Religia deturnată în educația românească
14/04/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Hristos a înviat! Postarea de mai jos pune o problema la care e bine sa meditam azi, in a treia zi de Pasti: confiscarea milosteniei de către corupție in societatea romaneasca (@Cetatean).
Redactat de @DanSu
În ciuda titlului, postarea nu este neapărat despre materia didactică numită religie, ci pur și simplu despre ce și cum ne/suntem educați în școală și în societate și mai ales ce ne învață școala dincolo de formalismul materiilor predate dinspre catedra spre bănci.
În toată această dispută aprinsă din zilele noastre , atât Biserica, cât și dascălii, dar mai ales politicienii și din păcate mare parte a societății civile, au ratat o ocazie de a vorbi despre EDUCAȚIE. Nu doar despre educație în scoală.
Problema nu e predarea (sau nu) a unei materii sau alta, ci problema este educația pur și simplu. Iar în școală din păcate nu se face educație, ci și mai rău uneori, educația este complet greșită, este oarecum împotriva bunului simț și a necesităților unei societăți civilizate.
Dar boala e mai gravă. Nici alți vectori care ar trebui să poarte educația prin societate nu o fac. Cazul cel mai evident este media mai ales cea televizată, care e mai degrabă, prin așa numitele vedete promovate, un vector al inculturii și grobianismului. Mai există un tip de anti-educație, acela al ifoșeniei țățoase. Nu vreau să dau exemple, pentru că vedetele, care sunt în fond doar niște țațe cu ifose, sunt așa de multe și așa de mult promovate, încât e greu să le pui pe o scară valorică.
Ca simplu cetățean, fără pregătire “cu patalama” de educator sau pedagog, pot avea la dispoziție un număr limitat de cazuri de studiu privind această nobilă activitate: eu, ca subiect pasiv al educației și eu față de copiii mei, ca părinte educator. Recunosc ca nu m-am descurcat grozav iar meritul realizărilor a fost în principal al celor “educați”.
Aș prezenta exemplul profesorilor mei de fizică și mate, care predau mai mult demonstrații decât formule, sau al profesorilor (și profesoarelor) de Limbă și Literatură, care s-au străduit să mă îndrume spre lectură, nu spre analize prefabricate învățate pe dinafară, sau al dascălilor de istorie care nu țineau strict la data și ora evenimentelor, ci la contextul politic, tactic și strategic sau geografic în care se desfășurau. Dar ar însemna să mă pierd în amănunte și să vorbesc de lucruri pe care oricine deschide un curs de pedagogie le găsește. Nu și conducătorii educației, ministeriabili sau doar funcționari inepți și, din păcate, nici alți vectori educativi consacrați – inclusiv Biserica și aici nu e vorba doar de BOR.
Mie, discuția despre predarea religiei în școli (totuși de aici am pornit), mi-a adus aminte de o întâmplare cu oarece răspândire mediatică, de acum câtva timp, care a rămas nevalorificată și deloc sancționată. Vă aduceți probabil aminte de cazul învățătoarei din Bucuresti care cerea cadouri părinților, cadouri care trebuiau să se situeze peste un anumit prag. “Cinzeci de lei să dați la Bodiguard, eu nu pot să ma duc la directoare doar cu așa ceva”…
“Eu v-am intrebat: v-ati organizat? Este in politica romaneasca, balcanica, de sarbatori sa se ofere. Mi s-a spus ca aveti un buget de 50 de lei la patru oameni. Si am intrebat cui dati aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori si un director. Si cealalta directoare are bube? Si copiii nu saluta doctorul, femeile de serviciu?”
Dar nu acest paragraf face legătura dintre biserică și școală (mai precis intre preoții ciubucari care refuză serviciile neremunerate și dascălii corupți). Dar ăsta e doar un aspect secundar al problemei, sunt convins că există și dascăli și preoți dedicați, peste care nu are rost să arunci anatema.
Ce m-a tulburat profund în înregistrarea respectivă a fost afirmația asa-zisei profesoare:
“ÎNVĂȚAȚI COPILUL SĂ DĂRUIASCĂ”.
“Copiii vostri insa o sa fie, in schimb, niste saraci in suflet! Pentru ca i-am vazut cum doreau sa se duca sa ofere“.
