Raluca Turcan sau fesierii vs. scoarța cerebrală
01/03/2021 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Raluca Turcan s-a trezit ministresă pentru că era și ea pe acolo, prin PNL, și Ludovic avea nevoie ca de aer de o filială puternică pentru a-l susține cînd a fost atacat pentru negocierile mai mult decît eșuate la împărțirea funcțiilor în coaliția de guvernare.
Cea care imediat după instalarea în locul performantei și infinit mai modestei Violeta Alexandru (nu știu ce credeți Dvs., însă eu cred că doamna aceea era potrivită mănușă pentru postul de Ministru al Muncii) a avut ca principală grijă montarea benzii de alergare (pe bune, bandă de alergare îi trebuie Ralucăi Turcan în loc de ceva realizări de pus în CV – că tot cară după ea un titlu de doctorandă expirat de pe vremea lui Burebista ?!) se întrece zi-lumină în declarații care mai de care mai provocatoare de dureri de cap oamenilor sănătoși (încă!) la mansardă.
După declarația privind 85% nivelul sporurilor, care a starnit rapid reactii justificate, a urmat declaratia privind recalcularea pensiilor. Cand auzi de 18 luni necesare pentru recalcularea pensiilor, poti fi sigur ca asa ceva nu va fi facut niciodata sau va fi făcut prost. Pentru ca atunci cand s-a facut, in urma “recalcularii”, pensiile aflate in plata au crescut, mai ales pentru cei speciali. @Stefan, bunaoara, a comentat de sute de ori pe acest privind modalitatea in care au crescut pensiile specialilor cu burti de prin MAPN, fara ca acestia sa miste un deget in plus. Evident ca Raluca Turcan nu va face ceva mai de soi si, daca se va “recalcula” ceva, tot specialii vor primi bani si amaratii vor pierde.
Insa ultima gogoriță a acestei Usain Bolt feminin al bandei de alergare este cea legată de pensionarea bugetarilor la 70 de ani. Credeam că am văzut multe, însă această masură le întrece pe toate.
– în primul rînd, pentru că speranța de viata in Romania este, in medie, de 75 de ani, una dintre cele mai mici din Europa. Insa aceasta medie este compusa din speranta de viata a femeilor (79 de ani) si cea a barbatilor (72 de ani). Raluca Turcan vrea de fapt să păcălească niste oameni să muncească mai mult pentru stat, pentru ca de pensie (mică sau mare, nu contează, e vorba de un principiu) să beneficieze cît mai puțin timp. Eventual să plece de la serviciu direct la cimitir, mai ales dacă sunt bărbați. Contribui vreo 45 de ani și primesti pensie vreo 2 ani. Destul de just, nu?
– in al doilea rand, ministresa alergătoare nu înțelege că nu poate exista o unică vîrstă de pensionare care e ba obligatorie (la privat) ba opțională (la stat). Adică dacă ai 65 de ani și lucrezi la privat, să te pensionezi prin efectul legii, dar dacă lucrezi la stat să poți opta pentru continuarea muncii. Legea este unică pentru toți. Sau te pensionezi, sau muncești ca activ. Cum să faci o lege care să dea dreptul doar bugetarilor să opteze pentru continuarea muncii fără a se pensiona? Privatul de ce să se pensioneze automat, prin efectul legii si sa nu poata opta si el sa munceasca pana la 70 de ani fara a fi automat pensionat?
– în al treilea rand, nu se poate interzice cumulul pensiei cu salariul. Pensia este un drept plătit pe baza contributivitatii (nu ma refer la pensionarii speciali), si este un “bun”, in sensul jurisprudentei CEDO. Cuantumul total al pensiei nu este garantat, insa partea contributivă a pensiei este un “bun” juridic, sau mai bine zis un “drept patrimonial” care este opozabil statului. Nu poti interzice omului să beneficieze de un bun dobandit pe care legală, punandu-l sa “aleagă” între acest bun și munca opțională după 65 de ani; aceasta echivalează cu o expropriere de facto pentru ceea ce omul are dreptul să primească ca urmare a contributivitatii!
