Rasmussen la Bucuresti. Ponta spre Moscova!
16/05/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Secretarul general al NATO e la Bucuresti si cuvintele sale spun multe : posibile baze NATO permanente in Polonia si Romania ; spionajul rusesc, campaniile de manipulare ale televiziunilor si ONG-urile platite de Rusia sunt capabile sa influenteze opinia publica in sensul dorit de Rusia. Inainte de a veni la Bucuresti, el a declarat in Slovacia : “Bugetul militar al Rusiei a crescut de peste zece ori în termeni reali în ultimii cinci ani. În schimb, numeroase state NATO au redus bugetele militare cu peste 20 la sută în aceeaşi perioadă. Aceste reduceri au fost semnificative în special aici, în centrul şi estul Europei. Acest lucru este ineficient. Acum a venit vremea să oprim reducerile şi să începem inversarea acestei tendinţe“. Intregul interviu de la Bucuresti, aici
In noiembrie 2010 Politeia a avut un articol cu tema geopolitica, bazat pe ceea ce scrisese despre Romania directorul Stratfor George Friedman. Consider ca e momentul sa revedem articolul si sa privim cu alti ochi cateva observatii de acolo, mai actuale ca niciodata :
« Am aratat doua alternative oficialilor romani. Una este Intermarium – o alianta, poate in cadrul NATO, poate nu – cu Polonia, Slovakia, Ungaria, Romania si Bulgaria. Dar planificarea militara este un lucru, iar executia planurilor militare – altul. Romania este prinsa intr-o criza de achizitionare a avioanelor militare, cu trei alternative. Alta alternativa este cumpararea de nave pentru blocarea Marii Negre. Dar, pentru ambele alternative nu sunt bani. Marea Neagra este o parte critica a realitatii romanesti, iar Turcia este a patra tinta de export pentru Romania si unul din partenerii majori care importa mai mult decat exporta din Romania. Turcia este o forta militara serioasa si chiar daca nu cauta o confruntare cu Rusia, nu este obedienta fata de aceasta. Si Turcia este membra NATO, ca si celelalte state pe care le-am mentionat, nu este nici o incompatibilitate intr-o strategie duala prin Intermarium si Marea Neagra. In aceasta regiune frica de trecut domina inca, iar planificarea strategica si militara de tip american este indepartata. Romanii au iesit dintr-o lume a terorii, o parte construita de ei insisi. Pentru ei, a deveni european este o terapie si ceva care va pastra demonii afara din tara si din suflet. Dar cand traiesti cu memorii rele, traiesti cu umbrele realitatii ».
Mai spune Friedmann in alt interviu : « E interesant ca romanii se vad mai slabi decat ii vad altii: e o tara in sud-estul Europei, este mare, substantiala, poate insemna ceva. Dar romanii vor sa creada ca sunt slabi, pentru ca, daca sunt foarte slabi, nu trebuie sa actioneze, iar ei vor sa evite actiunea. Este ca si cum uneori isi spun ca, daca se conving ca sunt neajutorati, istoria isi va urma cursul si ei nu pot impiedica asta. Insa eu am sentimentul ca sunt consienti de asta, insa nu vor face nimic in aceasta privinta. (…) Exista un fel de pace in neajutorare. Cand esti neajutorat, nu poti face nimic. Polonezii cauta solutii, ungurii sunt neajutorati si le place sentimentul, dar voi sunteti ancora sudica, sunteti mai aproape acum de rusi, fizic, decat oricine altcineva si aveti amintiri neplacute. in final Romania se va intoarce la istorie si va deveni o natiune istorica, actionand, asumandu-si riscuri. Va fi dureros psihologic, tind sa cred ca in Romania crizele nu sunt materiale, sunt psihologice. Cred ca Romania trebuie sa aiba o politica nationala, care trebuie dezvoltata intern si pentru care trebuie platit in plan intern ».
„Politica nationala”, mai ales in domeniul securitatii. Cred ca a sosit momentul sa ne amintim azi despre “proiectul de tara” al unui candidat la prezidentialele din 2014. Existau vremuri cand candidatul nu isi cantarea atent cuvintele si consilierii politici nu apucasera sa il struneasca.
