Quo vadis, Cioloș?
07/02/2022 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Initial, ma gandeam sa scriu “Quo vadis, USR?”, insa mi-am dat seama ca faceam o nedreptate partidului, cand de fapt problema este Dacian Ciolos. Sigur, cineva ar spune ca problema originara este aceea ca statutul USR prevede aceasta existenta a doi poli de putere, anume Presedintele si Biroul National, iar intr-un partid “normal” (sa zicem, PNL), cei din Biroul National ar fi “echipa” presedintelui (sa zicem, Citu, ca sa ne inveselim cu o gluma de luni). Insa USR nu e partid “normal”, in sensul ca seful dicteaza si echipa merge ca turma. Sigur, multi se vor gandi in termeni sofisticati de tipul “presedintele are un mandat”, “presedintele exprima pozitia partidului”, “presedintele este unul si in BN exista mai multi”, insa aceasta abordare este una distructiva, pentru ca plaseaza toata forta politica partidului in pixul unui singur om (cu consecintele pe care le stim de 30 de ani de zile: lichelism, clientelism, coruptie, tradari, aruncari sinucigase in prapastie pentru ca asa a decis seful etc), ceea ce nu este niciodata bine.
Superioritatea sistemului de vot din USR a fost remarcata si de altii, nu doar de mine:
“Potrivit statutului, alegerile pentru Biroul Naţional au loc pe principiul proporţionalităţii. Candidaţii pot participa individual (listă cu un singur candidat) sau colectiv (vot preferenţial pe liste cu mai mulţi candidaţi). Locurile vor fi repartizate proporţional listelor, în funcţie de numărul de voturi obţinute de fiecare listă. Cei nouă vicepreşedinţi vor fi aleşi în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute”.
Deci, ca sa revin, problema pe care o vedem acum nu este problema USR-ului, ci problema lui Ciolos, care, evident, s-a trezit sef la USR pentru ca membrii vechi se saturasera de Barna si pentru ca cei din Plus au fost mai bine (era sa zic: mai militareste) organizati la votul electronic care a avut loc in toamna anului 2021. Vreo 700 de voturi a avut in plus atunci Ciolos, care nu se astepta nici el sa castige, pentru ca, sincer vorbind, nu avea ce pune pe masa partidului. De fapt, atunci a pierdut Barna.
De ce este problema lui Ciolos? Pentru ca ceea ce propune el in USR este o “verticalizare” clara, statutara, a puterii si o concentrare a ei in mana sefului, exact ca intr-un partid traditional. Iar acolo unde nu poate infrange rezistenta teritoriala a partidului, umbla cu cioara vopsita, vorbind despre implicarea unor “membri ai societatii civile” in deciziile partidului (va invit sa cititi propunerile de modificare a statului si raspunsul BN-ului).
In fapt, pe langa faptul ca doreste o “verticalizare” a puterii intr-un partid care, realmente, are cultura organizationala a unui ONG (cu bunele si cu relele ei), Ciolos doreste aplicarea unui model de tip “Monica Macovei”, in care lupta politica cu celelalte partide se desfasoara doar mediatic (prin comunicate de presa “corecte”), in timp ce pe din dos au loc negocieri fara scrupule pentru introducerea pe o lista de partid (a se vedea maniera in care Ciolos a negociat daunazi cu PSD-ul si PNL-ul pentru a oferi unui om de-al lui o sinecura, in detrimentul unui vechi USR-ist).
Ciolos, nepotul Vulpii (Virgil Ardelean), vrea sa transforme USR-ul intr-un Plus mai mare, in care decizia sa fie in mana presedintelui si a acolitilor sai, prezentati drept “oameni competenti”, insa multi (nu toti) cu un trecut sulfuros (exemplul cel mai clar: Vlad Voiculescu). Nu spun ca echipa Barna este model de angelism (a se vedea excluderile pentru delictele de opinie si maniera in care Barna si-a condus campania electorala din 2019, cu succesul pe care il stim), insa un lucru este inconestabil: Ciolos, un om care nu a trecut nici un test electoral major, care mereu a obtinut a obtinut functiile prin numire sau negociere, nu poate da ultimatumuri unui partid care a pornit de jos si a dovedit multe in existenta sa (nu discutam acum despre erorile USR-ului ca partid).
Ciolos joaca tare de parca ar avea in spate 20 de ani de politica, campanii electorale infernale castigate precum Basescu si o agenda cu telefoanele celor mai importanti oameni politici din Europa. Or, departe de aceasta, Ciolos joaca cartea ambiguitatii (“fac multe, daca ma lasati”) si a europenismului (“am contacte, le voi folosi”), in loc sa incerce sa obtina adeziunea rationala a celor din BPN.
