Paștile, o sărbătoare continuă a iertării
21/04/2025 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Pastile nu sunt doar “una dintre sărbătorile mari” ale crestinismului (sau, cu alti termeni, unul dintre cele “12 praznice imparatesti”), ci Sărbătoarea Sărbătorilor, așa cum se cîntă în noaptea de Inviere.
Este, mai curand un fel de “oră exactă” a crestinismului, de la care si prin care se dă ritmul intregi vieti interioare a omului credincios. Si, din acest motiv, un credincios nu este doar cel care “crede” (si Petru credea si totusi s-a lepadat de Hristos!), ci mai ales cel care iartă, precum si Hristos a iertat celor care Îl răstigneau, nestiind ce fac.
Există insa mai multe măsuri ale lui Dumnezeu de a se raporta la greșelile oamenilor, iar acest lucru îl aflăm de din rugăciunile Bisericii, care cere lui Dumnezeu: “slăbește, lasă, iartă greșelile robului Tău…”. Până să ajungă să ierte, Dumnezeu mai are două moduri de a trata păcatele omenești: slăbirea lor (adică bagatelizarea, ducerea în nerelevanță) și lăsarea lor (trecerea cu vederea, ocolirea lor).
Iertarea este suprema minune pe care Hristos o face în raport cu ceea ce este prea grav pentru a slăbi sau a lăsa.
Noi, oamenii, spunem adesea că greșeala unuia fata de noi este prea grava, prea ofensatoare, prea adanca, pentru a putea sa il iertăm pe acela. Oare asa sa fie? Dacă Dumnezeu Însuși iartă, noi să fim mai stricți ca El?
Oare nu cumva când nu iertăm, nu vorbește de fapt orgoliul din noi? Nu iertăm nu din cauza greșelii “mari”, ci din cauza orgoliului mare, aș zice eu. Un orgoliu pe care Dumnezeu nu îl are, din moment ce El însuși ne-a iertat, înviind de Paști pentru a ne dovedi că “din mormînt iertare a răsărit“.
Poate după Paști vom reuși, cu toții și fiecare dintre noi, “să iertăm toate pentru Înviere” (ar fi cel mai de dorit) și, dacă totuși nu putem (din pricina orgoliului nemăsurat), să ne mai trecem cu vederea greșelile unul altuia, slăbindu-le (în ochii noștri pe cele ale aproapelui) și lăsînd de la noi (pentru a nu-i mai reproșa aproapelui că ne-a greșit). Nu ne putem ridica la mărinimia divină, care iartă? Atunci măcar una dintre primele două măsuri să le imităm!
Și abia așa vom ști că suntem cu adevărat creștini care cred în Înviere în fiecare clipă, nu doar în cele trei zile de Paști….
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul

R.I.P.
“BREAKING Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani….”
https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgzQbdrKdlqdcfMRDMmCLMRCnfSnL
“Ucraina, presată de SUA să accepte planul de pace al lui Trump, care include recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia. Detalii despre propunerea americanilor
Planul de pace propus de SUA joi, în timpul unor discuții la Paris, include o eventuală recunoaștere de către SUA a anexării Crimeii de către Rusia în 2014 și excluderea Kievului de la aderarea la NATO. Iar Ucraina este presată să-l accepte, scrie The Wall Street Journal.
Ideile administrației Trump cu privire la modalitatea de a pune capăt războiului din Ucraina au fost prezentate joi, la Paris, în contextul vizitei șefului diplomației americane, Marco Rubio, discuții la care au participat oficiali din Marea Britanie, Germania, Franța și Ucraina.
….Demersul diplomatic al SUA ar îngheța războiul de-a lungul liniilor de front actuale, lăsând efectiv teritoriul ucrainean ocupat sub controlul Rusiei. Însă acceptarea unora dintre ideile administrației Trump s-ar putea dovedi dificilă pentru Kiev, în condițiile în care Ucraina nu vrea să admită pretențiile Rusiei asupra teritoriilor sale.
Zelenski a declarat în repetate rânduri că Ucraina nu va recunoaște, indiferent de cum va arăta un eventual acord de pace, regiunile ucrainene ocupate ca fiind ale Rusiei……
O decizie a SUA de a recunoaște cucerirea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 ar anula o politică americană de peste un deceniu, atât din partea administrațiilor democrate, cât și republicane.
În 2018, secretarul de stat Mike Pompeo, care a servit în timpul primei administrații Trump, a denunțat anexarea Crimeei de către Rusia drept o amenințare la adresa „unui principiu internațional fundamental împărtășit de statele democratice: că nicio țară nu poate schimba granițele alteia prin forță”.
Congresul SUA a adoptat o lege care se opune recunoașterii de către SUA a anexării Crimeii de către Rusia……..”
https://hotnews.ro/ucraina-presata-de-sua-sa-accepte-planul-de-pace-al-lui-trump-care-include-recunoasterea-anexarii-crimeei-de-catre-rusia-detalii-despre-propunerea-americanilor-1952101
“Un preot român critică dur aducerea Luminii Sfinte: „Lumina bună ajunge la domnii mari, iar copiii noștri primesc lumină proastă”
…..„O inovație periculoasă tinde să devină tradiție în Biserica Ortodoxă Română: aducerea cu avionul a luminii sfinte de la Ierusalim”, spune părintele Florescu pe blogul său, „Jurnal Scoțian”. „Cum ar fi să auzi la știri: «Lumina lui Iisus a avut o întârziere de patru ore» sau «zborul luminii sfinte a fost anulat»? Este cineva conștient de ridicolul la care ne expune această obstinație?”, avertizează el asupra riscurilor ridicole ale acestei practici. …..„Lumina candelei de pe sfânta masă este chiar lumina de la mormântul învierii lui Hristos. Lumina nu vine într‑un oraş, fie el şi Ierusalimul. Lumina vine în Biserică, aşa cum spune cântarea de Paşti: «Luminează‑te, luminează‑te, Noule Ierusalime»”, explică preotul misionar. …..„Ce-o să spună lumea: Ia uite, frate, lumina aia bună ajunge la domnii ăia mari de la Bucureşti, iar copiii noștri primesc lumină proastă, de la taica părintele. Sunt altarele Bisericii noastre mai prejos decât altarul de la Sfântul Mormânt? Atunci, să trimitem avioane și după sfânta împărtășanie, că doar la Ierusalim a făcut-o Domnul prima dată”, ironizează el.
…..„N-am găsit nici în vechile texte românești, nici la Coresi, nici la Dosoftei, nici la Antim Ivireanul, nicio referire la vreo lumină supranaturală la Ierusalim”, mai scrie preotul. Mai mult, el spune că nici măcar Sfinții Părinți nu pomenesc de așa ceva: „Nu există în slujba Învierii, în sinaxare sau în cărțile de cult. Sfântul Grigore Palama, cel care a vorbit despre lumina necreată, nu pomenește nimic despre această așa-zisă minune”.
….Unul dintre cele mai citate texte de susținătorii focului sfânt este jurnalul pelerinei Egeria, din secolul 4. „Toate candelele și lumânările sunt aprinse și fac o lumină grozavă. Însă lumina nu este adusă din afară, ci din peștera sfântului mormânt, unde o candelă arde mereu ziua și noaptea”, se arată foarte clar în scriere. Așadar, fără vreo minune, doar o candelă care nu se stingea. Iar părintele Florescu face un apel către conducerea Bisericii Ortodoxe. …..”
https://www.libertatea.ro/stiri/preot-roman-critica-aducerea-lumina-sfanta-5278517