– „Asumandu-mi toate polemicile politice, da, cred ca anul viitor trebuie sa redeclansam, sa regandim o relatie cu Rusia. Ca o sa le spunem ca nu mai facem scutul antiracheta? Nici vorba! O sa-l facem! Ca nu sprijinim Moldova sa se integreze in Uniunea Europeana?! Bineinteles ca o sprijinim! … Sa ai o relatie mai pragmatica, in primul rand economic, cu Rusia, in al doilea rand, sigur, politic, cred ca e lucru care nu poate fi decat in beneficiul Romaniei, asa cum sunt toate celelalte relatii cu tarile din afara Uniunii Europene” (9 decembrie 2013)
– “O spun aici într-un moment destul de special. Mi-aş fi dorit, domnule ambasador, ca şi la Olchim să fi avut un mare investitor din Rusia. Nu s-a putut de data aceasta, mă gândesc în primul rând, aşa cum mă gândesc şi aici, la Slatina, la siguranţa locurilor de muncă, pentru cei de acolo, şi la semnalul pozitiv pentru economia României…”(22 septembrie 2012).
– “Rusia e un foarte mare vecin pe care nu putem să-l ignorăm, sau nu putem să considerăm că ne foloseşte la ceva să-l ostilizăm” (8 februarie 2014).
– Premierul Victor Ponta a anunţat la Antena 3 că intenţionează ca anul viitor să efectueze o vizită la Moscova, deoarece România trebuie să aibă relaţii economice cu toate statele, inclusiv cu Rusia şi China (23 octombrie 2013)
– “Există declaraţii ale domnului Băsescu care sunt împotriva României, nu împotriva mea. Mi se pare că şi azi a zis cum vreau eu să mă duc la Putin în vizită. Nu este doar o minciună. Este o inconştienţă la adresa intereselor României” (11 mai 2014)
Deci, Victor Ponta, ce proiect de tara ai dumneata? Scuze pentru deranj, raspunsul il stim:
“Nu am deloc sentimente de mare iubire fata de Statele Unite ale Americii. Prefer China“.
Merci, pa, ne vedem la Moscova!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua,
Sa pun eu aici linkul adus in atentie de @Monik mai devreme. E un bun inceput de discutii, cred:
http://adevarul.ro/news/politica/de-e-frica-victoreo-1_5375af520d133766a8b2b42a/index.html
@ziggy
madama de la munca nu are in cap decat “bugetarii”/doar nu va inchipuiti ca mareste salariile celor de la farmec-unde detine majoritatea actiunilor/acolo “branza-i pe bani”
buna ziua
place nu place,romania e intr-o situatie relativ similara celei din 1939
insa
de data asta are un aliat real=USA/nu din prietenie neaparat,din interespoate/oricum e un aliat in care se poate avea incredere
niciodata US nu si-au “vandut sau negociat” aliantele;si alianta cu US a romaniei azi e reala
romanii ,in cel mai rau caz sunt neutri fata de americani,si cert antirusi/
problema e una singura “gashca de la conducere” care dupa ce si-au vandut nevestele,pervertit copiii sunt in stare sa vanda si tara pentru a-si mentine averile
e timpul sa ne aducem aminte de versurile imnului”desteapta-te romane” de data asta sa vezi ca tiranii adevarati sunt voiculescu,mazare ,dragnea,etc,etc……si cu voia dvs,ultimul pe lista,victor viorel ponta care isi permita sa-i mentina consilieri pe blanculescu si gica frunda
ponta spre moscova .. nimic nou. geoana a vizitat moscova pe furis in 2009 si nici azi nu a fost lamurita chestiunea. e timpul ca niste institutii ale statului sa inceapa sa “recolteze” agentii de influenta ai rusilor – si sa inceapa de la cel mai inalt nivel : turistul de la soci, prostanacul din gradina lui sov si tot asa .
chestia asta mi se pare foarte grava : ” Ponta, despre summitul NATO din 2008 invocat de Lavrov ca origine a crizei din Ucraina: Eu nu am participat, Băsescu a fost prezent”
Fâ ponta ai aici lista cu toti participantii la summitul NATO de la Bucuresti – http://ro.wikipedia.org/wiki/Summitul_NATO_2008#Participan.C8.9Bi !
