Patriotismul și transparența serviciilor secrete
13/04/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @DanSu
Meseria asta de “analist programator”, cum era denumită odată, îți creea implicit niște abilități cât se poate de folositoare. Acum a cam dispărut din nomenclatorul de meserii, ești ”consultant în business” sau “develop” sau “consultant funcțional”, de fapt fiecare desprins din trunchiul comun al analistului-programator.
Activitatea asta, de fapt aia veche, te obliga la o integrare. Trebuia să înțelegi pe de o parte fluxul datelor ”in situ”, apoi să aplici modelele potrivite și să le integrezi într-o dezvoltare/program pe calculator. Stăpânind în același timp și tehnici de optimizare, atât pe partea de programare (mașinile erau mult mai lente și mai puțin puternice decăt acum) și pe partea de business, în care-i explicai beneficiarului de ce trebuie să lucreze într-un anumit fel și nu altfel.
Pentru un inginer se mișcau materialele, pentru un contabil se mișcau banii, pentru un HR-ist se mișcau oamenii, dar pentru un analist-programator toate se mișcau după niște reguli, corelații direct sau invers proporționale cu alte reguli și corelații. Marea greutate era să stabilești mișcarea optimă, astfel ca toate să joace în același sens, banii, oamenii și materialele. Și pentru asta făceai un program, după ce integrai totul la tine în cap. Ținea mult de artă, dar și de tehnică. Vedeai și slăbiciunile oamenilor, erorile firești (definite juridic ca ”erori materiale”), și tendința lor de a face mai mult unele greșeli decât altele. Încercai să prevezi posibilele erori (partea de validare ocupa și ocupă și acum peste 70% din programare – denumită – incorect politic – ”protecție anti-prost”).
Apoi meseria a dispărut din nomenclator, dar și în fapt, consultanții de business au preluat analiza proceselor respective, developerii scriu proceduri elaborate de funcționali (un fel de struțo-cămile între business și programatori – în sensul că nu cunosc bine nici una nici alta). Visul unui developer este să devină funcțional, al unui funcțional să devină business, iar a unui business este să devină programator. Uite așa se închide cercul.
A mai rămas categoria mult mai restrânsă a security, care are de lucru doar pentru ca există developeri supărați pe business și dorind să arate că sunt mai grozavi decăt aceștia. Mai există și categoria infractorilor “puri”, dar ăștia nu reprezintă neapărat în sine un pericol decât în momentul în care reușesc să capaciteze un developer supărat rău. Lumea IT-ului e de fapt destul de închisă, în ciuda hakerilor de care tot vorbește media. Cei cu adevărat capabili sunt puțini și cunoscuți în mediul lor. Ceilalți sunt niște amărâți, care exact ca un adolescent (sau mai tânăr) revoltat, atacă site-uri și răspândește virusuri (tot mai puțin imaginative) ca să-și satisfacă orgoliul personal. Iar furăcioșii adevărați profită de asta ca să-și umple conturile și buzunarele bazați pe idioții care nu știu să și le protejeze – elementar.
Evenimentele cu agenții Mossad (de fapt foști), care au spart parolele și conturile apropiaților Codrutei Kovesi, este doar un episod, care arată că spargerea de parole și intruziunea pe conturile electronice ține mai degrabă de proceduri, nu de inteligența “spărgătorului”. Nu e nici o scofală să spargi parole și conturi ne-protejate profesional. Dar și protecțiile profesionale țin mai mult de proceduri decât de mari și protejate chei.
Majoritatea băncilor oferă jucărioarele care-ți dau acces la conturile proprii protejându-le nu prin sofisticate metode, ci prin scurtimea perioadelor de valabilitate. De obicei 30 de secunde între interogarea jucărioarei și introducerea codului de acces. În 30 de secunde nici un geniu asistat de un super-computer nu are timp să decodeze ceva. Dar asta ține de procedură, nimic de soft protejat. Iar protecția ține de cheltuielile făcute pentru ea, pentru că de la un nivel în sus, protecția însemnă cheltuială mai mare decât profitul care poate fi adus de sistemul în sine.
***
Și încet încet, ajungem la legile Big-Brother, atât de dragi serviciilor. Pentru că serviciile nu socotesc în pradigma cheltuială/profit, ci doar în paradigma informație. La ce folosesc informațiile respective… agenții francezi și belgieni (țări cu legi de supraveghere severe) au dovedit din plin in cazul atentatelor reusite de la Bruxelles.
