România, un imens “litoral românesc”
01/05/2023 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Nu i-am înteles niciodata pe cei care se arunca pe 1 mai în mașină sau tren pentru a ajunge pe litoral într-o vreme în care încă au hainele groase pe ei. Da, stiu, în unii ani de 1 mai e foarte cald și foarte soare, dar acest lucru e rarrisim și mai curând de 1 mai e suficient de frig cît să nu mai vină chef să stai în costum de baie și te bagi în apă. Tradiția mersului la mare de 1 mai e mai curând un efect de auto-amăgire cum că, pentru o zi, omul iese din peisajul monoton al orașului, rup ritmul infernal muncă-somn și fac ceva “aparte” (mănâncă mici, beau bere și ascultă muzică tare, înghesuindu-se cu alții care fac la fel).
În fine, de gustibus et coloribus non est disputandum, e o chestiune de alegere și asumare personală.
Însă altceva aș vrea să remarc a propos de litoral (imaginea de mai sus este recentă). Litoralul a devenit, treptat, expresia exemplară a României iar de vreun an (după ridicarea restricțiilor pandemice), acest lucru a devenit absolut imposibil de cosmetizat. Toată lumea “știa” cât de proaste erau serviciile oferite pe litoral, însă abia de anul trecut, când această cunoaștere a fost cuplată cu dorința de evadare post-pandemică din țară, s-a atins punctul de saturație și litoralul românesc a început să se cam golească (pentru că Grecia și Bulgaria au devenit o opțiune serioasă chiar și pentru cei mai nostalgici).
Începînd cu anul trecut, când a fost primul an în care s-a înregistrat oficial o scădere a turiștilor de pe litoral (în raport cu anii anteriori), oricine a constata că de fapt litoralul a devenit o copie în micro a României reale (cu tot ce are mai rău, de la dorinăța de îmbogățire peste noapte, neuitând de mârlănia celui care te jupoaie pentru că te-a prins în dugheana lui, care e singura deschisă sau are același preț de cartel, continuând cu lipsa infrastructurii și cu indolența structurilor de autoritate și control) iar acest lucru generează consecințe: alegerea altui litoral.
La fel cum litoralul românesc, de la an la an, alungă turiștii (chiar și pe cei mai nostalgici) în alte zări mai civilizate, mai curate, mai ieftine, mai ospitaliere, tot așa această țară, prin cei care o conduc și cei care perpetuează moravurile rele ale conducătorilor, își alungă cetățenii în Occident (chiar și pe cei mai rezistenți psihic) pentru a îngroșa rândurile Diasporei.
Da, ne înghesuim de 1 mai le litoralul românesc, dar în iulie-august plecăm la greci, turci sau bulgari. Da, ne-am născut aici și suntem mândri ca români, dar toată lumea are pe cineva din familie plecat la muncă sau stabilit definitiv în Diaspora. Da, încă ne iluzionăm că acest popor are resurse de bunătate și civilitate, dar pînă și aceste resurse abandonează, la un moment dat și pleacă peste graniță cu valiza în mână și cu lacrimile pe obraz.
Pentru că, nu-i așa, la fel cum comercianții și hotelierii de pe litoral au jupuit turistul crezând că fraierul va continua să vină și la anul (din nostalgie/comoditate/plăcere/constrângeri familiale), la fel și politicienii cred că vor putea să jecmănească la nesfârșit cetățenii pentru pensii speciale și privilegii, crezând că aceștia nu vor avea încotro și vor plăti.
Diaspora nu a apărut din neant, ci e rodul unui comportament de tip buticar de litoral pe care politicienii l-au avut timp de vreo 30 de ani.
Și, la fel cum litoralului românesc i-a cam sunat ceasul de vreun an de zile (am putut vedea cu ochii meu acest lucru), la fel și României îi va suna ceasul, dacă alegătorul va fi dus dincolo de limita suportabilității.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Trăiască 1 Mai, Ziua Internaţională a Muncii! În urmă cu 34 de ani, în 1989, muncitorii stăteau la coadă pentru zahăr, ulei, carne, făină. Acum, corporatiştii stau la coadă la îngheţată, la Velocità, pe Calea Victoriei. Dacă PSD le măreşte impozitele pentru că au salarii mari, va fi revoltă….”
https://www.zf.ro/opinii/traiasca-1-ziua-internationala-muncii-urma-34-ani-1989-muncitorii-21838586
“Încurcăturile în care intră unii români când schimbă furnizorul de energie. “M-am trezit fără curent și fără contor” ”
Scumpirile și modificările frecvente ale legislației de pe piața energiei electrice i-au bulversat pe români. Unii sunt neliniștiți că au de primit și achitat multe facturi de anul trecut. Alții s-au trezit în situații imposibile după ce au schimbat furnizorul.Este cazul relatat pe Facebook de un român care s-a trezit că a rămas fără curent electric, dar și fără contor.”Am semnat contractul de furnizare cu Hidroelectrica în octombrie 2022. Bineînțeles, nu am primit nicio factură de atunci. Astăzi m-am trezit fără curent și fără contor.Mâine voi merge la ei la sediu.Daca mai este cineva în aceeași situație, cum ați rezolvat și cât a durat?Menționez că e vorba de județul Cluj”, a scris acesta pe grupul Client Hidroelectrica.”Nici până în ziua de astăzi nu am primit factură”În comentarii și alți membri ai grupului au relatat situații complicate sau i-au dat sfaturi.”Eu am schimbat furnizorul (de la Engie am trecut la Hidroelectrica) în august 2022! Nici până în ziua de astăzi nu am primit factură. Nimic. ….”
https://ziare.com/energie-electrica/schimbare-furnizor-energie-electrica-incurcaturi-fara-contor-fara-curent-1802350
https://www.g4media.ro/tentativa-de-asasinare-a-procurorului-general-al-bulgariei-explozie-puternica-la-trecerea-coloanei-de-masini-a-procurorului-sef-intr-o-curba-nimeni-nu-a-fost-ranit.html
“…Cu doar două zile în urmă, de la Kiev, Geshev a promis că îl va aresta pe președintele rus Putin și îl va preda la Haga pentru a fi judecat…”
Orcii locali din politica, justitie, “business”, “massmedia” etc. sunt cunoscuti in mare parte in Romania.
Cei din servicii sunt?, doar ma intreb si eu…