– în al patrulea rand, cand ai mai multe “bunuri” dobandite pe cale legala (partile contributive din diferite pensii speciale – caci sunt indivizi care au mai multe pensii speciale; sa nu uitam că aproape fiecare pensie speciala este constituita dintr-o parte contributiva, meritată, si un supliment adaugat de stat, după cum a avut chef și interes legiuitorul), de ce să aleagă omul doar una dintre părțile contributive și nu toate, asa cum are dreptul?
– in al cincilea rand, cand ai un enorm somaj in randul tinerilor (de 5 ori mai mare decat rata somajului cumulata pe toate categoriile), solutia este sa menții bugetarii în funcție pentru 65 de ani, nu? Ganditi-va doar la doua domenii: Educatie si Sanatate. Solutia este sa menții profesori si medici in functie pana la 70 de ani, nu? In tinerii ce tinerii sa lucreze in supermarketuri sau sa plece peste granite, vazand bugetari la 70 de ani inca in functie (legal), desi multi nu mai sunt, fizic vorbind, apti pentru serviciu. Nu mai dau exemple, ca sunt cu duiumul. O mai mare nedreptate inter-generationala nu se putea gasi, e ca si cum ai interzice de facto tinerilor accesul la functiile din aparatul bugetar, pe motivul că…exista deja personal suficient. Si foarte apt pentru functie! (nu ma refer aici la exemplele punctuale de pensionabili competenti si apti fizic, ci la folosire acestei portite pentru mentinerea in functie a pilelor politice vesnice sau a celor cu relatii de zeci de ani in sistem. Imaginati-va niste rectori sau directori de spitale stiind ca pot sta in functie pana la 70 de ani!).
– in fine, in ultimul rand, o mică problemă juridică : cum sa ai o varsta “standard” de pensionare, adica o pensionare “prin efectul legii” (vrei-nu vrei, esti pensionat), dar in aceeasi timp, pensionarea sa fie “optionala” (mai vreau sa lucrez pana la 65 de ani). Care e statutul juridic al persoanei de peste 65 de ani? Va trebui sa opteze (zice ministresa), insa un om care lucreaza la privat nu va avea aceasta obligatie, si acesta din urma va putea cumula pensia si salariul (ceea ce nu va putea face bugetarul). Deci, de fapt, din aceasta perspectiva, de fapt bugetarul e discriminat (dar la punctul 2 am dovedit ca…privatul e discriminat), pentru ca este pus automat sa opteze intre pensie si salariu, si nu lasat sa cumuleze pensia cu salariul (ca privatul)!
O lege care discrimineaza ambele categorii (bugetari si privati), depinzand de cum privesti lucrurile, asta da performanta legislativa!
De unde se vede treaba că tonifierea muschilor pe banda de alergare nu ajută și la sporirea scoarței cenușii. Ba chiar face exact opusul: cu cat muschii fesieri se intăresc, cu atît materia cenușie se topește.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“SURSE Operațiune a DNA la 22 de instituții publice și 12 firme apropiate de Darius Vâlcov privind contractele de pază. Primăria Slatina, vizată de dosar
…Polițiștii și procurorii ridică documente în acest dosar de la firme și instituții din județele Teleorman, Olt, Constanța, Prahova, Dâmbovița, Tulcea, Giurgiu, Călărași, Dolj și Bihor. Printre instituțiile vizate s-ar afla Primăria Slatina, potrivit surselor citate.
Procurorii DNA suspectează infracțiuni de abuz în serviciu la atribuirea acestor contracte. Firmele vizate ar fi apropiate de Darius Vâlcov.”
https://www.g4media.ro/surse-operatiune-a-dna-la-22-de-institutii-publice-si-12-firme-apropiate-de-darius-valcov-privind-contractele-de-paza-perchezitii-la-consiliul-judetean-olt-si-primaria-slatina.html
Foarte elegant demonstrat de ce canapista pusa pe nedrept la MM judeca cu curul si nu cu capul.
Recunosc ca este dificil sa fii elegant cu astia.