Da, stiu, cei majoritari din BPN sunt din “tabara Barna”, iar Ciolos are oamenii lui care nu pot pune mana pe parghiile decizionale in USR. Insa as intreba: daca nu poti lucra cu cei din partidul tau, cum vei lucra cu cei din alt partid? Daca nu poti convinge pe cei cu care te-ai unit, cum poti convinge pe cei care au o alta parere? Si daca umbli cu sobolaneli de felul celei negociate cu PNL si PSD, cum sa te credem ca, la un moment dat, nu vei merge cu cei care dau mai mult?
Nu poti conduce un partid facand naveta Bucuresti-Bruxelles si nici doar cu comunicate de presa (repet: modelul perdant de tip Monica Macovei). In opinia mea, Ciolos si-a gresit partidul: trebuia sa pastreze Plus-ul si sa fuzioneze cu partidul prietenului Dancu sau cu partidul prietenei Gorghiu.
Intai dovedesti ceva si apoi pui conditii, nu invers!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
https://www.g4media.ro/armand-ce-se-intampla-acum-cu-usr-poate-lasa-rani-adanci-si-mult-dezgust-criza-usr-trebuie-sa-sfarseasca-curand.html
Drula sau Clotilde sunt, in opinia mea, cei mai clari si potriviti sa conduca 🙂
Buna ziua.
buna ziua
Ca sustinator al USR,inca de pe timpul lui ND ,imi permita sa mi exprin opinia:
pacatul “originar”al USR a fost alianta cu PLUS….,poate ca au facut asta ca sa capete “;egitimitae europeana” dar acest lucru l au facut in detrimentul membrilor USR…
-acceptarea paritatii pe liste in alegerile europene si in urmatoarele s a dovedit a fi o greseala capitala
PLUS a fost si este un partid de “laborator”…nu si a dovedit in nici un fel capacitaea si a ocolit mersul la urne,acolo unde se valideaza ,de fapt,un partid.
Vina ,cred ca este in porincip[al a lui Barna,iarasi un lider care ,poate o fi bun organizator,dar are carisma cam cat Ciolos
Sa speram ca Drula “ranga”va reusi sa tracteze partidul/desi e IT st, stie “sa vorbeasca”pe limba alegatorului..cred ca stie si sa “sparga seminte”si daca e nevoie stie si “sa poarte basca”
N-as miza pe gasca pro-Barna (cu Ghinea sforar de profesie), care s-a impus la conducerea USR (înainte de fuziunea cu Plus) tot eliminând concurenta interna (similar Parlamentului scurt al lui O. Cromwell sau bolșevicilor în 1917 !) … 🙁
Sarut mana! Exact, nici gasca Barna nu este recomandata, trebuie cineva care sa nu fie din nici o gasca… insa unde il gasim…?
Din punctul meu de vedere titlul acestui editorial Quo vadis, Cioloș? ar fi fost mai bine să fi rămas neschimbat Quo vadis, USR? Și asta pentru motivele enunțate lucid în postarea lui Valeriu Nicolae și reluată în Revista presei de azi:
„USR-ul e praf la comunicare, praf la management, praf la resurse umane, praf la mediere, praf la asumare și în general praf la politică. Singurele lucruri unde stă senzațional sunt aroganță, misecuvenism și individualism la nivelul conducerii și așteptările super exagerate ale membrilor de la oricine altcineva dar nu de la ei sau de la cei pe care îi slăvesc.”
Foarte, foarte corect spus. Așteptările de la o „creație politică” plecată de la o construcție tip ONG popular au fost și sunt super exagerate. Am văzut asta și în postările super entuziaste la începutul USR și în postările din vremea din urmă în care aceeași comentatori de pe acest blog în care eșecul se cere a fi atribuit unor persoane anume. Nu-i cunosc nici pe Cioloș, nici pe Barna, ambii mi se par la fel de nepotriviți pe posturile lor (și din partid și din parlament) dar nu despre asta e vorba: NOI, NOI DE CE NE-AM AMĂGIT?
Chiar și aici, pe acest blog, îmi aduc aminte că am fost pus la punct, politicos dar foarte ferm de @cetatean și de d-na Demeter pentru o postare de anul trecut care nu sprijinea o anume linie editorială. Oricum, era ceva minor dar m-a amărât. Și n-am mai comentat de atunci decât arareori. Pentru că nu, nu oameni buni, ajung să cred că lucrul în care am crezut și eu odată, prin 2004, când am pus bazele unui partid plecat tot așa, de la firul ierbii (URR, poftim, mă deconspir!) că se poate face politică acum în România fără compromisuri, înălțându-ne demni, doar prin forța noastră morală (??!) deasupra mlaștinii politice din România… nu este, vai, posibil.