Patru (4) atentate într-un an jumate – e enorm, mai ales că nu au fost atentate făcute de „nebuni“ neînregimentați organizațional (ca tipul din Norvegia) ci organizate, pregătite, finanțate și aproape previzibile. Nu e un reproș specific (“nu ați fost capabili să…”) e un reproș instituțional.
Undeva, între procedurile și birocrația lor (a serviciilor având puteri colosale) ceva nu a funcționat.
Că a fost un individ sau altul de vină e nesemnificativ.
Tu, ca instituție secreta cu puteri specifice, nu ai funcționat cum trebuie. Dă-i aceleași putere SRI, și atunci care ar fi garanția că ar funcționa altfel, când TOATE serviciile secrete funcționează pe aceeași filosofie?
În Turcia lui Erdogan, (de fapt o cvasi-dictatură), serviciile secrete nu au nici măcar controlul firav din Occident. Iar acolo, atentatele au devenit aproape o modă. Îm Rusia lui Putin, (alt democrat…), uneori atentatele par puse la cale exact de servicii. Asadar, hai, să analizăm ce sunt și cum sunt organizate aceste servicii (pretutindeni în lume):
O chestie tactică absolut normală în război este că aviația are ca prime ținte într-un conflict exact antiaeriana unui obiectiv. Rachetele atomice vizează în primul rând sistemele anti-rachetă… si așa mai departe. Logic vorbind, ce vizează o organizație secretă? Exact pe cei ce i se opun. Că i se mai opun și alte organizații secrete, e firesc, dar în lumea modernă primii opozanți sunt cei civili. Cu opozanții înregimentați te mai poți înțelege, ei funcționează mental pe aceiași filosofie, mult mai greu te înțelegi cu cei ce ți se opun din alte motive decât tabăra ta. Atunci pe cine va viza în primul rând un serviciu secret (indiferent de tabără)? Normal, pe opozanții civili.
Cine vor fi primii și cei mai intens supravegheați? Dușmanii? Pe ăștia îi știm, un caporal sau plutonier e suficient pentru ei, dar opozanții serviciului pe care-l oferim noi societății – ăștia merită ceva mai multă cheltuială. E aproape firesc, că de la Mossad la SRI, de la CIA la FSB primii vizați sunt opozanții serviciilor. Nu “inamicii”, ci opozanții. Inamicii nu reușesc niciodată să strice “regula”, să micșoreze bugetul, să modifice legile.
Opozanții au șanse să o facă dacă ajung la putere. Deci opozanții vor fi vizați cu prioritate pentru a nu perturba status quo-ul. Asta explica, poate, de ce legile sigurantei nationale si ale SRI sunt aceleasi din anii 1991-1992
Nu e neapărat un reproș la adresa seviciilor secrete în ce spun, e o constatare. Ele așa funcționează indiferent de regim sau de guvernare. E filosofia lor de funcționare si ar fi neeficiente să lucreze altfel. Poate că SRI susține că nu funcționează astfel (dar atunci ar trebui sa-și justifice ineficiența!). Dar ar fi bine atunci să dea dovadă de mai multă transparență, ca sa o dovedeasca. Cum adică “transparență” la un serviciu secret?!
Atunci să nu insiste nici ei așa de “transparent” pe legile Big-Brother, fara de care tara se prabuseste in “haos si criminalitate” si fara de care ei nu isi pot dovedi “patriotismul”. Scuze, patriotismul serviciilor este “a priori” (deviza SRI), el nu mai trebuie dovedit!
Insa doar civilii trebuie sa dovedeasca faptul ca “nu au nimic de ascuns”, sa fie perfect “transparenti” si sa nu fie deranjati de o restrangere discretionara a libertatilor fundamentale!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutari si aici…
Dan, analistii programatori nu au disparut inca de tot. Sunt analist programator in acte…Suntem oricum pe cale de disparitie. Clientii nostri habar nu au sa spuna ce vor si nici nu au chef si rabdare sa elaboreze “dcumentatii”. Ei cred sincer ca programarea e de fapt parcurgerea unor “wizards” (next, next, next…..), ghicit dorintele si ceva pocnit din degete. Cu ani in urma chiar Microsoft se falea ca pe platforma lor “the magic happens”. Prostie de marketing mai mare nici nu am pomenit. Limbajele “noi” sunt mult mai puternice, dar de aici pana la “magie”….he he…trebuie sa porti lungi discutii plictisitoare si deloc creative – “gathering requirements” se cheama asta si, daca nu reuseste, produsul final e un chix.