Buna ziua.
https://ziare.com/international/stiri-internationale/astrazeneca-i-a-vandut-participa-ia-la-moderna-cu-peste-un-miliard-de-dolari-1664812
S-au pozitionat pentru o eventuala preluare a unei tehnologii noi cu tot cu firma … in caz de eșec a strategiei Moderna . Probabil ca alți investitori in Moderna au întrat înainte de reusita vaccinului și au făcut imposibila o manevra de preluare , deci AZ a vândut pt castig financiar … si muniție pt alte preluari viitoare. Manevre tipice într-o industrie concentrata, dar “strategica” … in care autoritatea de concurenta nu intervine preventiv ! 🙁
https://adevarul.ro/international/europa/garry-kasparov-putin-foloseste-resursele-uriase-tarii-cumpara-favoruri-banuiesc-romania-interviu-1_603b81bd5163ec42716ea2ef/index.html
O întrebare: nu cumva este vorba de interzicerea cumulării pensiei cu salariul din sectorul bugetar? Adică, să nu se facă două plăți din același „buzunar” pentru o persoană.
Buna ziua! Da. Insa tot e inegalitar sub aspect juridic. Nu poti avea o lege care sa imparta cetatenii de peste 65 de ani in doiua categorii, cu doua tipuri de drepturi si obligatii diferite. M-as mira tare daca CCR ar accepta asa ceva.
Buna ziua
Domnul acela,președinte al Franței câte a început un război ca sa i arate Carlei ca e “bărbat” condamnat 3 ani pentru corupție (surs BBC)
Uite ca se poate! https://www.bbc.com/news/world-europe-56237818
Buna ziua, ati fost mai rapizi 🙂
https://www.lemonde.fr/politique/article/2021/03/01/nicolas-sarkozy-condamne-a-trois-ans-de-prison-dont-un-an-ferme-dans-l-affaire-des-ecoutes_6071580_823448.html
1 an de inchisoare cu executare. Poate face apel, insa nu cred ca scapa. Din cei 3 ani, doar 2 sunt cu suspendare, trebuie sa faca unul 😀
Il face acasa, cu bratara electronica.
“…He is the first former French president to receive a custodial sentence. The magistrate and Sarkozy’s former lawyer got similar sentences. All three defendants are expected to appeal.
In the ruling, the judge in Paris said Sarkozy could serve a year at home with an electronic tag, rather than go to prison….”
https://www.bbc.com/news/world-europe-56237818
sarut mana 🙂 E o posibilitate, nu e obligatoriu la domiciliu, Instanta de punere in aplicare a pedepsei va decide daca e cazul sa il tina la domiciliul declarat sau il duce la mititica 😀
https://www.legifrance.gouv.fr/codes/section_lc/LEGITEXT000006070719/LEGISCTA000006181744/
Inca nu am citit motivarea, nici nu a iesit, sa vedem daca anul acela e la domiciliu, la parnaie sau alternativ.
Buna ziua
@cetatean
Am mai scris…e posibil juridic sa menții pensionarea “de serviciu” după Xani(25 poate) dar sa beneficiezi de acest drept după împlinirea vârstei legale de pensionare?….
eu așa cred ca poți împăca și “varza și capra”…..
Buna ziua! Instituirea unei limite minime de varsta pentru iesirea la pensie a unei categorii socio-profesionale este optiunea legiuitorului si de regula aceasta tine de natura profesiei. iesirea la pensie la varsta minima de X ani nu inseamna ca individul este “obligatoriu” pensionat, ci ca el se poate pensiona daca are X ani vechime, devenind pensionar mai devreme decat varsta standard (65 de ani). Dar el poate ramane, daca vrea, pana la 65 de ani sa lucreze fara sa ceara pensionarea dupa X ani (exemplu: magistratii se pot pensiona anticipat la minim 20 de ani vechime, sau “de drept” la 25 de ani vechime, dar pot ramane in sistem dupa regula generala care spune ca varsta standard este 65 de ani fara sa ceara pensie dupa 20 sau la 25 de ani vechime; exemplu: judecatorul Cristi Danilet ar fi putut deja sa se pensioneze, ca are 20 de ani vechime in magistratura).