Pentru un motiv simplu: calitatea oamenilor care s-ar înhăma la această (sau la orice nouă) construcție politică. De aici se deschid, firește, alte discuții (ce-i de făcut, cum să poți măsura compromisul „acceptabil”, etc., etc.)
Dar e un fapt – și plonjonul USR o dovedește, din păcate, că odată intrat în malaxorul de posturi, sinecuri ș.a.m.d. construite de establishmentul politic din România (practic de niște foști securiști activi sau informatori care trag cu dinții, pereat… România, să păstreze ceea ce au acumulat după ’89) ești împins să devii ca ei.
Și ce spunea Ioana Ene Dogioiu în articolul citat tot în Revista presei de azi e demn de reținut:
cea mai bună definiție a problemei USR a dat-o un ascultător Europa FM, votant userist, într-o intervenție în emisiunea Piața Victoriei în care l-am avut invitat pe Dacian Cioloș: ați confundat revoluția cu reforma și ați vrut să faceți reformă cu lozinci de revoluție.
…nu am, de ieri, nici apă caldă, nici încălzire, „rezolvarea” s-a amânat de ieri pe azi la ora… 23:30, nu sunt absurd, știu că rezolvarea unor probleme cronice nu se poate face peste noapte, dar aș fi vrut să văd în presă un strigăt de luptă, de durere, pe scurt o reacție de la primarul USR al sectorului meu și, de ce nu, și una a Primarului General… Pe care, á-propos , nu văd că îi secondează cineva din partea USR, măcar declarativ, în aceste momente.
Asta e. Csf, ncsf.
Salut, salut 🙂
Imi amintesc, ai trimis atunci la un articol al unei bloggerite numite Raluca Feher care se exprima despre USR-Plus
https://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-9-decembrie-meniu-de-10-lei-pe-zi-pentru-bolnavii-din-spitale-trei-mese/65665/#comment-217638
Iar eu iti raspunsesem ca “Raluca Feher e buna pentru descrieri ale starilor sufletesti de moment, pentru bloguri de calatorie, pentru radiografiera clipei. Pentru politica si economie, in mod categoric, nu. Tiparele ei de gandire sunt pentru alt public decat pentru cel care mananca politica pe paine zilnic”.
Nu stiam ca te-a amarat atat de mult ca nu eram eu de acord cu ce scria doamna/domnisoara respectiva. Evident ca nu puteam sa fiu de acord cu diagnosticul pus atunci de bloggerita pe 8 decembrie 2020, pentru ca nu ai cum sa scrii cele de mai jos despre un partid care a luat la alegeri 15% (rezultate data pe 9 decembrie 2020). Indiferent cum te raportezi la acel partid, nu poti sa il blamezi in halul asta dupa ce a luat 15% la alegeri.
“Da. Exact ca USRPLUS, alt ghiveci de credințe și valori care este pus d-a dreapta Tatălui dar și-a dat afară părintele fondator tocmai pentru că era prea conservator-familist-ortodox.
O bâlbă politică, arogant definită ca Salvarea României, condusă de o gașcă de băieți (foarte puține femei) care de 5 ani de zile construiesc, fără fundație, colibe în care se refugiază, împuținați, din calea lupului.
USRPLUS este un proiect elitist într-o țară de bordeie.
USRPLUS mimează eleganța, în timp ce dansează Perinița în glod.
USRPLUS nu a fost în stare să capteze ura față de sistem și să facă din ea electricitate, să lumineze satele înecate-n beznă”.
Avea si ea motivele ei sa scrie acestea, poate ca voia ca USR sa ia mai mult, poate ca voia ca USR sa ia mai putin, nu stiu.
Nu mi-am schimbat opinia (nu as fi de acord nici acum cu ce scriu unii bloggeri a-politici care din cand in cand scriu postari politice, caci este dreptul oricui sa aiba opinii si sa le justifice), insa sunt 100% de acord cu Valeriu Nicolae, care povestea si despre coeziunea intre Ciolos si Dancu si intre Ciolos si servicii.
https://www.libertatea.ro/opinii/razboiul-ciolos-barna-vazut-prin-ochii-unui-simpatizant-activ-al-usr-am-spus-ca-vom-avea-o-criza-a-partidului-3961737
Da, membrii USR au asteptari super maximale (si e normal sa fie asa, la inceput, caci altfel nu s-ar baga in politica), problema e ca raman cu acestea mult prea mult 😀
Insa asta nu e motiv ca Ciolos sa joace cu cutitul pe masa: ori eu, ori BN-ul. Pentru un individ care se vrea locomotiva unui partid ne-pesedist si prezidentibilul sau in 2024, asta nu suna bine. Cultura organizationala haotica de tip ONG a USR-ului nu poate avea ca antidot cultura verticala de tip “partidul tatucului” pe care o vrea Ciolos.
