PSD își joacă supraviețuirea
31/08/2020 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Aceasta motiune este una in care nu (cum s-a zis) Marcel Ciolacu isi joaca scaunul de proaspat sef al PSD care trebuie sa arate unei ostiri in degringolada ca poate face un scor “onorabil” la locale si apoi, dupa o eventuala amanare a alegerilor parlamentare pana in martie 2021 (tovarasul Valer de la CCR se descurca el cu “suprematia de elastic a Constitutiei” si “colaborarea loiala in beneficiul Parlamentului PSD” impusa celorlalte institutii nepesedizate!), sa sara de 30%, ci este o motiune in care PSD isi joaca supravietuirea politica pe termen mediu si lung.
La fel ca PDL-ul dupa un lung ciclu politic in care a fost partidul-suport al lui Basescu in Parlament si la Guvern si, in aceasta calitate, a decontat factura grea a ultimului mandat basescian, si PSD-ul, dupa un lung ciclu inceput in 2012 (dupa caderea guvernului Ungureanu) si, pe hartie intrerupt doar de Guvernul Ciolos (sabotat din Parlament) in 2015, PSD-ul va plati factura grea a celor 8 ani de guvernare in care au calcat totul in picioare, dar mai ales va plati factura din epoca Dragnea.
PSD e acum partidul la care, cand te gandesti, iti vine in minte automat Muie PSD si Distrugerea Justitiei (cu variantele: OUG 13/2017, recursul compensatoriu, anularea interceptarilor SRI, umilirea ICCJ, pensiile gigantice pentru magistrati, condamnarea Romaniei la CEDO, revocarea Codrutei Kovesi, etc).
Pentru votantii care nu sunt captivi ai PSD si care, in 2016, au asigurat urcarea partiului de la 33% la 46%, toate liniile rosii au fost trecute: de la minciuna la hotie, PSD este partidul care reprezinta azi cei mai negri demoni ai politicii. El nu mai are practic nimic de propus electoratului, in afara de power-pointurile alea eterne cu spitale regionale, mariri de pensii si salarii si eliberarea “nevinovatilor” din puscarii.
Sigur ca PSD are si va avea mereu o baza electorala solida de 23% (hehe, Dancila poate dovedi acest lucru), insa pana si baza electorala solida constituita din primarii si reteaua lor de rubedenii sunt acum atrasi spre PNL. Un exemplu de primar PSD-ist care s-a mutat cu arme, bagaje si enorm de multe rubedenii din administratia locala la PNL este Mihai Chirica de la Iasi.
Si la fel ca el sunt alte sute de primari care sar in barca celui pe care il percep castigator al alegerilor (efectul bandwagon), mai ales ca se anunta o perioada economica nu grea, ci de-a dreptul catastrofala.
Cand statul isi varsa 88% din venituri in cheltuielile curente (pensii, salarii si asistenta sociala), e clar ca statul acela se indreapta spre faliment sau spre supraindatorare (cu urmarile: cresteri de taxe, inflatie, anulare spatiu de manevre fiscale cu care atragi investitorii). Si nici un primar nu vrea sa fie lasat fara un cat de mic sprijin de la Guvern in vremuri grele.
PNL va plati cu siguranta dupa alegerile parlamentare factura “grelei mosteniri” PSD, combinata cu factura “COVID”, dar PSD mai are doar un singur glonte de argint de tras, care combina urmatoarele efecte dezirabile de catre suflarea PSD-ista: caderea guvernulu Orban, amanarea alegerilor parlamentare si speranta ca pana in primavara economia sa traga in jos procentele PNL, pentru ca in martie 2021, avand peste 30%, PSD sa devina iarasi jucator in ecuatia formarii Guvernului sau macar o opozitie care saboteaza serios Guvernul PNL in perioada 2021-2025.
Pentru PNL, nu va fi nici o bucurie sa asume in mod real guvernarea dupa alegeri. Va avea atata probleme economice si sanitare pe cap, ca va fi o victorie a la Pyrrhus. PSD insa isi joaca supravietuirea (si stie sa o faca bine!), constient ca doar in perioada de scadere economica procentele partidului care a gazat Diaspora si a distrus Justitia pot creste, in timp ce in perioada de crestere economica discursul lacrimos al PSD nu prinde la nimeni.
Vremurile tulburi sunt mereu prielnice PSD, si PSD stie sa le faca si mai tulburi. Dovada aceasta motiune prin care incearca sa paralizeze la maximum capacitatea guvernului in functie inainte de alegeri (Guvernul Boc a cazut in 2009 inainte de alegeri exact pe acelasi model aplicat azi).
De aceea miza motiunii de azi e supravietuirea PSD in legislatura 2020/2021 – 2024/2025.