Ce poate fi mai demonic, mai deviant și în același timp mai specific mărimilor societății noastre, decât limbajul religios prin care era descrisa mita, o acțiune de degradare umană și socială maximă?
In Romania, mita a devenit dar iar corupția a devenit binecuvântare. Potentatul politic al zilei oferă binecuvântarea sa, (contracte hoțești, licitații trucate, încredințare directă) heruvimilor care dau daruri sub formă de șpagă.
Această religie se predă în școală. Nu vă faceți iluzii, madama din Bucuresti nu este un caz izolat, ci este esența sistemului de învățământ românesc, este motorul lui. Priviți la marele sindicalist și dascăl și adorator al imbecilismului, fost ministru grăjdan preacredincios dumnezeului lui copiatorul, priviți la micuța drept-credincioasă ministereasă garantată de analfabeți și gardian al analfabeților. Exista vreo familie cu copii de vârstă școlară, care să nu se fi lovit de cereri asemănătoare din partea altor practicanți ai acestei religii? Preotul ce refuză serviciu divin familiei sărace, nu-și educa oile în acest spirit?
Aceasta este religia predată în școli, în biserici, în primării, în ministere, pe stradă, la televiziuni sau în pușcării. Și ne mai mirăm când vedem hoții de buzunare din tramvai făcându-și cruce când trec pe lângă o biserică, sau scuipători de sămânță oprindu-se din activitate ca să-și facă cruce la auzul unui clopot de biserică.
Aceasta este religia lui Prea-Mituitului Daniel, al prea cucernicului Hrebe, a prea răspopitului Gâdea, a prea-hoțului Nastase, a prea-regalului Duda, a prea-onestei Udrea, a prea-iubitorului Tariceanu, a prea-cinstitului Ponta mărturisitorul de minciuni. Dar nu-i pot înșira aici pe toți. Cei pe care i-am omis, să mă ierte creștinește, pentru că eu oricum plătesc impozite.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Interesant subiectul și chiar blând tratat.
Am fost îndepărtat de creștinismul ortodox chiar de către BOR și reprezentanții săi. Regretabil.
CRISTOS A INVIAT !
bine v-am regäsit.
stefan,
tot ce e mult nu-i bun, s-au afisat cu totzi hotzii,i-au decorat ca “vrednicii domnului”
speculeazä fiecare särbätoare, fiecare särac, sä-si vandä lumianäri etc.
dece se face totul cu tam-tam, cu TV, dece emisiuni de indocrinare.in scoli:
credintza este ceva intim, delicat, au tansformat-o in propagandä, este f, grav.F: URAT
TOTZI SE FOLOSESC DE EA , CA SE O HAINÄ; CU CARE SE DEGHIZEAZÄ
adevarat a inviat, doamna Theo 🙂
Fratilor, Dumnezeu bate cu…bonul fiscal 😛
http://www.mediafax.ro/social/loteria-bonurilor-fiscale-romica-parpalea-denuntatorul-lui-dragnea-in-dosarul-referendumului-unul-dintre-castigatori-14120277
Bun gasit
Multi chemati, putini alesi, in cazul profesorimii – ma intreb ce ii forteaza sa ramina in domeniu, fiind atit de evident ca n-au calitati elementare educarii, multi dintre avind ei insisi nevoie de reeducare; o fi ceva forme mai subtile de sado-masochism ? De altfel, idem si la fel in celelalte domenii legate de educare. Cred ca ca a devenit regula sa plantezi oamenii cei mai nepotriviti in locuri numai bune pt cu totul altii.
Si mai cred ca o sursa a raului este stacheta lasata jos de tot in sistemul universitar – in pericol de a-si rata cifra de scolarizare prin exigenta (crescuta?), ca s-ar pierde niste posturi, care au fost ocupate, nu-i asa, pe merit samd samd. Si s-a inchis cercul.
