Reminiscenţe istorice: Sol Invictus (noiembrie 1946 – 2014)
21/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Ziua de 19 noiembrie 1946 a ramas in istoria Romaniei ca data la care o campanie electorală, caracterizată prin folosirea tacticilor de intimidare și a abuzurilor electorale împotriva partidelor istorice, ne-au transformat intr-o dictatura comunista, care a durat mai mult de patru decenii. Rezultatele alegerilor au confirmat influenta Uniunii Sovietice asupra României și intrarea nostra efectiva in blocul răsăritean odată cu izbucnirea Războiului Rece. La 19 noiembrie, cele trei partide de opozițe: Partidul Național Liberal, Partidul Național Țărănesc și facțiunea lui Constantin Titel Petrescu desprinsă din Partidul Social Democrat, au protestat în mod oficial, acuzând guvernul Groza de falsificarea votului; nu le-a ajutat prea mult si Romania s-a despartit de Europa democratica.
Preambul
După ieșirea din alianta cu Germania nazista la sfârșitul anului 1944, România a fost supravegheată de Aliați prin intermediul Comisiei Aliată de Control. După Conferința de la Ialta din februarie 1945, autoritățile sovietice și-au mărit presiunile și prezența în România, în vreme ce Aliații occidentali nu și-au manifestat în mod consecvent interesul pentru reglementarea situației de la București. După Conferința de la Potsdam, guvernele occidentale au refuzat să recunoască guvernul Groza, impus de sovietici. Regele Mihai a refuzat să semneze decretele-lege emise de guvern prin așa numita Grevă regală. La 8 noiembrie 1945, o demonstrație în sprijinul regelui, convocată cu ocazia zilei Sfântului Mihail, a fost reprimată de Guvernul Groza, care a ordonat deschiderea focului asupra mulțimii adunate în fața Palatului Regal, ucigând 10 demonstranți. [Sursa: Adrian Cioroianu, Pe umerii lui Marx ] “Greva regală” a încetat după ce premierul Groza a fost de acord să includă în cabinetul său doi politicieni din partidele de opoziție (liberalul Mihail Romniceanu și țărănistul Emil Hațieganu) ca miniștri fără portofoliu, gest politic care a atras recunoașterea guvernului de către Aliații occidentali.
La mijlocul lunii decembrie a anului 1945, reprezentanții celor trei mari Puteri Aliate, Andrei Vîșinski din partea Uniunii Sovietice, W. Averell Harriman din partea Statelor Unite și Archibald Clerk-Kerr din partea Regatului Unit, au vizitat Bucureștiul și au căzut de acord cu organizarea de alegeri generale pentru luna mai a anului următor, pe bazele înțelegerilor semnate în timpul discuțiilor de la Ialta. Cu toate acestea, și în ciuda protestelor opoziției, guvernul prosovietic al lui Groza și-a permis să amâne alegerile, promulgând pe 17 iunie un decret pentru stabilirea noii proceduri electorale. [Sursa: M. Ștefan, “În umbra Cortinei de Fier”]
Noua legislație electorală a fost concepută pentru lărgirea dreptului la “votul universal masculin”, proclamând dreptul la vot al tuturor cetățenilor care împliniseră vârsta de 21 de ani, inclusiv al militarilor activi, cu limitarea sus-numitului drept al persoanelor care deținuseră funcții importante pe vremea dictaturii Conducătorului Statului, mareșalului Ion Antonescu. Ultima prevedere a dat naștere la multe abuzuri, administrația luând decizii arbitrare, eliminând din viața politica numeroase personalități politice supuse judecății “comisiilor de epurare”, (toate controlate de PCR), sau a Tribunalelor Poporului (împuternicite să investigheze crimele de război și sprijinite constant de propaganda de partid comunistă. [Sursa: Victor Frunză, Istoria stalinismului în România]
Decizia de a permite militarilor activi și funcționarilor publici să voteze a fost gândită pentu a întări șansele de câștig ale comuniștilor. În preajma alegerilor, cabinetul lui Groza avea controlul complet asupra administrației publice la nivel central și local și controla toate canalele de comunicație dintre organele administrației și populație. Sursele sovietice din acele vremuri reflectă convingerea comuniștilor români că funcționarii publici și militarii aveau să asigure cam un milion de voturi stângii.