Buna ziua,
in acord cu subiectul propus, cine este domnul Ponta? merita alocate 8 minute.
https://www.youtube.com/watch?v=tW9711nOz5o#t=11
Il citez pe @Cedric, filmuletul face cat o motiune de cenzura.
😀
Din nefericire vremurile sunt grele, tulburi si periculoase. Efectiv ne-am intors in timp si avem toate ingredientele care sa te duca cu gandul la ce este mai rau, norii negrii, amenintatori au inceput sa se stranga 🙁 –
“Cert este că vin timpuri ciudate, reapar oamenii, tehnicile şi structurile de spionaj folosite pe vremea Războiului Rece, semne inconfundabile pentru o perioadă de mari tensiuni, cu demascările, procesele şi schimbările umane sau/şi de structuri care marchează o reaşezare profundă a relaţiilor internaţionale. Pe care, iată, unii au prevăzut-o cu mult timp în urmă şi s-au pregătit în consecinţă.”
http://adevarul.ro/international/europa/spionaj-inima-institutiilor-europene-1_5375fabc0d133766a8b4d854/index.html
Lordul Peter Mandelson, 2011, catre Ponta: “Care e viziunea voastră pentru România?”
“Şi recunosc că nu am fost în stare să dau un răspuns clar şi mulţumitor la o întrebare atât de simplă. Am început să o iau de la capăt, cu partidul, cu România, economia”, zice Tonta marţi acus.
“M-a întrebat încă o dată care este viziunea, care e proiectul pentru România. Iar am dat un răspuns complicat. Şi mi-a spus şi mie şi celui cu care eram: «Când aveţi un proiect clar pentru ţara voastră, veniţi să discutăm»”, mai spune Tonta.
Iar raspunsul este:
“Mi-a luat cam mult timp. Ne reîntâlnim după trei ani, şi întrebarea a fost aceeaşi: «Acum aveţi un proiect pentru România? Acum aveţi o viziune? Înţeleg: lupte politice, preşedintele Băsescu, alegeri, trec toate astea. Ce vreţi să faceţi cu ţara după ce câştigaţi alegerile, pentru că la nivelul ţărilor democratice începe să fie mai uşor să câştigi alegeri decât să ştii foarte clar ce vrei să faci după»”, a spus Tonta.
Adica el nu se intalneste cu Putin, ci e foarte implicat in discutii cu “importanti oficiali straini” pe diverse teme… “respectand o orientare pro-europeana”.
N-am reusit sa aflu cu cine a fost Ponta atunci in 2011 in vizita la Dark Lord Mandelson aka The Prince of Darkness.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/10813114/Lord-Mandelson-to-attend-Putins-vanity-summit.html
So, recenta intalnire cu Dark Lord Mandelson (Secretary of State for Sausage Rolls, President of the Board of Sex Trade and Lord President of the Sith Council), a fost intermediata de Ana Birchall, aceeasi alaturi de care si de Titus Corlatean, a fost Ponta in 2011 la conferinta Progressive Governance din Oslo.
Deci colegu’ e Corlatean… zic.
foarte interesant
Le stam in gat, mai nou ne avertizeza . Asta e, ghinion de nesansa nu au fost si nu vor fi iubiti, au fost asimilati cu jaful, parjolul, nenorocirea pe baza de probe care nu pot fi cosmetizate. Relatii constructive? oare au existat vreodata?
http://www.ziare.com/international/rusia/rusia-avertizeaza-romania-absolut-revoltator-si-inacceptabil-niciun-motiv-pentru-relatii-bune-1299260
sa-si inchida ambasada de la bucuresti si sa stea la ei acasa . daca au de purtat discutii cu alde ponta , geoana , tariceanu etc sa o faca in “deplasare” nu pe teritoriul Romaniei !
Seara buna!
Astia-ncep sa se-mpiedice de cate-un ciot 🙂 :
http://www.evz.ro/news-alert-psd-nu-mai-are-voie-sa-foloseasca-mandri-ca-suntem-romani-decizie-bej.html
Buna, inseamna ca trebuie sa-si dea jos panotajul. Alti bani, alta distractie 😀
Buna seaar,
MRU vorbeste la Badin acum
Multumiri. Este foarte bun, explica corect, stie ce spune.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-17277653-divergenta-intre-donald-tusk-viktor-orban-tema-ucrainei.htm
Poporul maghiar s-a procopsit cu porci sovietici vanzatori de tara la toate nivelele de conducere.