“Seviciile” si politiile exceleaza prin prostie. Stim cu totii, cred, istoria recenta a unui raport scris in limba flamanda (locatia unui arab interesant din punct de vedere al ultimelor evenimente era pomenita acolo) pe care francofoni de la Bxl l-au aruncat la cos. Si asta si aventura Mossad la noi ar fi bune surse de inspiratie pentru Sacha Baron Cohen…
Buna Diana 🙂
Teoretic ai dreptate, mai exista la codul COR
“2519 – Analisti programatori in domeniul software neclasificati in grupele de baza anterioare
Nivelul de instruire: 4 (studii superioare)
Aceasta grupa de baza cuprinde proiectantii de aplicatii informatice si analistii neclasificati in alta parte in grupa minora 251 –
Analisti programatori in domeniul software. De exemplu aceasta grupa de baza include acei profesionisti specializati in asigurarea calitatii, inclusiv testarea programelor informatice (software).”
(http://www.rubinian.com/cor_4_grupa_baza.php?id=251)
Dar daca mai sapi putin in acelasi site, singurul document pe care-l gasesti este: “Fisa postului Consultant in informatica” 👿
salutare, salutare 🙂
Specia asta de oameni e pe cale de disparitie pentru ca azi nu se mai cauta discernamantul si comprehensiunea. O virtute cu doua fete, atat de necesara dar atat de rara….
Serviciile… au nevoie de executanti fideli. Cate un creier mic si mai infierbantat de acolo se crede Marele Ceasornicar sau Marele Arhitect 😀
Taratza multa e si “la varf”, in tartacutele unor “artisti”
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-opinii_analize-20934248-mineriada-opera-nationala-din-bucuresti-demisia-coreografului-danez-johan-kobborg-reflexele-sovine-romanesti.htm
Da’ de asta ce mai ziceti?
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20934309-patriarhul-daniel-primi-titlu-doctor-honoris-causa-universitatea-politehnica-bucuresti-pentruasigurarea-continuitatii-credinta-stramoseasca.htm
Parca Gorki zicea ceva despre “inginerii sufletului omenesc” – despre scriitori, ce-i drept…isi aduce aminte cineva? Ce aiureala…
fuzionatul lui magureanu si a prezentat candidatii :http://www.gandul.info/politica/basescu-a-anuntat-candidatii-pmp-pe-facebook-cine-vine-la-capitala-15244534
radu cristescu .. cred ca stiti cine e .
Draga Ziggy, hai ca o spun eu direct, pentru cine a uitat: PD-ul condus de Basescu a fuzionat cu Alianta Nationala condus de Virgil Magureanu, in 2001.
http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/roman-si-magureanu-nu-incap-in-acelasi-partid~ni22fs
Vorba ceea: “nu ma intreba de primul milion”. Acuma nu o sa intrebam noi de unde au pornit si cum au pornit la drum cei pe care i-am sustinut, ca asta nu mai are importanta. Se stia si o stiam cu totii.
Insa ne vom reaminti asta daca ei isi revendica un trecut imaculat. Sau un viitor la fel de imaculat.Cert este ca nu prea merita sa ne concentram atentia pe partidele care sunt sub 5% si nu mai au potential de crestere, vorba inteleptului.
salut
am amintit pentru ca am vazut cum se descopera apa calda – cand le convine e bun Imre Asztalos , cand se schimba interesele nu le mai convine .
cand am scris acum 2 ani prima data despre interlopul lui basescu si Imre din parlamentul Romaniei erau vreo 2 care au dat ochii peste cap . acum daca ar fi baieti isteti l ar gasi pe acel interlop in pnl , candidat la o primarie 😀 :)))
“Rezistenţa anticomunistă din munţi a durat între 1945 şi începutul anilor 60. Mii de români (preoţi, studenţi, militari, intelectuali, ţărani exproprietăriţi) şocaţi de modul în care se instaura regimul comunist s-au refugiat în munţii Carpaţi, sperând în venirea americanilor. Ei erau ajutaţi cu provizii de alte zeci de mii de ţărani din satele aflate la poalele munţilor. Pentru destructurarea celor peste 1000 de grupuri, Securitatea a operat zeci de mii de arestări, iar zeci de partizani capturaţi au fost condamnaţi la moarte. Povestea rezistenţei din munţi este încă un subiect puţin cunoscut publicului din România”
s-a avut grija sa fie putin cunoscut acest subiect .
http://www.prosport.ro/sport-life/special/presedinte-la-dinamo-criminal-tortionar-tata-de-actrita-celebra-jivago-mutilat-episodul-i-povestea-celor-cinci-tineri-ucisi-fara-mila-in-mehedinti-15217032
Buna ziua,
off topic! – mult prea multe semnale ca sa nu fie luate in considerare.