Un raport al Ambasadei Sovietice din București din 15 august 1946 îl informa pe Andrei Vîșinski asupra modificărilor aduse legii electorale și nota faptul că liderii partidelor istorice, Iuliu Maniu și Dinu Brătianu, îl rugaseră pe regele Mihai să nu aprobe noile prevederi. Celor două partide nu li se permisese să aibă nicio contribuție la elaborarea noii legislații.
Fortele politice si rezultatele alegerilor din ‘46
Blocul Partidelor Democrate a fost alianța electorală care forma guvernul de stânga al prim-ministrului dr. Petru Groza si a fost formată din Partidul Comunist Român, Partidul Social-Democrat, Frontul Plugarilor (formațiunea politică a prim-ministrului), Partidul Național Liberal-Tătărescu, facțiunea țărănistă a lui Anton Alexandrescu și Uniunea Patrioților. Ei au fost sustinuti si de Uniunea Populară Maghiară (UPM/MNSz), facțiunea proguvernamentală țărănistă din jurul lui Dr. Nicolae Lupu (Partidul Țărănesc Democrat) și Comitetul Democrat Evreiesc.
Impotriva lor au candidat Partidul Național Țărănesc, Partidul Național Liberal, Partidul Social-Democrat Independent (Constantin Titel Petrescu).
Rezultatele oficiale ale acestor alegeri trucate, consfințeau victoria zdrobitoare a stângii – BPD, 348 de mandate (379 împreună cu aliații) – 68,70% , PNȚ, 32 de mandate iar PNL doar 3. [Sursa: Petre Țurlea, “Alegerile parlamentare din noiembrie ’46…”, în Dosarele Istoriei, 11 (51)/2000, pag. 35]
Rezultate paralele
La ceva timp după alegeri, comuniștii au produs un raport secret numit “Învățămintele alegerilor și sarcinile P[artidului] C[omunist] după victoria din 19 Noiembrie 1946”, Arhiva MApN, fond Materiale documentare diverse, dosar 1.742, f.12-13). Acest raport a fost comparat de istoricul Petre Țurlea cu rezultatele oficiale și această cercetare a demonstrat existența unor diferențe importante. Astfel, Țurlea a aflat că, în total, BPD a primit între 44,98% și 47% din voturi, ceea ce contrazicea atât pretențiile guvenului Groza cât și ale opoziției (peste 80% din voturi!). Rezultatul, deși venea la sfârșitul unei campanii caracterizată prin numeroase fraude, ar fi permis celor două partide principale de opoziție să formeze un guvern de coaliție, care ar fi avut majoritatea necesară în Parlament.
Raportul sus-numit confirma de asemenea popularitatea mai crescută a BPD-ului în orașe, spre deosebire de sate, datorită faptului că, în ciuda așteptărilor, țărăncile votaseră în special pentru PNȚ. Deși a câștigat voturile funcționarilor de stat și a clasei mijlocii evreiești, BPD nu a reușit să obțină câștiguri demne de luat în seamă în fiefurile țărăniste sau liberale.
Concluzii
Dupa anul 2012, an in care USL a reusit sa castige tot ce putea castiga si dupa o campanie legislativa intensa, care a anulat de facto toate realizarile guvernelor Boc si Ungureanu, anul 2014 se anunta a deveni un “1946” in totalitatea lui. Asa cum se vede astazi, USL sau PSD cu ajutorul acolitilor lor au sansa de a castiga tot ce a mai ramas de castigat. Greselile nenumarate ale Presedintelui Basescu incepand cu ianuarie 2012 si pana astazi au permis aceasta drastica rasturnare de situatie. Tragic final de mandat pentru “presedintele jucator” – omul care a condamnat comunismul si l-a readus in forta pe scena politica a Romaniei, membra NATO si Uniunea Europeana. Omul pe care l-am sustinut de patru ori in campanii electorale in alegeri si referendum-uri de demitere ne indeamna sa-l alegem pe Crin Antonescu si nu pe “domnii de pe dreapta cu capul umflat”. Inca un invins de sistem, mult mai rusinos decat Emil Constantinescu.