Acum: cum e mai bine? Cu sforariile lui Barna sau cu ultimatumurile lui Ciolos? Nici una, nici alta.
Cum zicea Valeriu Nicolae in 4 februarie:
“USR cum este acum mai are totuși o șansă. Dar șansa asta este mică și ar trebui ca toți cei menționați mai sus să facă un pas în spate. Un lider moderat care să asigure tranziția partidului, ajutat în mod onest de toate facțiunile din USR, plus un influx de oameni noi care să revină în USR ar fi necesare. USR este, din păcate, o dovadă clară că bunele intenții, inteligența, hărnicia și ambiția (pe care toți cei menționați aici le au) nu pot compensa o cultură organizațională proastă, un management incoerent, neinspirat și neexperimentat, lipsa de indicatori de performanță și de responsabilizare a conducerii. Soluții de ieșire din criză încă mai sunt, dar din ce în ce mai puține și mai improbabile. E foarte trist, dar era predictibil că vom ajunge la un conflict deschis Dacian-Barna”.
Din nou,buna ziua
problema USR acum este o problema de management politic…..si da, poate ca trebuie lasat elitismul si gasit cel mai mic numitor comun pentru toate curentele care exista acum in usr….nu poti construi o casa incepand cu acoperisul…prea multe orgolii in usr si asta va duce la disparitie…ca dispare usr n ar fi o problema…problema fundamentala,esentiala e ca vor disparea aspiratiiloe unei generatii si ca in urmatorii 10 ani psd&pnl&udmr ” vor zburda’ si greu se va mai putea schimba ceva
e un exemplu: sectorul 1: d na Armand a pornit lupta cu mafia gunoiului…a fost terfelita si facuta nin toate felurile..nu stiu cum va reusi sa schimbe imaginea de ” primar care a umplut de gunoi sectorul” pana la viitoarele alegeri
inca : ND…pai omul se ocupa de proiecte pe termen lung si de plata la timp a facturilor…dar nu l a bagat in seama pe limbricul de arsinel…nu ” da caldura” …cum mama masii sa ” dea caldura” ? degeaba se gaseste cate unul cu proiecte ” pe termen lung”…noi tot in paradigma mesterului manole ramanem
P.S @observator: de ce nu incercati sa va puneti experienta dobandita discutand p[oate cu cineva de la usr?incercarea moarte n are
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25351190-dacian-ciolos-demisia-masa-sedinta-decisiva-acum-usr.htm
UPDATE 13:58 Biroul Național respinge programul propus de Cioloș cu 14 voturi împotrivă și 11 pentru.
Deci pleaca Ciolos, vine Drula.
Nici eu nu am fost deloc fan (ba chiar am scris impotriva celor doi un editorial vitriolant dupa alegerile din 2020) al fuziunii USR-Plus, acum se dovedeste 100% ca a fost o idee gresita. Insa, deh, asa e cand oamenii nu gandesc la rece.
“Ne-am unit si mergem la victorie” a fost sloganul lor atunci.
“Ne separam si mergem la pierdere” (?) o fi acum?
Sa se faca naibii congres din nou, ca ala din octombrie 2021 a fost degeaba.
Era 7.12.2020 si azi se fac fix 15 luni de cand am scris un editorial in care le ceream sa plece ambilor cavaleri ai tristei figuri politice. 15 luni pierdute aproape degeaba.
“Dacian Cioloș și-a anunțat demisia de la șefia USR. Cine va prelua conducerea SURSE
Președintele USR Dacian Cioloș și-a anunțat demisia de la șefia USR după ce Biroul Național al partidului nu a votat propunerile sale de reformă internă, au declarat pentru Ziare.com surse politice.
Conform surselor citate, șefia interimară va fi asigurată de către fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă.