Ramane de vazut daca PSD-istii insisi mai cred ca scenariul expus de mine mai sus este posibil sau daca, fiecare dupa socotelile lui, tradeaza la motiune pentru a sari in barca PNL (confratele din USL) sau pentru a nu se pune rau nici cu partidul, nici cu adversarii. Deja PSD a pierdut majoritatea scriptica de 233 parlamentari.
Ceea ce ne arata ca cele 10 axiome ale politicii romanesti sunt mai actuala ca niciodata si ca, la vremuri de criza economica/politica, cel mai bine se aplica axiomele 5 si 7.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua! 🙂
Tocmai ce am citit acest sondaj care pare sa confirme ceea ce spuneam: PSD isi joaca supravietuirea, intrucat (din sondaj reiese) cam atinge minimul istoric.
https://adevarul.ro/news/politica/sondaj-imas-psd-aproape-minimul-istoric-trei-procente-pierdut-social-democratii-intr-o-luna-usrplus-vine-puternic-urma-1_5f4cd5f95163ec427186cad1/index.html
Pe mine ma intereseaza procentele USRPlus (din motive “macro”, nu pentru ca asi simpatiza cu actuala conducere a USR, care e depaaaarte de cum ar trebui sa fie).
PS UDMR va fi in sala, insa nu va vota. Motiunea esueaza aproape sigur.
Hello City! Bine ai revenit! 🙂
“Parlamentarii UDMR vor fi în sală la moțiunea de cenzură, dar nu vor vota. Kelemen: Să se descurce
Parlamentarii UDMR vor fi în sală la moțiunea de cenzură, dar nu vor vota, a anunțat Kelemen Hunor, înaintea începerii ședinței de plen. El critică însă în termeni dur Guvernul.
“Să se descurce cu moțiunea (…) Cred că sunt 30 de parlamentari UDMR care vor spune prezent, dar nu vor vota”, a afirmat liderul UDMR.
El critică însă în termeni dur Guvernul: “În discursul meu, voi aduce critici la adresa guvernului și a celui care îl girează. Acest guvern este al președintelui Iohannis. Nu sunt mulțumit deloc, este haos total în toate domeniile”.”
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24260416-parlamentarii-udmr-vor-sala-motiunea-cenzur-dar-nu-vor-vota-kelemen-descurce-motiunea.htm
sarut mana, bine v-am regasit 🙂
UDMR: ” Nu sunt mulțumit deloc, este haos total în toate domeniile”.
Eu cred ca daca ar intra UDMR acum la guvernare, s-ar face o super ordine si in tara ar curge doar lapte si miere 😛 😛
Igen, igen! 🙂
Jó napot kívánok!…
Bună ziua tuturor!
“Fără listări, fără transparență. Încă doi ani de opacitate la companiile de stat. Liber la numiri politice și contracte păguboase
…Legea 173/2020, recent adoptată si promulgată, care suspendă pentru doi ani orice înstrăinari ale participațiilor statului la companiile naționale și societățile la care este acționar, a intrat în vigoare începând cu 16 august 2020.
Chiar dacă piața și criza ar trece mai repede, nu se va întâmpla nimic, deși totul ar trebui să țină de momentul oportun. Așadar, în continuare, timp de doi ani, nu vom ști ce se întâmplă în companiile de stat. A numit un partid pe cineva? Nu știm. Se schimbă conducerea companiei pe criterii politice, în loc de competență? La cum suntem obișnuiți în Romania, mai mult ca sigur, dar nu știm.
Se pot semna contracte cu diferite firme pentru a extrage sume considerabile? Desigur că se poate, dar nu știm. Nu vom ști despre ele deoarece nu e transparență. Unde duc cele de mai sus, dacă se întâmplă? La o performanță mai slabă.
Încă doi ani, politicul va avea libertatea de a face ce dorește cu aceste companii. Totul e opac. Nu-i place politicului, în general, ca populația să-și bage nasul peste treaba lui și să miroasă numiri bizare sau contracte păguboase. Uneori, chiar îi place să dea de înțeles că listarea unei companii la bursa și privatizarea sunt fix același lucru. De fapt, sunt complet diferite.
Listarea la bursa nu este privatizare în sensul cunoscut Listarea la bursa nu e privatizare în sensul cunoscut de multă lume, adică negocieri bilaterale, în camere neaerisite și departe de ochii lumii, între oficiali de stat și reprezentanții unei companii străine, considerată investitor strategic, de exemplu. Cu alte cuvinte, până la parafarea înțelegerii să nu iasă nici măcar aerul de acolo. Acest tip de privatizare a rămas în memoria colectivă a noastră. E o neîncredere. Se face confuzie între privatizarea cu investitor strategic și listarea pe bursă în percepția publică. Chiar în cazul Hidroelectrica se lansează ideea, dintr-o parte sau din alta, că statul va proceda ca în exemplul de mai sus. Ei bine, listarea unei companii concomitent cu vânzarea unui pachet minoritar pe bursă nu e ca în exemplul de mai sus. Nici pe departe….”
https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-24259830-fara-listari-fara-transparenta-inca-doi-ani-opacitate-companiile-stat-liber-numiri-politice-contracte-paguboase.htm
Bună ziua!