Bibliografie, note si citate
Lucian Boia, ed., Miturile comunismului românesc, Editura Nemira, București, 1998
Adrian Cioroianu, Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc Editura Curtea Veche, București, 2005
Dinu C. Giurescu, “Marea fraudă electorală din 1946“, Partea a II-a și Partea a VI-a, în Cultura
Vladimir Tismăneanu, Stalinism pentru eternitate, Editura Polirom, Iași, 2005
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
salut !un invins de sistem sau un fariseu , unealta a sistemului , cu o misiune de indeplinit : anihilarea a orice ar inseamna dreapta in RO si perpetuarea regimului instaurat dupa 89 de bolsevicul ilici ? oricate greseli putea face prea i-a iesit bine si cu taranistii ( in cdr ) ,care au disparut de pe scena politica dupa 2000, si cu partidul “reformator” , care dupa ce i-a dat cu flit coanei nutzy a devenit brusc ” partid fesenist” .
buna ziggy,
a fost invins de sistemul pe care l-a creat!
cum ar spune omul politic Traian Basesc : ” pariez doar pe campioni” .
cand devii looser, cauti campionu, nu?
Misterul casei lui Ponta de la Baia Fier. Cine a construit cabana primului ministru?
Locuința este construită pe terenul bunicilor lui Claudiu Teodorescu, fostul șef de cabinet parlamentar al lui Victor Ponta, care a fost numit în urmă cu doar câteva zile în funcția de prefect al județului Gorj.
Drumuri reabilitate după ce Ponta și-a construit casa
Bunicul prefectului ne povestește că prin sat se circula greu înainte ca aici să ajungă Victor Ponta, mai ales că trebuie traversate două văi pentru a ajunge la locul unde se află casa premierului. Acum, o parte din drum este asfaltat, iar ulițele care duc în ultima parte a satului sunt pietruite. „Se circula foarte greu pe aici. Drumul nu era asfaltat și nici pietruit cum trebuie. De când a venit Ponta, s-au făcut drumurile cum trebuie“, ne mărturisește Gheorghe Teodorescu.
http://www.gorj-domino.com/misterul-casei-lui-ponta-de-la-baia-fier-cine-a-construit-cabana-primului-ministru/
Salutare !
Ce buna era o “epurare” in `90 !
Ne-am fi scuturat de TOATE gunoaiele comuniste care au avut neobrazarea sa ne invete ei democratia.
Simuland interesul pt. binele public dar luptand aprig doar pt. binele personal.
salut timi 🙂
de la cine sa invete democratie? Xe sa-i faci au avut mai multi profesori de socialism stiintifi decat de economie de piata. Asa cum zici – gunoaie!
ai observat o chestie ? cum ajung toti cei educati in socialismul stiintific mari capitalisti ( de carton ) , mosieri etc . ei provin din familii care slujeau un regim comunist adept al bunului obstesc si brusc devin toti mari proprietari .
e mult mai usor sa primesti decat sa faci. Asa au fost ei obisnuiti. Parintii lor ne-au jefuit parintii, ei ne jefuiesc pe noi!
Pastorel, a propos de “Votaţi soarele !” :
“Când te văd aşa pe garduri
Şi cu raze împrejur,
Mai că-mi vine să te-asemui
Cu o gaură de c*r!”
mare Pastorel, actual pana atazi!
Ce bun ar fi un Pastorel acum.