Dacian Cioloș a cerut luni dimineață, în şedinţa biroului executiv un vot pentru planul de măsuri pe care şi l-a asumat atunci când a candidat la şefia partidului. Propunerile sale au picat însă la vot….”
https://ziare.com/dacian-ciolos-usr/dacian-ciolos-anunta-demisie-sefie-usr-conducere-interimara-1724139
“Cioloș, legitimitatea funcției și (de)căderea USR
….De ce nu vrea echipa lui Dan Barna să adopte programul de reforme al președintelui Dacian Cioloș? Pentru că ar putea pierde puterea. Printre reformele dorite de liderul USR se află modificarea statutului formațiunii, înlocuirea secretarului general al USR, stoparea excluderilor din partid pe motiv de delict de opinie, pregătirea unui guvern din umbră plus modalități de a face transparente lucrările ședințelor Biroului Național. Pentru punerea în aplicare a acestor idei e nevoie de un congres extraordinar, fiindcă doar așa poate fi schimbat statutul. Dacian Cioloș cere vot proporțional pe liste pentru diferitele poziții din partid și dublarea Biroului Național cu membri din mediul de afaceri și societatea civilă. Dacă aceste ultime idei vor fi puse în practică, echipa lui Dan Barna ar putea să-și piardă majoritatea și deci influența chiar înaintea pregătirii alegerilor din 2024…..”
https://ziare.com/dacian-ciolo/ciolos-legitimitatea-functiei-decaderea-usr-1724113
Sarut mana.
Personal, consider ca excluderile pe motiv de lipsa bas… aa, delict de opinie, au fost cel mai toxic element, si principalul motiv al eroziunii procentajelor. Trebuie o anulare de urgenta a edictelor ce au dus la excluderea multor membri a caror singura vina a fost criticarea (intemeiata, de altfel) lui Barney.
Cererea de gonflare a BN-ului cu varii non-membri a fost vizibil o tentativa de diluare a puterii acestuia, si a fost sanctionata. Cum spuneau si alti comentatori din online, calea corecta este sa-i atraga pe acestia in partid, nu sa-i parasuteze pe varii pozitii.
Si da, alianta pe nepusa-masa cu PLUS (care nu a dovedit absolut nimic de unul singur in vreun scrutin), apoi oferirea de locuri la paritate, si parasutarea a diversi plusisti care, iarasi nu dovedisera nimic, au fost greseli masive.
”Drulă nu e om, e câine” 🙂
Drula presedinte!
Nu cred ca ar trebui sa sperie foarte mult lipsa de coerenta din punct de vedere doctrinar a partidului, mai ales in in chestiile minore. Pentru mine este clar ca USR este un partid de dreapta dar mai are de lamurit intern niste pozitionari fata de mingile trimise la fileu de veterani sau auristi. Nu este usor sa o faci cand nu ai “scoala de partid in spate”. Despre greselile care amuza sau sperie electoratul unui partid as putea sa scriu pagini intregi. Bineinteles culese din flora si fauna suedeza. Partide cu membri scoliti, dichisiti si aranjati la cutiuta ca sa poata ciripi in orchestra care gresesc grosolan.Greseli saptamanale. In Romania exista asa o disperare dupa schimbare incat orice este speculat de gurile rele. Mai ales cele din media. Cred ca romanii cu minte cer prea mult tocmai din cauza ca au pierdut asa de mult in acesti 30 de ani. Dar nu este vina acestui partid configuratia acestei tari, lipsa de viziuni si interesele manifestatede o gasca initiala de oportunisti din vechea garda. In spirit optimism si membru de o luna a acestui partid as spune ca totul se va rezolva. Daca Drula are minte si nu se ingrasa prea tare precum Ghinea de ex, va da tonul in ceea ce priveste tipul de om care are sanse la o cariera politica in acest partid. Singura problema majora pe care o vad este cat de arivisti si competitivi vor fi membrii importanti ai partidului in viitorul apropiat. Viitor care poate fi foarte zbuciumat mai ales pentru plusisti. Pe undeva chiar ma bucur ca isi vor valida din nou interesul pentru politica raspunzandu-si intrebarii pentru cine fac politica? Pentru ei, pentru cariera lor sau pentru cei care ii voteaza?
Bună seara!
Nu vă supărați, dar îmi explicați ce este, de pildă, de „dreapta”, la pluserei în chestia cu adoptarea „căsătoriilor între persoane de același sex” (barney dixi, acum vreo 3 ani!)? Sau aia cu „punerea la comun” a proprietății, cum sugera, cam tot pe-atunci, o pluseristă???
Doar întreb, „nu dau cu parul”!…
Cu legea aia propusa pentru parteneriatul civil (care e necesara si obligatorie, a decis CEDO in cauza Clayton-Coman), astia de la USR si-au dat cu tesla …acolo unde ii vine mai greu voinicului, ca sa ma exprim ca in basme 😉
Trebuia sa lase pe aia de la PNL sa propuna legea aia. Nu sa se lege la cap daca nu ii doare.
Bună seara!