Drept care vivat sistemul PCR, la care se adauga in acesti luminosi ani si simbolul $ (ca euro n-am la indemina)
buna ziua. http://www.evz.ro/tariceanu-vrea-discutii-intre-conducerea-senatului-si-csm-dupa-decizia-ccr-in-cazul-sova.html parca il auzim peste vreo 6 luni din boxa ” onorata instanta am fost un dobitoc! m-am luat dupa tata socru sa fac toate acele ilegalitati! va rog sa ma eliberati am un copil de dat la cresa, unul la liceu si altul prin strainataturi, patru foste neveste si doua soacre hapsane si am terminat si malaiul de la sterlig si la ala de la portile de fier nu pot sa umblu ca frige”
sincer, te scarbesc asa mult atitudinile lui Johannis si PNL, cä mä indoiesc
sä obtzinä 20% la urmätoarele alegeri, sunt niste “inpotentzi” niste päsäri
rätäcite, nu fac opozitzie, cu tresäririle lor din somn, nu sperie nici pisica.
nimeni nu o sä facä sute de km. pt. niste lenesi, cred cä nu vor sä castige:
impostorul Ponta ,aruncä pe piatzä tot felul de invinuiri, ca romanii sä nu fie atentzi le el si minciunile lui.
hallo, liberali dece nu-l intrebatzi de contractul Bechtel ?CINE L-A ASCUNS?
CINE L-A FÄCUT; EL PLAGIATORUL, UNDE ERA???
de escrocheriile socrului nu se ocupä???
dar el cum a dobandit toate casele?SPECIAL ULTIMUL APARTAMENT!!!!
LIBERALI NU ADORMITZI, ! el nu s-a dus in concediu, acolo a primit consultantzä
pe milioanele romanilor. el atacä- sä nu aibä timp ca liberalii sä se adune.
am o intrebare simpla: de ce nu se organizeaza in paralel cursuri de etica si parintii sa aleaga unde isi trimit copiii?
Asta pretind BOR, ca ii invata pe copii sa fie mai buni in societate. Hai sa organizam un pic de concurenta si sa vedem rezultatele.
Deci daca la ora 11 incepe cursul de religie ortodoxa, la ora 11 incepe si cursul de etica. Si cu asta rezolvam problema “si ce face copilul in timpul asta”.
Hristos a inviat! 🙂
Ceea ce semnalati dv. este un adevar dureros pe care-l experimentam in societatea noastra.
Referitor la cazul invatatoarei pomenite, sunt si surse care spun ca discutiile respective inregistrate au avut loc dupa sedinta cu parintii, intr-un cadru restrans, intr-o discutie libera purtata doar cu cativa parinti ramasi dupa sedinta. Ce a aparut pe post a fost o inregistrare bine prelucrata, astfel incat sa se creeze impresia ca inregistrarea este autentica, fiind un fragment din cadrul sedintei cu parintii. Nu am mentionat aceasta spre a o disculpa cumva pe acea persoana. Si daca era un cadru informal, tot nu erau scuzabile limbajul si atitudinea cadrului didactic respectiv.
In alta ordine de idei, cati dintre parinti, atunci cand isi indeamna copiii sa fie generosi si sa daruiasca, ii invata sa faca acele daruri pe care si ei, copii fiind, si le-ar dori sa le primeasca? Tendinta generala este de a „darui” lucruri de care nu mai avem nevoie si de care ne putem dispensa usor. Este si aceasta o forma de a darui, atat timp cat o faci din dragoste fata de Dumnezeu si fata de semeni, si nu din dorinta de a face doar o fapta buna suprapusa peste dorinta neexprimata de a scapa de toate acele lucruri care iti aglomereaza locuinta.
Si ca tot vorbim despre „daruri”, va relatez doua intamplari auzite de la niste cunoscuti, cadre didactice:
a) Prin anii 2000, inceput de septembrie, undeva, la o scoala, in timpul recensamantului copiilor cu varsta de pana la 14 ani din circumscriptia scolara. Dupa ce mersese prin cateva blocuri, ajunge la o familie, unde unul dintre copii ii era elev la scoala. La plecare, mama o mangaie usor pe umar si ii spune: „D-na profesoara, va vad cam ponosit imbracata. Stiti, am o rochie aproape noua, am imbracat-o doar de vreo doua ori. Cred ca este marimea dv si v-as da-o.” Profesoara, ramane muta, nici nu stie cand ajunge pe strada, si isi continua drumul cu lacrimile curgandu-i pe obraz.
b) Aproape final de an scolar, o copila fara tragere de inima la carte, in situatie de corigenta. Vine mama la scoala sa discute personal cu cadrul didactic. Dupa o discutie tensionata, in care i se explica mamei ca fata trebuie sa invete si va promova in vara la corigenta, mama invoca urmatoarele: „Hai, doamna, fie-va mila si de ea! O sa invete. Treceti-o, sa ajunga si ea macar ….. o amarata de profesoara.”