Sau un Tanase, sa puna in scena o revista cu un duet “micul Titulescu si Chucky, la Carabus”.
astia sunt total lipsiti de umor si generatiile care ar gusta astfel de umor sunt pe terminate 🙁
Seara buna
“After the overthrow of Nicolae Ceauşescu’s regime inDecember 1989,Romania’s former communist elite,
led by President Ion Iliescu, managed to retain politicalpower for the first half of the 1990s. With the exceptionof price and trade liberalisation, market-oriented reforms proceeded slowly, and Romania also lagged behind interms of international integration. Parliamentary electionsin November 1996 led to the formation of a centre right government led by Victor Ciorbea, backed by a 60 percent majority in the lower house of parliament. Ciorbea announced his intention to break with Romania’s communist
past and fight corruption”
Este un paragraf din pagina 46 (sau 48 pentru Adobe ) a acestui document oficial al BERD :
http://tr.ebrd.com/tr13/images/downloads/357_TR2013.pdf
BERD nu e capsunarul nemernic 🙂 , nu e nici criticul inrait a democratiei mioritice “originale” dar asa pricepe tot prostul cit datoram lui Iliescu si nomenclaturii reciclate . Persoane fara idei , fara demnitate si morala dar dispusi la orice sa mentina puterea . Pensi marete , decoratii , aranjamente inconfesabile si rusinoase de culise sa nu cumva sa moara in o saracie lucie pe care o meritau din plin .
salut Stef 🙂
dupa cum ai citit astazi in revista presei externe am adus la cunostinta cititorilor raportul, cat l-au citi nu stiu, este interesant numai dintr-un singur punct de vedere, ei nu sunt fraieri si noi nu reusim sa fim shmekeri 🙂
ghici cine a spart conventia????
buna seara
azi sper ca s-au convins toti ” visatorii” ca “duo” e “solo” si ca se numeste “pontantonescu”
sper ca si dl basescu a inteles -in sfarsit-asta/mi-e teama ca prea tarziu pentru dumnealui si pentru noi
Basescu a ramas singur pe nava .
Restul “echipajului” a debarcat de mult si fiecare a plecat pe strada lui .
Se va scufunda impreuna cu nava asta (numita dreapta) cu tot .
– Ieri batea gura ca nu e bine sa se faca referendum la prezidentiale . La ultima lui alegere ca presedinte , nu avea si un referendum propus chiar de el ?
– Cit priveste legea bugetului pe anul urmator , sa lase dracului demagogia de doi bani . O poate intoarce o singura data in parlament si gata . la a doua prezentare , e obligat sa o semneze .
Cum a semnat din prima si scrisoarea de intelegere cu FMI dar poate atunci nu citea ce semna sau nu era util “strategiei” personale ? 🙂
seara buna Theophyle tuturor 🙂
o postare de zile mari.Mai am ceva sperante ca similitudinile temporale nu se vor duce pana la capat,pana la sfarsitul anului viitor.E drept ca sunt destul de putine.Dar mai e ceva timp,nu mult ,dar mai e.
Pasarea Phoenix a existat si ea in diverse forme din mitologie incepand.Si poate ca era bine ca aceasta pasare sa se reinventeze din propriile ramasite mult mai repede.De ex. sa cumpere nu 300 de ha. ci vreo 50 de ex atunci cand era pe val si nici urma de cenusa.Si treptat,an de an sa-si adauge cateva zeci de ha din profitul obtinut.Cativa ani de activitate si dezvoltare agricola care ar fi aratat si inca de la nivel prezidential ca munca inobileaza si spiritul si buzunarul.Ce putere ce forta ar fi avut ce motivare ce model de urmat ar fi fost acest exemplu…cu toate riscurile aferente,cu siguranta ar fi fost atacat si-ntr-o astfel de ipoteza.Pe langa celelalte atacuri de lezmajestas asta era roua diminetii.Si de pe pozitia asta sa sune goarna-dreapta adunati-va.A preferat insa ca sa faca eroarea de strategie de la care isi va trage veacul,i-a indemnat pe uslasi ca sa se uneasca.
Ce-a facut incearca acum din rasputeri ca sa desfaca.Nu stiu daca va reusi.Aproape ca nu mai are nicio importanta.Cei care vor defila vor fi aceeasi.Lasa totusi in urma,mai cu poticneli in ultima perioada,o mare speranta justitiei.Si asta conteaza f. mult.Chiar conteaza.