„Parteneriat civil”, „uniune consensuală”, „acord matrimonial”, etc, șamd, șcl – e în regulă, dar NU „căsătorie”!… Să nu ne batem joc de termeni care au, de secole, o semnificație clară (pe al nostru „căsătorie”, rudă cu „casamiento” din portugheză, cu „casar” din spaniolă, etc, l-am moștenit din latină, iar semnificația sintagmei „a face casă cu cineva” e prea profundă spre a o „înghesui” în câteva vorbe, între „paranteze”!)!…
În plus, nu cred că UE e „ușă de biserică”: mie începe să-mi semene a „uniune socialisto-marxistă”!… Mai am foarte puțin până la a deveni eurosceptic, nu doar declarat, ci chiar militant, dacă eurocrații de la Bruxelles continuă să „calce-n străchini” precum în povestea cu interzicerea/ignorarea Crăciunului!… Faptul că s-a enervat și Papa spune multe!
Despre Craciun nu cred ca Papa s-a enervat cel mai tare cat producatorii si cei care comercializeaza cadourile. Sincera sa fiu si eu m-am saturat sa fiu vazuta doar ca un portofel inclusiv de Craciun. Am citit declaratia Oanei Bogdan. Mi se pare interesanta dar este doar o declaratie personala despre niste viziuni ale ei. In nici un caz nu este vorba de o declaratie oficiala a liniei de partid. In rest mi se pare exagerat sa fiti atat de suparat pe europeni pentru faptul ca mai dezvaluie din secretele ascunse sub covor de umanitate timp de secole intregi. Se vorbeste estimativ de un procent de maxim 10% din populatie cu orientare homo sau bisexuala in tarile din vest. Raportul pare sa fie constant. Biserica stie probabil mai bine decat multi sociologi cum stam la capitolul acesta. Problema este cu organizatiile care fac din aceste diferente politica de stat.
Da, uite și o „platformă comună”: „Problema este cu organizatiile care fac din aceste diferente politica de stat.”
Perfect de acord cu acest enunț! Politizarea chestiunii, de-a dreptul exacerbată, a „inflamat” nu doar „extremiștii” de ambele „părți” (pro/contra), cât și mulți oameni complet neinteresați anterior de ceea ce face (cu cine face/pe ce parte face) fiecare în propriul domiciliu!…
Și, cu scuzele de rigoare (sper să nu fiu înțeles greșit!), nu mai cred în „sentințe” fatalisto-defetiste, că „au decis…” X (puneți dumneavoastră pe cine vreți – UE, CEDO, Curtea de la Haga, Tribunalul Super-galactic, etc…)… La noi, de circa o lună ni se cere o „ievaluare” de către „cei de sus”, în urma căreia, bănuiesc, vor fi „carotați”, cu „acoperire în hârtii”, semnate chiar de viitoarea/viitoarele victimă/victime, cei „incomozi”… Așa am fost de revoltat, încât, până ieri, nici n-am descărcat fișierele!… Termenul limită e 1 martie, iar „rezultatele” vestitei „ievaluări” se vor comunica în/după 15 martie!… Așa că, eu personal, cel puțin, mă „pregătesc” pentru a-mi apăra statutul de specialist… Deja am fost „terfelit” în toamnă, (semi-)clandestin, pe o așa-zisă „listă a rușinii”, unde apar cei care, zice-se n-au (re)producții științifice (isi, sisi, pisi și alte chinezării „științifice”!)…
Așa „s-a decis” – de către eurocrați – că trebuie „energie verde și „ne dăm cu tesla” singuri, punându-ne „la mâna” gazelor rusești și a scumpirilor din piața energiei! E frumos ca, la peste 30 de ani de la căderea comunismului, copiii și profesori din Timișoara să facă ore online ca să nu înghețe în sălile din școală???
” De dreapta” inseamna pentru mine ca respecta proprietatea privata. Nu imi complic viata cu alte definitii. Despre viata sexuala nu am pareri decat ca nu imi doresc ca statul sa NU se bage in educatia sexuala in afara de masuri de preventie. Am auzit si eu discutia despre pluserista care a avut curajul sa spuna ca oamenii in vest traiesc din ce in ce mai mult in locuinte inchiriate. Ceea ce este adevarat. In ziua de astazi daca trebuie sa muncesti 2 ani in Franta sau sa studiezi 5 ani la Iasi nu stiu daca este neaparat nevoie sa-ti cumperi o casa. Trimiteti-mi un link cu declaratia. Nu cred ce este asa de 2 vinovata” cum o descrieti. Si da, exista proprietati in comun. Alese de oameni care hortarasc sa traiasca in comun. O sa caut si eu.
Păi, dacă e vorba de „proprietate privată”, poftim:
https://paganelis.wordpress.com/2019/03/26/respectul-romanilor-fata-de-proprietatea-privata-ieri-si-azi/
Am găsit postarea mea de acum trei ani, la inepțiile oanei bogdan! În primul rând al postării, dați click pe „Cei care visează” și găsiți pagina cu prostiile spuse de tanti pluserista!