Nici Romania si poporul ei nu-i departe
salutare si merci pentru comentarii. Fabuloasa si ingenioasa motivarea bEJ Salaj, bravo 🙂
Merita dezvaluit si inteles, este chiar on topic pentru connoisseurs
http://www.contributors.ro/global-europa/a-fost-candva-prietenul-meu/
Da, mai ales ca grecul este un personaj destul de prezent si de bine conturat in diversele/destul de numeroasele evocari de personaje si situatii din (mai ales, dar nu numai) tinereturile d-lui Vladimir Tismaneanu.
Si acum nu neaparat in legatura cu articolul din link, dar legat, cumva, de greci: nu de putine ori mi-a fugit gandul la “imparteala de pe servetel” – cum mama naibii s-au nimerit lucrurile (acum avem si o perspectiva istorica asupra evenimentelor) astfel incat noi si cu grecii am fost “alocati” exact invers decat ne erau firea si aspiratiile, ca natii? Intrebarea este doar pe trei sferturi retorica, pentru rest, poate ne scrie d-l Tismaneanu o mica explicatie, daca ne citeste. Eu tot traiesc cu impresia ca si grecii se cred la fel de ghinionisti ca si noi, numai ca invers 🙂 .
In intelegerea mea, domnul Tismaneanu dezvaluie cu inteligenta, buna memorie si inalta cultura detalii foarte subtile ale ciumei sovietice, folosind sansa de a le fi observat candva in interiorul adanc al sistemului. Este o misiune nobila si foarte utila.
Fiind singurul care o face in mod constant, verosimil si chiar si verificabil, da, se poate spune SI asa, daca doriti. Ma rog, cu nobletea nu stiu exact cum sta treaba, tot asa cum nici cu subtilitatea nu stiu cum devine cazul… Dar in mod cert d-sa are darul evocarilor si al portretelor (foarte) reusite, mai ales cand nu-si propune sa le faca 🙂
Buna seara tuturor. Traim vremuri tulburi si avem o clasa politica tradatoare si lacoma.
salve! vremuri tulburi, oameni rapitori, popor pasiv.
Salut city. Din pacate ai mare dreptate 🙁
Salut! Poate, dar mie mi se pare ca pasivitatea asta vine mai ales dintr-o ignoranta generalizata (si poate si intretinuta). Ignoranta, in mod cat se poate de natural, se si “transmite” din generatie in generatie mult mai lesne decat orice forma de cunoastere. Cam ca superstitiile, asa, desi pana si alea cer, totusi, un efort 🙂 …
o emisiune foarte interesanta pe Digii 24, se pare ca suntem in etapa de jos/incipienta a unui razboi rece. Urmeaza etapa razboiului psihologic, cand se introduc teme, spaime si dupa dezastrul. Daca nu se potoloesc estimarea este de cca.3 ani.
@mar, razboiul rece a incept mai demult. Primele salve au fost trase in Egipt unde Rusia a sprijinit fatis detronarea Fratiei Musulmane si in Siria, unde a sprijinit efectiv regimul Assad. Anexarea Crimeii si dezmembrarea de facto a Ucrainei sunt doar etapele premergatoare unui conflict mult mai amplu. Din nefericire nici in Europa si nici in SUA populatia nu este pregatita sufleteste ptr ce va urma. Nici clasa politica nu este capabila sa inteleaga la adevarata ei dimensiune situatia, necum sa pregateasca populatia ptr decade de conflicte si probabil de privatiuni. Ne aflam nu in fata constructiei Zidului Berlinului ci in plin an 1939.
Clemy, sunt de acord. Ce am scris era punctul de vedere al unui analist, care a explicat destul de relaxat ca mai este timp pentru Romania,3 ani.
Din punctul meu de vedere, cu gasca de capiati care ne conduce in acest moment, va fi jale si prapad 🙁
De accord cu tine privind gasca 🙁
Este bine, a intrat in carti MRU, a inceput sa conteze in sondaje.
Fac eforturi si-l urmaresc pe Antonescu la B1. Are retineri, nu poate sa-l numeasca pe MRU.