Presupun deci ca daca ar reusi izolarea psd ar urma 2 posibile variante.
1.reuseste ca sa izoleze psd prin cantecele de sirena adresate lui antonescu marind sansele de coagulare a “unei drepte” dar cu antonescu in frunte.Amenintarea de aseara la adresa dreptei-daca nu gasiti o solutie votez cu CA nu mi se pare consistenta.Cati naiba ar vota CA ?Oare l-a dus de manuta la state department ca sa garanteze ptr. el,asemenea cliseului promovat de vanghele ?Ce se poate spune despre acest om dupa vara 2012 ? Il reevaluam si devine frecventabil ? habar n-am zic si eu. O fi.
2.reuseste ca sa izoleze psd dar care psd iese intarit.
cati pnlisti pleaca de la ciolan de dragul lui antonescu ? Eu cred ca putini.Penelistii, doar intr-o coalitie pot fi la sarmale.Sa dea sarmaua de acum pe una presupusa a fi mai buna dar peste vreun an ? Cine crede ca antonescu pica din cauza miscarii geniale a piratului se inseala.kkr cade pe mana lui tonta nu a piratului.Cu un psd mai puternic ca niciodata cu un pnl franjuri si cu ceilalti vreo 20 si ceva la suta,dreapta nu va castiga.Al cui e “meritul” ?Al boborului desigur.
Si ,mai presupun odata,asta-i doar o piesa din angrenaj,majoritate super confortabila in parlament ,inca vreo 3 ani.O lege a ref. f. periculoasa,o gramada de alte acte normative care nu fac altceva decat sa intareasca pozitia psd,singura zona in care presedintele inca mai poate lupta cat de cat eficient(intoarcerea legilor,ordonantelor,atacuri la ccr etc)
…
suceala dreacu 😆
buna, mircea 🙂
Dupa cate inteleg eu, ramanem cu “onoarea reparata” dar cu banii pierduti:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ccr-memorandumul-cu-rompetrol-e-neconstitutional-1068768.html
Poate ne explica @citi daca am priceput bine!
Avea 38 de ani, fusese ministru în două guverne și deputat în două legislaturi. Atunci l-a chemat pe viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, să-l învețe ce înseamnă „PIB”. Victor Viorel Ponta a descoperit semnificația acestui termen misterios în 2010.
sursa Mircea Marian
ha-ha asta-i tare 😆
http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj/blatul-usl-pdl-contracte-de-5-milioane-din-bani-publici-pentru-ginerele-lui-blaga/
EXCLUSIV Blatul USL-PDL: 5 milioane din bani publici pentru ginerele lui BLAGA – Firma ginerelui presedintelui PDL Vasile Blaga, respectiv Axis Security, câștigă contracte pe “bandă rulantă” cu instituțiile subordonate guvernului condus de Victor Ponta. Mai precis, doar anul acesta firma lui Andrei Rudeanu a câștigat 5 milioane de lei din bani publici, cei mai mulți bani venind de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România(CNADNR). Este vorba despre opt contracte în valoare de 4.909.756 de lei din care patru sunt de la CNADNR. Nici nu ne mai miram cum de PDL nu face opozitie la USL avand in vedere ca liderul democrat-liberalilor are anumite “obligatii” familiale cu bugetul directionat de catre directorii USL catre ginerele liderilor PDL.
Cica sint contracte pentru paza maretelor autostrazi romanesti . 🙂 Blatul a fost mereu blat . Popular numit troc. Bine ,nu e schimb in natura doar bani impotriva oricarei opozitii credibile .
Traiasca PDL si conducerea ei . 🙂
asa sa fie el sanatos!
http://www.gazetadecluj.ro/stiri-cluj-investigatii/pe-autostrada-se-decontamineaza-indiferent-de-culoarea-politica/
Mircea Pop si Sulfina Barbu decontaminează Autostrada Transilvania (adica un pesedist de bine si o pedelista de si mai bine)
banii nu au miros, nu!
categoric non olet
Salut pe toata lumea! 🙂
Nu stiu de ce dar mi-am amintit de guvernul BOC 1.Ce poze, ce intelegeri domnilor! Si cate vulnerabilitati !