Regret să vă spun, dar ideologia de dreapta cuprinde mult mai multe decât trimiterea la „proprietatea privată”. Înseamnă, după mine, în primul rând, ce a spus regratatul Theophyle în memorabila postare „De ce sunt conservator”. Înseamnă respectul față de OM, față de valorile creștine, în primul rând, cunoașterea, respectarea și aplicarea moralei creștine, începând cu preceptele biblice și „Cele 10 porunci”!… Când va (mai) apărea (DACĂ va apărea!) vreo formațiune cu un asemenea mesaj, are votul meu!
Nu accept extremiști (de gen hauriști și alții asemănători), nici farisei și ipocriți (ca la ciuma roșie sau răspopitul șică orban) și nici „guru” bisericoși precum mihail neamțu și alții de teapa lui! Ceva, în genul Iuliu Maniu, Ion Mihalache și Corneliu Coposu, ca să fiu (cel mai) explicit!…
Deci sunteti conservator de dreapta. Foarte bine, este mare nevoie de oameni care sa ne spuna cand sarim calul. Totusi nu puteti lua o declaratie personala ca o linie de partid. Dati mult prea multa putere si importanta individului si asta este in opinia mea una din cauzele care a dus la dictatura infractorilor in Romania. Ne intereseaza prea mult singularitatea in loc sa vedem cum reusim impreuna. Si acest lucru este speculat maximal de golanii si incompetentii din frunte. Citind presa romaneasca am impresia de multe ori ca aici, in tara noastra, ar trebui sa traim regeste in familie la cat de atenti suntem la detalii. Din pacate ceea ce observ este exact opusul. Atat in viata sociala cat si in viata de cuplu. In rest stiu ca un conservator poate nu ar fi ajuns jurnalist daca nu exista o politica liberala. Daca liberalismul este motorul, conservatorul ar trebui sa fie carcasa unei masini. Unul fara altul sunt sortiti feudalismului. Ce credeti?
La barney nu știu cât a fost „declarație personală”… Era șeful pluseriștilor la acea dată (cam când a „grăit” și oana bogdan)! Cam suspectă „coincidența” temporală!… Mi s-a părut că ambii au încercat să vadă cât de „fezandat” e „bizonul mioritic” pentru „lansarea” unor asemenea idei „în public”!… Au văzut că „nu (prea”) e fezandat” și vor reveni, „în viitor”…
In Suedia un apartament apartine in primul rand asociatiei de proprietari si apoi iti apartine tie. Asociatia are dreptul de a-ti refuza inchirierea pe termen lung fara motiv bine intemeiat, Are dreptul de a te elibera de povara proprietatii daca nu iti respecti indatoririle financiare sau cele de convietuire civilizata. Are dreptul de a-ti refuza modificarea apartamentului daca aduci prejudicii structurii si calitatii stilistice a imobilului. Se pare ca aceasta forma de proprietate unde proprietatea comuna este mai importanta decat proprietatea individuala da rezultate bune si a fost importata si de alte tari din Europa. Asta ca sa intelegeti ca si conceptul de proprietate mai ales imobiliara se poate manipula/interpreta, in functie de reponsabilitatile si drepturile pe care le ai fata de obiectul proprietatii. https://www.elra.eu/contact-point-contribution/romania/differences-between-exclusive-rights-over-the-apartments-and-rights-over-buildings-8/
Între România și Suedia sunt niște „mici” mari deosebiri! De peste două secole, Suedia e neutră și n-a mai participat la nici un conflict militar. N-a cunoscut deloc dictatura (fie ea regală, legionară sau comunistă)… În plus, nu cred că suedezii au avut, de-a lungul istoriei lor, „norocul” de a fi șerbi, iobagi, adesea, nu doar pe moșiile boierilor autohtoni, ci ale unor nobili de neam străin… În acest context, pe lângă respectul față de proprietatea privată – evidențiat, pentru trecut, de toponimele amintite în articol – s-a suprapus, când românii au avut, din nou, posibilitatea de a avea o proprietate a lor (după 1989), dorința de a avea un loc AL LOR! Statisticile Eurostat, pe lângă cei 96% proprietari de locuințe, spun că suprafața locuită pe membru de familie e printre cele mai mici din Europa… Da, așa e, dar chichineața aia de 2-3 mp pe membru de familie e A OMULUI ÎN CAUZĂ!… Comunismul i-a expropriat pe mulți – de case, de pământuri și alte proprietăți (ateliere, băcănii, mici magazine sau făbricuțe) – iar alții, tot mulți, erau „chiriași la stat”… Care „stat” te și putea da afară din casă, după cum „voiau mușchii lui”…
Așa că, în acest context, exemplul suedez, adus de dumneavoastră, cu regret o spun, seamănă cu a compara mere cu pere!…
Ganditi prea mult cu inima. Finlanda a inceput si ea sa foloseasca acest sistem. Finlanda a fost o tara saraca in comparatie cu restul statelor din Nord. Apropierea de Rusia a marcat cam toate tarile care au granita cu aceasta tara. In plus s-a si luptat cu rusul, Singura. Vedeti “razboiul de iarna”. Este adevarat a saracia trebuie aparata dar oamenii au drept sa discute despre diferite concepte asa cum au si dreptul sa se opuna unor schimbari. Daca renuntam la idei si dialog nu mai vorbim despre democratie si o societate libera iar relatia individ – om social nu se va dezvolta.