Insa pensionarea de serviciu, odata ce ai accesat-o si ai iesit la pensie, nu iti mai da voie sa ramai in serviciu pana la varsta “standard” de pensionare. Ori este pensionat de serviciu (anticipat – 20 de ani; sau de drept – 25 de ani) ori esti activ.
Nu poate exista “pensionat” (de serviciu sau dupa limita de varsta) dar totusi “activ” cu mentinerea statului de pensionat. Si nu ma refer la bani (care se pot cumula sau nu; pensia cu salariul), ma refer la statutul juridic! Or, din proiectul madamei Turcan ar rezulta ca bugetarii de peste 65 de ani sunt simultan si pensionati de drept, si angajati de drept (daca ei vor sa ramana pana la 70).
Nu poti avea dupa 65 de ani, simultan, doua statuturi juridice diferite. Aici e marea problema. Nu poti fi pensionabil dupa 65 prin efectul legii, dar sa ramai activ de drept in campul muncii tot prin efectul legii (intre 65 si 70) daca asa ai tu chef.
ori varsta de pensie este 70 pentru toti, ori este 65 pentru toti. Nu poate exista o varsta “standard” de pensionare pentru toti(privati si bugetar), insa doar unii pot sa ramana angajati (bugetarii), in timp ce privatii sunt automat pensionati cand ating 65 de ani.
Multumesc
Eu nu ma gândeam la pensionarea “de limita de vârsta”…ma refeream la “pensia de serviciu” și ,eventual,daca se poate amâna dreptul de a beneficia de ea numai începând de la o anumită vârsta biologica….pare ca nu e posibil….soluția rămâne restrângerea numărului celor care au dreptul la pensie de serviciu…și aici se poate defini exact cine e eleigibil….chiar și la militari nu mai vorbesc de milițieni /de fapt aceștia “mănâncă” peste 2/3 din sumele plătite ca “pensii speciale”
Și desigur dacă “specialul” a cotizat ca muritorii de rând încă 20 ani-sa zicem-sa aibe pensia “de serviciu” și pensia “normala
Avantaje? După 25 ani-45-50 ani vârsta biologica-e încă apt de munca ,ba chiar e in plenitudinea forțelor și-după ce a plecat din sistem 15-20 ani cu greu se poate reangaja
pensia normala, calculata la cati ani a cotizat,fără un număr minim de ani de cotizare
“Cehia a comandat vaccinul Spuntik V si intentioneaza sa cumpere si produsul companiei chineze Sinopharm
…”Dupa ce m-am consultat cu premierul (Andrej Babis), i-am trimis o scrisoare (presedintelui rus) Vladimir Putin, cu solicitarea unei livrari de vaccin Sputnik V”, a declarat Zeman la postul Prima TV. “Informatiile venite de la ambasada rusa sugereaza ca ea ar putea sosi in zilele urmatoare”, a declarat presedintele ceh.
Apreciind ca “vaccinurile nu au ideologie”, el a mai spus ca va accepta bucuros si vaccinul chinezesc Sinopharm.
Nici Sputnik V si nici Sinopharm nu au fost inca autorizate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), dar presedintele Zeman si premierul Babis au dat de inteles ca nu vor mai astepta aceasta autorizatie, in conditiile in care Republica Ceha a fost in ultimele zile tara cu cele mai multe infectii la 100.000 de locuitori, iar livrarile vaccinurilor comandate de Comisia Europeana si autorizate de EMA (Pfizer/BioNTech, Moderna si AstraZeneca/Oxford) au inregistrat intarzieri. “Credeti-ma cand spun ca statele membre ale UE vor cere si ele vaccinul Sputnik in cateva luni”, a sustinut premierul Babis. Pentru a afla mai multe despre vaccinurile Sputnik V si Sinopharm, el a vizitat Ungaria si Serbia, tari care deja le folosesc”
https://ziare.com/international/stiri-externe/cehia-a-comandat-vaccinul-rusesc-sputnik-v-1664912
Sarut mana! Vaccinurile nu au ideologie, producatorii lor, da 😀
“Austria ia în calcul producerea vaccinului rusesc Sputnik V dacă va fi aprobat în UE
Cancelarul austriac Sebastian Kurz spune că țara sa ia în calcul producția vaccinului rusesc Sputnik V sau a celui cel chinezesc împotriva COVID-19, dacă acestea obţin autorizaţie de introducere pe piaţă în Uniunea Europeană, relatează AFP, citată de Agerpres…..Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat de asemenea deschisă utilizării Sputnik V în UE, un subiect ce iscă polemici, după ce o revistă medicală de prestigiu a publicat rezultate ştiinţifice pozitive asupra eficacităţii acestuia.