Ha, ha, Orcan i-a stricat horoscopul, l-a intrebat daca il sustine pe MRU. Daca este cazul il sustine pe MRU, dar a inceput sa bata campii pe campii.
În mod normal, artificiile produc “efecte” primare:lumină,zgomot,fum!
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Europa/Tatiana+Zdanoka+europarlamentar+Letonia+spionaj+Rusia
coroborat cu:
http://adevarul.ro/international/europa/spionaj-inima-institutiilor-europene-1_5375fabc0d133766a8b4d854/index.html
are ca rezultat o superinvestitie!
Comisia Europeană va finanţa construcţia unui super-laser în Ungaria! 🙂
Salut si aici 🙂 ! Mai un laser, mai un vapor cu tehnologie NATO, mai o colaborare spatiala cu americanii, mai niste actiuni la marile companii petroliere din Europa si, deci participari in AGA 🙂 , mai niste fabrici nemtesti in Rusia ca e mana de lucru ieftina, mai niste echipe de fotbal in Anglia, poate si un port la Marea Neagra, mai niste hoteluri in Monaco in care mai stau si oameni importanti si ramane magnetofonul pornit din greseala etcsamdscl. Si uite asa se trezesc prostii invadati, ca si Crimeea, de catre niste oameni de buna credinta, investitori seriosi care pot avea nevoie si de protectie, la o adica, nu?
Neata,, Corvus! La Monaco si la Cannes menu-urile sunt tiparite , de ani buni, in franceza si in rusa! 😉
Cativa mandri si mandre (ca sunt romani ;)) o pot confirma ! 🙂
@corvus c/buna seara
nu e numai ignoranta generalizata,e -din pacate-un mod de viata
trei citate care pot explica
“…Exista un fel de pace in neajutorare…”(george friedmann-stratfor despre romani)
” ..in general ,romanii sunt (….) …Instabili si emotivi in momente de stres, ei sunt capabili ,pentru scopurile mari, sa sustina stratageme de disimulare si viclenie.Au un grad de adaptabilitate sinuoasa si oportunism politic (…) Ura poate face loc unei tolerante neajutorate si romanii pot ajunge la acceptarea resemnata a noii ordini,asa cum au fost siliti sa faca fratii lor de sange in Moldova sovietica de trei decenii…”(raport CIA 1949 preluat din dilema veche/a plesu)
“…Neobicinuiţi cu încordările lungi, cu sforţările continui aproape nimic nu se face la noi, fundamental. Totul se face ca şi cum ar fi pentru ochii unor drumeţi, cari n-au de gând să vie de două ori pe acelaşi drum. Totul nu este să fie ceva, ci să pară că este. Lumea se mulţumeşte cu aparenţa. Sub aparenţă prea puţini îndrăznesc să scoboare. De aci goana după expediente. Omul cel mai tare în expediente va fi omul cel mai tare la noi, va ajunge cel mai departe..” d draghicescu-din psihologia poporului roman
si ajungem la concluzie:
” las ca merge& asta e” atitudinea romaneasca de zi cu zi
Seara buna!
De acord, numai ca nu vom sti niciodata care e oul si care e gaina. Nu ca ar avea vreo importanta nemaipomenita. Avem, insa, exemplele romanilor “extrasi” din Romania si care, odata plecati, n-au nicio greata in a intelege altfel lumea in care se misca. Nu stiu daca de frica, de jena, de rusine, din mai multa informare sau din toate astea cate un pic, dar, ca regula, ei se comporta altfel acolo decat aici; aceeasi oameni. Ma rog, poate ca aici actioneaza nefast si deznadejdea si sentimentul acela, pe care cred ca-l stim cu totii (imi cer scuze celor care nu-l cunosc), ca aici nu se poate schimba nimic, orice ai face.