http://adevarul.ro/news/eveniment/de-marianmunteanu-pericol-democratie-1_570e0dfd5ab6550cb8f00f28/index.html
@dansu&@Diana
eu unul-analfabet IT- I-am considerat intotdeauna pe programatori “creatori”,ca artistii adevarati-in sensul bun al cuvantului
am lucrat mai intotdeauna cu programe “custom made” si cu programatori romani
si intodeauna,cei care imi faceau programele ,analizau luni in sir despre ce e vorba si in ultima saptamana inainte de data finala ,veneau cu programul bun de rulat
de la un timp incepusem chiar sa ma distrez vazand cum unii colegi ai mei credeau ca am vreun “shmen”cu analistii programatori angajati ca ii plateam lunar si ei “nu faceau nimic”/
pentru programe angajam tineri studenti si-i plateam lunar +bonus de performanta la finalizare
nu mai zic ce scandal am avut cand “am vandut” doua programe din astea in cadrul grupului si 50% din banii incasati I-am dat celor care au facut programul/cum sa le dam bani?i-am linistit cand le-am cerut sa-mi vina cu programe din strainatate-apropiate de ale noastre “custom made” ,si au vazut pretul de achizitie
🙂
Cu cat te apuci mai repede sa scrii cod, cu atat produsul final iese mai prost, si mai e si nevoie de schimbari majore pe parcurs, atunci sa te tii…”codul” e mai degraba “stravrid” de Marea Neagra…E nevoie ca de aer de acele luni de zile de discutii. E mai complicat decat pare.
Cata dreptate aveti,si mai stiu ca n a fost niciodata perfect de la inceput,dar iarasi -si cu asta inchei subiectul am privit mereu un program IT ca o creatie artistica si asta e perceptia mea si acum
Financiar “copiii aia”mi au salvat cam 100k usd si mi aduc aminte ca un “programel”facut de unul din ei pentru usd 3k l am vandut grupului cu 20k(atunci am aflat si eu de “sursa”)imaginati va un student care s-a trezit,cu un bonus de 7kusd spre sf ani 90
Copilul ala are azi propria lui afacere prin state ai nu o duce rau deloc
Seara buna
Uns la inima @DanSu cu articolul asta .
seara buna 🙂
Era cat pe ce sa il fac al treilea episol din serialul “Seductia Meduzei sau vicleanul rebranding al SRI” (atat de bine se potriveste cu serialul reinceput ieri!), insa i-as fi rapit forta lui de articol de sine statator si ar fi fost pacat 🙂
http://www.flux24.ro/exploziv-marian-munteanu-asociat-cu-un-personaj-internat-la-psihiatrie-liderul-fascistilor-romani-si-un-agent-al-moscovei/
Meserie mm asta…unii refuza http://www.timesnewroman.ro/politic/drojdierul-nea-costel-simbolul-pietei-crangasi-a-refuzat-pnl-ul-da-i-in-p-mea
Nimic nu este intamplator in aceasta tara!
http://www.evz.ro/dezvaluire-senzationala-alina-gorghiu-si-mihai-gadea-au-fost-impreuna-cu-marian-munteanu-in-vizita-din-america-de-atunci-strategii-din-umbra-au-planuit-lansarea-acestuia-in-politica.html
Draga mar, fiecare pasare pe limba ei piere sau se salveaza. Incaltea vom sti pe cine sa felicitam sau sa blamam. Ce vremuri, ce moravuri….
Am intekles ca Marian Munteanu a dat dovezi de penibilitate la Antena 3.
http://www.stiripesurse.ro/momente-halucinante-la-antena-3-cu-marian-munteanu_990607.html
//Candidatul PNL a părut că nu mai are simțul timpului când i s-a adresat întrebarea când a fost sunat de șefii liberalilor pentru a i se propune să candideze. Inițial a spus că duminică, apoi a zis că marți, apoi la câteva ore după ce Ludovic Orban a fost pus sub învinuire de DNA și a ținut-o tot așa preț de câteva minute. La un moment dat, a întrebat și în ce zi suntem.//
sau
//Un alt episod uluitor a fost când a spus cine l-a sunat. Prima dată a zis că Teodor Atanasiu. Dar, asta ar fi însemnat să-i contrazică pe liderii partidului, care au zis că președintele organizației București a fost cel care a avut ideea. Așa că a zis și Cătălin Predoiu.
”Domnul Atanasiu…sau domnul Predoiu! Nu știu cum au discutat dânșii. //
buna dimineata matinalilor 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-14-aprilie-marian-munteanu-virajul-spre-o-noua-europa/45758/