Cred că Ciolacu & Co. va duce în Parlament saci de dormit și paturi pliante, și va prelungi ședința până când va reuși să adune o oaste de strânsură pentru a vota moțiunea. – ”15:47 Reluarea ședinței întârzie.
15:33 Ludovic Orban: „Din punctul meu de vedere, moțiunea e consumată. Dar să așteptăm decizia CCR”.”
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24260322-livevideo-motiunea-cenzura-dezbatuta-parlament.htm
Buna ziua
88% aceasta cifra trebuie băgată in capul oricărui gashcar
Țara și noi trăim din împrumuturi
Din cele 12% rămase 3 sunt “serviciul datoriei” restul trebuie dirijat spre învățământ,sănătate,investiții (nu spun de apărare și ordine interna,ca bugetele lor sunt la salarii)
Un test covid costa 10€/se fac in medie 150mii/săptămâna deci un cost de 1,5 milioane€ săptămânal numai testele….dezastrul financiar e deja aici- a se remarca ca guralivul Câțu tace mâlc de ceva săptămâni
Buna ziua!
Au gasit ce au cautat:
https://ziare.com/stiri/eveniment/sedinta-in-care-urma-sa-fie-votata-motiunea-de-cenzura-impotriva-guvernului-orban-a-fost-inchisa-cvorumul-necesar-pentru-vot-n-a-fost-indeplinit-1628160
Ciolacu ameninta ca ii scoate din partid pe cei absenti!
Pe Mitraliera? Pe madam Dan? Nu pot sa cred pt ca sunt oameni de baza ai partidului!
Salut Cedric!
Am scris mai sus, Ciolacu pregătește sacii de dormit. deja ”se gândește la o decizie și a fost strategia PNL de a nu face cvorum”. Vietatea are o problemă cu logica și dovedește că PSD-ul a intrat pe toboganul istoriei.
Buna, Mar!
Sa-ti fie tastele aurite in prezicerea cu toboganul!
Cedric, vreau să-i văd sub 15%. Și se va întâmpla în următoarea perioadă, pentru că oamenii s-au săturat de mizeriile făcute de PSD.
Bună seara!
Dacă ajung la 15, cu virgulă între cifre, adică 1,5% – sunt fericit!…
Interesant, va încerca să voteze această moțiune într-o altă zi! Poate că ar trebui să voteze din două în două zile, poate așa reușește. – ”PSD va decide în două zile calea de urmat, în Comitetul Politic Național: “Există dreptul constituțional de a depune o nouă moțiune sau de a vota această moțiune”.”
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24260781-marcel-ciolacu-nervos-cand-fost-intrebat-despre-cele-250-voturi-care-spunea-are-pentru-motiune-spus-daca-vot-azi-nu-dat-vot.htm
Buna seara
Mai bine sa voteze fiecare de doua ori!!!!
la cât de tâmpit e “liderul”PSD nu m as mira sa i treacă și asta prin cap
Pentr PSD viitorul “suna bine”….se vor numi pro România și vor fi conduși de păcălici
Bună seara!
Gata, ciuma roșie nu mai insistă cu moțiunea… Dacă individul ăla, c(i)olacu, organiza o moțiune PE centură, îi ieșea mai bine!…
Buna seara, Paganel!
Niciodata sa nu-i crezi pe PSDisti, razgandirea e in sangele lor:
https://www.aktual24.ro/breaking-ciolacu-anunta-o-noua-motiune-de-cenzura-categoric-se-reia-votul/
Tovarășul c(i)olacu se plânge că ciuma galbenă a mituit parlamentari să nu vină la moțiune! Dar, tovarișci, când, în mai 2012, ați mituit și voi pedeliști – nemulțumiți că MRU nu e „din partid” – să voteze căderea Guvernului Ungureanu, cum a fost??? Sau aia „nu se pune”???
Vorba unui mitoman plagiator, ex-dottore, după alegerile pierdute de prostănac, în 2009, în fața securistului petrov: „Ai lor au furat mai mult decât ai noștri!”…
Multumim pentru editorial! PSD dispare, dar asa ca in vasele comunicante, fug toti dintr-o gaura in alta… 🙂 Toata povestea aceasta cu motiunea e doar praf in ochi, PSD nu vrea la guvernare. De cind am devenit mai activ in politica am vazut doua lucruri clare: exista o miscare tacuta, dar intensa, a oamenilor normali care se implica si o masa critica se formeaza pe zi ce trece. Din pacate exista si o masa de profitori, dar si de destabilizatori, care sapa din greu sa strice constructia care vine. Vor dispare borfasii de acum, pacat e doar ca dureaza asa de mult… O seara buna tuturor!