Merkel a lăsat deschisă uşa şi pentru vaccinul chinez, subliniind că o ţară ca „Serbia vaccinează mai repede” decât restul Europe „cu vaccinul chinezesc”….”
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/austria-ia-in-calcul-producerea-vaccinului-rusesc-sputnik-v-daca-va-fi-aprobat-in-ue-1447862
Numai noi facem “politica”, dar nu vaccinam populatia in varsta. Doar esentialii….Presiune politică, populatie saticsita… eurosceptici etc . Politica externa “comuna” a UE … un nou succes !
Bună seara!
După 3 decenii de la căderea (?) comunismului, Europa e plină de „conseve” filo-ruse și filo-chinezești… De fapt, ce (mai) are ue (aș pune și un m în față!) democratic, legat de drepturile omului, ca să nu mai zic, legat de moștenirea iudeo-creștină, când ai „tratat” economic semnat cu urmașii lui mao???
Buna ziua
Vaccinul asta rusesc începe sa semene cu exporturile lui Ceaușescu ….era zilele trecute o analiza pe spotmedia a vaccinărilor și spunea ca Rusia a administrat cetățenilor săi 2,2 milioane doze de vaccin pana acum…daca e corect rezulta ca vaccinul lor e doar pentru export
Seara buna
Madam Țurcan e identica ca Gorghiu și care e identica ca Dancila.
Mai sunt și alte ” experte” gen Vass ( fruntașă pe ramura că a născut duminică să poată venii în parlament lunea. Nu e banc , e declarația dinsei de acum ceva ani ) . Și blondina Udrea e din eceiasi gasca. ( cînd a vorbit ea cu președintele Norvegiei, care are rege 😀 )
Deci la așa capodopere de parvenire , așa soluții.
Totuși , in mintea mea de iobag emigrat 😀. :
– cum de nu zice Țurcan nimic de vârstele colosale de pensionare pentru cei în uniformă ?40- 45 de ani.
– Cum de tace chitic cînd magistrații ies la pensie la 52 de ani ?
Totuși , lumea nu e compusa din prosti și în România sunt deștepții.
Deci , înainte de prostiile cu vârsta de 70 de ani :
1-Ridica vârsta de pensionare a ofițerilor și subofițerilor.
2- Copiezi măsurile USA în domeniu. Ai ieșit la pensie general la 62 de ani in USA? ( Ciuca la 52) . 5 ani nu poți fi reangajat în sistemul bugetar. ( Ciuca a fost numit ministru în aceiași zi a pensionarii )
3- magistrații să iasă la pensie la 65 de ani. Adică normalitate. Nu la 52 de ani , reangajat la CCR și cumulind mai multe pensi cu salariu pentru stratosferica cifra de 600.000 lei noi anual .
4- introducere impozit progresiv pe absolut toate veniturile băbești a unei persoane / an.
Cota 0,0 % impozit generalizată la toți pentru primii 24.000 lei an .
Cota de 35% ( USA). sau 46% ( Franta- RFG) la sume cumulate care depășesc 100.000- 150.000 lei / an.
Pină atunci , marionetele vor propune tot felul de fantezii de handicapați evitând total sa copieze un sistem fiscal occidental.
@stefan buna seara
Na,deși nu mi place,ca suntem de acord…cum sa schimbe când toți ăștia care ar trebui sa schimbe vor sa profite de avantaje!!! pai madama turcan spera sa ajungă la asf sau alta sinecura ..,și ca ea sunt și ceilalți,inclusiv Barna ….Cioloș se visează președinte ….