de acord cu dvs dar nu cred ca trebuie sa stim “care e oul si care e gaina”important e sa fie facut ceva/oricat de mic,ceva!!!!! cand mahomed asedia constantinopol se discuta “sexul ingerilor”/poate ca era important,dar nu era stringent/se putea amana discutia si probabil s-ar fi rezolvat daca nu ar fi cazut constantinopolul
schimbarea nu se poate face peste noapte sau “prin lege”sau prin “fapte eroice”
schimbarea -cred-se poate face atunci cand 50%+1 din romanii care sunt plecati afara si vin in concediu nu vor mai arunca pe geamul masinii sticla goala de coca sau hartia de la napolitana imediat dupa ce trec granita
schimbarea poate incepe atunci cand pensionarii unui bloc din sect 3/bucuresti se vor duce in fata primariei si ii vor cere primarului sa curete maidanul cu mizerie-domeniu public-din fata blocului
va dura ,nu va fi peste noapte dar probabil ca se va schimba trendul
Corect! Sunt/suntem multi care au/am inceput sa faca/facem deja cate ceva si nu ma refer neaparat si numai la activitatea in spatiul virtual, fireste, ci, mai ales, la lucruri concrete si palpabile, asa cum spuneti si dvs. Eu sunt constient ca nu se poate face totul peste noapte sau cu japca, ci programatic si natural, cu vointa, cu cerbicie si cu perseverenta. Numai ca la toate astea trebuie continuitate si conducatori alesi pe masura si in acest scop, daca ni-l dorim; aici insa stam cam rau, nu numai in ceea ce priveste oferta politica, ci si criteriile pe care le folosim in a alege din aceasta oferta, atata cata e. Dar si eu sunt optimist, la fel ca si dvs: macar si singura, circulatia fara frontiere care inseamna UE nu poate ramane fara nicio urmare din punctul de vedere din care purtam aceasta discutie, nu?
PS: Bineinteles ca oul sau gaina nu aveau mare importanta, asa cum am mai si zis, afara de faptul ca am fi reusit sa avem o dilema clasica, iar nu una romaneasca. Ramane (si ramanea, oricum) sa ne gandim, cand avem vreme, daca suntem indolenti/inerti/pasivi/superficiali fiindca suntem ignoranti sau este invers? 🙂 . Sa stiti ca, in opinia mea, nici rezolvarea acestei ecuatii nu ar fi lipsita de importanta ei, la o adica, caci ignoranta are un leac mai la indemana decat celelalte.
@clemycali 10 17
buna ziua
fac parte din generatia care va intra in istoria europei ca generatia”care nu trait nici un razboi cald”-asta daca dupa razboiul viitor va mai exista istorie
m-as aventura sa afirm ca de criza “rachetelor” umanitatea nu a mai fost atat de aproape de un conflict major,cu urmari incalculabile
de ce? asia fierbe,OM are nevoie doar de o scanteie -si arabia saudita&iran scapara amnarul -,cat despre rusia face ce a facut de la petru I=doi pasi inainte ,un pas inapoi
putin se duce in china/se spune ca va vinde 38 miliarde mc de gaz /an acolo;ce le va da chinezilor ca sa cumpere?nu cred ca margele colorate
sper ca rusia va relua visul “prezentei in caraibe”-se discuta deja cu raul castro si maduro
asta e singura sansa ca america sa nu se retraga “in carapace”
de ce america ?
este singurul “imperiu”care nu are scopuri expansioniste/vrea doar sa-si pastreze libertatea
cu atat de multi “afroamericani” si “latinos” in “imperiul american”s-ar putea ca ce scriu sa fie ‘wishful thinking”
si mai e ceva,nici un lider-care conteaza-de azi nu a trait” un razboi adevarat”/nu ca cele de la hollywood sau mosfilm
@intamplator, America nu se va retrage in carapace doar daca va fi din nou atacata direct. iti spun asta ca om care traieste peste ocean si intelege sentimental omului de pe strada. Presa si politicienii au indoctrinat generatii intregi cu corectitudine politica si cu idea ca America este un imperiu expansionist (ceea ce este fals), ca razboaiele din Irak si Afganistan au fost inutile, etc. Actuala administratie si posibil si viitoarea, nu vor face nimic semnificativ din punct de vedere geostrategic. Departamentul de Stat actioneaza acum ptr ca la nivel de institutie se intelege importanta strategica a apararii flancului estic din perspectiva unui conflict cald. Atata tot. Despre Caraibe. Rusia nu are de ce sa isi bage mana in viesparul care este acum America Latina. Este mult mai important ptr Rusia sa devina vioara intai in Orient si ptr asta, dupa ce va termina cu Ucraina, se va ocupa de Turcia. De abia atunci lucrurile vor deveni problematice.