Statutul cadrului didactic in societatea noastra a ajuns sa fie unul incert, discutabil. Iar „scandalul” in invatamant face inca rating bun la tv. Cu niste ani de zile in urma, un presedinte de tara, ii indemna oarecum zeflemitor pe profesori sa-si mai ia un job daca nu le ajung banii. Unii i-au urmat indemnul, altii s-au reprofilat, altii au emigrat, si mai sunt si unii care au ramas inca in sistem. Iar despre cei care ajung acum in sistem, este bine daca nu sunt agramati, vorbesc corect romaneste, au un bagaj bunicel de cunostinte, si au disponibilitatea de a invata si de a se perfectiona fie si la locul de munca.
Adevarat a inviat! 🙂
Triste adevaruri si intimplari….
postare noua!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-15-aprilie-pensii-speciale-pentru-smecheri-castiguri-iluzorii-pentru-fraieri/36919/
Salut!
@DanSu, faina postare. Multam! 🙂
Bunăvoinţa, corectitudinea, dreptatea, înţelepciunea şi credinţa sunt toate bune, dar nu sunt aplicabile dacă Partidul nu vrea să considere aceste virtuţi tradiţionale., pt ca Partidul.. de sorginte comunista, distruge în mod sistematic standardele morale universale, în încercarea de demolare completă a conceptelor de bine şi rău, de onoare şi ruşine, valori păstrate de omenire din vechime.
Cand sufletele oamenilor sunt otrăvite, bunăvoinţa dispare, principiul moral de a trăi în pace şi armonie e distrus, cand nu sunt duse lupte serioase in scopul îmbunătăţirii educaţiei şi conştiinţei oamenilor, viitor nu mai este… cum spunea si Eminescu “…numai in pastrarea bunurilor morale cu grau castigate in trecut, in pastrarea elementelor educative (…) e radacina spornica a viitorului”.
Modul lipsit de scrupule în care toti acesti comunisti aflati cu randul la putere fura de decenii totul, mint şi înşeală oamenii s-a prelins asupra întregii societăţi, corupând-o şi conducând oamenii către ticăloşie.
Guvernand cu mijloace necinstite, au esenţial nevoie de o societate coruptă, un mediu în care să poata supravieţui, încearcănd tot ce-i posibil pt a-i aduce pe oameni la nivelul lor… intr-un abis al coruptiei si degenerarii.
“Declinul rapid al moralităţii în toate aspectele societăţii însoţeşte falsa prosperitate a economiei”… iar ei… “miruitii”, dracnea “cel vrednic”, tonta “cel bun”… “cel mai bun” pt Romania, vorbesc despre prosperitate, crestere economica, etc.
Cum scria cineva, factorul cel mai important care asigură stabilitatea socială este moralitatea. “O societate cu o moralitate degenerată nu poate asigura nici un fel de securitate.”
E nevoie de o reconstrucţie a moralităţii, o restaurare a relaţiilor armonioase dintre oameni şi natură, şi dintre oameni si D-zeu, o credinţă/cultură care să asigure coexistenţa paşnică dintre oameni.
E nevoie de o rupere de acesti borfasi…golani, cum ii numea Tutea “nişte golani care nu-s în stare să conducă nici o gară? Incapacitatea de guvernare a ăstora s-ar putea să fie şansa hoitului român să devină viu…”
“Comunismul e imanentism absolut: el mută complet omul în lumea asta. Comunismul înseamnă negaţia omului total, că omul total aparţine la cele două lumi: lumea trecătoare şi lumea veşnică. Or, comunismul ancorează în dimensiunea lumii trecătoare şi în felul ăsta nu e uman. Pentru că dacă îi spui unui om normal: mă, eşti un animal raţional muritor şi după tine rămîn doar viermi şi minerale – îţi dă cu bîta în cap!”