections-saudi-arabia-hillarys-clinton-foundation-connect-terror-immigration-email-scandals/
Oricum, Trump a fost cam tantalau la faza asta. Daca tacea filozof raminea. Probabil asta e calcaiul lui Ahile pt Trump: ca vorbeste fara sa gindeasca.
@danc
Orice si oricum ar coti o breitbart si “sponsorul”trump un lucru e cert
Fiul lui khan a murit sub drapel american,iar trump raspunde ca si el “s a sacrificat”
tampenia facuta de trump-e de fapt ,el insusi,narcisist si fara empatie-il face sa piarda voturi la rednecks,care sunt americani…
p s: nu ca hillary ar avea empatie,n,are.dar nu e narcisista
tot citesc si una si alta,ca neimplicat,dar clinton seamana cu nixon=profund imorala insa cu bun “insight”politic
Daca,americanii aleg altceva asta e/trump a declarat “chapter 7″de mai multe ori in afacerile sale/de ce nu ar face asta si cu “america inc”?
si acum versiunea”cealalta”
in noua criza ce va sa vina-si e o chestie probabil de cel mult 3 ani,cum ar suna ca presedintele us,sa apara in prime time at 7 pm si sa anunte ca “sunt prea multi usd in circulatie,ca fed ul a gresit cu qe si ca e necesara o reajustare… si anume ” apare new usd”echivalent cu 10-sau 100 old usd” si ca americanii pot converti fara limita insa strainii sunt limitati pana la….( vor fi niste explicatii tehnice)
si,in acelasi timp,va anunta ca cele 19 portavioane sunt dislocate in….
o chestie ca asta numai un trump o poate anunta…
Buna seara!
http://www.agerpres.ro/externe/2016/08/01/statele-unite-ar-trebui-sa-adopte-o-pozitie-clara-si-decisiva-contra-puciului-esuat-din-turcia-prim-ministru–22-25-32
Statele Unite ar trebui să adopte “o poziție clară și decisivă” contra puciului eșuat, i-a declarat prim-ministrul turc Binali Yildirim unui înalt oficial militar american luni la Ankara, informează Reuters.
Marca A. Plesu:
http://adevarul.ro/news/politica/ce-mai-face-1_579ee7825ab6550cb860699e/index.html
……….
S-ar părea că o anumită reţea de corupţie, „cumetrie”, organizare subterană, derapaj instituţional „bine temperat” constituie lalolaltă o altă Românie decît cea aflată la vedere. Această reţea e de nedesfăcut. Îţi trebuie curaj, susţinere politică masivă şi timp. Dacă înăuntrul unui anumit eşafodaj instituţional constaţi nereguli funcţionale ample, o sistematică şi îndelung exersată contraselecţie a cadrelor, o indisolubilă încrengătură de nepotism, infracţionalitate, mită şi şantaj, e foarte greu să treci, peste noapte, la măsuri drastice. Nu poţi suspenda, pe termen indefinit, în vederea unei decente recalibrări, parcele întregi ale administraţiei publice şi ale serviciilor publice în general. Ai nevoie de ani pentru a regla situaţia. Pînă atunci, te mulţumeşti cu paşi mici, cu insesizabile corecturi de detaliu, fără mari efecte pragmatice. Am informaţii că, în mai toate fostele ţări comuniste, (dar mai ales în cele care au fost mai aproape de sfera de influenţă sovietică), situaţia e aproximativ aceeaşi. Am citit de curînd analiza unui cercetător armean cu privire la „tranziţia” ţării sale de la comunism la liberalism. În fapt, nu la liberalism s-a trecut, ci la un soi de „feudalism electoral”, bine organizat pentru a aduce şi menţine la putere o şmecheră cleptocraţie… (Cu nuanţele de rigoare, tot cam aşa arată şi evoluţia politică a unor ţări africane, după de-colonizare).
……………..
S-ar zice că legile noastre sînt gîndite, adesea, pentru a favoriza impostura, intruziunile arbitrare în viaţa instituţiilor, bunul plac. Asta e! Ce e de făcut? Iată cîteva sugestii:
1. Cînd ţi se propune o demnitate publică, pune-te mai întîi la punct cu mecanismele ei. Citeşte legile care te vor „conduce”, informează-te şi fii gata să condiţionezi acceptarea funcţiei prin modificări legislative şi procedurale potrivite cu ceea ce vrei. Nu se poate? Refuzi. Ideea că întîi te angajezi şi faci pe urmă schimbările necesare s-a dovedit utopică (mai ales cînd n-ai garanţia unui mandat întreg).
2. Cînd constaţi că eşti împiedicat să-ţi îndeplineşti programul, să-ţi „implementezi” opţiunile şi că, de fapt, eşti invitat să faci un simplu „act de prezenţă”, o simplă coreografie de „reprezentare”, pleacă! Nu fi vanitos! Te asigur – din proprie experienţă – că a părăsi o „demnitate” în clipa în care constaţi că nu o poţi onora cum se cuvine e un gest eliberator, născător de euforie, în mult mai mare măsură decît episodul „înscăunării”.
3. Înainte să pleci, spune tot! Nu pentru a te justifica, ci pentru a face transparentă malformaţia instituţională pe care ai trăit-o. Explică societăţii şi celor care te vor urma în funcţie, cum arată, în realitate, ţărişoara. La ce ne putem aştepta şi ce-ar trebui să încercăm să facem pentru a schimba ceva în bine.
Ceea ce nu e recomandabil e să stai în jilţul ministerial şi să te plîngi. Şi să dai vina pe alţii: pe predecesori, pe prim-ministru, pe preşedinte, pe justiţie, pe „duşmani”, pe popor, pe soartă. Poţi să faci şi asta, dar după ce pleci. Nu poţi fi, în acelaşi timp, şi şef şi victimă…
Buna dimineata!
“Lupul isi schimba parul ,da` naravul ba.”
Probabil ca acest proverb nu prea este cunoscut la Cotroceni.In pofida eforturilor guvernului Ciolos de a oferi ceva sanse in plus,pentru ca romanii din strainatate sa poata vota mai facil,un hipopotam ,ajuns ,pe nemerit in onoranta functie de ambasador al Romaniei , ramane consecvent in comportamentul de secretar al org. pcr din ambasada Romaniei la Londra. Cred ca tov.ministru Comanescu se simte foarte bine cu un asemenea tovaras de nadejde . Iar presedintele motaie linistit….. visand la urmatorii pasi.
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/dan-mihalache-un-nou-scandal-la-londra-este-un-pericol-inclusiv-pentru-relatiile-diplomatice-ale-tarii-noastre-in-regatul-unit-al-marii-britanii-si-irlandei-de-nord-157558.html
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-2-august-moartea-unei-regine-a-modestiei-ana-de-romania/48395/