@clemy
da si nu
recunosc ca am fost in US”dupa 20 ani”/nu mai fusesem din 94
recunosc ca am fost numai in NY&CT
recunosc ca am stat numai cateva zile(exact 4)
poate am o perceptie gresita,insa europa ,din perspectiva celor cu care am discutat e “ceva indepartat”/nu ma refer la romania sau est europe-nu exista in afara bancurilor cu polonezii
senzatia mea a fost ca devin “izolationisti” sau-in cel mai bun caz preocupati de asia-china!
am incercat argumentul “radacinii istorice”=europa,”wasp” bla..bla.. nada
ii preocupa numai china si/sau asia,daca ii procupa ceva
de ce “izolationisti”? am prieteni evrei in US/fata de acum 20 ani sentimentul “pro israel” al lor e atrofiat/chestia asta eu am luat-o ca un barometru
e drept ca un cunoscut “wasp” mi-a remintit ce mi-a spus cu multi ani inainte=”daca japonezii ne dau un pret bun le vindem si ” balls”/n-a uitat si mi-a spus ca japonezii le-au dat un pret “bun” dar el are inca “balls”/cred ca asta e ” spiritul american”
poate cele de mai sus sunt un pic dezlanate ,dar sunt impresii nedigerate
oricum pentru mine -aproape cert- europa nu mai e de interes pentru americanul”business medium”
ca “european”nu m-am simtit bine
Buna seara !
Articol in FAZ sub semnatura lui Karl-Peter Schwarz :
la kremlin se ride cind e vorba de sanctiunile vestului. sint o gluma, afectate sint persoane de rangul 3-4.
“Ucraina” este doar un capitol , strategia fiind ruperea Europei in doua : pe de o parte rusia si europa continentala, pe de alta parte SUA, Polonia si statele baltice.
(acestea fiind conform spuselor lui Andrei Ilarionow ,fost consilier pe probleme economice al lui putin in perioada 2000-2005 , in cadrul aceluiasi summit de la Bratislava)
http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/krise-in-der-ukraine-im-kreml-lacht-man-ueber-sanktionen-12940541.html
am uitat sa mentionez de Marea Britanie…normal , va fi alaturi de SUA .
@dp
daca e asa chiar incep sa cred in “teoria conspiratiei”
pe la mijlocul anilor 90 am citi un roman de “razboi” in care polonia se opunea rusiei,toata europa “continentala”era neutra sau prorusia si numai us&uk ajuatu polonia
in carte binele triumfa
p.s romania nu era in “script”
p.s 1 optimist:in 1914 ,la fel pe hartile strategilor “europeni”,rusi sau britanici romania nu aparea in harti
daca se joaca bine “cartea” poti avea un cavant de spus ,daca nu-vorba romaneasca-“asta e”
p.s 2
e de la sine inteles ca la kremlin se rade/dar s-a ras la kremlin si in 45-pe buna dreptate-si in 62(cuba) si in 73 (chile) si in 79(afghanistan) si in 81(incercarea de asasinare a lui Ioan Paul II) si in 89(“revolutia romana”)
una peste alta din 1917,a cam fost “rasu=plansu”pentru rusii de pe strada/pentru elite a fost bine
“que sera ,sera” dar nu va fi bine pentru rusul mediu
Observ ca in tari ca Franta , Italia, Germania e folosit gazpromul si extrema dreapta (platita de rusi), pt ceilalti e folosita in principal coruptia , ca element de slabiciune a statului (ma gindesc aici si la declaratia V Nuland) .
Frau Merkel a declarat tot ieri ,diplomatic, ca Rusia s-a intors la un mod vechi de gindire….
@intamplator
ce se in intimpla azi…se regaseste in analizele lui Friedman. Sper insa sa fie opriti ,altfel , de data asta , rusii nu cred ca se vor mai multumi doar cu berlinul .
Salutare!
“First we take Manhattan, then we take Berlin”
http://www.youtube.com/watch?v=tSCUuFV-DHk
Sint totusi optimist….
buna dimineata, postare noua!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-17-mai-rusia-e-in-ofensiva-ponta-da-drumul-pomenilor-electorale/27857/