11 din 25 nu este de aruncat la gunoi. Nici chiar pentru Barna. Iar problemele odata puse pe tapet cam raman agatate acolo. La fel ca si reactia lui Ciolos si a lui Barna in acest moment. Daca sunt probleme reale, ele vor macina increderea oamenilor care muncesc pentru partid fara functii si vom pierde cu totii. Pentru ca sunt multi care muncesc benevol din cate am vazut pentru acest partid. Nu sunt de acord cu Valeriu Nicolae ca recrutarea este o joaca la USR/PLUS. Asta dupa ce am trecut alaturi de alti 17, 18 prin aceasta recrutare si interviu.
Seara buna
Ei sunt departe .
” văd” altfel . 😀
Remarc totuși că USR are o dezbatere interna democratică.
Iar Ciolos ca președinte , are tot dreptul sa demisioneze din funcția de președinte de partid daca nu sunt de acord ceilalți cu strategia lui politica. Adică e normalitatea democrației reale.
Și asta e o chestie NEMAIVAZUTA in nici un alt partid mioritic.
A nu se uita , regulă generală din partidele actuale , ” democrația” internă model PCR :
– Adică șeful ajuns da afara din partid pe oricine nu pupa bocancul patronului.
– Impune in conducerea națională slugile devotate . Acaparând puterea .
Vezi Dej, Ceaușescu , Năstase, Ponta , Dragnea și Citu.
USR e ani lumina înaintea concurentei politice. Si asta e de bine .
Exact asa gandesc si eu. Romanii ar trebui sa fie multumiti ca in sfarsit au un partid nascut din nevoile de mai bine ale oamenilor. Un partid de dreapta. In timp ce vesticii mananca aceiasi supa reciclata de generatii cu slogane previzibile si solutii inefective. Ajunge sa te uiti la procentul celor cu scolarizare de lunga durata din partide ca sa intelegi ca elita este la USR/PLUS. Acest lucru l-am remarcat si la interviuri; economisti, IT, jurnalisti, antreprenori si fosti membri PNL. Asta este din pacate si calcaiul lui Ahile la acest partid. Pentru o tara sensibila la farmecul unui Dragnea sau Bode, culmea nobilitati glaciare competente pare sa fie Johannis.
O reacție rațională:
https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/un-general-rus-ii-cere-lui-putin-sa-demisioneze-si-il-acuza-ca-incearca-sa-provoace-un-razboi-cu-ucraina–314039.html
„Generalul rus în rezervă Leonid Ivaşov, fost responsabil cu cooperarea externă in Ministerul Apărării (1996-2001), în prezent şeful unei asociaţii a ofiţerilor din întreaga Rusie, îi cere preşedintelui Vladimir Putin să se preocupe de problemele reale ale Rusiei ori să-şi dea demisia şi “să renunţe la politica criminală de provocare a unui război” în Ucraina, într-un apel adresat public şefului statului şi poporului rus, în care se opune transformării conflictului legat de Ucraina în confruntări militare pe scară largă între Moscova şi ţara vecină, relatează Deutsche Welle în limba rusă.
“Încercările de a face pe cineva prin ultimatumuri şi ameninţări cu recurgerea la forţă să iubească Federaţia Rusă şi conducerea rusă sunt lipsite de sens şi extrem de periculoase”, se menţionează în apelul postat pe site-ul organizaţiei de ofiţeri încă din 31 ianuarie, dar care a intrat în atenţia mass-media abia duminică, 6 februarie.”
Mă tem că generalul Ivașov va urma să fie „căzut de la etaj”!…
Doar daca “nu ii place ceaiul”
Da, de „ceai” uitasem! 🙂 СПАСИБO!
Bună seara! 🙂