Oare domnul V.V.Ponta, a semnat propunerea pentru desecretizarea arhivei Dunarea Operativ ? Pentru ca domnul Felix (numele institutiei publice D.Voiculescu) trece ca rata prin DELTA si anunta ca il lasa rece aceasta posibila desecretizare!
Am citit si eu in sfarsit,acu, articolul sabinei fati.Ce reactii a provocat domle,ce pozitionari prin media scrisa si pe retele,te crucesti nu alta ca asa ajunsei la articolul cu pricina 😆
ataca piratul la legalitate,s-au anuntat cine-multi al naibii in frunte cu ponta-psd,apoi,ataca piratul la moralitate,iarasi multi dar altii si iar d-aia care dau cu ciuda.
Ptr. mine nu se pune si nu s-a pus nicio clipa problema in acest fel.N-am cum sa creditez piratul de imoralitate(culmea) sau de ilegalitate(si mai culmea)
Simpla observatie ptr. mine ar fi de oportunitate/de adecvare la vremi si oaresce tensiuni si dorite reconfigurari politice.
Si nu ma refer desigur la acea oportunitate pe care un om de afaceri o simte si actioneaza in consecinta dupa regulile pietei.Oportunitatea la care ma gandesc eu are alt cadru,mai larg,muult mai larg.Asa ca ,judecand cu privirea la cadroiul asta eu cel mult ii bag de vina ca facu o prostie,da` nu bag mana-n foc ca parca iese ceva samanta de scandal pozitiv acolo.In rest facu bine,isi lua omul niste pamant(si mai vrea sa-si ia ptr. toata familia) o investitie buna ptr.batraneti.Si cand are chef mai da o tura si pe mare.
asa ca :
-bah prostilor,de 9 ani tin steagul pe reduta si rand pe rand ma parasirati fireatiaidreacuvoisafiti ca nu va plac blondele.Ia sa-mi fac io o jucarie(pmp) pe care s-o ajut si sa le fac sac-sac alorlalti daca o fi sa fie.(pana acum n-a fost) ca ce fac eu e bun facut chiar daca strica altora
sau
-bah plagiatorule du-te dreac,ia asculta : imi cumpar niscai pamant,te iei de mine peste tot,si-n parlament si pe sticle,mai victimizeaza-ma si tu ,ca te scap de antonescu iar eu mai cresc putin ca sa le dau pricajitilor astora niste procente.De o opozitie mica acolo,dar adevarata,ai nevoie,mai speli si tu fata, ca pe ceilalti din opozitie ai ajuns sa-i cunosti mai bine ca mine c-aveti acelasi narav.
sau
-bah,paiata lu porumbacu,ia fa-te-n `coa da-te dreacu ca te fac presedinte da` fii atent sa nuu…..ca te-aam…..ham-ham
sau
n variante
…
😆 si filmul se termina apoteotic,intr-un peisaj superb de.. apus de soare.
Calare pe un tractor luat in lizing un pirat isi ara pamantul ascultand simultan la doua radiouri doua melodii,una – i am sailing/rod steward ,ailalta-canta un matelot la prora/doina badea
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=597120603674892&set=a.106056109448013.27048.100001308735735&type=1&theater
Buna Ziua,
postare noua – Revista Presei – 22 noiembrie / Dragnea în acţiunea “parale la primar”</strong>
Mie nu-mi trebuie democratie…Este o vorba goala…Cunosc “democratia” neo-zelandeza, 600 de bisnitari la o populatie de 4 milioane…Cunosc “democratia” australiana…Sint edificat…Democratia inseamna tradare de patrie, atita tot. Basescu? Un democrat…Boc? Alt democrat…Ponta? Democrat…Democratia lor este tradarea neamului…
mda’
sa aranjam o dictatura ca sa-l satisacem pe domnu’ ?